Joint Magyarország / MAZS Alapítvány
A családokért, a közösségért 24 éve
American Jewish Joint Distribution Committee logo


Fókuszban a Bálint Ház
A Bálint Ház, a JDC Hungary és a MAZS Alapítvány intézményeként Budapest szívében működik 1994 óta. Főként a zsidó vallású, a zsidósághoz kötődő családok, gyermek-, és ifjúsági csoportok, támogatásra szoruló társadalmi rétegek, valamint idős emberek számára nyújt közösségi programokat, fontos szerepe van a zsidó hagyományok, kultúra megőrzésében.
Tekerjünk együtt, egymásért!

A Bálint Ház 2011-es kerettémájának címe: Tandem. A 2010-es Hidak-éve után emberi hidak épülnek, hiszen a közösség csak akkor működik, ha mindenki együtt, egymásért teker.
- Új programok is indulnak és folytatjuk korábbi kezdeményezéseinket. 2011-ben is szeretnénk együttműködni olyan szervezetekkel, amelyek valamilyen módon a társadalmi igazságosság felelősségét vállalták magukra- kezdi Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója. - Olyan témákat fogunk kibeszélni, amelyek mélyen a társadalomban feszülnek. Ehhez találtuk meg kerettémaként a tandemet.
- Az új tervekbe beleférnek korábban elkezdett programok is?
- Igen, hiszen a Tandem-téma kiválóan illeszkedik a 2009-es Utak, utazások és a 2010-es Hidak kerettémához. Folytatódnak táncos programjaink, továbbra is együttműködünk más csapatokkal, például a Momentán társulattal és jövőre is ápoljuk a hagyományokat. A zsidó ünnepek kapcsán gyermek- és felnőtt-programokkal várjuk az érdeklődőket és minden héten a heti szakaszokhoz kapcsolódva kis meglepetéssel készülünk a látogatóknak. 2011-ben emberi hidakat építünk. A tandemen nem lehet a másik nélkül, elszigetelten létezni. Ha egyedül tekerünk, nem jutunk sehová. A közösség is csak akkor működik, ha mindenki együtt, egymásért teker.
- Van ennek az együttműködésnek hagyománya?
- A hevruta, az együtt fejlődés a zsidó tanulás ősi alapja. Arra épül, hogy nem létezik fejlődés és megértés egyedül. A tanulás- megértés-továbblépés csak dialógusban történhet meg. Nálunk generációk, közösségek, közéleti személyiségek ülhetnek együtt tandem biciklire, azzal a céllal, hogy megértsék önmagukat, egymást, a közösséget.
- Milyen új programokra számíthatunk?
- Beszélgetéssorozat indul Nem esik messze… címmel. Ismert szülők és gyerekeik, művészpárosok tagjaival beszélget Falusi Mariann és Lang Györgyi. Különleges villámtréninget szervezünk, amely a Gyorsan Valami Újat címet kapta. Ezen a programon néhány perc alatt új dolgokat tanulhatunk, akár vallásról, akár számítógépről, ételekről, táncról, bármiről. Továbbra is nyitott ajtókkal várjuk azokat, akik szívesen tekernék velünk együtt a tandemet!
(Lefkovics Zsófi, Bálint Ház)

Bálint Ház
A Bálint Ház internetes oldala


Vissza a hírlevél archívumba