Joint Magyarország / MAZS Alapítvány
A családokért, a közösségért 24 éve
American Jewish Joint Distribution Committee logo


Interjú Faluhelyi Péterrel, a Narancsliget Adomány Központ vezetőjével
A JDC (American Jewish Joint Distribution Committee, Joint) magyarországi szervezeteként, a hazánkban 20 éve működő MAZS Alapítvány (Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány) külföldi sikeres példák mintájára Adomány Központot nyit Narancsliget néven.
charity shop

Faluhelyi Pétert a Központtal kapcsolatos tervekről kérdeztük.
- Mit jelent az „Adományközpont” elnevezés?
Olyan adományokat árulunk, melyeket magánszemélyek és cégek, vállalatok ajánlanak fel jótékonysági célra. Ezen árukat mi átvesszük és a boltban a piaci árhoz képest sokkal kedvezőbb áron értékesítjük. Az így befolyt összeget pedig átutaljuk a MAZS Alapítványnak, amely a Jaffe Családsegítő által támogatott gyermekes családok támogatására fordítja. Így, aki az üzletben bármit vásárol kétszeresen is jól jár, egyrészt olcsóbban jut zömében új árucikkhez, másrészt vásárlásával egyben Adományozó is lesz és segít a rászoruló gyerekeken.
- Milyen adományokat vártok és honnan? Milyen árukészletre számítotok?
Az ajándék-, és dísztárgyaktól kezdve, a könyveken, festményeken, judaikán és iparművészeti alkotásokon, játékokon keresztül, egészen a műszaki cikkekig széleskörű kínálatot biztosítunk a boltban. Az adományokat mind cégektől mind magánszemélyektől várjuk, pl. kifutó raktárkészletet, árucikkeket, használaton kívüli, de még működő háztartási gépeket, újszerű játékokat, dísztárgyakat, hagyatékokat, feleslegessé vált dolgokat, stb. Természetesen pénzes adományoknak is örülünk.

charity shop

- Miben különbözik még más hasonló profilú boltoktól a Narancsliget?
A Narancsliget nem csak egy sima Adománybolt kíván lenni, hanem más funkciókat is szeretne betölteni, célunk az eladás mellett ún. Közösségi Tér kialakítása is, ahol különböző programokkal várjuk az általunk támogatott gyermekes családokat: pl. Kézműves-, és Álláskereső klub. Célunk tehát a közösségépítés is, a hagyományok, értékek, kultúra megőrzése.
- A Narancsliget magán és céges adományokból kívánja biztosítani az árukészletet, mit adtok ”cserébe” az Adományozóknak?
Az adományok átvételét adománylevéllel igazoljuk. Az eladásokból befolyt összegek nagyságáról és a felhasználásáról a honlapunkon folyamatosan tájékoztatást adunk.
Adományokkal, adományozással kapcsolatos felajánlásaikat az info@narancs-liget.hu e-mail címen várom, és természetesen örömmel válaszolok az ezzel kapcsolatos további kérdésekre is.
- Várhatóan mikor nyit a Narancsliget? Mi lesz a bolt nyitva tartása?
Terveink szerint november végén nyit az üzlet a Síp utcában (Síp utca – Wesselényi utca sarok). Barátságos, családias, kellemes hangulatú üzletet alakítunk ki, amelyben a vásárlók jól érzik magukat. Vásárlásaikkal a nehéz helyzetben lévő gyermekeket támogatják majd.

Üzletünkben hétköznap délelőtt 10 órától este hat óráig várjuk vevőinket. A tavaszi időszakban - igény esetén - hétvégi nyitva tartás is a terveink között szerepel.
Hamarosan elindul webáruházunk is, melyet honlapunkon, a www.narancs-liget.hu címen találnak.
- Önkéntes segítőket vártok-e még, ha igen, milyen feladatokra?
Önkéntes segítők jelentkezését folyamatosan várjuk, jelentkezni, érdeklődni lehet az info@narancs-liget.hu email címen.
- Miért vállaltad el a Narancsliget vezetését? Mit jelent számodra ez a "munka"?
Úgy érzem, hogy a Narancsliget egy jó ügyet szolgál, munkám során szerepet vállalhatok a közösségépítésben, támogathatom a közösség felelősségvállalását, az újrahasznosítást (mások számára felesleges dolgok kerülhetnek adományba), s a rászoruló családokon segíthetek.


Vissza a hírlevél archívumba