Joint Magyarország / MAZS Alapítvány
A családokért, a közösségért 24 éve
American Jewish Joint Distribution Committee logo


IDP Program - Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program - „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen”
Az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” program keretében az idei első egészségnap 2012. április 21-én lesz, Szikszón. Ez az egészségnap azért is különleges lesz, mert most először szervezi egy olyan szervezet, mely egy másik IDP Programon keresztül került velünk kapcsolatba.
A Szirom Egyesület vezeti ugyanis a helyi Roma Anyaklubot, mely 2011-ben kezdte meg működését. Az egészségnap előkészületeiben, a szervezésben és a lebonyolításban az Egyesület vezetői mellett, már az Anyaklub jó néhány tagja önkéntesként is jelentős szerepet vállal. Az Anyaklub működését és az egészségnapok létrejöttét a JDC a Nyílt Társadalom Intézettel közösen támogatja.
Immár 5. évfordulójához érkezett az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” elnevezésű programunk, melynek célja, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segítse elő. A program elsősorban azokat a településeket keresi fel, ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos esetleg csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés, a szűrésre való eljutás is igen nagy nehézségekbe ütközik.

A lakóhely földrajzi helyzete és elzártsága is korlátozhatja az embereket a rákszűréshez való hozzáférésben, sőt a kistelepülések alacsony lakossági száma miatt költséges a mobil szűrő állomások, buszok kitelepítése. Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" Program célja a lakossági emlő-szűrések számának emelése a helyi egészségnapok szervezésével. Így a hátrányos helyzetű lakosság bevonásával más egészségügyi szűrésekre is sor kerül. A program partnerségben, a helyi igényeknek megfelelő koncepció alapján működik, nagymértékben támaszkodván a kulturális szokásokra, a települések erősségeire, specialitásaira, erőforrásaira.

Az egészségnap további elemei közé tartozik a daganatos megbetegedésekről, hangsúlyosan a mellrákról szóló ismeretterjesztő előadások és lakossági fórum tartása, valamint ezzel párhuzamosan igény szerint egyénre szabott életvezetési tanácsadás, egyéb szűrővizsgálatok szervezése (vérnyomás-, vércukor szint-, testtömeg-index számítás, testzsír-érték mérés, PSA, nőgyógyászati szűrés, stb).


Vissza a hírlevél archívumba