Joint Magyarország / MAZS Alapítvány
A családokért, a közösségért 24 éve
American Jewish Joint Distribution Committee logo


Fókuszban a Női Egészségmegőrző Program
2011. április
A Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program két nemzetközi civil szervezet, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC/Joint, amely a MAZS Alapítvány alapítója) és a Susan G. Komen for the Cure közös programja, amely Magyarországon 2006 óta működik.
A program célja, hogy a magyar nők minél tájékozottabbak legyenek az emlő egészségével és az emlőrákkal kapcsolatos kérdésekben, hogy segítsen összekötni a betegeket és családtagokat a segítő szervezetekkel, szakemberekkel, és hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy minél többen vegyenek részt az emlő-szűréseken. Kiemelten fókuszál a hátrányos helyzetű lakosságra, közösségi rendezvényein igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.
A program 2007. szeptember óta 37 helyszínen rendezett civil összefogásban emlőszűrő és felvilágosító napokat az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen program keretében.
2010. decemberben indult el a program weboldala, amely a www.mellrakellen.hu címen érhető el, melyen hasznos információk találhatók a szűrésekkel, felvilágosítással, a betegséggel, illetve az egészséges táplálkozással kapcsolatban.

Mellrákellenes felvilágosító beszélgetések vidéken

gavavencsello
2011. februárban és márciusban a program több mint 30 emlőrákkal kapcsolatos felvilágosító beszélgetést szervezett Miskolc, Debrecen, Kazincbarcika és Encs vonzáskörzetében, illetve a budapesti Agrárkutató Intézetben. Március 8-án Nőnap alkalmából Gávavencsellőn tartottunk „rózsaszín” beszélgetést.

Egészségnap 2011. március 26-án Nógrádmegyeren

2011. március 26.-án Nógrádmegyeren az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen program keretében Egészségnapot szerveztünk partner civil szervezetekkel együttműködésben. Az Egészségnapot március 28-án és 29-én (Salgótarjánban) emlőszűrés követte, amelyre 45-65 éves hölgyeket, hívtunk meg.

Az Egészségnapon 350-en és az emlőszűréseken 50-en vettek részt, a szűrés mellett kiemelt hangsúlyt fektettünk a felvilágosításra és az önvizsgálat tanítására is. Az Egészségnapot különböző programok (pl. drogellenes beszélgetés, számos szűrőprogram, kézműves foglalkozások, zenés programok és a Jóban-Rosszban filmsorozat színészeinek fellépése) színesítették. Április 16-án Sajóbábonyon, május elsején Igriciben, májusban Sásdon és Velényben szervezünk hasonló Egészségnapokat, részletes információkat majd weboldalunkon olvashatnak.

egeszsegnap

Nyíltan az emlőrákról - nyílt nap a SOTE-n 2011. május 28-án
2011. május 28-án immár harmadik alkalommal rendez nyílt napot a Semmelweis Egyetem, amelyen a tájékoztató előadások mellett ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással várják a látogatókat a Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán (1082 Budapest, Üllői út 78/A., Klinikák metrómegálló). A nyílt nap központi témája a személyre szóló terápiák lesznek.

Anyaközpont létrehozására felkészítő tréning
Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványon (MAZS) keresztül a Nyílt Társadalom Alapítványok Roma Kezdeményezések Programmal és további partnereivel együttműködésben tréningprogramot indított abból a célból, hogy a résztvevőket felkészítse anyaközpontok létrehozására. A tréning programon 22 asszony 11 hátrányos helyzetű településről vesz részt. A program célja, hogy az év végére 3 vidéki helyszínen olyan Anyaközpontok kezdjék meg működésüket, melyek halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma asszonyokra fókuszálnak, és az önsegítés módszereit használják.
További információk a Női Egészségmegőrző Programról


Vissza a hírlevél archívumba