Joint Magyarország / MAZS Alapítvány
A családokért, a közösségért 24 éve
American Jewish Joint Distribution Committee logo


Női Egészségmegőrző Program - Rákellenes Csúcstalálkozó
A JDC partnere, a Susan G. Komen for the Cure alapítvány a nemzetközi rákellenes napon, február 4-én Washingtonban tartotta csúcstalálkozóját, amelyre a Női Egészségmegőrző Program (Women’s Health Empowerment Program, WHEP) programvezetőit is meghívta. A Női Egészségmegőrző Program Magyarországon, Oroszországban és Bosznia-Hercegovinában működik.
A 2015-2024 közötti időszakban világszerte 17,5 millió új emlődaganatos megbetegedés várható, melyek közük 9,1 millió a fejlődő országokban fog előfordulni. Az emiatt bekövetkező halálesetek közül 65.000 felvilágosítással és az információk hozzáférhetőségének kiterjesztésével megelőzhető lenne.
Hazánkban továbbra is az emlőrák a második leggyakrabban előforduló női rákbetegség, ezt csak a tüdőrák előzi meg. A 2012-es Emlőrák Világjelentés szerint Magyarországon a 2010-es évben 6061 új emlődaganatot diagnosztizálták, a betegek közül 2011-en sajnos nem tudták legyőzni a kórt.
A konferenciát a Komen Alapítvány és a General Electric szponzorálta. A csúcstalálkozó célja az volt, hogy eszmecserére hívja a nemzetközi szakembereket, a civil szervezeti aktivistákat, a technikai újítással foglalkozó szervezeteket, hogy közösen beszéljék meg az egyre növekvő számú női rákbetegségekkel kapcsolatos globális problémákat.
A konferencia vitaindító beszédét Laura Bush tartotta, beszédet mondott többek között Nancy G. Brinker az USA volt magyarországi nagykövete és a Komen Alapítvány alapítója, British A. Robinson, a Komen Alapítvány vezérigazgatója, a GE és a Merck gyógyszercég vezérigazgatója, számos tudós, orvos, aktivista, szakember, és Ronald J. Garan, a NASA űrhajósa is.
A GE bemutatta az új, az emlő diagnózisára kifejlesztett kézi ultrahangos vizsgáló készülékét. Ennek a gépnek az okos-telefon méreténél is okosabb tulajdonsága az, hogy képes digitálisan továbbítani a képet, így olyan orvosok is szakszerűen tudják használni, akik nem szakemberei az ultrahangos képolvasásnak.
A konferencia lezárásaképpen bemutatták a Susan G. Komen for the Cure megbízásából készült rövidfilmet, amely négy fiatal nő emlőrákkal való küzdelmét mutatja be – a filmben szerepel Mileva Zulic Bihacból, aki a JDC és a Komen Bosznia-Hercegovinában működő Női Egészségmegőrző Programjának segítségével találta meg az utat a gyógyuláshoz. A film mottója: Az, hogy hol él egy nő, nem határozhatja meg azt, hogy életbe marad-e.
A felvilágosítással és a vizsgálatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos régi etikai dilemmát a konferencián résztvevő aktivisták itt is felvetették: milyen morális következménye van a diagnózishoz való hozzáférésnek akkor – és ez különösen igaz a fejlődő országokban -, ha a gyógyulás eszközeihez nem garantálható a teljes körű hozzáférhetőség?
A betegséggel szembeni sikeres fellépés eszköze továbbra is a felvilágosítás, az életkornak és az egyéni rizikófaktornak megfelelő szűréseken való részvétel. Döntő az egészséges életmód választása: a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a mindennapi stressz csökkentése megfelelő eszközökkel. Az egyéni rizikófaktor, illetve az életkornak és az élethelyzetnek megfelelő szűrés meghatározásában a Női Egészségmegőrző Program a weboldalán található információkkal és kérdőívvel minden érdeklődőnek szeretne segíteni (mellrakellen.hu).


Vissza a hírlevél archívumba