Joint Magyarország / MAZS Alapítvány
A családokért, a közösségért 24 éve
American Jewish Joint Distribution Committee logo


Hírlevél
Iratkozzon fel e-mail hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről!

Feliratkozás a hírlevélre
Leiratkozás a hírlevélről
Női Egészségmegőrző Program
2014.01.21.
Márciusban kétnapos továbbképzést szerveztünk az emlődaganatból gyógyulók önsegítő csoportjainak vezetői számára.

Az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen program négy, a fővárostól távoli helyszínen szűrő- és felvilágosító egészségnapot szervezett.
Ezeken a rendezvényeken 4.934-an vettek részt. 474 felvilágosító beszélgetés folyt, 395 mammográfiás vizsgálatot, 194 méhnyak rákszűrést, két AIDS tesztet, 73 garat rákszűrést, 103 melanóma tesztet végeztek el. Szakembereink több mint félezer emberrel beszélgettek a dohányzás veszélyeiről és a leszokás áldásairól, az egészséges szexuális életről, a korszerű táplálkozásról.

Október 1-én több mint 200, főként vidéki résztvevő számára megrendeztük a Negyedik Országos Konferenciát A Női Egészségről, az Emlő Egészségéről.
Ez alkalommal szakítottunk a szokásos formával: frontális előadások helyett az ország legkiválóbb szakemberei folytattak beszélgetéseket a színpadon az emlőrák genetikai örökölhetőségéről, a szűrési protokollról, a várólistáról, az emlő plasztikai lehetőségeiről és a kemoterápia mellékhatásairól. A moderátor szerepét mellrákból gyógyult aktivistáink vállalták, akik a hallgatóságnak is szót adtak.

Idén két hiánypótló mellrák ellenes szórólapot készítettünk, amelyek a betegség korai diagnosztikája szempontjából legfontosabb tudnivalókat tartalmazzák közérthető nyelven.

2013-ban a Női Egészségmegőrző Program számos figyelemfelkeltő rendezvényt támogatott az ország különböző pontjain. Salgótarján, Miskolc, Debrecen, Veszprém, Kecskemét és Budapest utcáin, terein és hídjain mintegy 8000-en vettek részt mellrák ellenes eseményeken.
Judafest
2014.01.21.
Áprilisban a IV. Judafest Kölyöknapon 200 családot hívtunk világutazásra. Mimuna Marokkóban, séta a tel-avivi tengerparton, kalandozás a jiddis szavak világában, látogatás Chagall műtermében: a világjárók lóra pattantak, léghajóra szálltak, tutajoztak, traktoroztak, és nyomolvasással tájékozódtak.
Közben az Alma Együttes muzsikált.

Júniusban, a Zsidó Kulturális és Gasztronómiai Utcafesztiválon nem jutott mindenkinek sólet. Nem csoda, hisz 7000-en látogattak el a Kazinczy utca környékére, hogy belekóstoljanak a budapesti zsidó életbe.
A napot hivatalos Guinness rekord kísérlet koronázta meg: elkészült a világ leghosszabb kóser szendvicse, amelyet a várost sújtó árvíz gátépítői fogyasztottak el.

Novemberben négy napig koncertek, könyvbemutatók, ínyenc-, és gyerekprogramok várták a látogatókat Kultlipótvárosban, vagyis Újlipótváros öt helyszínén. Közben folyt az egyre népszerűbb Zsidó Filmfesztivál, a ZSIFI. Idén kilenc játékfilmet, nyolc dokumentumfilmet, tíz izraeli kisfilmet és egy Garas Retrospektív válogatást mutattunk be a KINO Moziban. A legnagyobb siker az Oscar díjra jelölt The Gatekeepers – A Sin Bet titkai című film volt; az izraeli titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének visszaemlékezése.
Év eleji programajánlónk:
2014.01.21.
Szerdánként Gyermekláncfűrész - Para-Kovács Imre beszélgetőestje
Hogyan legyen “jó menő” a mai fiatal?
Para-Kovács Imre olyan emberekkel beszélget, akik a nehezebb utat választották, mégis menők lettek.
Január 29-én 19:00 órakor vendégünk Müller Péter Sziámi
Február 26-án 19:00 órakor vendégünk Kiss Tibi
Március 26-án 19:00 órakor vendégünk Péterfy Bori

Tovább a teljes hírhez
Bálint Ház
2014.01.21.
A Bálint Ház látogatottsága idén rekordot döntött. Havonta 5500-an lépték át a kaput, és elértük a 10000 like-ot a Facebookon. 250-en voltak Csáki Judit beszélgetésén Alföldi Róberttel. Gender sorozatunk, az Üvegplafon, hamar népszerű lett. Színházi előadásaink mára Budapest kulturális csemegéi. Egyre ritkábban sóhajtunk, hogy bár programunkon kevesen voltak, jól éreztek magukat.

2014-ben is szeretettel várunk a Bálint Házba!
Teremtsünk mikroklímát! Itt szabad a tanulás, a véleménykülönbség, a vita.
Szarvasi Tábor
2014.01.21.
A három hagyományos gyermekturnuson idén 1300-an vettek részt. Több 540 magyar táborozónk volt, több mint tavaly. A nehéz gazdasági helyzetben különösen örülünk ennek, hiszen minden negyedik gyermek részvételét támogatnunk kellett.
A tökéletes hely- és időkihasználás jegyében szerveztünk szezon előtti tábort a telhetetleneknek, öregdiák tábort a kivénült fiataloknak, családi tábort a gyerekeseknek, Sela tábort a fogyatékosoknak, Szenior tábort a Holokauszt túlélőknek, és persze folyt a madrich képzés is.
Nem csak nemzetközivé váltunk tehát, hanem kortalanná is. A szokásos Negev, Galil, Golan és Hermon csoportokhoz csatlakoztak a pici pelusosok, az öregdiákok és a szépkorúak is.
A Szenior táborban románcok is születtek a fák alatt. Újra bebizonyosodott, hogy „Szarvas” varázsszó az egész világon, minden korosztályban.
Narancsliget Adománybolt
2014.01.21.
Ez volt a harmadik évünk, idén minden szempontból megerősödtünk.
A tavalyi évhez képest közel kétszeres bevételt értünk el.
Önkénteseink rengeteg munkaórával támogatták működésünket. Fellendült az adományozói kedv is, idén sokkal több magánadományt kaptunk, és a céges adományozók is egyre gazdagabb adományokkal járulnak hozzá raktárkészletünkhöz.
Részt vettünk fesztiválokon, és gyakorlati tapasztalatot szereztünk a bolton kívüli eladásokban (Gozsdu udvar, Grandió, BálintHáz, Bazár Club) A program keretében már több tonna ruhát juttattunk el elmaradott falvakban élő rászorultaknak.
Folynak az előkészületek, hogy bővítsük üzletünket és raktárunkat, és átfogó kampánnyal dolgozzunk azon, hogy nőjön a bizalom, a segítőkészség és az adományozási kedv a közösségben.

Ezúton is kérünk mindenkit, hogy jusson eszébe az Adománybolt, ha jó állapotban lévő, de számára fölösleges tárgyainak keres helyet, és bíztassa ismerőseit is, hogy segítsenek tárgyadományaikkal a nehéz sorban élő gyermekes családjainkon.
Elérhetőségünk: 888-9444

A Szívességcsere programunk is nyitva áll a közösség előtt: akár segítségre van szüksége, akár segítségre vár, kérjük, jelentkezzen! Elérhető weboldalunkon.
Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat
2014.01.21.
2013-ban 34 családdal bővült a gondozottaink köre, így 620 családot regisztrálunk a megalakulásunk óta.
Közel 200 családlátogatás valósult meg idén.
Folytatódtak TÁMOP 5.5.1.B pályázaton nyertes projektek: az önismereti csoportok, a pszichológiai tanácsadás és a család - és párterápia.
A MOST ADJUNK! zsidó összefogás keretében márciusban két napon át meleg ételt osztottunk rászoruló és hajléktalan polgártársainknak a Klauzál téren.
A purimot, a szédert , a szukkotot és a hanukát a Bálint Házban ünnepeltük meg a gondozott családjainkkal . A hanukai ünnepségünkön több mint 50 családunk vett részt.
Az év folyamán rendszeresen találkoztak a mentorprogram résztvevői; 38 mentor és 50 mentorált gyermek.
Együtt tartottunk Gyermeknapot a Klauzál téren a VII. kerületi családsegítő szervezetekkel.
A nyáron nyolc héten át működött a MAZSola Nyári Napközis Tábor, így 62 kisgyerek biztonságos, szórakoztató és egészséges nyaralásához járulhattunk hozzá.
A Magyar Labdarúgó Szövetség jóvoltából 3 válogatott mérkőzést ingyen nézhettek végig családjaink a Puskás Stadionban. Sajnos ez sem segített a magyar válogatotton.
Szeptemberben elindult a játékdráma csoportunk, az együttes a hanukai ünnepségen mutatkozott be. Előadásuk nagy siker volt.
2013 októberében két hétvégén rendeztük meg a Szülők Szemináriuma előadássorozatot. Olyan neves előadókat hallgathattunk, mint például Dr. Vekerdy Tamás.
Holokauszt Túlélők Megsegítése
2014.01.21.
Ezt a programot a Claims Conference adományából finanszírozzuk. A média hangos volt az idén a CLAIMS Conference és a Magyar Állam közötti elszámolási vitától, és ez a vita a mi munkánkat is majdnem veszélybe sodorta. Hosszú tárgyalások után az év közepére dőlt csak el, hogy sikerül hozzájutnunk a teljes 2013-as költségvetésünkhöz, és biztosítani tudjuk a szokásos ellátást.

Közel kétezer túlélő házi gondozását, otthoni szakápolását tudtuk ellátni. Hozzájárultunk több mint 2200 támogatottunk gyógyszer költségeihez.
Kiegészítettük 1815 háztartás rezsiköltségét.
720 címre küldtünk száraz élelmiszer csomagot.
A Szenior Tábor két turnusában 243-an pihenhettek Szarvason.
Idén is több mint 100 önkéntes szakszerű, lelkes munkájára támaszkodhattunk. Decemberben a Micve Napon a Stefánia Palotában köszöntük meg a segítségüket, de nem győzzük elégszer mondani: nélkülük nem jutnánk messzire.
2013. a MAZS Alapítvány tükrében
2014.01.21.
Az év első Hírlevelében az időszerű eseményeink beharangozása mellett összefoglaljuk, hogy mivel telt a 2013-as polgári évünk.
Reméljük, hogy a kedves Hírlevél olvasók több programra is ráismernek majd a felsorolásból: igen, ott voltunk, de jó volt!

2013-ban sok változás történt a JOINT világában.
Az American Jewish Joint Distribution Committee élén Alan Gill áll. A mi irodánkat az elsők közt látogatta meg az új CEO, és meg volt elégedve a látottakkal.
Alberto Senderey nyugdíjba vonult, helyét idén májustól Diego Ornique tölti be. Az új helyzetben Albertonak jó pihenést, Diegonak sok sikert kívánunk.

Alapítványunk kuratóriuma teljesen megújult. A kilenctagú testület remek szakemberekből és kiváló üzletemberekből áll, akik nagy lendülettel és friss szemlélettel segítették a munkánkat.
Köszönjük a támogatást, és továbbra is nagyon számítunk rájuk!

Mint mindig, 2013-ban is sok látogatót fogadtunk. Több mint 200 aktív és potenciális egyesült államokbeli adományozó érdeklődött irántunk. Köztük volt a JOINT kuratóriumának elnöke, Penny Blumenstein is. Úgy tűnik, a látogatóknak tetszett, amit nálunk láttak: összegyűltek a felajánlások az idei programokra.

2013-ban a költségvetésünk majdnem 13 millió dollár volt. Ennyi pénzt okosan elkölteni sok munka és óriási felelősség. Ezért az év folyamán szinte megállás nélkül zajlottak a pénzügyi ellenőrzések. A NAV, a CLAIMS auditorai, és más, külső és belső ellenőrzők már otthon érzik magunkat minálunk. Büszkén mondhatjuk el, hogy mindet rendben találtak!
Most pedig lássuk, mi történt a programjaink háza táján az elmúlt évben!

Tovább a teljes hírhez
Kedves Barátunk!
2013.09.04.
Ma beköszönt Rosh Hashana, a világ születésnapja. Megszólal a sófár, és hangjára meggyőződéstől és hovatartozástól függetlenül mindannyian megállunk egy percre.

Amióta csak emlékezünk, ez a nap esély az újrakezdésre, a kijavításra. Ilyenkor a jámbor zsidó végiggondolja az elmúlt évet. Ha őszinte, ha hite szerint nagyon kéri a Mindenhatót, megadatik, hogy a következő évben meghaladja Önmagát.

Mi is magunkba szállunk. Mennyivel segítettük a független, biztonságos és jótékony magyarországi zsidó közösség megteremtését? Kivel, hogyan, miként dolgoztunk együtt a célért?

Illő most köszönetet mondanunk azoknak, akik mellettünk álltak az év folyamán, mert nélkülük eredménytelen lett volna minden törekvésünk.

Köszönjük hát, hogy figyelemmel kíséred a munkánkat, és kérjük, hogy maradj velünk, támogass minket jövőre is a magyarországi zsidó közösség javára, mindannyiunk boldogulására.

Jöjjön ránk egy jó, édes év, Shana tova u metuka!
Justitia-díj dr. Herczog Máriának
2013.09.03.
Az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosa 2007-ben díjat alapított kiemelkedő emberi helytállásuk és szakmai tevékenységük elismeréseként azoknak, akik az emberi- és állampolgári jogokért, a kisebbségi jogok védelméért példaértékűen sokat tettek.
Az ombudsman az idén a gyermekjog területén végzett kiemelkedő hazai és nemzetközi munkájáért Justitia-díjat adományozott dr. Herczog Máriának, az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága tagjának.
Gratulálunk Herczog Máriának, Alapítványunk kurátorának!
WHEP - A Női Egészségmegőrző Program hírei
2013.09.03.
Európai Állampolgári Tanács, Brüsszel

2013. az Európai Állampolgárok Éve. Ebből az alkalomból a brüsszeli Civil Társadalom Kontakt Csoport (act4europe.org) néhány nappal az Európai Unió Tanácsának ülése előtt megszervezte első Állampolgári Tanács találkozóját, melyre a Magyarországi JDC IDP programjának vezetője is meghívást kapott.
A találkozó célja, hogy fórumot teremtsen a non-profit szervezetek számára, amelyik az EU állampolgársággal kapcsolatos valódi problémákra és igényekre hívja fel az Európai Tanács figyelmét.
A találkozó résztvevői a legnagyobb problémának azt találták, hogy az EU szinte minden tagállamában csökken az állampolgári részvétel a politikai döntéshozatalban. Ennek olyan súlyos következményei lehetnek, mint az unió ellenes, bevándorlás-, illetve integráció ellenes közhangulat.

Az Interface csoport látogatása Szikszón

Júliusban a JDC Interface csoportja (interface.jdc.org) ellátogatott a magyarországi Joint által támogatott Szikszói roma anyaklubba. Az amerikai csoportot a szikszói roma asszonyok megvendégelték, majd megosztották velük az anyaklub működésével kapcsolatos élményeiket és tapasztalataikat. Beszélgettek arról is, hogyan látják a szegregáció és a társadalmi változás kérdését. A program végén a társaság közösen ellátogatott a szikszói zsidó temetőbe. A temetőt egy nemzetközi program segítségével a közelmúltban újították fel. Szikszón ugyanis a háborút megelőzően egy körülbelül 600 lelket számláló zsidó közösség élt. Az anyaklub épületével szemben ma is áll a néhai zsinagóga, most közösségi házként működik.
A látogatás során kiderült, hogy a holocaust ideje alatt számos szikszói zsidó családot az Anyaklub tagok családja bújtatott el.

Október: a rózsaszín hónap

Október minden évben a mellrák ellenes hónap. Ezért az IDP Női Egészségmegőrző Programja idén októberben számos, szűréssel egybekötött egészségnapot szervez.
Október 1-én tartja meg az IDP az idei országos konferenciáját is, amelyre mintegy 150 vendéget vár. A fő témák: a genetikailag öröklődő emlőrák, a szűréssel kapcsolatos tudnivalók, a mell-rekonstrukciós sebészeti lehetőségek és a kemoterápia mellékhatásai.
A konferenciát poszter- és fotókiállítás teszi még sokszínűbbé, az esemény emlőműtött hölgyek divatbemutatójával zárul.
Helyszín: Zara Continental Hotel, Dohány utca.
A részletek a mellrakellen.hu honlapon szeptember második hetétől olvashatóak.
Repülőnap
2013.09.03.
Az Erzsébetvárosi Önkormányzat meghívására a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat négy VII. kerületben élő támogatott családja ingyen juthatott be az augusztus 3-4-én rendezett Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapokra.

Köszönjük Bartusné Benedek Barbara Képviselő Asszony segítségét!
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat hírei - Nyári napközis Tábor
2013.09.03.
Nyári napközis táborunk, a MAZSola nyolc héten keresztül több mint hatvan gyermeket nyaraltatott. A hosszú vakáció biztonságos, tartalmas és szórakoztató kitöltése sok családnak nehéz feladat, amelyre már nem jut elég pénz. A táborozók nagy része támogatottjaink családjából jött, de jó hírünk mára már elterjedt, és több olyan gyermeket is vendégül láthattunk, akik eddig nem álltak velünk kapcsolatban.
A pedagógusok mellett mentorok, diák- és felnőtt önkéntesek segítettek abban, hogy minél színesebb programokat kínálhassunk a táborozóknak.
Nagy sikert aratott az újításként bevezetett mesedráma foglalkozás. Ha elegendő jelentkező lesz, októbertől folytatjuk a meseszínházat. Kérjük, figyeljék a programot.

Több külföldi csoport is meglátogatott minket, a Boston Federation csoportjától pompás ajándékokat is kaptunk.
Táborunk azért lehetett ilyen sikeres, mert sokan segítettek nekünk.
Köszönjük a Bálint Háznak, a Budapesti Zsidó Hitközség Kollégiumának és a BZSH Herman Lipót Klubjának, hogy ebben az évben is helyet, étkezést biztosítottak nekünk.
Külön köszönet illeti az erzsébetvárosi Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központot, velük a Klauzál téren rendeztünk közös programot.
A Narancsliget Adományközpont hírei
2013.09.03.
Örömmel jelentjük, hogy a Grandió Hostelben, egy árnyas, kertes udvarban nyári időszaki üzletet nyitottunk.
Ez a Narancsliget Adománybolt második üzlete.
Címe: 1075 Budapest, Nagy Diófa utca 8.
Nyitva tartás: délután 4 órától este 10-ig.
Nézzen be hozzánk, csinos ruhák, táskák, ékszerek közül válogathat a hangulatos boltban!
Kérjük, adja tovább a hírt ismerőseinek, barátainak is!
Jól jár, jót tesz, aki nálunk vásárol!
A Szarvasi Szenior Tábor második turnusa
2013.09.03.
Augusztus 26. és 29. között több mint 170 holokauszt túlélő nyaralt a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban. A nagysikerű júniusi első turnus után a Holokauszt Túlélők Megsegítése program dolgozói számos már megszokott, és sok új programmal készültek a nyaralásra. Az Aqua Fitness, a Kérdezd a Rabbit, a kézműves foglalkozás, az esti zene és tánc osztatlan sikert aratott. A Szarvasi Szenior Tábor sok egyedülálló idős ember számára az egyetlen lehetőség arra, hogy nyaralhasson, és hogy újra megtapasztalja a közösség éltető szeretetét és erejét.
Holokauszt Túlélők Program hírei
2013.09.03.
Végre megállapodás született a Claims Conference kárpótlásról

A magyar kormány több éves elszámolási vita után 2013. július 6-án megállapodott a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal, valamint a Conference on Jewish Material Claims Against Germany-vel, a Claims Conference-szel.
A megállapodás értelmében a MAZSÖK tovább utalhatja a Calims Confernce-nek azt az esedékes, de zárolt összeget, amelyet a holokauszt magyar származású, ám jelenleg már nem Magyarországon lakó elszenvedőinek 2007-ben biztosított a magyar kormány. A zárolás oka az volt, hogy a Claims Conference elszámolását a magyar kormány nem fogadta el.
Az elhúzódó vita veszélyeztette a MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélők Megsegítése programjának anyagi alapjait is, mert a magyar kormány zárolására válaszként a Claims Conference visszatartotta a MAZS Alapítványnak a holokauszt túlélők támogatására ígért összeget. Az Alapítvány szolgáltatásai azért maradhattak mégis folyamatosak, mert a JDC megelőlegezte a szükséges támogatást.
A júliusi megállapodással elhárult a veszély, az Alapítvány munkájának anyagi alapjai biztosítottak.
A magyar kabinet egyúttal kinyilvánította: egyetért azzal, hogy a viták rendezése érdekében a Claims Conference a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló céget megbízza egy olyan, szúrópróbaszerű elszámolás elkészítésével, amely alkalmas arra, hogy a 2014-ben esedékes - elszámolás alapja legyen.
Vendégkönyv
2013.09.03.
A nyáron 177 külföldi látogatót fogadtunk. A szívesen látott vendégek magánadományozók, vagy adományozó közösségek tagjai voltak, akiknek bemutattuk az Alapítvány programjait. A sok kedves vendég közül különösen örültünk a Blumenstein és a Jaffe családnak.
Penny Blumenstein a JDC elnökasszonya, a szervezet egyik legbőkezűbb adományozója. Férjével, Harolddal és unokáival közel egy hetet töltött Magyarországon. Megismerkedett az alapítvány összes programjával, felkereste a magyarországi zsidó intézményeket, és meglátogatott támogatott zsidó családokat.

Karen Jaffe, a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat fő adományozója. Testvérével, és közössége, a United Jewish Federation of Tidewater tagjaival érkezett hozzánk. Az itt töltött három nap alatt megismerkedett az Alapítvány legfontosabb programjaival, meglátogatta a Családsegítő Szolgálatot, a holokauszt túlélők Café Europa programját és a Generációk Egymásért klubot. Látogatása utolsó állomásaként egy teljes napot töltött a szarvasi táborban.
Bálint Ház – „Hanyas vagy?” pályázati felhívás
2013.07.04.
Szeptember 15-én, a Nyitott Ajtók utcabálon hirdetjük ki a „Hanyas vagy?” pályázatunk eredményét.
Minden kedves pályázónknak jó munkát kívánunk!
Pályázati kiírás
Faültetés
2013.07.04.
Júniusban Az Életért Klub, immár hagyományosan, fát ültetett a keszthelyi Biblia Kertben.
A faültetést még Tu BiSvatkor határozták el, de az időjárás miatt erre csak most kerülhetett sor.
Eötvös Klub
2013.07.04.
Az Eötvös Klub június elején ünnepelte Mózer Antalné, Évike 100. születésnapját. Évike, aki a klub egyik alapító tagja, könnyek közt emlékezett vissza, hogy miért is nevezték el magukat Eötvös Károlyról. A program második felében dr. Soltész Katalin beszélt Magyar Imre belgyógyász professzor munkásságáról, méltatta iskolateremtő szerepét és személyes példamutatását. A professzor úr két gyermeke is jelen volt a beszélgetésen.
Önkéntes Programok, 2013. II. negyedév
2013.07.04.
A Holokauszt túlélők program munkáját közel 100 önkéntes segíti nap, mint nap. Nélkülük a program nem működne, az általuk létrehozott érték felbecsülhetetlen.
A napi munka mellett, a második negyedévben az önkéntesek három klubja, a Generációk Egymásért, az Eötvös Klub és Az Életért klub tevékenysége külön is említésre méltó. A Generációk Egymásért 18 tagja tavasszal a budapesti Füvészkertbe látogatott el. Bár a Pál utcai fiúkkal nem találkoztak, a város zöld szívében eltöltött két szép órát nem felejtik el.
Júniusban dr. Gombocz Eszter kutató, egyetemi oktató mesélt az önkénteseknek az óbudai zsidóság történetéről. A klub vendégei közül számosan a háború előtti az óbudai zsidó közösség tagjai voltak, így élénk beszélgetés és visszaemlékezés alakult ki.
Június 25-én a Generációk Egymásért és az Eötvös Klub közös látogatást tett a Rumbach utcai zsinagógában, Kőnig Tamás építészmérnök vezetésével, aki az újjáépítés terveiről is mesélt.
Hazaérkeztek az idei első Szarvasi nyaralók, a szeniorok
2013.07.04.
Szarvas idei első nyaralói a szeniorok voltak. Június 10. és 16. között 137 holokauszt túlélő pihenhetett a Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban. A Claims Conference anyagi segítségével, és a Holokauszt Túlélők Megsegítése program szociális munkásainak lelkes közreműködésével tavaly először megrendezett tábor idén is nagy sikert aratott a nyaralók körében: a termálfürdő látogatás, a vízi torna, a séta a gyönyörű arborétumban, a „Kérdezd a rabbit” fórum osztatlan sikert aratott. A szociális munkások csapatjátékokkal is színesítették a programot, és Bródy János, valamint a Fiatalok a Magyar Operettért Alapítvány ifjú művészeinek előadása is felejthetetlen élményt nyújtott. Az emlékkönyv bejegyzései megörökítik a nyaralók érzéseit: „Köszönöm a sok gondoskodást, a sok odafigyelést. Nem lehet betelni vele.”- írja Károly. Irénke néni szavai: „Hálás köszönet, hogy itt lehetek! Itt igazán annak érzem magam, ami vagyok. Jó érzés azokkal lenni, akik az életemhez tartoznak. Az ellátás és a törődés osztályon felüli. A második turnus augusztus 26-án indul, melyre munkatársaink nem csökkenő lelkesedéssel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodva készülnek.
Jaffe Családsegítő Szolgálat - Mentorprogram
2013.07.04.
Sok kisgyermek álma egy erős, okos, megértő idősebb testvér, aki segít megérteni a világot és a matek leckét, akivel mindent meg lehet beszélni, és még focizni is tud. A Jaffe Mentorprogramja ezeknek a kisebb gyermekeknek segít abban, hogy megtalálják álmaik nagytesóját. 2013 nyarára már 25 „testvérpár” talált egymásra. A legifjabb kistesó öt éves, a legnagyobb nagytesó pedig már nyugdíjas. Most tanévzáró találkozón búcsúztak el egymástól a nyár idejére.
A buli megszervezésében a Scheiber Sándor Iskola és a United World Colleges segített. A mentorok, a „törpék”, és az általuk segített gyerekek, az „óriások” a bulin arról beszélgettek, hogy az elmúlt évben mi volt a legemlékezetesebb a programban. A legtöbben a visegrádi kirándulást említették, de volt olyan kislány, akinek főként az tetszett, hogy együtt labdáztak és rajzoltak. A nagyra nőtt törpék is sok szép emléket meséltek arról, hogy nyíltak meg nekik a kis óriások, miként lettek barátokká. Az emlékezetes pillanatokat a gyerekek le is rajzolták. A beszélgetés után az óriások és a törpék megmérkőztek egymással, hogy kié legyen a kalózok kincse, majd együtt átváltoztak állatokká, és állatkertet alapítottak. A találkozó után több gyerek is kérdezgette, hogy mikor lesz folytatás, úgyhogy nyugodtan elmondhatjuk, ennek a mentortalálkozónak is nagy sikere volt.
MAZSola Nyári Napközis Tábor - vannak még szabad helyek!
2013.07.04.
A MAZSola Tábor idén nyáron is várja a 7-14 éves korú gyermekeket. A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat és a Bálint Ház összefogása ezzel a táborral is segít a családoknak, hogy a gyermekek biztonságosan, értelmesen tölthessék el a vakáció hónapjait.
Időpontok: 2013. június 24-től augusztus 16-ig, hetes turnusokban várjuk a gyermekeket, hétfőtől-péntekig, 8 órától 16 óráig.
Helyszín: Bálint Ház,1065 Budapest, Révay utca 16.
Ízelítő a programokból: kirándulás, sport-és kézműves programok, állatkerti séta, mozi, színjátszás, múzeumlátogatás, társasjátékok.
Részvételi díj: fejenként és turnusonként 9.700 Ft A részvételi díj tartalmazza az ebéd árát is. Ha a díj megfizetéséhez segítségre van szüksége, kérjük, hogy érdeklődjön a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat családgondozóinál.
Érdeklődés, jelentkezés, további információk a jaffetabor@jdc.hu e-mail címen, vagy az (1) 888-9411 telefonszámon, illetve a tábor ideje alatt 06-20/4890894 mobilszámon is kérhetőek. Ha úgy dönt, hogy gyermekét elküldi hozzánk, kérjük, hogy legalább három nappal a tábor megkezdése előtt jelezze!
További információk
Minden vasárnap: Narancsliget Adománybolt és játszósarok a Gozsdu Udvarban
2013.07.04.
Már a vasárnapi sétája során is megtalálhat bennünket, csak jöjjön el a Gozsdu Udvarba délelőtt 10 és este 7 óra közt!
Mindig új áruval, kedvező árakkal várjuk Önt. Amíg nézelődik, a gyermekére a játszósarokban vigyáznak önkénteseink, és ígérik, hogy a kicsiket nehéz lesz hazacsábítani.
A Gozsdu Udvar (gouba.hu) a londoni Portabello, a párizsi puces, a bécsi Naschmarkt és az ázsiai tolkocskuk budapesti kistestvére. Több tucat művész és árus kínálja itt színes, illatos ízletes portékáját. Jöjjön el, nézelődjön, érezze jól magát, válogasson a Narancsliget választékából is!
Ne feledje: minden forint, amit a Narancsligetben költ el, jótékony célt szolgál, a szegénységben növekedő gyermekeket segíti.
További képek, információk a Narancsliget Facebook oldalán találhatóak
Tudta-e?
2013.05.30.
Tudta-e, hogy a Síp utca 17-ben, a Narancsliget Adományközpont helyiségeiben egykor Dinner Mór „czukorka, csokoládé, fűszergyarmat, csemegeáru kereskedése” működött?
Így nézett ki az utca egykoron.
Szívpárna projekt
2013.05.30.
A Női Egészségmegőrző Program a Narancsliget Adományközponttal és Magyar Rákellenes Ligával közös projektjében 500 db szívpárna elkészítését tűzte ki célul, melyek az emlőműtött betegek operáció utáni kényelmét tudják segíteni. A párnát egy beteg látogató-program keretein belül szeretnék eljuttatni a betegekhez, mely során más, a gyógyuláshoz fontos kisebb ajándékokat és információkat kapnak a betegek.
Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program hírek
2013.05.30.
Az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen programot az Országos Egészségfejlesztési Intézet a WHO megbízásából végzett kutatása eredményeképpen beválasztotta a mintaértékű projektek (best practices) gyűjteményébe. A program célja, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segítse elő.
A program elsősorban azokat a településeket keresi fel, ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos esetleg csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés, a szűrésre való eljutás is igen nagy nehézségekbe ütközik. A program több, mint 50 vidéki helyszínen rendezett egészségnapokat, ezzel elősegítve több, mint 6.000 hátrányos helyzetű asszony mammográfiás szűrését.
További információk
Nyaralás Szarvason
2013.05.30.
A Szarvasi Zsidó Ifjúsági Tábor már nem csak az ifjúságé. A Claims Conference nagylelkű adományának köszönhetően 2013 nyarán ismét két turnusban pihenhetnek Szarvason holokauszt túlélő támogatottaink. Az első turnus időpontja június 10-16. a másodiké augusztus 26-29. A júniusi turnusban megközelítően 150 idős ember élvezheti a nyaralás örömeit.
Munkatársaink a megszokott módon változatos programokkal készülnek a táborra. Ismét lesz sétahajózás, arborétum látogatás és „Kérdezd a rabbit”. A tábortűz mellé meglepetésvendéget is hívtak a szervezők.
Az együtt töltött napok derűje oldja a többnyire egyedül maradt túlélők magányát, alkalmat ad új ismeretségek, barátságok megszületésére és segíti a testi-lelki felfrissülést. Olyan kényeztetés ez, amelyben ezek az idős emberek ritkán részesülnek.
Holokauszt túlélők programjának hírei
2013.05.30.
Finn-Magyar Barátság Hídja: egy résztvevő beszámolója

Finn barátainkra a Narancsliget Adománybolt révén tettünk szert. A FIDA finnországi jótékonysági magány alapítvány rendszeresen nagylelkű, kedves ajándékokkal támogatja a boltot, például a tagok kötötte gyönyörű gyapjú kézimunkákkal.
Május 9-én barátaink ellátogattak hozzánk, hogy megismerkedhessenek velünk, magyarországi túlélőkkel, és bemutatkozhassanak nekünk.
Közel 80-an élvezhettük barátaink vendégszeretetét a Bálint házban. A köszöntők után finn dalokat énekeltek és tájképeket mutattak be a kivetítőn. A vendégeknek két magyar dallal válaszoltunk. Végül Smuel Barsilai kántor szórakoztatta a közönséget.
A program végén hamisítatlan északi vendéglátás következett: lazacos szendvics, és házi sütemény.
A vendégek nevében ezúton is köszönjük a nagyszerű szórakozást!
Bálint Ház programajánló
2013.05.30.
A Judafesttel párhuzamosan idén is megrendezik a Fun Runt, a bátrak jótékony futását.
Június 9-én felnőttek, gyerekek és családok jelentkezését várjuk az 1, 5, illetve 10 kilométeres táv teljesítésére azért, hogy a futók kiválasztotta jótékony célra minél több pénz gyűljön össze.
A Bálint Háznak ajánlott részvételi díjat a bódvalenkei cigány gyerekek napközis táborának szervezésére fordítjuk.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Narancsliget Ruhaklinika
2013.05.30.
Felvirradt a szekrény alján halomba gyűlő, javításra váró ruhák napja!
A Narancsliget Adományközpont megnyitotta a Ruhaklinikát, ahol szakszerűen és olcsón kijavítják, alakra igazítják a jobb sorsra érdemes darabokat.
A kínálat:
Foltozás, stoppolás, gombozás, elvarrás,
felhajtás, leengedés, szűkítés, kiengedés,
feslés bevarrása, könyök foltozása, varrat javítása,
bélés-, zipzár- patent csere, kapcsot bele…

Ám ez a ruhaklinika többet is tud: munkát biztosít a Jaffe Családsegítő Szolgálat képzett, de állás nélkül maradt ügyfeleinek, a bevételből pedig támogatja a Szolgálat további jótékony tevékenységét.
Elérhetőségek:
Narancsliget Ruhaklinika, 1075 Budapest, Síp utca 17. Nyitva tartás: kedd, szerda, csütörtök 9-től 16 óráig Telefonszám: (1) 888-9444
E-mail: ruhaklinika@narancs-liget.hu

Tovább a teljes hírhez
További programjaink
Judafest Utcafesztivál
2013.05.30.
Június 9-én áll a bál a Kazinczy utcában!

Idén hatodszorra szórakoztatja az utca népét a Judafest, a budapesti zsidóság fesztiválja. Egész napos lesz a szórakozás, okosodás, futkározás, evés-ivás.
Lesz itt minden, ami budapesti és zsidó, nem csak zsidóknak!
A részletes programért kattintson a Judafest Facebook oldalára
Jaffe Családsegítő Szolgálat - Mentorprogram
2013.04.25.
Mentoraink az iskolás gyermekek idősebb társai a tanulásban és a kikapcsolódásban.
Jelenleg 29 mentor és 47 gyermek vesz részt a programban, és 11 gyermek vár még arra, hogy társra találjon.
A legfiatalabb mentorált 5 éves, a legidősebb mentornak már unokái vannak.
Hetente 24 pár ül le, hogy együtt tanuljon.
Félévente közös kirándulást szervezünk.
A Családsegítő minden segítséget megad a mentoroknak ahhoz, hogy ők is megadhassanak minden támogatást a gyermekeknek!
Ha kedvet érez ahhoz, hogy mentor legyen, vagy úgy érzi, hogy gyermekének hasznos lenne részt vennie a programban, kérjük, jelentkezzék Mokos Juditnál!
E-mail: judit.mokos@jdc.hu
Telefon: 06 -1- 8889- 467
Mentorprogram plakát letöltése
További információk
Női Egészségmegőrző Program,- NEP
2013.04.25.
2013. április 7. és 12. között vendégeink voltak a JDC Női Egészségmegőrző Programjának oroszországi, boszniai és new yorki programvezetői. A látogatásba beágyazva április 10-én és 11-én fórumot tartottunk a vidéki emlődaganatos önsegítő csoportjaink vezetőinek a Zara Continental Hotelben. A résztvevők összevetették a betegcsoportok vezetésével kapcsolatos tapasztalataikat, bemutatták a legsikeresebb megoldásaikat.
2013. április 15-én az Amerikai Egyesült Államok Nagykövet Asszonya, Eleni Tsakopoulos Kounalakis átadta a nagykövetség elismerő oklevelét a Cselekvő Állampolgári Magatartásért a Színes Gyöngyök dél-dunántúli roma civil szervezetnek. Ezzel a gesztussal méltatta a szervezet elkötelezett munkáját a roma nők és családjaik felemelkedéséért.
A Színes Gyöngyök Egyesület hosszú évek óta a JDC kitartó partnere. Fáradtságot nem ismerő munkával, folyamatosan segíti az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen Program sikerét, több ezer nő emlő-, és egyéb szűrését szervezi meg. Részt vesz a Nyílt Társadalom Intézet és a JDC közös programjában, a Roma Anyaklubokban is; megalakította a Gyöngyház Anyaklubot. Az Anyaklub elősegíti a tagok társadalmi boldogulását és erősíti a demokratikus részvételre való képességüket.
Büszkék vagyunk partnerünk magas elismerésére.
Narancsliget Vásár a Gozsduban
2013.04.25.
A Gozsdu udvarban vasárnaponként megrendezett vásáron már a Narancsliget Adományközpont termékeivel (főként kézműves-, és iparművész termékekkel) is találkozhat a „Gipszkorszak” mellett. Várjuk szeretettel!

A Narancsliget Adományközpont ezúton is köszöni a Modessa Kft-nek és Tornai Tamásnak, valamint magánadományozóinak a hónap során felajánlott adományokat.
Mindent elhisz, Nagyi!? előadás a Bálint Házban
2013.04.25.
Március végén izgalmas előadásra vártuk klienseinket arról, hogy kis körültekintéssel hogyan tehetik biztonságosabbá az életüket.
Sajnos folyamatosan szaporodnak az idős emberek ellen elkövetett bűncselekmények. Az elkövetők könnyű prédának tekintik őket, kihasználják, hogy többnyire magányosak és kevésbé tájékozottak.
A bűncselekmények azonban sokszor megelőzhetőek, megakadályozhatóak!

Tovább a teljes hírhez
Ajándék Béres Cseppek a vidéki túlélőknek
2013.04.25.
A Béres Alapítvány a Teljes Életért Közhasznú Szervezet 2013 márciusában 500 üveg Béres Cseppet adományozott a vidéken, nehéz helyzetben élő támogatottainknak. Az Alapítványunk rászorultságtól függően hozzájárul ugyan a túlélők gyógyszerköltségeihez, de egészségmegőrző, étrendkiegészítő készítményeket sajnos nem tud biztosítani.
A Béres Alapítvány ajándéka a legjobbkor érkezett, a tavaszi fáradtság és az influenza szezonjában védte az idős embereket a betegségtől.
A szerrel nem csak erőt de, reményt is csepegtettek gondozottainkba, hogy sokan szeretik őket, hogy holnap is felkel a Nap. Köszönet és hála a Béres Alapítványnak!
Április 28-a Lag BaOmer, a sokarcú ünnep
2013.04.25.
Ezen a napon kirándulunk a zöldbe, tábortüzet rakunk, levágjuk – először – a három éves kisfiúk haját (a pajesz marad!), megajándékozzuk őket az első olvasókönyvvel, esküvőket tartunk, ünnepeljük az Izraeli Hadsereget, és persze eszünk.
Mivel kevés a zsidó örömünnepünk, rögtön többféle örvendetes eseményt is kötünk ehhez a dátumhoz.
Tehát egy napon ünnepeljük az egymás iránti tiszteletet és a küzdőszellemet! Chag sameiah!

Tovább a teljes hírhez
Ne feledje, május 20-ig még rendelkezhet adója 1%-áról!
2013.04.25.
Törvény adta lehetősége, hogy személyi jövedelemadója 1 %-át felajánlja jótékony célra. Ha javunkra rendelkezik, pár percnyi papírmunkával ingyen segíthet azokon, akiknek mi jelentjük a közösséghez vezető utat, vagy a reményt a boldoguláshoz.
További információk
Szarvas: SZEVASZ TAVASZ TÁBOR, 2013
2013.03.19.
Itt van újra! A legjobb bemelegítés a nyárra – nyári programok, (leendő) nyári haverokkal. A Szarvasi Tábor, a Hanoar Hatzioni és a Hasomer Hacair közös, négy napos nagy durranása.
Időpont: 2013. május.17-20.
Helyszín: Salgótarján
Ára: 15.000 Ft

Kedves Szülők! Amennyiben a Szarvas 2013 nyári tábort az első regisztrációs napon, március 24-én fizeti be, gyermeke mindkét táborban kedvezményesen, összesen 53.000 Ft-ért vehet részt, vagyis a Szarvas: Szevasz Tavaszi Tábort ajándékba adjuk!
Az ár tartalmazza mindkét tábor utazási költségét. Figyelem! A helyek száma korlátozott!
Az első napi befizetés helye a Bálint Ház és a Lauder iskola

Március 24. után a Tavaszi Tábor részvételi díját a Bálint Ház információs pultjánál készpénzzel, bankkártyával vagy SZÉP kártyával lehet befizetni, a Ház nyitvatartási idejében.
Cím: 1065 Budapest, Révay utca 16.
A részvételi díj befizetéséig a jelentkezés feltételes.
Kérjük, hogy a befizetést igazoló szelvényt, igazolást hozzák magukkal az induláshoz!
Munkatársaink további információval és személyes segítséggel szolgálnak a Bálint Ház (Budapest, VI. kerület, Révay u. 16.) Szarvas irodájában, irodai órákban, valamint a Bálint Ház információs pultjánál, a Ház nyitvatartási idejében. (Vallási és állami ünnepnapok a Ház zárva van.)
Szarvasi Tábor 2013 - március 24. az első regisztrációs nap!
2013.03.19.
A regisztráció idén szinte házhoz jön! Várunk téged Pesten és Budán!
Időpont: március 24, 9:00 – 15:00
Pesti regisztrációs helyszín: Bálint Ház - 1065 Budapest, Révay utca 16.
Budai regisztrációs helyszín: Lauder Javne Iskola - 1121 Budapest, Budakeszi út 48,

Csak ezen a napon 7000 Ft kedvezményt adunk a Szarvas 2013 részvételi díjából!

A kedvezményre az jogosult, aki ezen a napon a Bálint Házban vagy a Lauder Iskolában fizeti be a részvételi díjat készpénzzel, bankkártyával vagy SZÉP – kártyával.
A kedvezmény más kedvezményekkel – pl. testvér kedvezmény – nem vonható össze.
Amennyiben ezen a napon a Szarvas: Szevasz Tavaszi Táborunkat és a nyári táborozást együtt fizeti be, összesen 53.000 Ft-ot fizet, vagyis a 15.000 Ft-os Szarvas: Szevasz Tavaszi Tábort ajándékba adjuk!
Az árak mindig tartalmazzák az utazási költségeket is.
További információk, részletek
Beszámoló Purimi rendezvényeinkről
2013.03.19.
Jaffe - BZSH közös purimi ünnepség
A Jaffe Családsegítő Szolgálat és a BZSH Herman Lipót Klub közös purimi mulatságot tartott. Ez volt az első alkalom, hogy az idősklub tagjai és a Jaffe családjai együtt ünnepeltek. Vetélkedő után a bűvész, Magic Man kápráztatta el a közönséget; persze, segítettek a gyerekek.
Purimkor nem maradhatnak el a jelmezesek! Jött Csontváz és Túró Rudi, Kisboszorkány, Hastáncosnő meg a gyönyörű Indián Lány, a maskarások valódi arcát művészi arcfestés fedte.
Készültek maszkok, koronák és egyéb purimi kellékek, szólt a zene, nagy volt a vidámság.
A Jaffe gyermekei és a Herman Lipót Klub idősei remekül mulattak együtt – hiszen csak egy úttest választja el őket!

Jaffe Program - Bálint Ház közös purimi ünnepsége
Több mint 20 jaffés család fogadta el purimi meghívásunkat a Bálint Házba. A program a Shalom Klub énekkarának, a Concertónak nagyszerű és vidám előadásával kezdődött, rögtön remek hangulatot teremtve.
Ezután Verõ Tamás rabbi beszélt Purimról. Kiemelte, hogy a megszabadulásnak ezen az ünnepén elengedhetetlen a jókedv.
Előírás az is, hogy Purimkor olyan dolgokkal ajándékozzuk meg egymást, amelyeket rögtön el is fogyasztunk. Ezt hívjuk sláhmónesznek. Így aztán minden gyermek kapott is finom sláhmóneszt.
Az ajándékozás után mindenki bekapcsolódhatott a Bálint Ház színes programjaiba, a Hahó koncertbe, versenyekbe és kerekasztal beszélgetésbe neves színészekkel.
A BZSH Herman Lipót Klub és a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat közös pészahi ünnepsége
2013.03.19.
2013. március 28-án délután 15:30-tól 17:30-ig közös szédert rendez a BZSH Herman Lipót Klub és a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat.
A helyszín a Herman Lipót Klub, 1075 Budapest, Síp utca 12, ahol Beer Iván, az ORZSE Szentírás-, és Talmud Tudományi Tanszék tiszteletbeli docense röviden levezeti a hagyományos pészachi széder étkezést.
Beszél az ünnep történetéről, a szokásokról, összefoglalja a Hágádát, és felcsendülnek a hagyományos pészachi dalok.
Az áfikoman keresésben és a má nistánó eléneklésében a gyermekeké lesz a fő szerep.
A széder tálon lévő ételeket az előírt sorrendben, hagyományos áldásmondás mellett fogyasztják el a vendégek.
A szertartást vacsora követi.

Tovább a teljes hírhez
Kapcsolatfelvétel, további információk
Tavaszköszöntő akciós ruhavásár a Bálint Házban
2013.03.19.
A Narancsliget Adományközpont közreműködésével, akciós ruhavásárt tartunk. Ruhák, játékok, könyvek, ajándék-, és dísztárgyak közül válogathattok.
Időpont: 2013. márc. 24. 10:00 - 18:00
Helyszín: Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16.

Mindenkit szeretettel várunk!
További információk
1% - Kis Munka, Nagy Micve
2013.03.19.
Adhat-e úgy, hogy Önnek ne kerüljön pénzébe? Igen, ha él a jogaival!
Törvény adta lehetősége, hogy személyi jövedelemadója 1 %-át felajánlja jótékony célra. Ha javunkra rendelkezik, pár percnyi papírmunkával ingyen segíthet azokon, akiknek mi jelentjük a közösséghez vezető utat, vagy a reményt a boldoguláshoz.

Mire költjük adója felajánlott 1 %-át?
A MAZS Alapítvány a zsidó értékek sarokkövére, az egymás iránti felelősségre és a jótékonyságra építve segíti a magyarországi zsidó közösséget és a rászorulókat.
Köszönjük, hogy segít! Kérjük, látogassa meg intézményeinket, és kísérje figyelemmel munkánkat! Büszke lehet arra, hogy mindebben Önnek is része van!

A rendelkező nyilatkozat letöltése
További információk
A Narancsliget Adománybolt megnyitotta az ország első jótékonysági webáruházát
2013.03.19.
Állandóan megújuló, új, valamint jó állapotú használt árukészlettel, egyedi iparművész termékekkel, kedvező árakkal várjuk kedves vásárlóinkat.
Már nem kell befáradnia üzletünkbe. Dőljön hátra a karosszékében, és kattintson: webshop.narancs-liget.hu Kezdődhet a válogatás!
Ha a webáruházban találja meg szíve portékáját, olcsón jut jó holmikhoz, a pénze rászoruló gyermekeken segít, és kíméli a környezetet.
Jól jár, jót tesz, ha nálunk vásárol!
Köszöntjük az Olvasót, és boldog, kóser Peszahot kívánunk! Chag kaser szameiach!
2013.03.19.
A Pészah az egyiptomi szolgaságból való megszabadulás, a zsidóság néppé válásának az ünnepe. Ilyenkor az ősi Izraelben minden család elzarándokolt a jeruzsálemi Szentélybe, hogy bemutassa hálaáldozatát az Örökkévalónak, aki kivezette őseit a rabságból.

Tovább a teljes hírhez
Szarvas Alumni Sítábort szervezett februárban
2013.02.27.
"Először rendeztünk meg az Alumni sítábort, és nagyon jól sikerült. Saalbach-Hinterglemmben voltunk, egy nagyon családias pályaszállásos panzióban laktunk. Összesen 23 fős volt a csoport, és a célközönségünk a madrichok és az Alumnik voltak. Két ex-szarvasos családjával is csatlakozott hozzánk, így a legfiatalabb részvevőnk 3 éves volt. Nem csak magyar résztvevőink voltak, két orosz is velünk síelt.
Voltak kezdők, haladók, profik, snowboardosok, síelők, szóval minden egy pakliban."- mondta el Lübeck Jutka, a tábor egyik szervezője.
Szarvasi tábor weboldala
Megalakul a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat Baráti Köre
2013.02.27.
2013. március 10-én, a Magyar Zsidó Levéltár Családkutató Napján alakul meg a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat Baráti Köre!
A Szolgálat 2004. óta gondozza a nélkülözésben élő, gyermeket nevelő családokat, 2012-ig kb 500 család közel 1000 gyermekét segítette meg, elsősorban külföldi adományokból.
A rászorultság folyamatosan nő, a többségi társadalom szociális hálója pedig egyre ritkásabb. Hatalmas az igény arra, hogy a közösség maga próbáljon segíteni a leszakadókon, azokon a családokon, akik a szegénység reménytelen hétköznapjaiból önerővel már nem tudnak kilábalni. A zsidó közösségben a jótékonyság ősi parancsán alapulva komoly hagyománya van a nélkülözők megsegítésének, különösen a gyermekekről való gondoskodásnak.
Erőt, példát kell, hogy merítsünk a múltból, hogy ne nézzük közömbösen a szomorú valóságot! Ne várjunk mindig a külföldi segítségre, mert a válság őket is sújtja, egyre kevesebbet tudnak adni nekünk!
A Baráti Kör azért alakul meg, hogy munkánkat megismerjétek; hogy lássátok a szükséget, és azt is, hogy ha tudtok, hogy és hol segíthettek.
Azt ígérjük, hogy tagjainkat folyamatosan értesítjük a Családsegítő munkájáról, hogy baráti közösséget nyújtunk azoknak, akik szívesen vesznek részt a szolgálatban, akár mint önkéntesek, akár mint adományozók.
Szeretettel várunk a Levéltári Családkutató Napon, ahol bepillanthatsz a magyarországi zsidó családtörténet gazdag múltjába, a jótékonyság nagyszerű történetébe, a Jaffe Családsegítő munkájába, és csatlakozhatsz hozzánk érdeklődőként, tagként.
Szeretettek várunk 2013. március 10-én a Magyar Zsidó levéltárban délután 2 és 7 óra között. Cím: Budapest, VII. Wesselényi u. 7.

Tovább a teljes hírhez
Női Egészségmegőrző Program - Rákellenes Csúcstalálkozó
2013.02.27.
A JDC partnere, a Susan G. Komen for the Cure alapítvány a nemzetközi rákellenes napon, február 4-én Washingtonban tartotta csúcstalálkozóját, amelyre a Női Egészségmegőrző Program (Women’s Health Empowerment Program, WHEP) programvezetőit is meghívta. A Női Egészségmegőrző Program Magyarországon, Oroszországban és Bosznia-Hercegovinában működik.
A 2015-2024 közötti időszakban világszerte 17,5 millió új emlődaganatos megbetegedés várható, melyek közük 9,1 millió a fejlődő országokban fog előfordulni. Az emiatt bekövetkező halálesetek közül 65.000 felvilágosítással és az információk hozzáférhetőségének kiterjesztésével megelőzhető lenne.
Hazánkban továbbra is az emlőrák a második leggyakrabban előforduló női rákbetegség, ezt csak a tüdőrák előzi meg. A 2012-es Emlőrák Világjelentés szerint Magyarországon a 2010-es évben 6061 új emlődaganatot diagnosztizálták, a betegek közül 2011-en sajnos nem tudták legyőzni a kórt.

Tovább a teljes hírhez
Fiatal önkénteseket toborzunk
2013.02.27.
Van köztünk olyan, aki rajong a gyerekekért, a Nyári Táborban, a Mentorprogramban a helye! Van, aki mindig boltos szeretett volna lenni, őt a Narancsliget Adománybolt várja. Van, aki szeret ruhákat nézegetni, hajtogatni, a Ruhabazárban bőven nyílik rá lehetősége. Van, akiben túlcsordul a kreativitás, ő jöjjön a Kézműves Műhelybe! Van, aki szívesen hallgatja az idős emberek igaz meséit a múltról, az ő látogatását várják túlélő programunk magányos gondozottjai.
A legfiatalabb önkéntesünk 14 éves, a legtöbb önkéntesünk egyetemista. Érdeklődésüknek megfelelő munkát találnak nálunk, lelkesedésük, munkájuk nélkülözhetetlen.
Az önkéntesség értelmes szórakozás, tanulás, hasznos segítség.
Akár kikapcsolódásból érdekel ez a munka, akár a tanulmányaidhoz van szükséged kötelező önkénteskedésre, szívesen látunk Téged! Törődésre vágyó gyermekek, mesélni kész idős emberek, vásárolni vágyó vevők várnak rád!
Ha kedved támadt nálunk önkénteskedni, akkor keresd Mokos Juditot a judit.mokos@jdc.hu e-mail címen, vagy az (1) 888-9467-es telefonszámon, esetleg személyesen a Síp utca 17-ben.
A Jaffe Családsegítő Szolgálat hírei
2013.02.27.
Figyelmükbe ajánljuk a kölcsönzőnket!
Babaápolási cikkeket és gyógyászati segédeszközöket kölcsönözhet a MAZS Alapítványtól. Szolgáltatásunkat bárki igénybe veheti, aki elfogadja a kölcsönzési feltételeinket: megköti a kölcsönzési szerződést, aláírja az átvételi elismervényt, és befizeti a kölcsönzési díjat.
E-mail: kolcsonzes@jdc.hu

Tovább a teljes hírhez
További információk
Elindult a Narancsliget webáruház
2013.02.27.
Megnyílt a Narancsliget Adománybolt webáruháza! Várjuk netes vásárlóinkat (visszajelzéseiket is az oldallal kapcsolatban), s továbbra is örömmel fogadjuk adományaikat, felajánlásaikat.

E-mail: info@narancs-liget.hu
Klikk! Kezdődhet a vásárlás!
1% - Kis Munka, Nagy Micve
2013.02.27.
2013. február

Adhat-e úgy, hogy Önnek ne kerüljön pénzébe? Igen, ha él a jogaival! Törvény adta lehetősége, hogy személyi jövedelemadója 1 %-át felajánlja jótékony célra. Ha javunkra rendelkezik, pár percnyi papírmunkával ingyen segíthet azokon, akiknek mi jelentjük a közösséghez vezető utat, vagy a reményt a boldoguláshoz.
Mire költjük adója felajánlott 1 %-át?
A MAZS Alapítvány a zsidó értékek sarokkövére, az egymás iránti felelősségre és a jótékonyságra építve segíti a magyarországi zsidó közösséget és a rászorulókat. Köszönjük, hogy segít! Kérjük, látogassa meg intézményeinket, és kísérje figyelemmel munkánkat! Büszke lehet arra, hogy mindebben Önnek is része van!
A rendelkező nyilatkozat letöltése
További információk
Dr. Győrffy Balázs a 2012-es Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíj nyertese
2013.01.27.
Dr. Győrffy kutatási területe a személyre szabott emlőrák kezelés. Az ösztöndíj lehetőséget teremtett számára, hogy részt vegyen a 2012. novemberében San Antonio-ban rendezett Emlőrák Szimpóziumon, ahol a legkiválóbb emlőrák kutatók, orvosok és szakemberek mutatták be új eredményeiket.

A konferencia egyik témája a betegek jobb célzott kezelését lehetővé tevő gyógyszerek és diagnosztikai tesztek, valamint elterjedésük ismertetése volt.
A másik fő téma a tumorok áttételeivel foglalkozott. Az elsődleges emlőrák jellemzői nem határozzák meg egyértelműen az áttételek típusát, ezért a diagnózis alapján indított terápia az áttétekre nem feltétlenül hat. Erről a tapasztalatról osztották meg a véleményüket a résztvevők, felvázolva egy elméletet, hogy az élővilágban lezajló szelekcióhoz hasonlóan az elsődleges tumor és az áttéte két "faj", így jelentősen eltérhetnek egymástól. A tumorok ilyen heterogenitása igen megnehezíti az áttételek elleni küzdelmet.
Dr. Győrffy azt érezte a legnagyobb sikernek, hogy több jelentős nemzetközi kutatóval sikerült együttműködést elindítania.
Végezetül részt vett több Susan G. Komen által szervezett eseményen is, amelyek között a legérdekesebb egy pályázatíró tanácsadó tanfolyam volt. Ezen bemutatták, hogy mik tudományos pályázatírás fő titkai és buktatói, illetve, hogy a bírálók mely szempontok alapján szokták kiválasztani a nyerteseket.
Család-, és pár konzultáció
2013.01.27.
2013-ban folytatódik a család-, és pár konzultáció. Kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal!

A konzultáció során szakembereink életvezetési problémák, családi- és párkapcsolati feszültségek, gyermeknevelési problémák, megváltozott élethelyzetekkel (pl. munkanélkülivé válással) kapcsolatos gondok megoldásában nyújtanak segítséget.
A pár, a család, egység. A tagjai ezért komoly erőket tudnak mozgósítani rá, hogy az egységben fellépő, az egységet szétfeszítő problémákat legyőzhessék. A szakember ezeknek az energiáknak a megtalálásában és mozgósításában segít. A tanácsadás sikerének feltétele, hogy valamennyi érintett és érdekelt családtag részt vegyen a foglalkozásokon.
A Jaffe Családsegítő Szolgálat elérhetősége
A terápiát vezető szakemberek: Dr. Fischer Miklós és Dénes Eszter
Család-, és párterápiás foglalkozások helyszíne: 1075 Budapest, Síp utca 17.

Tovább a teljes hírhez
A Jaffe Családsegítő Szolgálat programjai
2013.01.27.
Önismereti csoport - személyiségfejlesztés

Első foglalkozás: 2013. február 2., szombat, 10:00-17:00 közt

A lelki egészség alapja az önismeret. A csoport kiváló módszere az önismeret fejlesztésének, abban nyújt segítséget, hogy világosan, reálisan lássuk önmagunkat. A szakképzett, tapasztalt csoportvezetők és a csoport tagjai segítségével rátaláljunk rejtett értékeinkre és energiaforrásainkra.
Csoportvezetők: Kiss Ákos (pszichológus, mediátor és tréner), Polacsek Lajos (mentálhigiénés szakember).
A csoport előzetes jelentkezés alapján, legalább 15 fővel indul. A foglalkozásokat háromhetente, szombaton tartjuk. A jelentkezéseket az info@balinthaz.hu címen várjuk január 30-ig.

Tovább a teljes hírhez
5 x 50 kg használtruha adomány rászoruló családok részére
2013.01.27.
A Narancsliget Adományközpont 5x50 kg gyermek- és felnőtt használt ruhát szeretne ajándékozni rászoruló családoknak. Várjuk olyan szervezetek jelentkezését is, akik kapcsolatban állnak vidéki, nehéz helyzetű családokkal, és az adományt el tudják juttatni a rászorulóknak.
További információk Keleti Csabától kaphatóak, csaba.keleti@narancs-liget.hu.
Narancsliget termékek a Bolhapalotában
2013.01.27.
A Bolhapalota másodkézből való kincsek mellett művészi szintű design termékeket is forgalmaz és népszerűsít. A Narancsliget termékei idén január óta megvásárolhatóak a Bolhapalotában is.
1061 Budapest, Anker köz 2-4.
www.bolhapalota.net
A Narancsliget Adományközpont hírei
2013.01.27.
2013. január

Vásárlás a karosszékből
Megnyílt a Narancsliget Adománybolt webáruháza! Egyelőre még csak kísérleti üzemmódban működik, de hamarosan teljes gőzzel üzemel.
Klikk! Kezdődhet a vásárlás!
Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
2012.12.19.
Ezúton köszönjük minden partnerünknek és az önkéntes segítőinknek az egész éves áldozatos munkájukat és támogatásukat! Reméljük jövőre is hasonló sikeres évet zárhatunk újra, együtt!
Szarvason nyaralók Hanuka ünnepe
2012.12.19.
2012 nyarán a Holokauszt Túlélők Programjának támogatottai közül közel 200-an két turnusban nyaraltak Szarvason, és öt felejthetetlen napot töltöttek a táborban. A nyaralók december 13-án találkoztak, hogy a hanukai fánk és a meleg tea mellett felelevenítsék a nyári együtt töltött szép napokat, a nyári élményeket, és megbeszéljék, kivel mi történt az elmúlt hónapokban. Mivel Hanuka ünnepe volt, meg is ajándékoztuk támogatottainkat.
Holokauszt Túlélők Programja - adománygyűjtés
2012.12.19.
Programunk munkatársai december elején adományt gyűjtöttek a Jaffe Családsegítő Szolgálat támogatottjai számára. Rengeteg játék, csokoládé, könyv és gyümölcs gyűlt össze, amit a Szolgálat munkatársai Hanukára osztottak szét. Szívügyünk a rászoruló családok segítése, hiszen számos esetben a nagyszülők a Holokauszt Túlélők Programjának támogatottai, így ismerjük a család gondjait, mindennapos küzdelmeit.
Jaffe Családsegítő - 2012 évösszefoglaló
2012.12.19.
„2012 a változások éve volt a Jaffe Programban is. Szomorúan tapasztaltuk, hogy egyre többen fordulnak hozzánk anyagi segítségért, kb. 20%-os ügyfél forgalomnövekedést könyveltünk el ebben az évben.
Sajnos, a hozzánk érkező rászorulók egyre komplexebb és egyre súlyosabb problémákkal keresnek meg minket. Minden eddigieknél nagyobb szükség van a közösség segítő erejére. Ugyanakkor büszkeséggel tölt el minket, hogy nyertünk a TÁMOP- 5.5.1-11/1 „Narancsliget” - „Közösségi kezdeményezések és önkéntes programok támogatása - A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” című pályázaton. Ennek keretén belül tudunk nagyobb volumenben pszichológiai tanácsadást, család- és párterápiát nyújtani, indítottunk egy önismereti csoportot is, és közösségépítő rendezvényeket is tartottunk, és fogunk is tartani. Folyamatosan működik a kézműves foglalkozásunk is, ahol már olyan termékek is készültek, melyek a Narancsliget Adománybolt kínálatát bővítik.” – mondta el Rőfös-Horvát László, a Jaffe Családsegítő vezetője.
Farkas Réka a Kreatív Kézműves Műhely új vezetője
2012.12.19.
Farkas Réka bőrdíszműves, iparművész a kézműves foglalkozások új vezetője. Munkájában a fő szempont az egyén személyiségének, képességeinek, ötleteinek kibontása, és a csapatmunka.

A Kézműves foglalkozások minden héten csütörtökön 09:00 és 11:30 között vannak a Síp utca 17-ben, a frissen felújított műhelyben. Minden családot szeretettel várunk, nem csak a Jaffe programban regisztráltakat.
Jaffe Hanuka a Bálint Házban
2012.12.19.
2012. december 9-én a Jaffe Családsegítő Szolgálat és a Bálint Ház közösen szervezett Hanuka ünnepséget a Jaffe program rászoruló családjai részére.
Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy a meghívást nagyon sok család fogadta el, több mint 80-an jelentek meg. Az ünnepségen Verő Tamás, rabbi a Frankel Leó utcai Zsinagóga rabbija gyújtotta meg az ünnepi gyertya lángjait, és beszélt a tőle megszokott szemléletességgel a fény ünnepéről, a Hanukáról.
Ezután a Sir Chádás, Új Ének kórus adott koncertet a jelenlévőknek. Az éneklésébe a hallgatókat is bevonták. Az ünnepség végén Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója meghívta a résztvevőket a „Hanukai Nyolcfénypróba Júdával” programjaira. A műsort ajándékozás és fánk evés zárta le. A családok édességcsomagot kaptak a program munkatársaitól.
Jó volt együtt lenni, jó volt együtt énekelni.
Fókuszban a Narancsliget
2012.12.19.
2012. december

2012. december 16-án a Narancsliget Adományközpont Ünnepi Vásárt rendezett a Bazaar Klubban, a Dohány utcában.
Ruhák, játékok, könyvek, ajándék-, és dísztárgyak közül lehetett válogatni, kedvező árakon vásárolni.

Mindenkinek köszönjük, aki ellátogatott a vásárra!
Terveink között szerepel további vásárok szervezése, a részletekről folyamatosan tájékoztatjuk majd Önöket.
További fotók
Program a Bálint Házban
2012.11.26.
A HANUKA A FÉNYEK ÜNNEPE. 2012. december 9-16.
Az ünnep a Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (i. e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik.

GYERTYAGYÚJTÁS MINDEN NAPJÁN 17:30-KOR
Az első gyertyát december 8-án szombaton gyújtjuk.
Gyere, s gyújts velünk lángot, s egyél egy kis fánkot.

HANUKAI FOCIBAJNOKSÁG
December 9. Vasárnap 10:00 - 14:00
Marczibányi Sportcentrum – 1022 Marczibányi tér 16.
Meglepetéscsapatokkal, gyertyagyújtással, fánkkal, gyerekeknek arcfestéssel, korcsolyázással és egyéb izgalmakkal. a MACCABI Vác és az Izraeli Kulturális Intézettel közösen szervezett esemény.

HANUKAI NYOLCFÉNYPRÓBA JÚDÁVAL!
December 9. Vasárnap 15:30 - 19:00
Találkozz a Júdával, aki az oroszlánját is magával hozza. Bátorságodat is megmutathatod a Hanukai BátorságOlimpián, idén is legyőzzük az ellenséget! Hősök voltak az ősök, hősök leszünk mi is! Nem kell más csak Te és bátorság és jókedv!
Makám koncert | Bátorság olimpia | kézműves foglalkozás | Frankel Zsinagóga Talmud Tóra csoportjának előadása | Kravkid Krav-Maga bemutató | közös gyertyagyújtás | Családi hóra táncház

ZSIDÓ NEGYED PORTYA
December 10 - 13. hétfőtől csütörtökig 10:00 - 20:00
A negyed6negyed7 fesztivál keretében. Járd be velünk a környéket, válaszolj a kérdésekre, fotózz, kérdezősködj – majd gyere vissza, add le a kitöltött kérdőívet, melegedj fel az ezért járó finom maceszgombóc levestől, és szurkolj, hogy Te nyerd ajándékunkat, amelyet a sikeres kincsvadászok között sorsolunk ki 14-én!

SALOM KLUB HANUKA
December 11. kedd 15:00 – 17:00
Hagyományos fánk-party Verő Tamás rabbival. Fellép a Salom klub KOHNCERTO Dalköre, Németh Rudolf vezetésével. Garai Róbert, Tarján Péter és Zsolnai Júlia, színművészek műsorunkban Efraim Kishont humoreszkjei mellett, elhangzanak még Hacsek és Sajó valamint Kohn és Grün jelenetek.

MUZSIKÁS HANUKA KONCERT
December 12. szerda 18:00 - 20:00
A Magyar Zsidó Kulturális egyesület szervezésében Hanuka ünnepének negyedik napján különleges produkcióra hívunk a Negyed6Negyed7 fesztivál keretében! A világhírű Muzsikás együttes tart rövid előadást a hazai zsidó népzenei gyűjtésekről: Elfeledett falusi zsidó népzene – „Szól a kakas már...” címmel, és ad rövid ünnepi koncertet.
További programok, információk
Micve nap, az Önkéntesek ünnepe, 2012. november 25.
2012.11.26.
A MAZS Alapítvány jóléti programjainak munkatársai vasárnap a Micve napon köszöntötték Önkénteseiket.
Idén új helyszínen, a Zara hotel gyönyörű termében került sor az ünnepségre.
Taly Shaul, a MAZS Alapítvány általános igazgatójának köszöntője után Gündert Z. Anikó, a Holokauszt Túlélők Programjának Önkéntesprogram-koordinátora értékelte a 2012-es évet. Kiemelkedő önkéntes munkájukért idén is hárman kaptak „Gyöngy Életmű díjat”; Gallai Józsefné, Lancz Gáborné és Pinke Lajosné. Ezúton is köszönjük évek óta tartó, szerteágazó, megbízható, magas színvonalú munkájukat!
A szünet után Kézdy György felejthetetlen előadásában hallgattunk többek között Babitsot, Karinthyt és Zelk Zoltánt, majd Bárkay Ágnes és zenekara muzsikált. A műsor végén finn önkéntesek ajándékát vették át a vendégek. A kézzel kötött gyapjúzoknik jó szolgálatot tesznek majd a hideg téli napokon.
Minden Önkéntesünknek még egyszer hálásan köszönjük áldozatkész munkáját!

Tovább a teljes hírhez
Fókuszban a Narancsliget Adománybolt. Szeretettel a közösségnek.
2012.11.26.
2012. november

Hanuka közeledtével szeretnénk minél több általunk támogatott kisgyermek arcára mosolyt varázsolni, hogy örömtelivé tegyük számukra a gyertyagyújtás meghitt pillanatait. A MAZS Alapítvány közel egy éve indította a Narancsliget Adományboltot, mely egy olyan üzlet, ahol bárki egy személyben lehet vásárló és adományozó is.
Sokak számára gond, hogy mit kezdjen az új és számára szükségtelen vagy megunt ruhákkal, a feleslegessé vált tárgyakkal, kifutó raktárkészletekkel, a még használható, értékes darabokkal. Az eladásuk nehézkes, a kidobásuk pazarlás. Az Adományboltban ezek a tárgyak új életre kelhetnek, újra örömet szerezhetnek.

Az értékesítésből befolyó összeget részben a nehéz élethelyzetben lévők anyagi támogatására fordítjuk, de emellett olyan programokat, illetve foglalkozásokat is biztosítunk, melyek a családoknak hosszú távon segítenek sűrűn előforduló lelki, illetve anyagi problémáik megoldásában, mindezt a Jaffe Családsegítő Szolgálaton keresztül tesszük.

Köszönjük előre is felajánlásaikat, vásárlásaikat! Boldog Hanukát kívánunk! Várjuk sok szeretettel!

Tovább a teljes hírhez
További információk honlapunkon találhatóak
A Zsidó Tanulás Világnapja
2012.10.26.
2012. november 18.
Az idei Global Day of Jewish Learning, a zsidó tanulás nemzetközi napjára hívunk. A nap hagyományosan a zsidó tanulásról szól, amit mi, itt a Bálint Házban tágabban értelmezünk. Tavaly Zsidó vagy?! címmel rendeztük meg az eseményt, az identitás kérdését jártuk körbe Ungvári Tamással, Gerő Andrással, Pikó Andrással, rabbikkal, filozófusokkal.
Idén AJVÉ, ZSIDÓ CSALÁDBA SZÜLETTEM! címmel szeretnénk egy rendhagyó tanulást szervezni.
További információk
Programok a Bálint Házban
2012.10.26.
Jeles András - Auschwitz működik
2012. november 1. 19:00 — 21:30

Jeles András döbbenetes előadása a SIMS stratégiai játék nyomán: Lanzmann korszakos SOAH filmjét ifjú kaposvári színészek teremtik újra, egy máig felfoghatatlan, át nem élhető XX. századi valósággá.
További előadások:
2012.10.31. szerda 19:00 nyilvános főpróba
2012.11.01. csütörtök 19:00 BEMUTATÓ
2012.11.02. péntek 19:00
2012.11.03. szombat 19:00
Az előadás speciális elrendezése miatt a nézőszám korlátozott, ezért javasoljuk az előzetes jegyfoglalást, vásárlást.
További információk
Újraindulnak a Tanulásfejlesztő foglalkozások a Jaffe Programban
2012.10.26.
Az előző tanévben szerzett pozitív tapasztalatokra alapozva újraindítjuk a JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálat és a Mediált Tanulásért Alapítvány együttműködésében 10 és 12 év körüli fiatalok részére tanulásfejlesztő foglalkozásainkat november első hetében.
A program az izraeli Reuven Feuerstein „Eszközgazdagító Programjaiból” és egyéb külföldi tanulás-terápiákból úgy lett összeépítve, hogy az alábbi területeket javítsuk és korrigáljuk:
1. Kognitív terület: általános értelmi képességek, logikai készségek javítása, erős transzferrel az iskolai teljesítmény fokozása irányában - strukturális kognitív módosítás. Továbbá erős transzfer a családi élet és a baráti kapcsolatok megerősítése felé.
2. Érzelmi terület: stabil érzelmi kontroll, optimizmus, erős önreflexió nehéz feladatok illetve helyzetek esetén is.
3. Nyelvi képességek: beszédkészség, szókincs, nyelvi területek fejlesztése, jó kifejezőkészség megvalósítása.
4. Egyéni felmérések alapján az egyéni szükségletek megsegítése (pl. téri orientáció vagy időorientáció, vagy pénzhasználat és pénzbeosztás megsegítése, stb.)
A foglalkozások hetente 2x60 perces elfoglaltságot igényelnek, és a helyszín a Síp utca 17. szám alatti oktatótermünk.
A csoport 8 fővel indul, jelenleg már nincs szabad hely a csoportban, de amennyiben érdekli a program, várólistára fel tudjuk írni a jelentkezőket, akik akkor tudnak bekerülni a programba, ha valaki visszamondja a csoporttagságot.
Bővebb információ a módszerről és az eszközökről
Jaffe Családsegítő - Mentorprogram hírek
2012.10.26.
Az előző hírlevelünkben már beszámoltunk a Jaffe Családsegítő Szolgálat, a Scheiber Sándor Iskola és a United World Colleges együttműködéséről, aminek keretében a scheiberes gimnazisták kisebb gyerekeknek segítenek az iskolai életben, miután az UWC felkészítette őket az önkéntes munkára.

Azóta a mentorok megkapták mentoráltjaikat, és a legtöbb pár már többször is találkozott. Az első nagy közös program pedig október 14-én került megrendezésre 30 fő részvételével. Az önkéntesek és a gyerekek egy közös kiránduláson vehettek részt Visegrádon. Mivel a kirándulás fő célja az volt, hogy a párok az iskolai életen kívül is megismerhessék egymást, nem csupán egy nagyot sétáltak az őszi erdőben, hanem a UWC trénerei érdekes és vicces játékokkal is készültek, amelynek során a párok bekötött szemmel legóztak, mocsarat jártak és megismerkedhettek a zöldségtündérrel is. A játékok után a csapat átsétált a bobhoz, talán ezt várták a legjobban a gyerekek. A bobozást követően meghódították a Fellegvárat is, majd némi „paraszt rögbizés” után a fáradt gyereksereg felült a hazafelé tartó buszra. A kirándulás programját a UWC önkéntesei Kelemen Kristóf vezetésével állították össze, kifejezetten a párok együttműködésének fejlesztésére koncentrálva. A Scheiber Sándor Iskolából Deák Anna tanárnő tartott a csapattal. (Mokos Judit, Mentor program)
Narancsliget Adománybolt. Szeretettel a közösségnek.
2012.10.26.
„Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is - valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.” (Albert Schweitzer)

Ezúton is köszönjük eddigi felajánlásaikat, adományaikat!
Továbbra is várunk a Narancsliget Adományboltban eladható használható, tiszta, jó állapotú tárgyakat, például könyveket, dísztárgyakat, képeket, ékszert, játékokat, sportszert, ruházati kiegészítőket, jó állapotú, használható gyermek-, és felnőttruhát, táskát, hanghordozókat, hangszert, konyhai eszközöket, valamint olyan tárgyakat, amelyeket más számára még hasznosnak és használhatónak ítélnek meg.
Adományozással, felajánlásokkal kapcsolatos kérdéseikre az Adománybolt munkatársai: Éva és Zsuzsa örömmel válaszolnak e-mailben (info@narancs-liget.hu), vagy telefonon a (1) 888-9444 számon hívhatják őket hétköznap délelőtt 10-től este 6-ig.
Narancsliget Facebook oldala
Zumbázz velünk Székesfehérváron is!
2012.10.26.
Mozdulj és küzdj a mellrák ellen!

Zumbázz velünk Székesfehérváron is!

Időpont: 2012. október 26. 19:00-21:00
Helyszín: Köfém Sportcsarnok


Mindenkit szeretettel várunk!
Sikeres volt a tiszakécskei egészségnap
2012.10.26.
Az október 15-én Tiszakécskén megrendezésre került egészségnapon közel 60 hölgyet sikerült emlőszűrésre mozgósítanunk és bár a meghívottak számához képest csak 40% volt a megjelenés, mégis nagy sikernek ítéljük ezt a számot, mivel a megjelentek közel 90%-a soha életében nem vett részt előzőleg mammográfián szűréseken, még meghívó ellenére sem!
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja
2012.10.26.
2012. október

1985-ben az American Cancer Society az Imperial Chemical Industries gyógyszercég együttműködésével azt javasolta, hogy októbert nyilvánítsák a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hónapjává, így alakult ki a National Breast Cancer Awareness Month (NBCAM) „mozgalom”. A mellrák elleni harc jelenlegi jelképe a rózsaszín szalag, amit Evelyn Lauder (1936-2011) és újságíró barátnője Alexandra Penney vezetett be 1993-ban.

Alapítványunk Marcia Presky Női Egészségmegőrző Programjának fő célja az, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a nőket erről a betegségről, ami például hazánkban is egyre több nőt érint, továbbá tudatosítsa, hogy az önvizsgálat, évenkénti szűrővizsgálat, mammográfiai vizsgálat, a korai felismerés mennyire fontos, hiszen ezek a leghatékonyabb eszközök a mellrák elleni küzdelemben.

2012. október 4-én „A női egészségről, az emlő egészségéről” címmel megrendezett konferenciával, ezt követően különböző vidéki helyszíneken rendezett Egészségnapokkal, Rózsaszín sétákkal, Zumba Pink Party a Nőkért! programokkal hívja fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem lehetséges eszközeire, kiemelve a korai felismerés fontosságát!

A Női Egészségmegőrző Program által októberben támogatott programok:
- Tégy ma holnapodért! Rendezvény az emlőrák elleni küzdelem jegyében október 5-én Debrecenben
- "Nyílt nap a női egészségről, nyílt nap az emlőrákról" október 6-án a SOTE-n (A budapesti Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinika által immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a hagyományt teremtő orvos-beteg fórum.)
- "Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen" rendezvény október 6-án Székesfehérváron
- Zumba Sopronban - Pinkben a Nőkért! Dr. Kenessey Andrea előadásával a mellrákról október 14-én
- "Rózsaszín séta Pécsett" október 20-án - A Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete által szervezett jótékony célú séta
További információk
Az USA Nagykövete nyitja meg az országos mellrákellenes konferenciát
2012.09.28.
Konferencia a női egészségről - az emlő egészségéről, 2012
Helyszín: XII. Larus Étterem és Rendezvényközpont
Időpont: 2012. október 4.

2012. október 4-én a Susan G. Komen for the Cure és az American Jewish Joint Distribution Committee támogatásával a Magyarországon hat éve működő Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program harmadik országos mellrákellenes konferenciáját tartja „Konferencia a női egészségről - az emlő egészségéről, 2012” címmel.

A rendezvényt Eleni Tsakopolous Kounalakis, az USA Magyarországra akkreditált nagykövete nyitja meg. A nagykövetasszony a rendezvényen második alkalommal adja át a Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíjat egy kiemelkedő magyar emlőrák kutató részére.
A konferencia ebben az évben a mellrákkal diagnosztizált betegek rehabilitációjának fizikai és mentális lehetőségeit igyekszik feltárni, az emlőrák fiatalkori és terhesség alatti előfordulását, az emlőrák öröklődő kockázatát és diagnosztikai lehetőségeit ismerteti. Emellett az emlőrák megelőzésére, a felvilágosítás fontosságára és módjaira, a betegségből való gyógyulás lehetőségeire hívja fel a figyelmet, valamint legújabb kutatási eredményekről tesz említést.

Tovább a teljes hírhez
Sikeres szeptemberi Egészségnapok
2012.09.28.
108 mammográfiás szűrés 1 nap alatt
A szeptember 8-ai bakonyai Egészségnapon minden eddigi szűrési eseményünket sikerült felülmúlni. Ezúttal 108 asszonyt tudott a szűrőbusz megszűrni. Köszönhető ez a nagy szám elsősorban a szervező Színes Gyöngyök Egyesület előzetes hatalmas munkájának és annak, hogy sikerült a Kistérségi és a Helyi Önkormányzatokat olyan hatékonyan bevonniuk mind az előkészületekbe, mind pedig a toborzásba, hogy ez a siker és ez a nagy szűrési szám létrejöhetett.

Több mint 200 nő vett részt a mammográfia szűrésen Kölkeden
A program, az Egészségnapok célja, hogy közel hozza a lakossághoz az emlőszűrést és egyéb szűréseket, így növelve a szűrésen való részvétel arányát és segítse az egészségtudatos életmód kialakítását. A kölkedi egészségnapon ezt maximálisan sikerült elérni.
Az emlőszűrés a Pécsi Tudományegyetem és a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének közreműködésével jött létre és ismét a Színes Gyöngyök Egyesület nagyszerű szervezésének és toborzási munkájának is köszönhető ez a siker.

Egészségnap Szendrőn szeptember 22-én
Szendrő Város Önkormányzata a Közművelődési Központ és Könyvtár, valamint a Roma Kisebbségi Önkormányzat szervezésében az Apáczai Csere János Általános Iskolában került megrendezésre 2012. szeptember 22-én az Egészségnap Szendrőn. A 142 résztvevő ingyenes szűrővizsgálatokon, egészségmegőrző és kulturális programokon vett részt.
Az egészségnap legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a lakosok figyelmét az egészségügyi szűrések fontosságára és minél több rászoruló hölgynek lehetőséget teremtsen a miskolci szűrőállomáson történő emlőszűrésen való részvételre. A korai felismerés a leghatékonyabb védekezés az emlőrák ellen, ezért is fontos a szűréseken részt venni. Az egészségnapot követő hétfőn és kedden, összesen 55 hölgy ingyenes beutazását biztosítottuk a miskolci szűrőközpontba a támogatók segítségével.

Gádoros, 2012. szeptember 28-29. Emlőszűrés és egészségnap
Következő állomásunk Gádoros lesz, ahol két napos emlőszűrésre lesz lehetőség, köszönhetően a helyi szervezőknek, akik előzetesen nagyon sok asszonyt győztek meg arról, hogy egészségük megőrzésének érdekében nagyon fontos a mammográfián való részvétel. A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház szűrőbusza pedig a helyszínen biztosítja a gádorosi asszonyoknak a két napos emlőszűrés lebonyolítását.
A 29-ei egészségnapon a teljes lakosságot is szeretnénk mozgósítani, ezért jó néhány egyéb egészségügyi szűrést, egészségi állapot felmérést, egyéb hasznos bemutatót (pl. újraélesztés) is szerveztünk együttműködő partnereinkkel. Természetesen emlő önvizsgálati útmutatót és emlőrák felvilágosító beszélgetést is tartunk. Reméljük, hogy az eseményre nem csak a szűrésre meghívott hölgyek, hanem mindenki ellátogat. Várunk mindenkit sok szeretettel!
További információk
Együttműködés a Scheiber Sándor Iskolával és a United World Collegge-dzsal
2012.09.28.
A Jaffe Családsegítő Szolgálat Mentorprogramja új projektet indított a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolával illetve a United World College-dzsal karöltve. Mokos Juditot, a program koordinátorát kérdeztük.
- Honnan jött a projekt ötlete?
Február óta újra működik a Mentorprogram, ahol felnőtt önkéntesek korrepetálnak általános iskolás és gimnazista, illetve kezdő egyetemista diákokat. Ennek a plakátját látva keresett meg az előző tanév végén Kelemen Kristóf, a United World Collegge tagja, hogy van egy közös programjuk a Scheiber Sándor Iskolával, aminek a keretében a diákok önkéntes munkát vállalhatnak a UWC-n keresztül. A UWC egy nemzetközi önkéntes szervezet, ami többek között az önkéntesek felkészítésével is foglalkozik.
- Mit is takar lényegében projekt?
A programra olyan scheiberes diákok jelentkezhetnek, akik legalább nyolcadikosok. Feladatuk pedig kisebb társaik iskolai életének a megkönnyítése, akár korrepetálás, akár együtt tanulás, akár tanácsadás formájában. A programba jelentkező diákokat egy többlépcsős tréning során a UWC trénerei készítik fel a kisebbekkel való munkára. A mentorálandó kisgyerekek a Jaffe Családsegítő Szolgálat családjaiból kerülnek ki, és nem feltétel, hogy scheiberesek legyenek. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek között ne pusztán egy tanár-diák viszony alakuljon ki, hanem akár hosszú távú barátság is. Ennek érdekében több olyan programot is szervezünk nekik, ahol megismerhetik egymást az iskolán kívül is. Az első ilyen program egy kirándulás októberben Visegrádra, amit a mentorok már nagyon várnak.
- Kik azok a törpék és óriások?
Az első tréning során megkértük az önkéntes gyerekeket, hogy találjanak ki valamilyen nevet saját magukra és mentorálandó „kis tesóikra”. A diákok magukat törpéknek, a kisgyerekeket óriásoknak nevezték el, jelezve, hogy nem kívánnak alá-fölérendelt viszonyokat kialakítani, illetve hogy nem tartják igazából törpének a kicsiket, hiszen belőlük is bármikor (például most is) válhat óriás.
- Hol tart most a projekt?
Tizenöt diák jelentkezett mentornak, és a családok felől is ugyanilyen sikeres volt a program. Több testvérpár is kért segítséget, hozzájuk a mentorok párban érkeznek. Szeptember huszonegyedikén kapták meg a mentorok „óriásaik” nevét, és a következő héten már fel is vették a kapcsolatot velük. A „törpék” rendkívül lelkesek, már napokkal huszonegyedike előtt kérdezgették, hogy milyen „óriást” fognak kapni, nagyon izgultak.
- Hova fordulhatnak azok, akiknek az érdeklődését felkeltette a program?
Továbbra is várjuk mind a scheiberes diákok, mind a jaffés családok jelentkezését. A scheiberesek akár az iskolában is megkereshetik Deák Anna tanárnőt, vagy írhatnak neki az anna.bodza@gmail.com e-mail címen, a családoknak pedig a Jaffe Családsegítő Szolgálat családgondozói, vagy Mokos Judit tud információval szolgálni a judit.mokos@jdc.hu e-mail címen, vagy a (1) 888-9403 telefonszámon.
Önismereti és személyiségfejlesztő csoport indul a TÁMOP pályázaton belül
2012.09.28.
Minden ember életében fontos, hogy kiegyensúlyozottan élje a mindennapjait. Ahhoz, hogy ez a mindennapi kiegyensúlyozottság meglegyen, fontos, hogy önismeretünk és lelki erőnk, tartásunk legyen. Az induló csoport ebben nyújt segítséget, megtalálni az egyénre szabott önismeretet, az ehhez tartozó belső erőforrást, és a csoporttagoknak segítséget nyújtani a bennük lévő értékek megerősítésében.
Mindenki magában hordja a saját kérdéseit és az ezekre a kérdésekre adható helyes válaszokat is. A közös csoportos munka, ez a lelki utazás segít megtalálni a helyes válaszokat, és feltárni a járható utat.

Ízelítő a csoportfoglalkozások tematikájából:
Stresszkezelés és különféle stresszoldó módszerek, Konfliktuskezelés különféle módszerei, Párkapcsolat, házasság, válás, együtt vagy külön? A személyiség erőforrásai, megküzdés a problémákkal, A psziché fejlesztése, erősítése, Gyermeknevelés és a gyermekkel való helyes bánásmód a család életében, A felnőttkori tanulási képesség és készség fejlesztése, Jövőtervezés és jövőépítés lépése, Családi konfliktusok, válás, különélés, gyermek elhelyezés és a szóba jöhető megoldások

Helyszín: 1075 Budapest, Síp utca 17.
Az első időpont október 03. (szerda) 16:30.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Induló és bővülő programok a Jaffe Családsegítőnél
2012.09.28.
Család-, és párterápia
A TÁMOP- 5.5.1-11/1 „Narancsliget” - „Közösségi kezdeményezések és önkéntes programok támogatása - A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” című pályázat keretein belül bővítjük család-, és párterápiás szolgáltatásunkat.

A család-, és párterápia a pszichológiai segítségnyújtás egyik leghatékonyabb formája, amely a pár, vagy a család minden tagjának részvételével történik. Olyan esetekben is használható, ahol a családban az apa vagy az anya hiányzik, viszont esetleg más tagok fontos szerephez jutnak.
A család, vagy a pár egységet képez, a tagjainak pedig nagyon komoly erőforrásai vannak ahhoz, hogy együtt képesek legyenek megoldani problémáikat. A tanácsadás szempontjából elengedhetetlen, hogy a problémában érintett és érdekelt valamennyi tag vegyen részt benne, a hatékonysága is ezen múlik.
Életvezetési problémák, családon, párkapcsolaton belüli feszültségek, gyermeknevelési problémák, megváltozott élethelyzetekkel (pl. munkanélkülivé válás) kapcsolatos problémák megoldásában tudnak segítséget nyújtani szakembereink.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Fókuszban a Narancsliget Adománybolt
2012.09.28.
2012. szeptember

A Narancsliget Adománybolt fenntartó szervezete a Joint Magyarország/MAZS Alapítvány együttműködést alakított ki a finnországi FIDA nevű humanitárius szervezettel. A szervezet támogatja, segíti az Adománybolt munkáját, egyfelől új termékeket adományozott, másrészt széleskörű tapasztalataival, gyakorlati útmutatókkal segíti a még hatékonyabb működést.

Ennek és más egyéb adományoknak köszönhetően a közelmúltban a Narancsliget árukészlete jelentősen megújult, új és újszerű termékekkel várjuk vásárlóinkat, érdeklődőinket a VII. ker. Síp utca 14. szám alatti boltban.
Narancsliget honlapja
Hazaérkeztek a Szarvasi Szenior nyaralók
2012.08.31.
Élményekkel teli, kipihenten és lebarnultan érkezett haza a Szarvasi Szenior nyaralók első turnusa. A Claims Conference nagylelkű adományának köszönhetően augusztus 20-23. között 83 holokauszt túlélő üdült a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban. A zenés programok mellett nagy kedvenc volt a hajókázás, a strandolás és a múzeumlátogatás is. A nyaralók elégedettségét az emlékkönyv számtalan köszönő bejegyzése is megörökíti: „Talán életem legszebb nyara volt. Köszönöm a hozzáállásotokat, segítőkészségeteket, törődéseteket. Remélem, máskor is jöhetek.” – írja például Juli néni.
A második turnus szeptember 3-án indul, melyre a Program munkatársai nem csökkenő lelkesedéssel és most már hasznos tapasztalatokkal is gazdagodva készülnek.
Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíj 2012-ben is, magyar emlőrák-kutató illetve emlőrák gyógyításban dolgozó szakember részére
2012.08.31.
A Susan G. Komen for the Cure immár harmadik alkalommal ajánl fel ösztöndíjat olyan magyar szakember számára, aki emlőrák-kutatással illetve gyógyítással foglalkozik, és szeretne részt venni az idei San Antonio Emlőrák Szimpóziumon (San Antonio Breast Cancer Symposium, SABCS), melyet 2012. december 4-8. között rendeznek a texasi San Antonio-ban.
A pályázat nyertese pénzügyi támogatásban részesül a konferencián való részvételhez, illetve az ott tartózkodás teljes költségéhez (utazás, szállás, étkezés), egy meghatározott és a kiíró által elfogadott költségkereten belül. Az ösztöndíj legfőbb haszna a konferencián való részvétel és az ott hallott onkológiai újdonságokon túl az is, hogy lehetőséget biztosít a díjazott szakember számára olyan személyes és szakmailag fontos kapcsolatok megszerzéséhez, melyek a későbbiekben nagy hasznára lehetnek tudományos karrierjének építésében.
Pályázatok beadási határideje: 2012. szeptember 14. 17:00 óra
További információk, letölthető anyagok
Bálint Ház Nyitott Ajtók Napja – Évadnyitó utcabál
2012.08.31.
2012. szeptember 9-én vasárnap (15:00 - 21:30) koncertekkel, gyerekprogramokkal, játékokkal, zsidó ételekkel telik meg a budapesti Révay utca, a harmadik Nyitott Ajtók Napja alkalmából. A már hagyományosnak tekinthető rendezvény ezúttal is a Bálint Házban és a Révay utcában vár, a korábbiaknál szélesebb programválasztékkal várja a látogatókat kora délutántól késő estig.

A Narancsliget Adománybolt idén először kitelepül a Nyitott Ajtók Napjára, várjuk érdeklődőinket, vásárlóinkat a Révay utcában!

A Bálint Ház újra kitárja a kapuit: szabad a ki-és bejárás. Érdemes átlépni a küszöböt mindkét irányba, hiszen nemcsak a ház, hanem az utca is felpezsdül. Programokkal, árusok színes kavalkádjával, zsidó finomságokkal várnak minden érdeklődőt a Bálint Házban és a ház előtt, a Révay utcában.
Az új jelképen színes mezüzék láthatók, ennek jegyében zajlik majd minden e napon is a Bálint Ház körül: lesz sokféle műsor, rengeteg barát, számos kíváncsiskodó. A program kavalkád eltünteti egy napra az álmos, csendes nyári utcát. Szól majd a dal és mozoghat a kar, gyerekek rohangálnak felnőttek lábai között, felnőttek sétálgathatnak a díszletek és pultok mellett, a zene és zsibongás pedig mindenkinek kijut majd. Itt lesz Huzella Péter, Till Attila, Bíró Eszter, Müller Péter Sziámi és barátai (Takáts Eszter, Szakcsi Lakatos Béla, Kirschner Péter és a …CATSANDOX zenekar) valamint DJ Dominique is! Egész délután kézműveskedés kicsiknek és nagyoknak, varázslatos játékok József Álomköpenye körül, Kérdezd a RabbiKAT! Darvas Istvánnal és Verő Tamással. Kirakodó vásár, Gyuszi bácsi kifőzdéje, Kincskeresés a Révay utcában, arcfestés, fitnesz programok.
Részletes program
A Mentorprogram új projektet indít
2012.08.31.
A Jaffe Családsegítő Szolgálat Mentorprogramja új projektet indít szeptembertől, melynek keretében gimnazista önkéntes diákok segítenek alsó osztályos iskolás, és iskolába készülődő gyerekeket a tanulásban, sportolásban, illetve a szabadidő tartalmas eltöltésében (pl. kiállítás látogatása).

Az önkéntesek egy speciális felkészítő tréningen vesznek részt, hogy a lehető legjobb segítséget tudják nyújtani a mentoráltaknak.

Ezúton várjuk a jelentkezését, ha iskolába készülő vagy alsós kisgyermeke szívesen csatlakozna a programhoz, tanulna, sportolna velünk. Ha kedvet kaptak, keressék Mokos Juditot a judit.mokos@jdc.hue-mail címen, vagy az (1) 888-9403 telefonszámon, illetve kérdezhetik a Jaffe program családgondozóit.
Jaffe nyári tábor 2012-ben
2012.08.31.
A tábort ebben az évben is 8 héten keresztül szerveztük a 6-14 éves korosztályú gyermekek részére azzal a céllal, hogy elsősorban a Jaffe Családsegítő Szolgálat kliensgyerekei részére elérhető áron, tartalmas nyári programokat kínáljunk. Több olyan gyermek is résztvevője volt a tábornak, aki korábban nem ismerte a programot, de jelentkezett felhívásunkra, vagy ismerősétől, baráttól, osztálytárstól hallott a táborról.
Idén is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy minél színesebb programokat kínáljunk a tábor résztvevőinek. Közel negyven múzeumot, kiállítótermet, valamint gyermekprogramokat biztosító intézményt kerestünk meg, közülük 25 intézménytől kaptunk visszajelzést, melyben különböző mértékű kedvezményt biztosítottak a napközis tábor csoportos látogatása esetén.
Idén a heti turnusokban átlagban 10-15 táborozó volt. Két pedagógus, egy pedagógushallgató és számos önkéntes, köztük kliens anyukák is segítették a tábor munkáját.

Újdonság volt a tábor életében, hogy tematikus heti táborokat szerveztünk egy-egy témakört (színház, mese, természetvédelem, újrahasznosítás, közlekedés, tudomány, sport) körüljárva benti és külső helyszíni programokkal.

Több intézménnyel is együttműködtünk a nyár során. Köszönjük a Bálintháznak, a Budapesti Zsidó Hitközség Kollégiumának és a BZSH Herman Lipót Klubjának hogy ebben az évben is helyszínt biztosítottak a tábor részére a foglalkozásokhoz és az étkezéshez. A Carmel Kft-nek köszönet a finom ebédeket, és a Pagony Közértnek, hogy élelmiszer adományával nyújtott támogatást.

Az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) valamint a SOMER Ifjúsági szervezet közreműködésével a táborozók Izraellel, a zsidó kultúrával és hagyománnyal kapcsolatos játékos foglalkozásokon vettek részt. Együttműködtünk továbbá a VII. kerületi Gyermekjóléti Szolgálattal és a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központtal (BJIHSzK) melynek keretében kreatív foglalkozások tartásával közreműködtünk a BJIHSzK szakmai együttműködésével megrendezett Környezetvédelmi Napon. Nekik is köszönjük szakmai segítségüket!
Fókuszban a „Narancsliget” Támop pályázat
2012.08.31.
2012. augusztus

A MAZS Alapítvány nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt Támop pályázaton. A TÁMOP- 5.5.1-11/1 „Narancsliget” - „Közösségi kezdeményezések és önkéntes programok támogatása - A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” című pályázat megvalósítása 2012. július hónapban indult el.
A pályázatnak köszönhetően a következő új programokat és meglévő programjaink bővítését sikerül megvalósítanunk:
Családokat támogató gyakorlati szolgáltatások:
- Szívességbank kialakítása a Narancsliget Adományközpont honlapjához kapcsolódóan (narancs-liget.hu) - önkéntes szolgáltatások cseréje
- tanácsadás, a családi élettel, gyermekneveléssel összefüggő kérdésekben; családtámogatási ellátásokkal, családi kedvezménnyel kapcsolatos tájékoztatás. A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat szakképzett családgondozóin keresztül már eddig is biztosította a hozzánk érkező családok folyamatos tájékoztatását, amit egy online tájékoztató felület, valamint szórólapok segítségével szeretnénk kiterjeszteni, modernizálni, illetve könnyebben elérhetővé tenni.

Gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetését segítő szolgáltatások és képzések:
- gyermekgondozásból visszatérő szülők számára tanácsadás megszervezése. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkahelyvédelem, illetve a munkavilágába való visszatérés segítése az olyan csoportoknál, mint amilyenek a gyermekgondozásból visszatérő szűlök is. Számukra az alapellátáson belül nyújtott tanácsadáson túlmenően a részmunkaidős elhelyezkedési lehetőségekről való tájékoztatással, a családtámogatási ellátások és munkavállalás kapcsolatára való felvilágosítással is szeretnénk támogatást adni. Ezen kívül ahogy mindenkinek, úgy nekik is ajánljuk a többi programjainkat is, mint pl.: kreatív kézműves műhely, közösségépítő programok, csoportos foglalkozások.
- Önfoglalkoztatás támogatására irányuló tanácsadás és képzés

Közösségépítő programok – családi életre nevelés, tréningek, rendezvények:
- Családi életre nevelést segítő rendszeres, személyes jelenléttel megvalósuló csoportos tréningek, foglalkozások. Dr. Fischer Miklós személyében már korábban is magas szintű mentálhigiénés, pszichológiai segítséget nyújtottunk családjaink részére. A pályázat révén az egyéni pszichológiai tanácsadás, valamint a párterápiás és családterápiás szolgáltatásaink kibővítését tudjuk megvalósítani, az eddigieknél sokkal több egyént és családot tudunk ellátni. Továbbá tervezünk egy speciális csoport elindítását is, azon ügyfeleink részére, akik szeretnék mélyebben megérteni, a másik beszélt és szimbolikus nyelvét, vallását, szokásait, kulturális értékeit, akik hajlandók tenni és dolgozni azért, hogy a másságból, különbözőségből fakadó konfliktushelyzetek megoldódjanak és hosszútávon rendeződjenek mindenki számára elfogadható módon.
- Családbarát jellegű, nagyobb létszámot érintő közösségépítő találkozók, rendezvények, programok eseti, vagy időszakosan ismétlődő megszervezése. A Jaffe Program az elmúlt évek során is szervezett már több, főleg a zsidó ünnepek köré szerveződő közösségi programot. A pályázatnak köszönhetően ezeket a jeles alkalmakat kiterjeszthetjük, több ember számára elérhetővé tehetjük, és a nem zsidó partnerszervezeteinkkel összefogva is létrehozhatunk programokat. Ezek sorában kiemelkedik a VII. kerületi Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központtal kötött együttműködés, melynek során már sport- és környezetvédelmi napot is szerveztünk közösen, a jövőben pedig egy drogprevenciós programban fogunk együtt dolgozni velük.
A pályázat részeként a projekt megvalósításához szükséges új helyiség kialakításához is nyertünk erőforrást.
Nyári programok a Bálint Házban
2012.07.20.
A Bálint Ház 2012. május végén arculatot váltott, logót, „cég”táblát cserélt. Az új arculat jobban kifejezi a Bálint Ház küldetését, önbizalommal helyezi az ajtófélfára a zsidóságát, a magabiztos és sokszínű identitást jelképező mezuzákat.
A Mezuza szó eredeti jelentése ajtó-félfa. Azt a pergamenre írt imaszöveget ill. óvó tokot jelenti, melyet a zsidó otthonok jobb oldali ajtófélfájára helyeznek, befelé megdöntve. A mezuzákon látható Sin betű a SADDAJ felirat rövidítése, a Mindenható, az Örökkévaló egyik elnevezése. Így jelezzük, hogy az Ő védelme alatt áll a hajlék. A mezuzák színei lényegében a látható fényspektrum színei. A mezuzák különböző méretei miatt az emberekre asszociálhatunk. A szlogent („a hely, ami összehoz”) értelmezi, támogatja: a sokaság és sokszínűség egymásmellettiségét, összeférhetőségét, harmóniáját érezteti.
A Bálint Ház hagyományosan a nyári időszakban egy kis szünetet tart, s a Házban dolgozó munkatársak nagyrészt csatlakoznak a Szarvasi nyári tábor stábjához, s ott szerveznek programokat a tábor részt vevő gyermekeinek.
A Fitnesz terem a nyári időszakban is zavartalanul üzemel, várjuk a sportolni vágyókat!

Tovább a teljes hírhez
Tovább szépül a Narancsliget Adománybolt környéke, a Síp utca
2012.07.20.
A közel másfél hónapot felölelő beruházás keretében sor kerül a Síp utca vízelvezető rendszerének cseréjére, s ezzel egy időben az utca új burkolatot kap.
Így hamarosan még szebb környezetben fogadhatjuk az Adománybolt vásárlóit és adományozóit.
További hírek, fotók a Narancsliget facebook oldalán
Sportnap a Klauzál téren
2012.07.20.
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat örömmel fogadta el a meghívást, amit az erzsébetvárosi (VII. kerület) Humán Szolgáltató Központ gyermekjóléti, valamint családsegítő szolgálatától kapott. 2012. július 10-én délután ugyanis Sportnapot rendeztek a Klauzál téren, ahol gyermekprogramok (henna-, és arcfestés, sorversenyek, légvár és szumó birkózás) várták az érdeklődőket.
A Jaffe kézműves foglalkozásokat tartott a gyermekek részére. A két szervezet között már évek óta létezik együttműködés egyrészt közös klienscsaládok, másrészt közös projektek mentén.
A Jaffe nyári napközis tábor turnusaira lehet még jelentkezni
2012.07.20.
Augusztus 17-én zárja kapuit a Jaffe nyári napközis tábor, de addig még a szervezők várják a gyermekek jelentkezését, minden turnusra vannak még szabad helyek! Az idei tábor egyik különlegessége, hogy együttműködik az Izraeli Kulturális Intézettel, amely már több programot tartott a gyermekeknek: héber játékokat játszottak velük, zsidó dalokat tanítottak, illetve Izraelről szóló előadásokat tartottak.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Szarvasi nyaralás holokauszt túlélőknek
2012.07.20.
A Claims Conference nagylelkű adományának köszönhetően idén első alkalommal, augusztus végén és szeptember elején a Szarvasi Nemzetközi Ifjúsági Tábor szépkorú nyaralókat lát vendégül. A Holokauszt Túlélők Programjának támogatottjai két turnusban élvezhetik majd a nyár adta örömöket. A változatos programok között szerepel többek között sétahajózás a Kőrösön, arborétumlátogatás és egészségügyi tanácsadás is. A túlélők közös nyaralása a Program dolgozóinak szívügye, hiszen oldja egyedül élő klienseink magányát, alkalmat ad új ismeretségek, barátságok megszületésére és segíti a testi-lelki felfrissülést. Ezért szeretnénk, ha a szarvasi nyaralás évről-évre ismétlődő hagyománnyá válna a holokauszt túlélők és a program dolgozóinak nagy örömére.
Minőségbiztosítás a Holokauszt Túlélők Programjában
2012.07.20.
Mint már korábban beszámoltunk róla, 2010-ben a Német Kormánytól, a Claims Conference közvetítésével érkezett adománynak köszönhetően nagymértékben növeltük az ápolás-gondozás szolgáltatásban részesülő támogatottak számát. A mennyiségi növekedés mellett kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektetünk a szolgáltatások minőségének megőrzésére és javítására. Célunk, hogy támogatottjaink minél tovább maradhassanak megszokott, szeretett környezetükben és szükséges kórházi ápolásuk ideje a lehető legrövidebb legyen.
A gondozás-ápolás szolgáltatásban részesülő kliensek életminőségének megtartására és javítására 2012 első félévében két fontos lépést tettünk.
- Az első negyedévben „Elégedettségi Felmérést” végeztünk. 135 találomra kiválasztott támogatott holokauszt túlélőtől kérdeztük meg a különböző szolgáltatásokról alkotott véleményét. A válaszokból kiderül, hogy a megkérdezett túlélők 85%-a nagyon elégedett a kapott szolgáltatások minőségével.
- Programunk számára fontos, hogy a vidéken élő rászoruló holokauszt túlélők is minőségi szolgáltatásokhoz jussanak, illetve, hogy a szociális munkások élő kapcsolatot ápoljanak velük. Ezért idén tavasszal nagyszabású vidéki látogatásokat szerveztünk. Ezek során személyesen is áttekintettük vidéki szolgáltatóink tevékenységét és beszélgettünk velük aktuális kérdésekről, valamint nyolc nagyvárosban és a környező falvakban közel 80 olyan klienst látogattunk meg, akikhez csak ritkán jut el a szociális munkása.
„Az Életért” klub fát ültetett Keszthelyen
2012.07.20.
„Az Életért” klub tagjainak régi álma teljesült 2012. június 19-én. A tagok Keszthelyen, a zsinagóga kertjében található “Biblia Kertben” fát ültettek Tu Bisvát alkalmából. A keszthelyi zsinagóga képviselői nagy segítséget nyújtottak a program megvalósításában, a Rasekol ásta ki az elültetendő fa helyét, a klub tagjai pedig elültették az alkalomra szánt selyem akácfát.
A tagoknak nagy örömet jelentett, hogy részt vehettek az eseményen, mely egyszerre volt meghitt, családias és ünnepélyes.
Az elültetett fa szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen jelzi a “gyökeret” mely megfelelő gondoskodás mellett nemzedékeken keresztül élő jelképe lesz a klub összetartásának.
A klub tagjai teljes szívből remélik és bíznak abban, hogy kezdeményezésükkel sikerül hagyományt teremteniük és jövőre valamint az azt követő években megismételhető lesz a “Fák Újévének” megünneplése.
Bartha Rezsőné holokauszt-oktató munkájáért Német Köztársasági érdemrendet kapott
2012.07.20.
2012. július

Örömmel adunk arról hírt, hogy Bartha Rezsőné, Ági néni, holokauszt-oktató munkájáért Német Köztársasági érdemrendet kapott. Ági néni hat éve áll kapcsolatban a Holokauszt Túlélők Programjával. A kilencvenes évektől jár rendszeresen középiskolákba, ahol a történelemóra keretében mesél a diákoknak a holokausztról, az elszenvedett tragédiáról és arról, hogy a családja hogyan vészelte át a vészkorszakot.
Ági néni hűen követi Arany János szavait, melyet az édesapja is oly gyakran idézett: „Legnagyobb cél pedig itt, e földi létben, Ember lenni mindig, minden körülményben." (Arany János: Domokos napra)
Nagy szeretettel gratulálunk Ági néninek és kívánjuk, hogy még nagyon sokáig egészségben taníthassa az ifjúságot!
A Claims Conference látogatása az Alapítványnál
2012.06.27.
A Claims Conference biztosítja a Magyarországon élő rászoruló holokauszt túlélőknek nyújtott szolgáltatások finanszírozását. A Claims Conference két munkatársa 2012 júniusában ellenőrző látogatást tett a MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélők Programjánál. Az Alapítványnál eltöltött négy nap alatt a látogatók teljes áttekintést kértek minden, a Claims Conference által finanszírozott szolgáltatásról. Ellenőrizték a munkafolyamatokat, az adminisztrációt és a háttér dokumentációt is.
Örömmel tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasót, hogy az ellenőrzést végzők a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a Program munkájáról. A kiváló minősítést mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Claims Conference 2012. júliusi kuratóriumi ülésén a MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélők Programján keresztül mutatják majd be az európai szervezetek működését.
A Holokauszt Program Egészségnapjáról
2012.06.27.
A MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélők Programja, 2012. június 5-én „Egészségnapot” tartott. Az Egészségnap első felében szakemberek előadásában érdekes és hasznos információk, tanácsok hangzottak el, majd a program második felében a hallgatóság kérdezhetett és egyéni, személyes problémájukkal fordulhattak a jelenlévő szakemberekhez.
A nap fő témái az időskori életvezetés, étkezési tanácsok, mozgás voltak, de a hallgatóság megismerhetett számos szépészeti praktikát, sőt tornázhatott is. A nagy érdeklődésre való tekintettel tervezzük, hogy ősszel ismét megrendezzük az Egészségnapot, természetesen más, nem kevésbé érdekes témákkal a középpontban.
Marcia Presky Női Egészségmegőrző program pályázata lezárult
2012.06.27.
A Marcia Presky Női Egészségmegőrző program júniusban pályázatot hirdetett emlőbetegekkel foglalkozó önsegítő csoportok támogatására, 1 év működés finanszírozására lehetett pályázni a kiírás szerint.
20 pályázó adta be sikeresen pályázatát, az elbírálás most folyik egy szakmai bizottság bevonásával, július elején várható eredmény.
Még egyszer köszönjük pályázóink részvételét!
A Mentor program önkénteseket keres
2012.06.27.
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat Mentor programja lelkes önkénteseket keres, akik szívesen segítenének diákoknak a tanulásban. Jelenleg héber oktatásra van a legnagyobb igény, sok tanulni vágyó gyerek marad tudás nélkül, segítség híján.
A korrepetálás csupán heti egy-két óra szabadidőt igényel, és cserébe a hálás kisdiák rengeteg örömöt nyújt.
Érdeklődni a Mentorprogram koordinátoránál, Mokos Juditnál lehet a judit.mokos@jdc.hue-mail címen, vagy a (1) 888-9403 telefonszámon.
Még vannak szabad helyek a Jaffe Nyári napközis tábor turnusaira!
2012.06.27.
Ebben az évben is nyári napközis tábort szervez a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat június 25-tõl augusztus 18-ig (egy hetes turnusokban) a 7-14 éves iskoláskorú gyermekeknek. Várjuk a jelentkezőket!

A gyermekeket izgalmas programok várják, többek között kirándulások, sport és kézműves programok, állatkert, mozi, színjátszás, múzeumlátogatás, valamint programok az Izraeli Kulturális Intézettel és a BZSH-val együttműködésben.
Helyszín: 1065 Bp., Révay u. 16. (Bálintház)
A tábor költsége: 9.700 Ft / turnus.
A Jaffe családok kedvezményes részvételi díjáról további információ a családgondozóknál kérhető. Az összeg tartalmazza a kosher ebédet, az uzsonnát és a belépők árát is.
Kérjük, minden gyermeknél legyen érvényes BKV bérlet vagy tömbjegy, valamint innivaló!

A tábor reggel 08:30-09:00 között várja az érkezőket, a gyermekekért délután 16:00 – 16:30 között lehet jönni.
Kérjük, hogy a gyermeke részvételei szándékát legalább három nappal a tábor megkezdése előtt jelezze a következő elérhetőségeken:
• Telefonon: 06 1 888 9411
• Mobilon: 20/489-0894
• E-mailen: jaffetabor@jdc.hu
• Személyesen: 1075 Budapest, Síp utca 17.

Tovább a teljes hírhez
Jelentkezési lap letölthetõ itt.
Minden eddiginél sikeresebb Judafest utcafesztivál
2012.06.27.
Minden eddiginél sikeresebb volt az idei, immár ötödik alkalommal megrendezett Judafest utcafesztivál június 10-én, vasárnap.

A régi zsidó negyed szíve, a Kazinczy utca reggeltől estig zsúfolva volt a rendezvényre látogatókkal, sorok álltak az árusok, éttermek asztalai előtt.

Idén külön gyermekprogramokkal is várták a gyermekes családokat, népszerű volt a gyerekkibuc (tesz-vesz falu), a koncertek és az egyéb színpadi programok is. A Szervezetek Kaszinója is vonzotta a látogatókat. Az esemény Palya Bea és Dés András jó hangulatú koncertjével zárult.

Idén a Narancsliget Adománybolt is kitelepült a rendezvényre, az itt eladott kézműves termékek, játékok, könyvek értékesítéséből befolyt összeg a Jaffe Családsegítő által támogatott nehéz helyzetben lévő gyermekes családokat segíti. Ezúton is köszönjük vásárlásaikat!
Ruhabörze a Jaffe Családsegítő és a Narancsliget Adománybolt szervezésében
2012.06.27.
2012. június 29-én, pénteken 9:00 – 12:00 között ismét Ruhabazárt tartunk.
Helyszín: 1075 Budapest, Síp u. 17.
Az adományból származó használt ruhákat klienseink 100 Ft/kg jelképes áron vehetik meg.
Kérünk mindenkit, hogy táskákat, vagy szatyrokat hozzanak magukkal, köszönjük!
Fókuszban a Narancsliget Adománybolt
2012.06.27.
2012. június

Szépül az Adománybolt környéke, a Síp utca

A múlt héten 2 napon át zárva tartott a Narancsliget Adománybolt a Síp utca felújítása miatt. Várhatóan kb két hét múlva újra bezár a bolt 1-2 napra az utcán folyó munkálatok miatt. A pontos időpontról tájékoztatni fogjuk Önöket.

Az adományok átvétele a bolt zárva tartása idején is zavartalanul üzemel.

Továbbra is várjuk adományaikat: tiszta, jó állapotú tárgyakat, például könyveket, dísztárgyakat, képeket, ékszert, játékokat, sportszert, ruházati kiegészítőket, újszerű gyermek-, és felnőttruhát, táskát, hanghordozókat, hangszert, konyhai eszközöket, valamint olyan tárgyakat, amelyeket más számára még hasznosnak és használhatónak ítélnek.
Köszönjük eddigi felajánlásaikat!
További információk honlapunkon találhatóak
Virág György, Alapítványunk munkatársa díjat nyert
2012.05.30.
Virág György munkatársunk, aki logisztikai feladatai mellett Alapítványunk fotósa is (pl. Egészségnapok és a Narancsliget Adománybolt fotóit készíti), az OSI (Nyílt Társadalmi Intézet) által meghirdetett „Chachipe Map” nemzetközi roma témájú fotópályázaton második helyezést ért el, Madonna rózsaszín szalaggal című fotójával. Ezúton is gratulálunk neki!

Tovább a teljes hírhez
Ön már ismeri a Szarvasi Tábort?
2012.05.30.
A JDC - Lauder tábora, Szarvas, 1990 nyarán indult útjára. Sok év, megannyi változás és sok hagyomány. Szarvas immár kulcsszó, jelkép, félreérthetetlen fogalom a kelet–európai, és főleg a magyarországi zsidóság számára. Ma 25 országból érkeznek hozzánk 7 és 18 év közötti táborozók.

Az életkori sajátosságokat is figyelembe vevő foglalkozásainkkal azt szeretnénk elérni, hogy a 12 napos turnusok alatt a gyerekek barátkozzanak, sportoljanak, kikapcsolódjanak és zsidó közösségi élményt éljenek át. A Szarvasi Táborban az állandó programokon túl a fiatalok érdeklődésüknek megfelelő szakkörökön is részt vehetnek. A foglalkozásokat képzett ifjúsági vezetők tartják, a szakköröket pedig hivatásos szakemberek vezetik.
Sok gyermek számára ez a kéthetes tábor az első igazi találkozás a zsidó hagyományokkal.
Ismerjen meg minket és várjuk gyermekét sok szeretettel és felejthetetlen hangulattal idén is!
További információk
A Holokauszt Túlélők Program Egészségnapot tart június 5-én
2012.05.30.
A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány Holokauszt Túlélők Programja Egészségnapot szervez a Bálint Házban.
Az Egészségnapon szakemberek előadásában számos érdekes és hasznos információ és tanács hangzik el, majd a program második felében a részt vevők kérdezhetnek és egyéni, személyes problémájukkal fordulhatnak a jelen lévő szakemberekhez.
Az Egészségnap helyszíne: Bálint ház, 1065 Budapest, Révay utca 16. , földszinti nagyterem
Az Egészségnap időpontja: 2012. június 5. kedd 10:00 órától 12:00 óráig
Pályázati felhívás emlőrákkal foglalkozó önsegítő csoportok támogatására
2012.05.30.
Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványon (MAZS) keresztül a Marcia Presky Női Egészségmegőrző program keretében pályázatot hirdet emlőrák betegekkel vagy/és gyógyultakkal foglalkozó önálló szervezetek, önálló jogi személyek részére 1 éves tevékenységük támogatására, illetve egy ingyenes kommunikációs tréningen való részvételre.
A jelentkezések beérkezésének határideje: 2012. június 20. 24:00 óra.
További információk a Pályázatról
Idén nyáron is mindenkit vár a Jaffe Nyári Napközis Tábor
2012.05.30.
Idén is szervez nyári napközis tábort a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat június 25-től augusztus 18-ig (egy hetes turnusokban) a 7-14 éves iskolás korú gyermekeknek.
A gyermekeket izgalmas programok várják, pl.: kirándulások, sport, kézműves programok, állatkert, mozi, drámajáték, múzeum, társasjáték, stb.
A tábor költsége: Jaffe által nem támogatott gyermekeknek: 9.700 Ft / turnus. Az összeg tartalmazza az ebéd költségét is. A Jaffe által támogatott családok érdeklődhetnek a családgondozóknál.

További információkkal és részletes programmal hamarosan jelentkezünk!
Előzetes érkelődés, jelentkezés, további információk: jaffetabor@jdc.hu e-mail címen, vagy az (1) 888-9411 telefonszámon kérhetőek.

Tovább a teljes hírhez
Judafest utcafesztivál a Kazinczy utcában
2012.05.30.
Időpont: 2012. június 10. 10:00-19:00
Helyszín: a Kazinczy utca Király és Wesselényi utcák közötti szakasza

Június 10-én, vasárnap ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Judafest Vircsaft utcafesztivált. A hajdani zsidó negyed szívében, a Kazinczy utcában, vásári hangulattal, zsidó ételekkel, koncertekkel, gyermekprogramokkal várják a látogatókat reggeltől estig. Az idei Judafest különlegessége, hogy a „Pesti Legendák-Legendás Pestiek” mottó jegyében 5 interaktív állomáson keresztül mutatja be a pesti legendákat és a legendás pestieket.
További információk, részletes program
Fókuszban a Fun Run jótékonysági futóverseny és a Judafest utcafesztivál
2012.05.30.
2012. május

Nevezz, fuss velünk, vagy sétálj a Narancsliget Adományközpont színeiben, s nevezési díjaddal támogasd a nehéz helyzetű gyermekes családokat.
Immár második alkalommal kerül megrendezésre 2012. június 10-én (vasárnap) a VII. kerületi Zsidó negyedben a Fun Run jótékonysági futóverseny.
A verseny a Judafest utcafesztivállal (www.judafest.org) egy helyszínen és időben lesz, 1, 5 és 10 km-es távok közül lehet választani, futva, sétálva, vagy akár babakocsit tolva is teljesíthetőek a távok.
Regisztráció, nevezés: www.funrun.hu/regisztracio - a regisztrációnál a Narancsliget Adományközpontot kell választani.

Tovább a teljes hírhez
A Fun Run futóverseny facebook oldala
Programok a Bálint Házban
2012.04.17.
Humana Filmklub: EXTRA - Gyöngyszemek a szegénységben
április 19. csütörtök 17:30 - 23:00
Dokumentum- és játékfilmek az esélyegyenlőség jegyében.
- Jótékonysági rendezvény az Igazgyöngy Alapítvány megsegítésére -
17:30 - 18:45 Pálos György Ali: Ahogy te akarod c. magyar dokumentumfilm vetítése
19:00 - 20:30 Bukdácsoló esélyegyenlőség: beszélgetés és felolvasás a Katona József Színház színészeinek (Kiss Eszter, Tenki Réka és Ötvös András) közreműködésével
21:00 - 21:45 Palya Bea - Dés András - Lamm Dávid koncert (jazz)
22:00 - 23:00 Bohemian betyars koncert (ska-folk-punk)
23:00 Koccintunk a szervezőkkel és átadjuk a teljes bevételt az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének, Ritók Nórának.
Alapvető idők: A Kádár korszak - 1956.- György Péter előadássorozata
április 19. csütörtök 18:00 - 20:00

Gusztra Kozival és Dömével - a főzés összehoz
április 21. szombat 17:00 - 21:00
Blansírozz velünk! Főzőtanfolyamunkon nem csak kiváló recepteket sajátíthatsz el, hanem barátokra, sőt szerelemre lelhetsz! Kozi és Döme minden alkalommal bemutat néhány izgalmas ételt- lesznek itt zsidós, szezonális ételek, sőt megismerkedünk afrodiziákumokkal is! Szingli nőket és férfiakat várunk 25-45 év között! Gyere el, ki tudja, mi sül ki belőle!
Időpontok: április 21. | május 5. | május 26. | június 9. szombat 17 órától 20-21 óráig

Hohmecolás Dési Jánossal - vitaest sorozat
április 23. hétfő 19:00 - 21:00
Vendég: Horváth János

A Halál és a Ragadozó - Balázs Gábor és Borgula András
április 25. szerda 18:00 - 19:30
A Halál és a Ragadozó elevenen boncolják fel témáikat! Karmuk éles, foguk hegyes, eszük vág: kiszemelt áldozataiknak esélye sincs.
Balázs Gábor eszmetörténész és Borgula András rendező minden hónapban kivégez egy témát! Áprilisi célkeresztünkben A kifehérített zsidó (modern Shylock)!

Franz Kafka: Jelentés az Akadémiának
április 27. péntek 20:00 - 22:00
Monodráma Molnár Ildikó előadásában – Kafka-rajongóknak, emberbarátoknak ajánlva
Rendezte: Upor Péter
További információk
III. Judafest Kölyöknap – április 22-én a Lauderben
2012.04.17.
Április 22-én kerül megrendezésre a III. Judafest Kölyöknap a Lauder Iskolában (1121 Bp., Budakeszi út 48.). A Kölyöknap 10:00-14:30-ig tart, 0 éves kortól 10 éves korig ajánljuk a programokat.
Programok:
10:30 – Gryllus Vilmos és Buba koncert az aulában
10:00-14:30 Állandó programok: 8 fordulós állomásos játék (ahol a frigyláda elveszett kincseit kell keresni) a tornateremben, az udvaron és az aulában
Egyéb programok: óriáscsúszda, ugrálóvár, arcfestés, kézműveskedés, játszóház, sportolási lehetőség, kézműves foglalkozás Kósa Klára keramikusművész (kosareneszansz.hu) vezetésével
Étel, ital: hot dog + palacsinta + kóser péksütemények
Belépő díjak:
600 Ft /gyerekjegy (3 éves kortól fizetendő)
3 és többgyerekes családoknak: 1500 Ft
Felnőtteknek ingyenes
A Judafest Kölyöknap a Judafest programsorozaton belül (Utcafesztivál, Gasztronómiai fesztivál) a gyermekeknek, gyermekes családoknak rendezett programja, amely a gyermekeket különböző játékokon keresztül ismerteti meg a zsidó kultúrával, hagyományokkal. Vidám, izgalmas, tartalmas kikapcsolódási lehetőség az egész családnak!

A Narancsliget Adományközpont a Kölyöknap ideje alatt is várja adományaikat (újszerű, jó állapotú gyermekkönyvet, játékot, ajándék-, és dísztárgyakat), köszönjük előre is!
További információk
SZARVAS: SZEVASZ TAVASZI TÁBOR
2012.04.17.
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, és mert mi is imádunk táborozni, újra nekivágunk a tavaszi kalandunknak. Nincs ennél jobb bemelegítés a nyárra – nyári programok, (leendő) nyári haverokkal. Túl messze van a nyár? Megszavaztuk: közelebb hozzuk! Gyere Te is!
Időpont: 2012.04.27 – 05.01.
Helyszín: Balatonkenese
Ára: 15.000 Ft!

Tovább a teljes hírhez
További információk a MEGÚJULT Szarvasi weboldalon
IDP Program - Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program - „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen”
2012.04.17.
Az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” program keretében az idei első egészségnap 2012. április 21-én lesz, Szikszón. Ez az egészségnap azért is különleges lesz, mert most először szervezi egy olyan szervezet, mely egy másik IDP Programon keresztül került velünk kapcsolatba.
A Szirom Egyesület vezeti ugyanis a helyi Roma Anyaklubot, mely 2011-ben kezdte meg működését. Az egészségnap előkészületeiben, a szervezésben és a lebonyolításban az Egyesület vezetői mellett, már az Anyaklub jó néhány tagja önkéntesként is jelentős szerepet vállal. Az Anyaklub működését és az egészségnapok létrejöttét a JDC a Nyílt Társadalom Intézettel közösen támogatja.

Tovább a teljes hírhez
Eötvös klub hírei
2012.04.17.
Május 2-án nagy örömünkre újra birtokba vehetjük csodálatosan felújított termünket a Bét Salom zsinagógában. Első vendégünk Ungár István zenepedagógus lesz.
Klubtagjaink kívánságára április 16-án elindult angol tanfolyamunk. Minden klubtagunknak jó tanulást kívánunk!
Áprilisban klubtársunk tárlatvezetésével gyönyörködhettünk a Ferenczy Károly gyűjteményes kiállítás képeiben, a Magyar Nemzeti Galériában.
Áprilisban egy éves fennállását ünnepelte a Holokauszt Túlélők Programjának Önismereti csoportja
2012.04.17.
A Csoport tagjai önismereti játékokkal, relaxációval, képzőművészet és zeneterápiás elemekkel gazdagított rendszeres találkozókon tapasztalhatják meg a valahová tartozás élményét, ahol fontosak és számítanak rájuk. Az eltelt egy év alatt igazi kis csapat formálódott, akik a csoportfoglalkozásokon kívül is találkoznak, együtt mennek moziba, színházba, ha valaki nem jelenik meg a foglalkozáson, hívják őt telefonon.
A Csoportba járó 10-12 holokauszt túlélő számára a rendszeres találkozások jelentik a közösséghez tartozást, újra átélhetik az annyira fájón hiányzó családi légkört, megélhetik zsidóságukat.
A foglakozásokat vezető szakember így emlékezik meg az egy éves évfordulóról: „A csoport továbbra is kiemelt helyet foglal el a szívemben, itt a csoporttagok bátran és nyíltan mesélnek nehézségeikről, örömeikről.”
Önkénteseink segítettek új helyiségünk felújításában
2012.04.17.
Március közepén tettük közzé felhívásunkat, melyben önkénteseket kerestünk, hogy a Síp utca 17. szám alatt a Jaffe Családsegítő Szolgálat és a Narancsliget Adományközpont közös projektjében felújításra kerülő helyiségek munkálataiban legyenek segítségünkre. Közleményünkre nagyon sok felajánlás érkezett, önkéntesek áldozták fel szabadidejüket, energiájukat, hogy fessenek, takarítsanak, pakoljanak annak érdekében, hogy ez az épület, mint egy új közösségi tér nyithassa meg kapuját hamarosan.
Mindenkinek nagyon köszönjük a segítségét!
Kommunikáció és önismereti színjátszás indul a Jaffe programban
2012.04.17.
Helyzetbe hozunk, hogy mindig tudd a szereped!
Gyere, csináljunk együtt színházat!
Kreatív, készségfejlesztő gyakorlatok (fantázia-, mozgás-, beszéd), kommunikáció tanítása.
A személyiség fejlesztése, megismerése a dráma, a tánc, a zene művészetének segítségével.
(kontakt és bizalmi gyakorlatok, improvizációs technikák, helyzetgyakorlatok)

Nézz és hallj! Hallj és láss! Láss és beszélj!
Légy társunk az „utazásban”!
Korosztály: 12 és 18 év között (ha igény van rá, akkor több korcsoport szerinti csoportot is tudunk indítani)
A csoport létszáma: maximum 8 fő, (csak megfelelő létszámú jelentkező esetén indul csoport)
Foglalkozások: csütörtökönként 16.30-tól 18 óráig

Tovább a teljes hírhez
Fókuszban a Mentorprogram
2012.04.17.
A Jaffe Családsegítő Szolgálatnál újraindult a fiatalok körében népszerű mentorprogram. Mokos Juditot, a mentorprogram új koordinátorát kérdeztük:

-Mi a Mentorprogram lényege?
A Mentorprogram általános iskolás és középiskolás diákoknak szeretne támogatást nyújtani, fiatal önkéntesek személyében. A mentorok a tanulásban, iskolai problémákban, személyes gondokban segítenek. A cél egy olyan kapcsolat kialakítása, ami nem csak egyszerű korrepetálást jelent, hanem baráti, „nagy testvéri” viszonyt. Szeretnénk például, hogy a mentor a szabadidő eltöltésében is partner legyen, mentoráltjával, ha az igényli, múzeumba menjen vagy kirándulni járjon.
-Milyen problémákkal fordulhatnak hozzátok a mentoráltak, avagy azok a fiatalok, akik segítséget szeretnének kapni?
Gyakorlatilag bármilyennel. Akár, ha rosszul megy a matek, akár, ha versenyre, nyelvvizsgára szeretne felkészülni, esetleg ha a továbbtanulással kapcsolatban vannak kérdései, vagy ha szívesen venne részt kulturális programokon, de nincs kivel. Persze akkor is segítünk, ha csak apró-cseprőnek látszó, mindennapos problémákkal kerül szembe, például ha nem jön ki az osztálytársaival, vagy nem tud valamit megbeszélni a tanáraival.
-Kiből lehet mentor? Mi motiválja azokat, akik „Nagy Tesók” szeretnének lenni?
A mentorok általában fiatal, gimnazista vagy egyetemista önkéntesek, akik a kicsi korkülönbség miatt jobban kijönnek a gyerekekkel. Sokaknak hiányzik egy kisebb tesó, ráadásul itt a kellemetlenebb része a testvérkedésnek kimarad, hiszen a hugi vagy öcsi nem fogja pont akkor befoglalni a fürdőszobát, amikor az a nagyobbnak kellene. Egy mentori viszony meglepően nagy örömforrás a mentor számára is. A gyerekek nagyon hálásak tudnak lenni egy jól sikerült dolgozatért, vagy ha a „nagy tesó” segítségével ki tudnak békülni egy régi barátjukkal. Mentornak lenni a micve olyan formája, ami belefér heti pár órába, és nem kíván anyagi javakat, csak sok mosolyt és jókedvet.
-Hová fordulhatnak bővebb információért, akiknek az érdeklődését felkeltette ez a program?
Ha valaki a mentorkodás iránt érdeklődik, legegyszerűbb engem megkeresnie, a judit.mokos@jdc.hu email címen, vagy ha kényelmesebb, az (1) 888-9403 telefonszámon. A jaffe.hu honlapról pedig le lehet tölteni egy jelentkezési lapot annak, aki már biztos benne, hogy elvállalja a mentorságot. Azok a gyerekek, akik mentoráltként szeretnének becsatlakozni a programba, a Jaffe Családsegítő Szolgálat családgondozóit keressék.
További információk
Családi Vasárnap: Pészach a Bálint Házban
2012.03.22.
Játékos Pészachi Széder Családoknak
április 01. vasárnap 16:00 - 19:00
Családi széder sok énekléssel játékkal, kézműves foglalkozással. Találd meg az összes morzsát, egyél sok maceszt, s mi elmeséljük, megmutatjuk az egyiptomi kivonulás izgalmas és felejthetetlen történetét.
További információk
Programok a Bálint Házban
2012.03.22.
R16 Pódium: Popper Péter: A karnevál vége
március 23. péntek 20:00 - 21:30
Főszereplő: Malek Andrea
Magyarország valaha volt egyik legnépszerűbb pszichológusa, gyermekpszichológusa, vallási gondolkodója, közéleti személyisége tavaly ment el közülünk. Élete utolsó harmadában nagy hatást gyakorolt rá a buddhizmus, és a buddhisták élőlényszeretete, melynek irodalmi lenyomata a nagy sikert aratott Részemről mondjunk mancsot. Ez a könyv, valamint a Ne menj a romok közé című Popper-klasszikus a Spirit Színház előadásában kerül színpadra 2012 februárjában, Életmese állatokról és emberekről alcímmel. Színpadi vallomás sok mosollyal és szomorúsággal, de mindvégig abban a meggyőződésben, hogy aki nagyon figyel az állatokra, az emberekről is megtud valami fontosat.
További információk
Judafest Kölyöknap április 22-én a Lauderben
2012.03.22.
2012. ápr. 22. Kölyöknap: 10:00-14:00 (0 éves kortól 10 éves korig ajánljuk a programokat)
Helyszín: Lauder Javne Iskola (1121 Bp., Budakeszi út 48.)
Programok:
10:30 – Gryllus Vilmos és Buba koncert az aulában
10:00-14:00 Állandó programok: állomásos játék 8 állomáson (kincseket kell keresni) a tornateremben és az aulában
+ óriáscsúszda, arcfestés, kézműveskedés, játszóház
Étel, ital: hot dog + palacsinta + kóser péksütemények

Tovább a teljes hírhez
További információk
Purimi micve – Közösségi összefogás a rászorulókért
2012.03.22.
Az egyik purimi szokás a jócselekedet és a rászorulók megsegítése, ennek jegyében szervezett az Izraeli Kulturális Intézet adománygyűjtési akciót márciusban.
Az összegyűjtött adományokat a Narancsliget Adományközpontunkba továbbították. Az adományok eladásából befolyó összeggel Alapítványunk a szegény sorban élő gyerekeket és családjaikat segíti.
Az adományokat az Amerikai Alapítványi Iskolában, a Lauder Javne Iskolában, a Scheiber Sándor Oktatási Központban és az Izraeli Kulturális Intézetben lehetett leadni.
Ezúton is köszönjük az Intézetnek az akciót és minden adományozónak az adományokat!
Tanulásfejlesztő foglalkozások indultak a Jaffe Programban
2012.03.22.
Örömmel tudatjuk, hogy a korábban meghirdetett új tanulásfejlesztő program elindult a JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálat égisze alatt 8 és 14 év közötti fiatalok részére. A módszert az Izraelben élő Reuven Feuerstein professzor dolgozta ki a kognitív pszichológia eszközeit felhasználva. A rendszer sikeresen alkalmazható a tanulási nehézségek mellett magatartás- és viselkedés problémák, beszédhibák, koncentrációzavar eseteiben is.

Tovább a teljes hírhez
Texasi Hillel csoport látogatása Alapítványunknál
2012.03.22.
Idén újra vendégeink voltak a Texas Hillel Csoport amerikai fiatalokból álló önkéntesei. A négynapos változatos és gazdag programsorozat alatt meglátogatták a zsidó oktatási, szociális és kulturális létesítményeket. Központi jelentőségű volt, hogy a látogatók megismerhessék a Joint Magyarország/MAZS Alapítvány működését és projectjeit. Ennek keretén belül kaptak ízelítőt a Bálint Ház hangulatvilágából, megtudták, hogy mi is az a Szarvas, együtt beszélgettek a Café Európa résztvevőivel egy kávé mellett, és meglátogattak otthonaikban holocaust túlélőket, valamint a Jaffe Program által támogatott rászoruló zsidó családokat. Önkéntesekhez méltó módon segítettek a Narancsliget adományközpont számára adományok gyűjtésében és válogatásában, sőt még festettek is a Síp utcai 17. szám alatti felújításra kerülő új létesítményünkben (lásd: képünkön).

Tovább a teljes hírhez
Fókuszban a Szarvasi Tábor
2012.03.22.
2012. március

SZARVAS: SZEVASZ TAVASZI TÁBOR
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, és mert mi is imádunk táborozni, újra nekivágunk a tavaszi kalandunknak. Nincs ennél jobb bemelegítés a nyárra – nyári programok, (leendő) nyári haverokkal. Túl messze van a nyár? Megszavaztuk: közelebb hozzuk! Gyere Te is!
Időpont: 2012.04.27 – 05.01.
Helyszín: Balatonkenese
Ára: 15.000 Ft

Tovább a teljes hírhez
További információk
Program a Bálint Házban – Kóstoló programjainkból
2012.02.24.
BELÜL TAGSÁGIBB - Kóstoló a programjainkból
február 26. vasárnap 15:00 - 20:00

Nézzen be hozzánk egy kis télvégi kikapcsolódásra a kedvezmények napján! Érdemes, hiszen ezen a napon 50 %-os kedvezménnyel áruljuk tagsági csomagjainkat. Közben egész délután és este ízelítőt adunk programjainkból: lesznek fitnesz bemutató órák, Figurina bábszínház, kerekasztal beszélgetés Pikó András moderálásával. Ráadásul belekóstolhatunk a zsidó gasztronómia ínyencségeibe is, a terítéken: maceszgombóc-leves, sólet, zserbó, flódni, zsidótojás, bagel és más finomságok. Tagsági kártyával minden program ingyenes!
További információk, részletek
Narancsliget Adománybolt hírek
2012.02.24.
Megkezdődött a Síp utca 17 szám alatti helyiség felújítása. A felújított épületrészben kapnak majd helyet a Jaffe Családsegítő egyes programjai, így például a Kézműves Műhely is. A felújítás terveink szerint márciusban fejeződik be.
Továbbra is várjuk adományaikat és vásárlóinkat a Narancsliget Adományboltba!
Várunk az Ön számára feleslegessé vált, de jó állapotú tárgyakat, tiszta ruhaneműt, gyermekkönyveket, játékokat vagy akár bútorokat, iskolaszereket is.
Látogasson el hozzánk, ha érdekes, régi tárgyak között szeretne böngészni, jó áron vásárolni ruhaneműt, gyerekkönyvet, vagy dísztárgyat, hiszen vásárlásával segíthet valakin.
Minden adomány átvételét adománylevéllel igazoljuk, és az adományokból befolyt összeg teljes egészét a rászoruló gyermekek, családok támogatására fordítjuk.

További információk, elérhetőségek:
Faluhelyi Péter - Narancsliget Adományközpont programvezető
E-mail: info@narancs-liget.hu
Telefonszám: (1) 888 9444
Weboldal
Április első vasárnapján kezdődik a szarvasi regisztráció
2012.02.24.
Április 1-jén 11 órától lehet a nyári tábor turnusaira jelentkezni a Bálint Házban. A regisztrációs napon találkozhatnak a tábor vezetőivel, az oktatási csapattal, és személyesen is beszélgethetnek, kérdezhetnek a táborról. A regisztráción kívül természetesen lehetőség lesz a helyszínen a tábor 58.000 forintos díjának befizetésére is. Azok, akik az első napon fizetik be a tábor részvételi díját, ajándékba kapnak egy 5 napos tavaszi táborozást! A regisztrációhoz szükség lesz a táborozó TAJ számára és születési dátumára. És ne feledjék a legfontosabbat, a turnusok időpontjait. I turnus: 2012. július 8 – 20.; II. turnus: 2012. július 22 – augusztus 3.; III. turnus: 2012. augusztus 5 – 17. A táborra és a regisztrációra vonatkozóan részletesebb információt folyamatosan közlünk a www.szarvastabor.hu oldalon.
Holokauszt Túlélők Programja, házi gondozás és otthoni szakápolás szolgáltatások áttekintése
2012.02.24.
2011-ben a MAZS Alapítvány Holokauszt Túlélők Programja különleges és megtisztelő feladatot
kapott; a Német kormány extra adománya lehetővé tette számunkra, hogy gondozás-ápolás
szolgáltatásunk mértékét a háromszorosára bővítsük. Különleges a feladat, mert hasonló mértékű lehetőséggel még nem találkozott a program és megtisztelő, mivel az adomány kezelése nagyfokú szakértelmet igényel és bizalmat feltételez az adományozó részéről.
Egy év távlatában érdemes megállni egy pillanatra és áttekinteni a 2011-ben, az adománnyal kapcsolatban elvégzett munkát.
Számos egyéb értesítés mellett, több mint 5000 levelet küldtünk el azért, hogy új támogatottakat vonjunk be a programba. A beérkező pozitív válaszokra azonnal reagáltunk és az indokolt esetekben a lehető legrövidebb idő elteltével biztosítottunk gondozást, ápolást, gyógytornát vagy takarítást.
Ezzel párhuzamosan, az adományozó szigorú előírásainak megfelelően dokumentáltuk az adomány felhasználását. Az elvégzett rendkívüli munkáról pontosabban beszélnek a számok; 2011-ben több mint 1600 rászoruló kapott gondozás-ápolásszolgáltatást, ami éves szinten több mint 415.000 szolgáltatás órát jelent.

Tovább a teljes hírhez
Segítsen adója 1%-ával, hogy segíthessünk!
2012.02.24.
Segítsen adója 1%-ával, hogy folytathassuk a bajba került, a rászoruló és a gyermekes családok támogatását, valamint a közösségi élet felvirágoztatását. Alapítvány több mint tízezer embernek volt eddig segítségére. Idősgondozó, családsegítő és egészségügyi szolgálatot működtet, közösségi házat, ifjúsági tábort, klubokat, programokat szervez a zsidó közösség és a társadalom megerősítéséért.
Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át a Joint Magyarország (Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány) javára! Köszönjük támogatását!
Név: MAZS Alapítvány
Adószámunk: 19664651-2-42
Technikai szám: 0358
Rendelkező nyilatkozatot itt tud letölteni .pdf formátumban.
Új tanulásfejlesztő foglalkozások indulnak a Jaffe programban
2012.02.24.
2012. február

Bevezető előadás február 24-én (pénteken) 11 órakor a Bálint Házban (Gombóc terem). A programot a MEDIÁLT TANULÁSÉRT ALAPÍTVÁNY szakemberei tartják.
Életkor szerint a 8 és 14 év közötti gyerekekre fókuszál a program. A csoport folyamatosan 8 fővel működne. Összesen 60 órás program lesz, ami hetente 2x60 perces elfoglaltságot jelent.

Tovább a teljes hírhez
Popper Péter: A karnevál vége - Életmese állatokról és emberekről
2012.01.31.
Február 10. és 11. 20:00 - 21:30
MAGYARORSZÁGI ŐSBEMUTATÓ - Malek Andrea főszereplésével!
Magyarország valaha volt egyik legnépszerűbb pszichológusa, gyermekpszichológusa, vallási gondolkodója, közéleti személyisége tavaly ment el közülünk. Élete utolsó harmadában nagy hatást gyakorolt rá a buddhizmus, és a buddhisták élőlényszeretete, melynek irodalmi lenyomata a nagy sikert aratott Részemről mondjunk mancsot. Ez a könyv, valamint a Ne menj a romok közé című Popper-klasszikus a Spirit Színház előadásában kerül színpadra 2012 februárjában, Életmese állatokról és emberekről alcímmel.
Szereposztás: Professzor: Perjés János, Lili, a színésznő: Malek Andrea
További információk
Program a Bálint Házban - Fekete, fehér, igen, nem...
2012.01.31.
Február 05. vasárnap 18:00 - 19:30
Hadd ütközzenek a vélemények, hadd derüljön ki, hogy egy dolog fekete vagy fehér, igent mondunk rá vagy nemet, egyáltalán el tudjuk-e dönteni mindezt.
Új program indul útjára 2012-ben Tilla moderálásával és két állandó vendéggel, Darvas István rabbival és Unoka Zsolt pszichiáterrel. A harmadik vendég egyelőre maradjon titok.
A téma a féltékenység.
További információk
Segítsen adója 1%-ával, hogy segíthessünk!
2012.01.31.
Segítsen adója 1%-ával, hogy folytathassuk az egyre nehezebb gazdasági helyzet miatt bajba került rászoruló gyermekes családok támogatását és a közösségi élet felvirágoztatását! Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át a Joint Magyarország / MAZS Alapítvány javára! Köszönjük támogatását!
Adószámunk: 19664651-2-42
Rendelkező nyilatkozat mintát itt tud letölteni .pdf formátumban.
Új programunk: ROMA Anyaklub Program
2012.01.31.
2011-ben a JDC/MAZS (American Jewish JOINT Distribution Committe) és a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundation, OSF) partnereikkel együttműködésben anyaklubok létrehozását kezdeményezték Magyarországon hátrányos helyzetű, roma közösségek által nagy számban lakott településeken. Az anyaklubok célja, hogy önsegítő csoportokként működve megkönnyítsék a szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a közös tevékenységek során jelentős közösségépítő szerepet lássanak el, valamint hosszú távon hozzájárulnak a roma közösség önszerveződéséhez, az állami intézményrendszer felé való érdekérvényesítési képesség növekedéséhez.

Tovább a teljes hírhez
Téli felszerelések, babaholmik és gyógyászati segédeszközök kölcsönzése
2012.01.31.
Raktárunkból (VII. kerület Síp utca 17.) téli felszerelések, babaápolási és felszerelési cikkek és gyógyászati segédeszközök kölcsönözhetőek kölcsönzési díj ellenében.
Amennyiben érdekli a lehetőség, elérhetőségek:
E-mail: kolcsonzes@jdc.hu
Telefonszám: (1) 888-9403
További információk, kölcsönözhető eszközök listája, regisztráció
Kreatív Kézműves foglalkozások indulnak a Jaffe Programban
2012.01.31.
A Jaffe Családsegítő Szolgálat hétfőnként 10-12 óra között Kreatív Kézműves Foglalkozásokat tart ideiglenesen a Bálint Házban (1065 Bp., Révay u. 16.), amelyre várja a családok jelentkezését (nem csak a Jaffe programban regisztrált ügyfeleket).
A foglalkozások március végétől a most felújítás alatt álló épületünkben kapnak helyet (VII. ker. Síp utca 17.).
A Kézműves Műhelyben egyedi kézműves technikákat sajátíthatnak el (szövés, nemezelés, patchwork, gyöngyszövés, selyemfestés, agyagozás, üvegfestés, vesszőfonás, varrás, kötés, horgolás, hímzés, kalligráfia, gyertyakészítés, stb).

Tovább a teljes hírhez
Kézműves Foglalkozások 2012-es tervezett programjai
Fókuszban a Jaffe Családsegítő Szolgálat
2012.01.31.
2012. január

Tavalyi év összefoglaló, új kihívások 2012-ben a családok számára
2011 is mozgalmas év volt a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat részére akár a számokra, akár a programokra tekintünk vissza. Tavaly 40 új család jelentkezett programunkba, így több mint 260 család részesült 2011-ben valamilyen szolgáltatásunkból (anyagi támogatás, mentálhigiénés segítségnyújtás, közösségi programokon való részvétel). Új programok indultak, és indulnak el hamarosan, hiszen az újévre is vannak ötleteink, terveink.
Annak érdekében, hogy családsegítő programjainkat fejleszteni tudjuk, illetve a már létezőket magasabb színvonalon működtethessük, a Síp utca 14 szám alatt (szemben a Jaffe irodával) megnyitottuk a Narancsliget Adományboltunkat.

Tovább a teljes hírhez
Narancsliget Adománybolt
Chánuka ünnepe
2011.12.16.
Chánuká ünnepe kiszlév hó 25-én kezdődik (idén 2011. december 20-án este), és nyolc napig tart.

Tovább a teljes hírhez
"Jövőre ismét hosszabb lesz a szarvasi nyár..."
2011.12.16.
2012-ben ismét három turnus lesz a Szarvasi Táborban.
Jövőre ismét hosszabb lesz a szarvasi nyár, és így még több gyermek vehet részt programjainkon.

Tovább a teljes hírhez
Jelentkezés
Megnyílt a Narancsliget Adománybolt
2011.12.16.
A héten megnyílt a Narancsliget Adománybolt a VII. kerületben, a Síp utca 17. szám alatt. Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább a teljes hírhez
Adomány a tiszaburai szegény családoknak
2011.12.16.
A MAZS számos tevékenysége között időről időre felkarol egyszeri segélyakciókat is, melyeket nem csupán pénzzel, hanem emberi erőforrásaival és helyi ismereteivel támogat. Jelenleg olyan vészjelzéseket kapott, melyek arra késztették, hogy indítson egy tartós-élelmiszer és ruha adománygyűjtést a tiszaburai szegény családok megsegítésére.

Tovább a teljes hírhez
Fókuszban az önkéntesség és a jótékonyság
2011.12.16.
2011. december
Micve nap a Bálint Házban
Ebben az évben a 11. Micve napot december 4-én tartottuk a Bálint Ház nagytermében zenés műsorral, s önkénteseink megajándékozásával.

Tovább a teljes hírhez
Hasznosítsd magad! Pályázati felhívás!
2011.11.25.
A Harmónium Egyesület kreatív hulladékhasznosítási pályázatot hirdet általános-, és középiskolások részére. Az alkotások alapanyagaként bármi felhasználható, ami másodnyersanyag vagy hulladék. A tárgyak témája és funkciója is tetszőleges. A pályázás módja is környezettudatos, elegendő csupán egy, az alkotásról készült fotó eljuttatása a kiíróhoz.
Feltöltési/beérkezési határidő: 2011. december 20.

Tovább a teljes hírhez
További részletek
IV. Judafest Gasztronómiai Fesztivál: 2011. november 27. - december 1.
2011.11.25.
November 27-e és december 1-je között rendezik meg Budapesten a negyedik Judafest Gasztronómiai Fesztivált a megújult Kazinczy utcában.

Tovább a teljes hírhez
Interjú Faluhelyi Péterrel, a Narancsliget Adomány Központ vezetőjével
2011.11.25.
A JDC (American Jewish Joint Distribution Committee, Joint) magyarországi szervezeteként, a hazánkban 20 éve működő MAZS Alapítvány (Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány) külföldi sikeres példák mintájára Adomány Központot nyit Narancsliget néven.

Tovább a teljes hírhez
Fókuszban az önkéntesség, az önkéntes munka
2011.11.25.
A MAZS Alapítvány munkatársainak tevékenységét jól kiegészíti az önkénteseink által végzett igen jelentős és szerteágazó munka. Több mint száz önkéntesünk segít az adminisztrációs feladatok ellátásában, telefonos ügyeletben, támogatottaink látogatásában, Ruhabörzék szervezésében, lebonyolításában, pakolásban, stb.

Tovább a teljes hírhez
II. Judafest Kölyöknap
2011.10.28.
Október 16-án, vasárnap rendezték meg Budapesten a II. Judafest Kölyöknapot a budai Lauder Javne Iskolában. Az eseményen körülbelül hatszázan vettek részt.

Tovább a teljes hírhez
Anyaklubok Roma nők számára 4 vidéki településen
2011.10.27.
Féléves előkészületet követően elsőként Kiskőrösön nyílik meg november 11-én az anyaklub, amely Roma nők, asszonyok számára kínál folyamatosan programokat.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Október az emlőrák jegyében
2011.10.27.
A JDC/MAZS Alapítvány Marcia Presky Női Egészségmegőrző Programja számos rendezvényt szervezett és támogatott októberben, amelyekkel az emlőrák elleni küzdelemre, a betegséggel kapcsolatos tudnivalókra próbálja felhívni a figyelmet.
2011. szeptember 21-én a program megrendezte második országos mellrákellenes konferenciáját a Novotel Budapest Centrum hotelben.

Tovább a teljes hírhez
Sulicsekk szociális utalvány bevezetése
2011.09.27.
A MAZS Alapítvány Jaffe Családsegítő Szolgálata Sulicsekk utalvány rendszert vezetett be 2011. szeptemberben, hogy ezzel támogassa a nehéz élethelyzetben lévő gyermekes családok iskolakezdését.

Tovább a teljes hírhez
Őszi Nagyünnepek
2011.09.27.
Idén szeptember 28-án este köszönt ránk az újév, Ros Hásáná. A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5772-ik évfordulójára emlékezünk, és megújítjuk az Örökkévalóval kötött szövetségünket a világ létezésére és újjáteremtésére.

Tovább a teljes hírhez
Fókuszban a Holokauszt túlélők programja
2011.09.27.
Örömmel számolunk be arról, hogy a Német kormánytól kapott extra adománynak köszönhetően jelenleg már 1436 kliensünket, havi szinten összesen 38.568 órában gondozzuk, ápoljuk országszerte.
Továbbra is várjuk a jelentkezéseket az (1) 888-9400-es telefonszámon.

Tovább a teljes hírhez
Programváltozás a Nyitott Ajtók napja rendezvényen - Bálint Ház
2011.09.06.
Ne kopogtass, nyiss csak be!
Nyitott Ajtók napja - Évadnyitó utcabál
szeptember 18. vasárnap 15:00 - 21:00
Programváltozás: szeptember 18-ai utcabálunkon este 19:30-kor fellép a Kistehén zenekar.
További információk
Nyitott ajtók napja a Bálint Házban
2011.08.29.
Ne kopogtass, nyiss csak be!
2011. szeptember 18. 14-től 21 óráig
A Bálint Ház újra kitárja a kapuit: szabad a ki-és bejárás.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Pagony közért felajánlása
2011.08.29.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a Pagony közértnek, hogy rendszeresen támogatja a Jaffe Családsegítő Szolgálat nehéz helyzetben lévő családjait, gyermekeit élelmiszer adományokkal.

Tovább a teljes hírhez
A Pagony közért honlapja
Karen Jaffe látogatása a MAZS Alapítványnál
2011.08.29.
Augusztus 1-jén Karen Jaffe, a JDC Európai Bizottságának igazgatósági tagja és a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat fő adományozója hazánkba érkezett, hogy újra bepillantást nyerjen a róla elnevezett, immár ötödik éve működő Családsegítő mindennapjaiba, az általa támogatott családok, gyermekek életébe.

Tovább a teljes hírhez
Ünnepélyes Tóraavatás a Szarvasi Táborban
2011.08.29.
2011. augusztus
Augusztus 10-én délután ünnepélyes keretek között tartottak Tóraavató ünnepséget a MAZS Alapítvány által fenntartott Szarvasi Lauder-Joint Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban. A Tóra-tekercset Jickó, azaz Jichák Chájim Roth emlékének ajánlják, aki 14 éven keresztül volt a tábor legendás vezetője, és 2010. április 11-én hunyt el.

Tovább a teljes hírhez
Program a Bálint Házban
2011.07.15.
LÁTSZOM! Portrék Hajléktalan Alkotókról - Toplak Zoltán fotói
2011. július 14. –augusztus 30.

Tovább a teljes hírhez
Honlap
Hamarosan nyílik a Kincses bolt
2011.07.15.
A VII. kerületi Síp utca 14. szám alatt hamarosan megnyitjuk jótékonysági boltunkat („charity shop”), amelyben az eladott áruk megvásárlásával mindenki a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat által támogatott nehéz élethelyzetben lévő gyermekes családokat támogatja majd.

Tovább a teljes hírhez
Honlap
Szülőcsoport a Bálint Házban
2011.07.15.
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat új szolgáltatást indít Szülőcsoport néven.
Ha Önt foglalkoztatja, hogyan legyen jobb anya és apa, hogyan tudja biztosítani gyermeke számára az ideális (vagy a közel ideális), biztonságos lelki környezetet. Ha többször felteszi magában a kérdést, hogy „jól csinálom?”, „mit kellene máshogy csinálnom?”.

Tovább a teljes hírhez
Fókuszban a Jaffe Nyári Napközis Tábor
2011.07.15.
2011. július
2011. június 27-én ismét megnyitotta kapuit a Jaffe Nyári Napközis Tábor.

Tovább a teljes hírhez
IV. Judafest Vircsaft – Újra itt az Utcafesztivál! 2011. június 5-én
2011.05.13.
Június 5-én vasárnap 4. alkalommal kerül megrendezésre a Judafest Vircsaft - utcafesztivál. A hajdani zsidó negyed szívében, a Kazinczy utcában, pörgő és ízletes vásári hangulattal, gyermekprogramokkal és koncertekkel várják a szervezők a nagyérdeműt reggeltől, estig.

Tovább a teljes hírhez
Judafest honlapja
Fókuszban a Jaffe Családsegítő Szolgálat támogatása a Fun Run programon keresztül
2011.05.13.
2011. május
Fussunk együtt az idén 20 éves MAZS Alapítványért, a Jaffe Családsegítő Szolgálat által támogatott rászoruló gyermekekért, családokért!
2011. június 5.: Fun Run adománygyűjtő futás

Tovább a teljes hírhez
A Fun Run honlapja, regisztráció
Argentin Tangó a Bálint Házban
2011.04.12.
Április 30. (szombat) 19.00
A Pesti Tangózenekar tánccal fűszerezett előadóestje.
További információk a programról
Terembérlési lehetőség a Bálint Házban
2011.04.12.
A Bálint Ház, Budapest belvárosában (1065 Budapest, Révay u. 16.) alkalmi jelleggel bérbe adja különböző termeit az alábbi célokra: kulturális programok, vállalati rendezvények, tanfolyamok, közepes méretű konferenciák, szemináriumok, nagyobb családi rendezvények, esküvők, képzések, termékbemutatók, táncoktatás, zenekari-színházi próbák, illetve minden olyan esemény, amely esztétikus környezetet, megfelelő műszaki színvonalat igényel.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Pészach
2011.04.12.
A nyolcnapos ünnep (idén 2011. április 18-26.) az elkerülés és kivonulás emlékét őrzi. A bibliai tíz csapás (mely Egyiptomot érte) közül az utolsó volt az elsőszülöttek halála, ezt a csapást az izraelieknek nem kellett elszenvedniük, mert házaikat megjelölték egy bárány vérével, így a halál elkerülte fiaikat. A csapás után a fáraó engedélyezte, hogy a rabszolgaként élő zsidók elhagyják az országot. Éppen ezért nevezik a szabadság ünnepének (hág háhérut) is.

Tovább a teljes hírhez
Adományozási lehetőségek
Fókuszban a Női Egészségmegőrző Program
2011.04.12.
2011. április
A Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program két nemzetközi civil szervezet, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC/Joint, amely a MAZS Alapítvány alapítója) és a Susan G. Komen for the Cure közös programja, amely Magyarországon 2006 óta működik.

Tovább a teljes hírhez
További információk a Női Egészségmegőrző Programról
Április 2-3.: Bálint nyílt hétvége - Nyitni Kék
2011.03.21.
Töltse velünk a hétvégét! Nyitott nap helyett nyitott hétvégét tartunk április 2-án és 3-án a Bálint Házban, hogy minél több programunkból adhassunk valódi ízelítőt!

Tovább a teljes hírhez
További információk
Jaffe a facebookon
2011.03.21.
Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálatunk most már a facebook-on is elérhető, Jaffe Családsegítő Szolgálat néven keressék!

Tovább a teljes hírhez
Jaffe facebook oldal elérhetősége
A texasi Hillel csoport látogatása Alapítványunknál
2011.03.21.
Március 14. és 20. között 25 fős önkéntes fiatalokból álló csoport vendégeskedett Alapítványunknál. A Hillel csoport tagjai megismerkedtek a MAZS Alapítvány programjaival, így pl. ellátogattak a Bálint Házba is.

Tovább a teljes hírhez
Fókuszban a Szarvasi tábor
2011.03.21.
2011. március
A JDC Magyarország és a Ronald S. Lauder Alapítvány 2011 nyarán is szeretettel várja Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági táborába a 7-17 év közötti fiatalokat. A Szarvasi Tábor ötvözi az egyéni fejlődést a közösségépítéssel. A táborozók számos, sokszínű témáról tanulnak játékosan.

Tovább a teljes hírhez
További információk
A MAZS Alapítvány a facebookon
2011.02.16.
Alapítványunk már elérhető a facebookon is, Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány néven keressék.
Néhány program a Bálint Házban
2011.02.16.
Zsidó mesefesztivál - A Manóra egyesület Mesedélutánja
2011. február 20. vasárnap 16:00 - 19:00
A Zsidó Mese Napja mesejátékkal, bábbal, régi idők meséivel, kakaóval, kaláccsal és persze rengeteg mesével gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Tovább a teljes hírhez
A Bálint Ház internetes oldala
mellrakellen.hu weboldal
2011.02.16.
Elindult a JDC és a Susan G. Komen for the Cure által a MAZS Alapítványon keresztül támogatott Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program weboldala, amely a www.mellrakellen.hu címen érhető el.

Tovább a teljes hírhez
mellrakellen.hu
Anyaközpont létrehozására felkészítő tréning - Pályázati felhívás
2011.02.16.
Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványon (MAZS) keresztül a Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések Programmal és további partnereivel együttműködésben pályázatot hirdet anyaközpont létrehozására felkészítő tréningen való részvételre.
További információk a pályázatról
Segítettünk a vörösiszap katasztrófa károsultjainak
2011.02.16.
2011. február 8-án a Joint (JDC/American Jewish Joint Distribution Committee) összesen 2 millió Ft értékben vásárlási utalványokat nyújtott át olyan devecseri családoknak, akik elveszítették az otthonukat és összes ingóságukat a tavaly októberi vörösiszap katasztrófában.

Tovább a teljes hírhez
1 % felajánlás
2011.02.16.
Jelenleg az Alapítvány főként nemzetközi forrásokból biztosítja szerteágazó szociális tevékenységeinek anyagi hátterét. Ezek a programok a jövőben azonban csak úgy maradhatnak működőképesek, ha a hazai források is elérhetővé válnak.

Tovább a teljes hírhez
Rendelkező nyilatkozatot itt tud letölteni.
Fókuszban a Házi gondozás és ápolás
2011.02.16.
2011. február

A MAZS Alapítvány jelenleg a Magyarországon élő körülbelül 10.000 Holokauszt túlélőből több mint 5.000 embert támogat. 2010-ben a Holokauszt túlélők – az Alapítványon keresztül - a Német Kormánytól extra adományt kaptak, melyet házi gondozási és otthoni szakápolási szolgáltatásokra lehet fordítani. 2010-től így ez a két szolgáltatás áll középpontban, míg a többi támogatás aránya csökkent.

Tovább a teljes hírhez
További információk a Programról:
Koncertezz a Bálint Házban!
2011.01.21.
Induló, fiatal zenekaroknak fellépési lehetőség a Bálint Házban.

Tovább a teljes hírhez
Néhány program a Bálint Házban
2011.01.21.
Tandem, beszélgetéssorozat a PaDöDő vezetésével
2011. január 27. (csütörtök) 18:30 - 20:00
Lang Györgyi és Falusi Mariann Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival beszélget.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Hírek a Jaffe Családsegítőről
2011.01.21.
Költözés új irodába
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat 2010. novemberben egy barátságos, frissen felújított új irodába költözött, a 1075 Budapest, Síp utca 17-be.

Tovább a teljes hírhez
Fókuszban a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat
2011.01.21.
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat a MAZS Alapítvány egyik programja, amelynek feladata a nehéz helyzetben lévő zsidó gyermekek, családok támogatása. Célunk olyan közösség létrehozása, amely törődik a rászorulókkal, szeretnénk élhetőbb jövőt biztosítani a gyermekeknek, és több lehetőséget a családoknak. Családsegítő szolgálatunk 2007-es megalakulása óta már több mint 480 családnak (közel 900 fiatalnak) segített különböző szolgáltatások révén.

Tovább a teljes hírhez
További információk a Családsegítőről
Hírek
2010.12.13.
Egészségnap Tiszaburán
A nem-zsidó közösségeknek szóló programunk keretén belül ismét „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” Szűrő és Felvilágosító Egészségnapot szervezünk.

Tovább a teljes hírhez
A rabbi, a pap meg a többiek 2011. jan. 23.
2010.12.13.
Smúzolás aktualitásokról, kicsit másképp: a beszélgetéseken havonta más-más témát vitatunk meg.

Tovább a teljes hírhez
Retro Házibuli a ’80-as ’90-es évek hangulatában, a Bálint Házban
2010.12.13.
2010. december 18. (szombat) 19:00 - 23:30
A Bálint Ház és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Sportolás a Bálint Házban
2010.12.13.
Fitnesztermünkben minden korosztály megtalálja a számára megfelelő tanfolyamot, mozgásformát.

Tovább a teljes hírhez
További információk
Néhány program a Bálint Házban
2010.12.13.
Szülinapi parti szervezése a Bálint Házban, az Éden játszóházban!
Az Éden játszóház és előtere, a Smúzda sok éve nagyszerű születésnapi partik helyszíne. Gyermeke és barátai kifejezetten játékra és szórakozásra teremtett környezetben ünnepelhetnek!

Tovább a teljes hírhez
További információk a születésnapi parti lehetőségekről
Fókuszban a Bálint Ház
2010.12.13.
A Bálint Ház, a JDC Hungary és a MAZS Alapítvány intézményeként Budapest szívében működik 1994 óta. Főként a zsidó vallású, a zsidósághoz kötődő családok, gyermek-, és ifjúsági csoportok, támogatásra szoruló társadalmi rétegek, valamint idős emberek számára nyújt közösségi programokat, fontos szerepe van a zsidó hagyományok, kultúra megőrzésében.

Tovább a teljes hírhez
A Bálint Ház internetes oldala
Családi Hanuka a Bálint Házban: A Nagy Hanukalandjáték
2010.11.19.
december 05. vasárnap 15:30 - 19:00

Hanukai csodadélután fánkkal, a makabeusokkal, a gyertyagyújtással és a Vacka rádió koncertjével!

Tovább a teljes hírhez
További programok a Bálint Házban
Chánukai gyertyagyújtás a Bálint Házban
2010.11.19.
Chánuká ünnepe kiszlév hó 25-én kezdődik (idén 2010. december 1.) este.

Tovább a teljes hírhez
Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat költözése
2010.11.19.
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat új helyre költözött, november 15-től a 1075 Budapest, Síp utca 17. szám alatt működik.

Tovább a teljes hírhez
Generációk Találkozása
2010.11.19.
2008. óta minden évben az alapítvány kiemelkedő támogatásával valósul meg a Generációk Találkozása nevű nagyszerű program, melynek keretében idén 20 fiatal és 18 Holokauszt túlélő töltött 8 felejthetetlen napot Izraelben.

Tovább a teljes hírhez
Önkéntes program
2010.11.19.
Napi tevékenységünket közvetlenül támogatják önkénteseink, nélkülük az Alapítvány félkarú óriás, munkájuk nélkülözhetetlen a mindennapjainkban.
Ők nem csak a munkájukkal vesznek részt programjainkban, hanem egyéniségükkel, felbecsülhetetlen egyéni tapasztalataikkal is színt visznek a hétköznapokba.

Tovább a teljes hírhez
További információk az önkéntes programokról
Kitekintő
2010.10.27.
CSODA rajzpályázat

A Kis Lord Alapítvány és a Bálint Ház elismert művészeket, alkotókat kért fel arra, hogy támogassák a nehéz helyzetben lévő, tehetséges gyerekeket.

Tovább a teljes hírhez
Tzedakah
2010.10.27.
A Tzedakah, azaz a jótékonykodás a zsidó értékrend szerint vallási kötelezettség, melyet az embereknek anyagi helyzetüktől függetlenül gyakorolniuk kell.

Tovább a teljes hírhez
Részletek az adományozási lehetőségekről
A hónap története
2010.10.27.
2010 nyarán Alapítványunk a Német Kormánytól - a Claims Conference sikeres tárgyalásainak eredményeként - extra adományt kapott.

Tovább a teljes hírhez
Bővebben a Holokauszt Túlélők Programjáról
Kedves Olvasó!
2010.10.27.
Sok szeretettel üdvözlöm a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány most induló hírlevelének első számában! Reméljük, hogy nem csak hasznosnak, de érdekesnek is találja majd a rólunk szóló híreket.

Tovább a teljes hírhez