Joint Magyarország / MAZS Alapítvány
A családokért, a közösségért 24 éve
American Jewish Joint Distribution Committee logo


433 Szarvasi Táborba jelentkező néhány óra alatt!
Budapest, 2016.03.03.


Tavaly, az előző évekhez hasonlóan, nemzetközi rock-koncertek jegyeladásait megszégyenítő gyorsasággal, egy nap alatt elkelt a Szarvasi Tábor nyári, nemzetközi férőhelyeinek ¼-e. A legnépszerűbb turnus a regisztráció második órájában betelt. Volt olyan szülő, aki anyatigrisként harcolt fia bejutásáért a megálmodott turnusba, hisz „közepesen jó hírrel akár haza se térjen…”.

A meghirdetést követő napon a programvezető akár ki is tehetné a „Majdnem megtelt” táblát! Az érdeklődés folyamatos maximuma miatt erre amúgy sincs ideje, de nem is teszi. A korai regisztrációk ugyanis nagyban hozzájárulnak a táborral kapcsolatos, szerteágazó feladatok hatékony tervezéséhez. Valójában feelingben sem utolsó! A befektetett, sok éves munka pozitív visszacsatolása doppingoló hatással van a stábra.

Szarvasi Tábor. 26 éve fogalom a hazai zsidó közösség körében. Ma már nemcsak itthonról, de 3 kontinensről - Európa, Észak-Amerika, Ázsia -, a világ 30 országából érkeznek a fiatalok, hogy részeseivé váljanak a legendás nyári, zsidó közösségi élménynek. A táborozók jelentős hányada visszatérő vendég, ha néhány év alatt túllépi a maximum korhatárt, madrichként tér vissza.

Az idei Első Regisztrációs Nap híre is futótűzként terjed a cyber térben, a levelezőlistákon, a közösségi oldalakon és az ismerősök chatjeiben.

Érdemes aznap hajnalban kelni! :)

Hely: Bálint Ház

Idő: 2016. március 6. vasárnap

Missions and Donor Coordinator
Budapest, 2016.02.10.


Teltház a FIDA International és JDC-MAZS Alapítvány Barátság-híd koncertjén!
Budapest, 2016.02.01.


2016. január 31-én, vasárnap 13 órakor megtelt az Uránia Nemzeti Filmszínház nagyterme. A JDC-MAZS Alapítvány társszervezetei, a finn FIDA International és az osztrák Hilfe und Hofnung által rendezett eseményre közel 500 vendég érkezett, pótszékek elhelyezésére is szükség volt.

A második alkalommal megrendezett Barátság-híd finn moderátora, Jouni Pursiainen közvetlen hangnemben (természetesen tolmács segítségével) előadott, humorral fűszerezett felvezetője már induláskor megérintette a közönség szívét. A barátságnak a nemzetiségtől, vallástól független egyetemességéről szóló gondolatai befogadó közönségre találtak.

Ezt a fonalat folytatta a rendezvény két felkért mentorának, Taly Shaulnak, a JDC-MAZS általános igazgatójának, majd Pataky Albertnek, a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének köszöntője. Mindketten nagy örömmel üdvözölték a szervezőket és a jelenlévő közösségek tagjait.

Az emelkedett hangulatban lépett színpadra a nap meghívott vendégművésze, Shmuel Barzilai, a bécsi zsidó közösség főkántora, akit Neumark Zoltán kísért zongorán. Repertoárjukon a legismertebb zsidó, hagyományos dalok szerepeltek, a Shalom Aleichem, a Jerusalem, a Jiddise máme, amelyekhez az előadó a közönséget is rendre bevonta, és a közös éneklés életigenlő érzése töltötte be a termet. Bebizonyosodott, hogy a hétköznapi „barátság” szót képesek vagyunk egy közösségi élményen keresztül megtölteni tartalommal.


Filmek a holokauszt nemzetközi emléknapján az Urániában
Budapest, 2016.01.25.
Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján az Uránia Nemzeti Filmszínház a Hajnali láz, Az Eichmann Show és a Saul fia című alkotásokkal, valamint Szilágyi Varga Zoltán Mementó című animációjával emlékezik meg az áldozatokról. Január 30-án, az emléknaphoz kapcsolódva műsorra tűzik az 1984-ben Oscar-díjra jelölt Jób lázadását is.

Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján az Uránia Nemzeti Filmszínház a Hajnali láz, Az Eichmann show és a Saul fia című alkotásokkal, valamint Szilágyi Varga Zoltán Mementó című animációjával emlékezik meg az áldozatokról. Január 30-án, az emléknaphoz kapcsolódva műsorra tűzik az 1984-ben Oscar-díjra jelölt Jób lázadását is.

71 éve, 1945. január 27-én szabadult fel a legnagyobb náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau, ahol közel 2 millió ember pusztult el a második világháború alatt. 2005-ben az ENSZ közgyűlése a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította ezt a napot, a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozat emlékét őrizve. Az Uránia műsorán január 27-én minden film a holokauszt tragédiájához, traumájához kapcsolódik.

11 órától a Hajnali láz című filmet vetítik, amelyben Gárdos Péter rendező (Uramisten, Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire) holokauszt-túlélő szülei szerelmének történetét beszéli el: Miklós és Lili a bergen-belseni koncentrációs táborból kiszabadulva egy-egy svéd rehabilitációs táborba kerülnek, és egymástól több száz kilométerre, teljesen ismeretlenül kezdenek levelezni egymással. A történet először regény formájában, 2010-ben jelent meg, s azóta harminc nyelvre lefordították. A film, melyet svéd, izraeli és magyarországi helyszíneken forgattak, decemberben került a mozikba, és továbbra is megtekinthető az Urániában.

A 13:15-től látható Az Eichmann show, Paul Andrew Williams egyedi megközelítésű és különleges formanyelvű, két szálon futó alkotása, amely szokatlan módon vegyíti a megrázó archív felvételeket a feszült, játékfilmes dramaturgiával. Az izraeli titkosszolgálat ügynökei 1960-ban Argentínában elfogták, Jeruzsálembe szállították és bíróság elé állították Adolf Eichmann egykori SS alezredest. Az amerikai televíziós producer, Milton Fruchtman (Martin Freeman) filmet akar készíteni a tárgyalássorozatról. Tervéhez csatlakozik az Amerikában tiltólistára tett rendező, Leo Hurwitz (Anthony LaPaglia) is. Halálos fenyegetések és számtalan akadály közepette látnak neki a közvetítés megszervezésének. Munkájuknak köszönhetően a per eseményeiről készített napi összefoglaló minden idők első globálisan bemutatott televíziós közvetítése lett. Hatására világszerte nézők milliói szembesültek döbbenten az egykori haláltáborokban történtekkel.

Délután 15 órától és este 20:45-től Nemes László filmje, a holokauszt talán utolsó tabutémájaként a Sonderkommandót a középpontba állító Saul fia kerül műsorra, amely az Oscar-jelölés óta ismét teltházas vetítések sorát tudhatja maga mögött: a filmet az elmúlt 10 napban több mint kétezren látták csak az Urániában, ahol 35 mm-es kópiáról vetítik.

A január 27-i vetítések előtt az Urániában Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész Mementó című animációs filmjét láthatja a közönség. A félperces, szénrajzokra támaszkodó filmetűd az „Emlékezz. Január 27.” nemzetközi kampány keretében készült. A kampányt az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata a Wannsee-i Konferencia Házával együttműködve indította. A film az európaiak által könnyen felismerhető szimbólumokra épül: marhavagonokra, vonatsínekre, papírdarabokra, elhagyott lakásokra – ám mindezt egy gyermek szemszögéből mutatja be, egyszerre támasztva kétségeket a tragédia megértésének lehetőségével szemben, és hangsúlyozva annak szükségességét, hogy e tragédia emlékezete megőrződjön.

A holokauszt nemzetközi emléknapjához kapcsolódva, január 30-án, 16:15-től szombaton levetítik Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült drámáját, a Jób lázadását, amely a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét beszéli el megrendítő módon – szintén gyerekszemszögből.. A főszerepekben Zenthe Ferencet és Temessy Hédit láthatjuk. A film, amelyet 1984-ben – a Saul fiához hasonlóan – a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelöltek, 35 mm-es kópiáról látható.

A részletes filmismertetők a www.urania-nf.hu honlapon olvashatók.

MEGHÍVÓ Barátság-híd koncertre
Budapest, 2016.01.15.
Ideje: 2016. január 31., vasárnap 13 óra
Helye: Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.


MEGHÍVÓ KURATÓRIUMI ÜLÉSRE
KEHILA, A JDC-MAZS ALAPÍTVÁNY ÉS A LAUDER ISKOLA TÁMOGATÓI PROGRAMJA
Budapest, 2015.12.16.

Ki a bölcs ember? Aki mindenkitől tud tanulni.
Ki a tiszteletreméltó? Aki minden teremtménnyel tisztelettel bánik.
(Pirké Ávot 4:1)

A Lauder Iskola és a JDC-MAZS Alapítvány Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálata együttműködési megállapodást köt. Az együttműködés célja a Lauder Iskola 2015 szeptemberétől induló új szociális támogatási rendszerének kialakítása, működtetése és szakmai segítése. A program két feladatot lát el: egyrészt segíti az arra rászoruló családokat abban, hogy gyermekeik magas színvonalú zsidó közösségi oktatásban részesüljenek, másrészt a családok önkéntes munkáján keresztül fejleszti és színesíti a hazai zsidó közösségi életet. Az együttműködés értelmében a JDC-MAZS Alapítvány szakmai segítséget nyújt a rászorultság kritériumrendszerének kialakításában, a pályázási folyamat évenkénti levezetésében és az önkéntes munka követésében. A családok írásos pályázatait kuratórium bírálja el, amelynek tagságát a két intézmény közösen jelöli. Évente maximum 10-12 diák részesülhet támogatásban, amelynek elnyerése a diák a Lauder Iskolában folytatott tanulmányi ideje alatt évről-évre meghosszabbítódik. Amennyiben az osztályfőnökök vagy a JDC-MAZS szakemberek visszajelzéseiből az derül ki, hogy a diák iskolai közösségi aktivitása, vagy magatartása nem megfelelő, illetve a család által vállalt tevékenységek nem teljesülnek, az iskola kezdeményezheti a támogatás szüneteltetését vagy megszüntetését.

Az alábbi kritériumoknak megfelelő családok adhatnak be pályázatot.

A program a Lauder Iskolába 2016 szeptemberétől felvételt nyert első osztályos, és a magasabb évfolyamokba átjelentkező diákok számára kerül meghirdetésre. A pályázat részét képezi, hogy a családok vállalják a Jaffe Családsegítő szolgálat szakembereivel való együttműködést, amelynek során önkéntes munkát vállalnak a zsidó közösségben. Ez egyaránt jelenthet egy új, a család által kidolgozott kezdeményezést, vagy egy meglévő programhoz való csatlakozást.

Pályázati adatlap letöltése a kitöltéshez.

Pályázati jelentkezés és további információ: kehila@jdc.hu

Pályázati határidő: 2016. január 31. 24:00

Közel 150 gyermek kalandos hanukája a Jaffe és Bálint Ház jóvoltából!
Budapest, 2015.12.15.


A hanuka, azaz a fény ünnepe a jeruzsálemi szentély i. e. 165-ben a görögöktől való felszabadítására, majd a szentély újraavatására emlékeztet. Az ekkor történt csoda ̶ egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett ̶ , évről évre önfeledt örömünnepet vált ki a közösség tagjaiból, ahol a főszerep természetesen a gyermekeké.
Ebben az évben a ceremónia a szokásos helyen, a Bálint Házban, ám rendhagyó módon, a kalandok jegyében zajlott. A Jaffe Zsidó Családsegítő meghívását 41 család fogadta el, közel 60 gyermek részvételével.
Az épület három emeletét elfoglaló, giga játék megállóiban fizikai és szellemi feladványokat kellett megoldani kicsiknek és nagyobbaknak a hőn vágyott ajándékok elnyeréséhez. Sürögtek, forogtak a lelkes csemeték, a szülők a háttérben drukkoltak a feladat teljesítése közben. Volt óriás társasjáték, fánkdíszítő műhely, mézeskalács-hanukiakészítés, arcfestő varázsló, bűvös trendelli-pörgető verseny, kézműves kuckó és még sok egyéb élményforrás. A programot a Makám zenekar koncertje és a közös gyertyagyújtás Verő Tomi szuperrabbival koronázta meg.


NARANCSLIGET ÜNNEPI NYITVA TARTÁS
Budapest, 2015.12.10.
Az ünnepekre való tekintettel a Narancsliget Adományközpont rendhagyó nyitva tartással vár minden kedves érdeklődőt:

2015. dec. 14. – 22. Minden nap bazárnap!

2015. dec. 23. – 2016. jan. 4. Szünet (úgy az értékesítés, mint az adomány átvétel szünetel).
140 önkéntest ünnepeltünk!
Budapest, 2015.12.04.

Ha egy szervezetnek több önkéntese van, mint a munkatársak száma, azt jelzi, hogy az ott dolgozók valamit jól csinálnak. Az önkéntesek aktív részvétele nemcsak annak a jele, hogy az adott küldetéshez érdemes csatlakozni, de azt is, hogy az alapítvány megbecsüli a körülötte önzetlenül tevékenykedők munkáját. A JDC-MAZS Alapítvány Micve Napján/Önkéntesek ünnepén 2015. november 29-én a MAZSIHISZ Goldmark termében közel 140 önkéntest ünnepeltünk. Ezen a napon mi, munkatársak, hálánk és tiszteletünk jeléül, magunk szolgáltuk ki az önkénteseket.A tórai hagyományok szerint a zsidó élet középpontjában a rituális előírások és a rendszeresen végre hajtandó jócselekedetek, azaz a micvék állnak. A micve több mint puszta pozitív megnyilatkozás, a micve egy tudatos felajánlás az elesettek megsegítésére. A szívből jövő, az egyéniséget is magába foglaló, önkéntes munka során az ember a legdrágább kincsét, a szabadidejét ajánlja fel a rászorulóknak. Mindezt önszántából, örömmel és önzetlenül.
Az ez évi Micve Nap/Önkéntesek ünnepe nemcsak felemelő, de családias is volt. Az Önkéntes Programok vezetője, Drelyó Ági, és az önkéntes koordinátorok érzelemgazdag köszönetnyilvánításai adták meg az alaphangot, Rőfös László moderátor közreműködésével. Kriston Linda a Bálint Ház, Varga Veronika, a Narancsliget, Mokos Judit, a Mentor program, Tóth Ildikó, a Szenior Tábor, Soós Ágnes, a Jaffe Családsegítő és Gündert Anikó, a Holokauszt Túlélők Programja nevében köszönte meg az önkéntesek áldozatos munkáját, majd Gündert Anikó átnyújtotta a három legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó önkéntesnek - Kiss András Emilné Joli, Szabadfalvi Éva és Takács Ferencné - járó díjakat. Taly Shaul, a JDC-MAZS általános igazgatója kiemelte az önkéntes tevékenység hatékonyságát, és köszönetet mondott az elmúlt évben végzett munkáért, végül Kiss Henriett, a MAZSIHISZ alelnöke beszélt a közösség és együttműködés erejéről.
A díjazottak az elismerésen túl még valami rendhagyót és emlékezeteset is kaptak. Miután szavakba foglalták a díj átvételekor tapasztalt érzéseiket, a Rögtönzések Színháza művészei ezt színházi élménnyé emelték, az improvizáció spontán eszközeivel, finom humorral fűszerezve.
A műsort a Pankastic zenekar programja zárta, majd munkatársaink és önkénteseink, mint egy nagycsalád tagjai, közösen elfogyasztottuk a kóser vacsorát, közben beszélgettünk a közösséget érintő, aktuális témákról, és gratuláltunk egymásnak az elmúlt időszakban, közösen elért eredményekhez.
Éld át! - Játékos ismerkedés a zsidósággal 8-12 éves gyermekek részére a Bálint Házban
Budapest, 2015.11.17.Délutáni Iskola indul a Jaffe programba regisztrált szülők gyermekeinek a zsidó hagyományokról a Bálint Házban
Budapest, 2015.11.16.


Kedves Szülők!
Kérjük, olvassa el levelünket, és amennyiben alábbi programunk felkeltette az érdeklődését, jelezze a Jaffe Családsegítő Szolgálat munkatársának.
A Bálint Ház a jövő évtől délutáni zsidó iskolát nyit az elemis (1-4. osztályig) nem zsidó iskolába járó diákok részére.
Az iskola egyszer egy héten kerül megrendezésre, a tanítási idő két óra lesz.
Terveink szerint igény esetén a jelentkező gyerekeket önkéntes fiatalok segítségével hivatásos sofőr szállítaná az iskolákból a Bálint Házba, így a szülőknek a gyermekek utaztatása nem jelent majd extra terhet.
Az iskola célja, hogy a nem zsidó elemi iskolás diákok is lehetőséget kapjanak a zsidó hagyományok alapos és rendszeres megismerésére valamint, hogy már ebben a korban kapcsolatuk alakuljon a zsidósággal, megismerjék egymást és közösség épüljön belőlük. Hosszú távú célunk az is, hogy olyan szülőknek adjunk lehetőséget gyerekeik zsidó oktatásának megoldására, akik nem szívesen íratják be őket az iskolai hittanra valamilyen oknál fogva.
A tantervet gyakorlott pedagógusok és a szarvasi tábor oktatási csapata készíti majd, a heti két órának egyik fele a zsidó hagyományokba vezeti be a gyerekeket játékos, interaktív módon, a második óra pedig változó lesz, kézműves foglalkozás, drámajáték, sport, tánc, stb. A programban lesz majd találkozás rabbikkal, ifjúsági vezetőkkel, olyan fiatalokkal, akik példaként szolgálhatnak.
Ezzel a levéllel szeretnénk felmérni az igényeket, megtudni, körülbelül hány érdeklődőre számítsunk. Az első félév egy kísérleti időszak lesz, reményeink szerint 10-15 diákkal már elindítjuk az iskolát.
Amennyiben valóban érdekli Önöket a program, a részvételi szándékot a szállítási igényük megjelölésével, esetleges észrevételeikkel együtt jelezzék, hogy teljes információval indulhassunk neki ennek az új és reményeink szerint sikeres programnak.

Köszönjük az együttműködést,
Fritz Zsuzsanna
Igazgató
Bálint Ház

Rőfös-Horváth László
Programvezető
Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat

A JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálat elérhetőségei:
1075, Bp., Síp utca 17.
Telefonszám:(1)599-9190
E-mail: jaffejfs@jdc.hu
Köszönet mindenkinek az adó 1%-os felajánlásáért!
Budapest, 2015.11.12.
2015-ben többen támogattak bennünket adójuk 1%-ával, mint tavaly! Ezzel a 4. legtámogatottabb zsidó közösségi szervezet vagyunk.
Köszönjük hűséges és új támogatóinknak, hogy hozzájárultak programjaink célkitűzéseinek megvalósításához.Több gyermeknek tudunk élelmiszercsomagot adni.
Több holokauszt-túlélő jólétét tudjuk biztosítani.
Több felvilágosító beszélgetést tudunk szervezni.
A tábort még több rászoruló gyermek számára tesszük elérhetővé.
Még több embert látunk vendégül egyre színesedő, sokrétű, közösségépítő rendezvényeinken.
Több közösségépítő, kulturális és ifjúsági programot szervezünk és segítjük a civil közösségeket együttműködéseinkkel.

FILMES NAPKÖZIS TÁBOR A ZSIDÓ MÚZEUMBAN AZ ŐSZI SZÜNETRE
Budapest, 2015.10.20.


A táborban a részvétel INGYENES.

Időpont: 2015. október 25.-29. 9-17h-ig

Étkezés: tízórai, meleg ebéd, uzsonna

Kapcsolat: muzped@milev.hu

Jelentkezés: október 22-ig: http://www.milev.hu/blog/oszi-tabor-a-muzeumban

ÖNISMERETI CSOPORT INDUL! Személyiségfejlesztés szakemberek segítségével
Budapest, 2015.10.08.Az önismereti csoport 2 alkalomból áll, az alkalmak egymásra épülnek. A foglalkozások fókuszában az egyéni boldogulás, az élethelyzet változtatása, jobbítása és az előremutató, belső szemlélet fejlesztése áll. Elindulunk és minden egyes alkalommal előrébb jutunk azokban a kérdésekben, amely kérdések a résztvevőket személyesen, belül foglalkoztatják.
Ha úgy érzed, hogy változtatni szeretnél jelenlegi élethelyzeteden, és ehhez vársz személyre szabott, de közösségben kimunkált segítséget, gyere velünk.

Elsősorban a családdal és a munkavégzéssel, munkahelykereséssel kapcsolatos problémákat, helyzeteket járjuk körbe, dramatikus, közös, csoportos módszerekkel.

Hisszük, hogy a saját bölcsességét és így az aktuális élethelyzetére való megoldást mindenki önmagában hordozza, csak időnként nehezen találja.
Ahhoz, hogy ki-ki rátaláljon a benne lévő bölcsre, kellenek a csoportos, önismereti alkalmak.
Várunk minden önismereti utazót!
Ízelítő a csoportfoglalkozások tematikájából:
Önismereti csoport, fókuszban a család, társas kapcsolatok és a hivatás, munka világa.
· kapcsolataim a jelenben, a kapcsolatok erőforrásai
· párkapcsolat, a párkapcsolati együttélés művészete, a párkapcsolati együtt építkezés formái
· a jövőtervezés fontossága
· konfliktusok a mindennapokban és ezek rendezett kezelése
· gyermeknevelés, a családban élő gyerekek helyzete, a szülő – gyerek és a testvérek közötti kapcsolatok fontossága
· családi történések, veszteségek feldolgozásnak folyamata, az elengedés útja
· helyemen vagyok-e a hivatásomban
· a munkavégzéssel kapcsolatos erőforrások megtalálása
· a számomra megfelelő munkahely megtalálása, az álláskeresés lépései
· coaching folyamat az álláskeresésben
· az elhelyezkedés közben felmerülő buktatók megoldása
· a munkahely megtartása

Csoportvezető:

Teleki Nagy Ilona pedagógus, személyi coach, munkaerő piaci mentor
Polacsek Lajos mentálhigiénés szakember

A csoport előzetes jelentkezés alapján indul, és minimum 8 fő részvétele esetén!
Első csoportülés: 2015. Október 31. (szombat) . 09:30-16:00.
Második (egyben utolsó) csoportülés: 2015. November 14. (szombat); 09:30-16:00.

Mindkét alkalom helyszíne: Bálint Ház (VI., Bp., Révay utca 16.)., Macesz terem

A jelentkezéseket az jaffejfs@jdc.hu címen várjuk október 26-ig! Kérjük, hogy az e-mail Tárgyában jelölje meg, hogy „önismereti csoport”, a regisztráció során legyen szíves megírni nekünk a nevén kívül életkorát, és egy mondatban, hogy miért szeretne csatlakozni ehhez a csoporthoz.

A tréningre a Jaffe Programban a TÁMOP- 5.5.1-11/1 „Narancsliget” - „Közösségi kezdeményezések és önkéntes programok támogatása - A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” című pályázaton belül kerül sor.

Ingyenes program.

A MEGVALÓSULT ÁLOM CÍMŰ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA A BÁLINT HÁZBAN OKTÓBER 1-JÉN 17 ÓRAKOR!
Budapest, 2015.09.22.


Kacska fülű kutyus, ugrásra kész macska, gombszemű manó és még sok más, gyermeki fantázia alkotta élőlény szerepel azon a kiállításon, amely október 1-jén nyílik meg a Bálint Házban. A tárlat különlegessége, hogy a JDC-MAZS Alapítvány által szervezett MAZSola nyári Tábor 7 és 14 év közötti nebulóinak rajzait (valójában: többféle anyagot felhasználó kollázsait) egy profi iparművész háromdimenziós figurákban testesített meg.

A bemutatás tematikája lehetővé teszi, hogy izgalmas felfedezést tegyünk, hogyan válik a lehető legszabadabban megalkotott, fantáziadús gyermekrajz egy szakember kezében kézzelfogható mesebeli figurává, művészeti értékké. A gyermeki álom és a belőle készült háromdimenziós parafrázis ugyanis egymás mellett, kéz a kézben szerepel.

A kiállítási anyagot végignézve jól érzékelhető, hogy a nyári kézműves foglalkozásokat milyen nyitott szellemű, inspiráló kreativitás hatotta át. A munka során ezek a mondatok hangzottak el leggyakrabban: Mindenki tud alkotni! Bízz magadban! Minden rajz jól sikerül! Minden megoldás jó! Csoda, hogy ilyen egyedi, különleges művek születtek?

Az együtt álmodás és alkotás izgalmas végeredménye megtekinthető a Bálint Házban október 1-től 19-ig minden nap 9 és 20 óra között, az egyéb programoktól és az őszi ünnepektől függően. Kérjük, látogatása előtt tájékozódjon a Bálint Ház honlapján.
NARANCSLIGET RUHABÖRZE SZERDA HELYETT CSÜTÖRTÖKÖN!
Budapest, 2015.09.21.
A Yom Kippur miatt a szeptember 21-i, szerdai ruhabazárt másnap, szeptember 24-én tartjuk.
Várjuk az érdeklődőket!
Narancsliget-csapat


KÖZKÍVÁNATRA: ISMÉT FIDA CSALÁDI EST!
Budapest, 2015.09.16.
Régi és új programokkal, „terülj-terülj asztalkámmal” várnak finn barátaink.

Már az ADHAT Vonalon keresztül is lehet támogatni szervezetünket!
Budapest, 2015.09.11.
Közösségünkben a segíteni akarás nem is kérdés, csak a mód és mérték függ egyénenként.
Az ADHAT vonal azoknak nyújt tökéletes módszert, akik hisznek abban, hogy „sok kicsi sokra megy”, és szeretik a kézenfekvő megoldásokat.

Egy hívás/SMS 250 Ft-ba kerül, számunkra mindez kézzelfogható segítség!


TARTALMAS, BÉKÉS ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK KÖZÖSSÉGÜNK MINDEN TAGJÁNAK!
Budapest, 2015.09.11.
A keresetlen, csodálatos rajzokat a Benjamin óvoda ifjú tehetségeinek köszönhetjük.
Nélkülük ez az üzenet nem volna ilyen életigenlő és reménykeltő!

Shanah TovahŐszi ünnepek nyitva tartási rend
Budapest, 2015.09.03.
Tisztelt Ügyfeleink!

Az őszi ünnepekre való tekintettel szeptember, októberben az alábbi munkanapokon alapítványunk zárva tart, így az ügyfélfogadás is szünetel:


Szeptember 14-15. (hétfő-kedd) ünnep, nincs ügyfélfogadás

Szeptember 22. (kedd) félnap, 13:00-ig van ügyfélfogadás
Szeptember 23. (szerda) ünnep, nincs ügyfélfogadás

Szeptember 28-29. (hétfő-kedd) ünnep, nincs ügyfélfogadás

Október 5-6. (hétfő-kedd) ünnep, nincs ügyfélfogadás

A többi munkanapon a szokott munkarendben várjuk Önöket.
Szüret! A Narancsliget Adományközpont egyre aktívabb! Így egyre több család életkörülményein tudunk segíteni!
Budapest, 2015.08.27.


Csütörtök délután, budapesti zsidó negyed. A VII. kerület, Síp utca 17. szám előtt egy viharvert kisteherautó parkol, a motor bekapcsolva duruzsol. Ha leállítják, csak több ember segítségével lehet belökni, így a sofőr nem kockáztat, inkább ő is segít pakolni. A három megtermett férfi és az adományközpont dolgozói egy óra alatt kihordják az 5-10 kilós ruhászsákokat, és felpolcolják a csomagtérbe. Az adomány egy borsodi településre megy az ottani roma szervezetnek, ahol már várja az ottani közösség.A JDC-MAZS Alapítvány által működtetett adományközpont küldetésének középpontjában nehéz helyzetben lévő, kiemelten gyermeket nevelő családok támogatása áll. A cél elérése érdekében létrehozott, hazánkban viszonylag újszerű adományozási mechanizmus több lépcsőből áll.

A jó minőségű tárgyi adományok folyamatosan érkeznek főként a zsidó közösségből és holdudvarából, ezen felül tanulmányaikat befejező és hazatérő külföldiektől, nagykövetségektől, külképviseletektől és nem utolsó sorban az állandó társszervezetektől: a finn Fida International és az osztrák Hilfe und Hoffnung alapítványoktól.

A szelektálás, szortírozás és papírmunka után a portékák – ruhák, cipők, táskák, takarók, háztartási és műszaki cikkek, dísztárgyak, könyvek, ékszerek – polcokra, kínálókra, vállfákra kerülnek, majd a rendszeresen megtartott, szerdai ruhabörzén ajánlott összegű pénzadományért cserébe gazdára találnak.

A befolyt összeget a szintén a JDC-MAZS Alapítványhoz tartozó Jaffe Zsidó Családsegítőn keresztül olyan családokra fordítják, ahol jól jön az anyagi támogatás, ha a gyermek lakhatásáról, étkeztetéséről vagy iskoláztatásáról van szó.

A támogatottak kiemelten a gyermeket nevelő zsidó családok, de közösségi programjaink mindenki számára nyitottak, így nem-zsidó családok is szerepelnek a kliensek közt.

A folyamat utolsó utáni lépése az el nem kelt áruk adományként történő átadása más szociálisan hátrányos helyzetű közösségeknek, a roma kisebbségi önkormányzatoknak, hajléktalanszállóknak vagy családok átmeneti otthonainak.

Az egyre korszerűbb és rendszerezettebb vásárlótérbe bejáró törzsközönségi kör folyamatosan bővül, hisz egyfelől szellősebb és áttekinthetőbb az árubemutatás, másfelől az adományok forgási sebessége szemmel láthatóan felgyorsult.A Narancsliget, Budapest, VII. kerületi, Síp utca 17. szám alatt működő adományközpontjában egész héten zajlik az élet, de benézni szerdai napon 9 és 16 óra között, a ruhabörze ideje alatt érdemes. Adományfelajánlások ügyében az alábbi telefonszámon munkaidőben várják a jelentkezőket: +36 20 400 6741

Az adományközpont munkatársai azt vallják: adni és kapni is felemelő érzés.Európa Kávéház Program. Optimizmusból jeles.
Budapest, 2015.08.27.
A JDC-MAZS Alapítvány által, Gündert Anikó vezetésével öt éve létrehozott Európa Kávéház program célja a holokauszt-túlélők számára olyan rendszeres találkozási lehetőséget teremteni, ahol kötetlenül beszélgethetnek az életükben zajló eseményekről, a világ történéseiről, mindezt egy finom kávé és aprósütemény mellett.

Tudósítás a JDC-MAZS Alapítvány/Európa Kávéház program 2015. augusztus 12-i összejöveteléről

Elegáns, idős emberek csevegnek halkan az Erzsébet körúti Royal Kávéház Szamos Marcipán Cukrászdában. Kint kora délutáni hőség, bent kellemes hűs fogad. A társaság tagjai jó kedélyűek, érdeklődőek és vidámak. Mint régi barátok, fényképeket nézegetnek. Előkerülnek az unokák, dédunokák legfrissebb fotói, van aki tableten mutatja a vele szemben ülőnek. A jelenlévők régi barátokként fogadják egymást. A közös gyökerek és hasonló sors időt álló kapocsnak bizonyul.

Jelenleg hat, 15-20 fős csoport működik, és találkozik havonta különböző, állandó helyszíneken. Az összejáró idősek ma már ritkán idézik fel egymásnak az 1944 előtti életüket, a gettósítás és deportálás kitörölhetetlen emlékfoszlányait. Valamennyien gyerekek voltak, ma nagyszülők, dédnagyszülők. A jelenben élnek. A szenior korúakra alig jellemző derűvel úgy nyilatkoznak a napi társadalmi problémákról, hogy léteznek ugyan, de megoldhatóak. Jó ezt hallani!

A 2015. augusztus 12-i összejövetel rendhagyó. A hazai zsidó közösségben jól ismert JDC-MAZS Alapítvány nemzetközi szervezetének izraeli irodájából érkeztek látogatók az idősek klubjába. A pár perces ismerkedés után fokozatosan egyre nagyobb hangzavar alakult ki a három asztalnál ülő résztvevők között. Előkerülnek, és körbejárnak a háború előtti, megsárgult családi fényképek éppúgy, mint a mában élő unokák, dédunokák vidám portréi. Egy biztos, a több generáció és a más anyanyelv okozta bábeli zűrzavar mögött ugyanaz a családcentrikus értékrend húzódik.

A holokauszt-túlélők nem szűnő lelkesedéssel mesélnek a rég- és még régebbi múltról, közben készségesen válaszolnak a vendégek jelenre vonatkozó kérdéseire is. A külföldiek meglepetésére, az idősek optimizmussal néznek a jövőbe, és mi ismét szembesülünk az alapigazsággal: minden viszonyítás kérdése. Aki átélte a vészkorszak borzalmait, annak a mai kor gondjai eltörpülnek.

Az aprósütemény szinte érintetlenül marad az asztalon, a nagy ismerkedés mindent háttérbe szorított. Összeölelkezve búcsúzik a két csoport. A látogatók és vendéglátók is egy nagy élménnyel lettek gazdagabbak.

A JDC-MAZS Alapítvány 1991-ben jött létre az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet hozzájárul a zsidó közösség és identitás kialakításához és megtartásához.

Neves coachok segítik a JDC-MAZS Management munkáját
Budapest, 2015.08.04.


Ez év júliusától az alapítvány nyolc programjának vezetőjét pro bono alapon (azaz a közjóért fizetés nélkül végzett munkában) kiváló szakemberek „coachingolják”. Mindhárom coach, azaz edző: Farkas Gábor, Lebovits Gábor és Cselényi Krisztina, nagy tapasztalattal és elismertséggel rendelkező szakember.
A napjainkban a vállalat- és szervezetvezetők által mind gyakrabban igénybe vett szolgáltatáscsomag lényege, hogy minden munkakörben szükség van rövid-, közép- és hosszú távú célok kitűzésére, majd a cél eléréséhez szükséges lépések meghatározására.
A szakavatott, külső vélemény abban nyújt nagy segítséget, hogy az adott személy a munkaköre, a szervezet adott helyzete, és nem utolsó sorban a főnöke(i) által megkívánt célt milyen módszerekkel, milyen ütemezésben tudja leghatékonyabban leérni.
Tehát a személyre szabott tanácsadási módszer lényege, hogy az ügyfelet a saját erőforrásaira támaszkodva támogatja a fejlődésben. A cél zökkenőmentes és eredményes elérése végső soron nemcsak a „coachingolt” személy egyéni ambícióit elégíti ki, de a közösség és a szervezet számára is kézzel fogható előnyöket nyújt.
Eddig három programvezető kezdte meg az 5-10 foglalkozásból álló, konzultációs tréninget, de sorra kerül a management többi tagja is.

Törzsvendégek a MAZSola Nyári Napközis Táborban
Budapest, 2015.07.30.


Idén is jöttek a táborba gyerekek szép számmal. Többen, mint régi barátok üdvözölték egymást, hisz évek óta együtt töltenek egy vagy két hetet a nyár derekán, munkatársaink és önkénteseink vigyázó szemétől kísérve. Ők rendszerint olyan 7 és 14 év közötti nebulók, akiknek a szülei úgy gondolják, a családi nyaraláson felül a tartalmas, közösségben eltöltött szünidő teszi emlékezetessé a nyarat.
A hagyományosan a Bálint Házban működő MAZSola Táborban idén is a felszabadult, aktív kikapcsolódásé a fő szerep. Kirándulás, sportprogramok, színjátszás, állatkerti és múzeumi látogatások teszik teljessé az élményt.
A kézműves foglalkozásokat idén a kreativitás még erősebb szelleme hatotta át. Olyan, többféle anyagot felhasználó rajzokat (valójában kollázsokat) készítettek a résztvevők, amiket egy iparművész majd háromdimenziós figurákban testesít meg, ezekből a terv szerint kiállítás nyílik a gyerekek legnagyobb örömére. A munka során ezek a mondatok hangzottak el leggyakrabban: Mindenki tud alkotni! Bízz magadban! Minden rajz jól sikerül! Minden megoldás jó!
Csoda, hogy szépeket alkottak ilyen inspiráció mellett? :)
FIGYELEM! ÁLLÁSKERESŐ ÉS KÖLCSÖNZÉSI SZOLGÁLTATÁS ÜGYFÉLFOGADÁSI IDEJE MÓDOSULT
Budapest, 2015.07.27.


Kedves Ügyfeleink,
a Jaffe zsidó Családsegítő két szolgáltatásának ügyfélfogadási ideje megváltozott:

JAFFE Álláskereső Klub (Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16.)
• régi: hétfő 9-12 óra
új: csütörtök 9-10 óra

HESZED Kölcsönzés Narancsliget, 1075 Budapest Síp utca 17.)
• régi: kedd 9-14 óra
új: csütörtök 13-16 óra

Várjuk az érdeklődőket!

MAZSola Nyári Napközis Tábor helyszínváltozás július 13-tól
Narancsliget Adományközpont átalakítás
Budapest, 2015.06.25.


Tisztelt Ügyfeleink!
A Narancsliget Adományközpont átalakítási munkálatok miatt 2015. június 30-án és július 1-jén (kedd és szerda) zárva lesz, így a július 1-jei ruhabazár is elmaradt. Július 2-tól a megszokott nyitvatartási rend szerint szeretettel várjuk Önöket!
A Narancsliget csapata

JELENTKEZZ HOZZÁNK ÖNKÉNTESNEK! Önkéntesek álma!
Budapest, 2015.06.23.


Jó csapat, változatos feladatok, nyaralás, szállás, teljes ellátás, színes programok! Ráadásul az itt töltött idő beszámít a gyakorlati idődbe!
Azonnal jelentkezz, ha szót értesz az idősebbekkel, ha szeretsz nyaralva dolgozni és dolgozva nyaralni, ha örömmel veszel részt tréningen, és ha „gyárilag” megoldó típusú ember vagy.
Várunk szociális munkás csapatunkba a nyár végi Szarvas Szenior Táborok lebonyolítására!

Feladatok
- A szociális gondozók munkájának segítése (150 idős ember nyaraltatása)
- Idős táborozók elkísérése a programok, illetve étkezések helyszíneire.
- A tábori napirendi programok gördülékennyé tétele, az időpontok betartatása.
- Az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában való részvétel.
- Utaztatás, közlekedésben való segítség.
- Logisztikai feladatok ellátása (játékok pakolása, áthelyezése)

Mit adunk
- 4 fős szobákban szállás
- Teljes ellátás
- Utazás oda-vissza
- Minden jelentkezőt adatbázisba veszünk, az elvégzett munkáról igazolást adunk
- A munkát 2 megbeszélés előzi meg, majd egy felkészítő tréning, aminek elvégzéséről oklevelet állítunk ki.
- Munkaidő 08:00-14:00-16:00-22:00

A tábor helye és ideje
5540 Szarvas, Erzsébet liget
- 2. turnus: 2015. augusztus 31. − szeptember 3. (hétfőtől - csütörtökig)
- 3. turnus: 2015. szeptember 6 − 11. (vasárnaptól-péntekig)

Elvárások
- Aktív életkor
- Szociális indíttatás/szociális érzékenység
- Megbízhatóság, érett személyiség
- Idősek iránti tisztelet
- Egyetemek, főiskolák Szociális munka szakos hallgatók előnyben
- Teherbírás
- Empátia, Tolerancia

Jelentkezni lehet:
- Fényképes önéletrajzzal és motivációs levéllel az alábbi e-mail címen: ildikoto@jdc.org


A FANTÁZIA ÉS VÁLLALKOZÓKEDV ALAKOT ÖLT!
Budapest, 2015.06.22.
Mégpedig táska, batyu, szütyő, oldaltáska, tarisznya, iszák, szeredás, tatyó, tasi képében!

A Narancsliget Varróműhely kreatív termékeit egyre többen keresik, veszik.
Szeretne részese lenni a sikertörténetnek?
Az egyéni vásárlókon túl most viszonteladók, partnerek jelentkezését is várjuk!

Közvetlen vásárlással, illetve a portékák eladásával Ön egyszerre több emberen is segít, hiszen ezek készítői és a bevételből támogatottak is a Jaffe Családsegítő Szolgálat ügyfelei.
A projektben egyedi elképzelésekre is nyitottak vagyunk a lehetőségeink függvényében. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk!

Csatlakozni lehet:
- e-mailben: hakkel.bori@gmail.com
- telefonon: (1) 599-9191
- személyesen: Narancsliget Varróműhely, 1075 Budapest, Síp u. 17.ISMÉT MAZSOLA NYÁRI TÁBOR!
Budapest, 2015.06.16.
Várjuk „régi” és „új” gyerekeinket a változatos programokat ígérő napközis táborban.
Részletek alább olvashatóak:


A JAFFE Családsegítő Szolgálat oktatást indít kezdő varrási ismeretek elsajátítása témakörben!
Budapest, 2015.06.16.
Kezdő tanfolyam, amelyen megtanulhatod a varrás alapjait. A kézi varrás és a gépek használata egyaránt a képzés részét alkotják. Az alapvető varrási technikák elsajátítása mellett különböző kiegészítőket, használati tárgyakat készítünk, amelyekhez mi biztosítjuk az alapanyagokat; ezek végén a tiéd lehetnek, hiszen ezek az első remekműveid.

A tanfolyamon max. 3 fő vehet részt, hogy mindenkivel személyesen foglalkozhassunk. Az oktatás 12 alkalmat foglal magában, hetente kétszer, 3 órában.

Előzetes jelentkezés határideje: 2015. június 21
Jelentkezni a hakkel.bori@gmail.com címen lehet a kitöltött jelentkezési űrlap visszaküldésével; vagy kinyomtatva, személyesen a Síp u. 17-ben.

Tanfolyam díja: Önkéntes munka, azaz adott termékek legyártása otthon, vagy a műhelyben

Első alkalom: 2015. július 9.
Nehéz szívvel tudatjuk…
Budapest, 2015.06.16.


… hogy kedves kollégánk, barátunk, Vadász Gábor eltávozott közülünk.
Temetése 2015. 06. 17-én, szerdán 17 órakor lesz a Kozma utcai izraelita temetőben.
Gáborra közösen is emlékezünk majd 2015. 06. 24-én, szerdán 18 órakor a Bálint házban, ahová várunk mindenkit, aki ismerte, szerette, tisztelte Őt.

Gábor családjának kérésére a virágokra szánt összeget kérjük a Szarvas Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor részére adományozni.
Számlaszám: 10800021-20000001-09199036
Az utalásra kérjük megjelölni: „Vadász Gábor – Szarvas Tábor”.

Köszönünk mindent Gábornak, hatalmas ajándék, hogy ismerhettük!
Joint Magyarország / MAZS Alapítvány


EQ - Xpress tréning nehézsorsú fiataloknak
Budapest, 2015.06.02.
Az X-SIGHT Vezetési Tanácsadó Kft. és a ColorPlay (továbbiakban Szervezők) közösen meghívja országos pályázatára azon nehéz sorsú 16-24 év közötti (volt állami gondoskodásban élő, jelenlegi utógondozott, nagycsaládban élő, nevelőszülőknél élő) fiatalokat, akik az ország bármelyik felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek vagy felsőfokú szakirányú képzésen vesznek részt. Azon fiatalok pályázatát is elfogadjuk, akik középiskolai tanulmányokat folytatnak, vagy már rendelkeznek érettségivel, valamint jelenleg iskolarendszeren belüli tanulmányokat nem folytatnak, de szakmai gyakorlatukat töltik céljaik elérésének érdekében.
Mit nyújt a tréning a fiataloknak?
A pályázat keretein belül kétnapos fejlesztőtréningen vehetnek részt a kiválasztott fiatalok a Magyar Telekom Nyrt. vezető munkatársaival közösen.

A tréning során a fiatalok önmenedzsment képzést kapnak, megismerkedhetnek a tudatos, szervezett, tervezett gondolkodás fontosságával, (tudatos jövőkép) az önérvényesítés, hasznos szabadidő eltöltés fontosságával, –egyfajta mentorokat kapnak a 2 napra aTelekom vezetői közül is, akik a trénerekkel együtt abban segítik őket, hogy hogyan működjenek majd sikeresen a munkaerőpiacon, hogyan kezeljék emberi és társas kapcsolataikat,egyben az asszertív viselkedésformák alkalmazását is elsajátíthatják (Érzelmi intelligencia és szociális érzékenység fejlesztés, pozitív pályaválasztási attitűd).

További információk:

http://colorplay.hu/szarnyalj-2/eq-xpress-trening/

Bővebb infó: Pályázati Felhívás

Mellékletek letöltése itt

Farkasházi Réka
Brózik Klári
A NAGY SIKERRE VALÓ TEKINTETTEL: ISMÉT FIDA-JAFFE CSALÁDI EST A BÁLINT HÁZBAN!
Budapest, 2015.05.28.


RUHAKLINIKA PROFILVÁLTÁS
Budapest, 2015.05.22.


Kedves Ügyfeleink!
Ezúton (is) értesítjük Önöket, hogy a Ruhaklinika szolgáltatásunkat profilváltás miatt május 26-tól szüneteltetjük.
A ruhabörze zavartalanul működik.
További információkért kérjük, látogassa rendszeresen honlapunkat!
A Judafest Utcafesztivál (2015. június 7., Kazinczy utca) díszvendége: Lengyelország!
Budapest, 2015.05.15.
Minden, amit a mai lengyelországi zsidó kultúráról tudni kell! Workshopok, kulináris programok, kiállítások, filmvetítések és a Rzeszów Klezmer Band fiatal zenészei várják a lengyelországi zsidó élet iránt érdeklődőket a Judafest Kazinczy utcai színes kavalkádjában.A Judafest és a budapesti Lengyel Intézet együttműködése jóvoltából a látogatók megízlelhetik a lengyel zsidó konyha gazdagságát, sokszínűségét. A fesztivál vendégeit kóstolókkal és kulináris bemutatókkal várja Malka Kafka gasztroguru és a CAFE TEL AVIV - Budapest!


„Lengyelországban azt szokták mondani, hogy a szívhez a gyomron át vezet az út. Hát majd jól tartalak Titeket, hogy a szívetekbe zárjatok!”
Malka Kafka (a képen)
JUDAFEST CSALÁDI NAP MÁJUS 10. 10-16 ÓRA @MARCZIBÁNYI SPORTCENTRUM
Budapest, 2015.05.06.
Sportversenyek, koncertek, táncház, valamint élő társasjáték, szörpivó és palacsintaevő verseny várja az érdeklődőket!Különösen izgalmas program a gyerekeknek:

Élő táblajáték, amelyben egy 20 x 40 méteres pályán kell célba érni, miközben érdekességeket tudhatnak meg a zsidó kultúráról.

Az egész napos forgatagban kicsik és nagyok a legkülönfélébb számokban tehetik próbára magukat.

Várjuk a kikapcsolódásra és tartalmas szórakozásra vágyó családokat!

Judafest csapat


MEGHÍVÓ NYILVÁNOS KURATÓRIUMI ÜLÉSRE
Budapest, 2015.05.06.


ÚJ MAZS ALAPÍTVÁNY - LAUDER ISKOLA SZOCIÁLIS TÁMOGATÓI PROGRAM INDUL!
Budapest, 2015.05.05.
A Lauder Iskola és a MAZS Alapítvány Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálata együttműködési megállapodást kötött.
Az együttműködés célja a Lauder Iskola 2015 szeptemberétől induló új szociális támogatási rendszerének kialakítása, működtetése és szakmai segítése.


A program két feladatot lát el:
 • egyrészt segíti az arra rászoruló családokat abban, hogy gyermekeik magas színvonalú zsidó közösségi oktatásban részesüljenek,
 • másrészt a családok önkéntes munkáján keresztül fejleszti és színesíti a hazai zsidó közösségi életet.


Az együttműködés értelmében a MAZS Alapítvány szakmai segítséget nyújt a rászorultság kritériumrendszerének kialakításában, az évenkénti pályázási folyamatban, és az önkéntes munka követésében. A családok írásos pályázatait kuratórium bírálja el, amelynek tagságát a két intézmény közösen jelöli.
Évente maximum 10-12 diák részesülhet támogatásban, amelynek mértéke a teljes tandíj 40-80%-a is lehet a család konkrét helyzetétől függően.
Az elnyert pályázatokat az iskola és az alapítvány évről évre közösen felülvizsgálja, és meghosszabbíthatja.
A pályázat elbírálása során az alábbi szempontokat vesszük figyelembe: a család bevételei és kiadásai, a család szociális helyzete, tanulmányi eredmények,
sport, kulturális, művészeti tevékenység, önkéntesség, zsidó közösségen belüli aktivitás.

A program a Lauder Iskolába 2015 szeptemberétől felvételt nyert első osztályos, és a magasabb évfolyamokba átjelentkező diákok számára kerül meghirdetésre. A pályázat részét képezi, hogy a családok vállalják a Jaffe Családsegítő szolgálat szakembereivel való együttműködést, amelynek során önkéntes munkát vállalnak a zsidó közösségben. Ez egyaránt jelenthet egy új, a család által kidolgozott kezdeményezést, vagy egy meglévő programhoz való csatlakozást.

Még több információ és pályázati adatlap az alábbi linken elérhető:
http://www.lauder.hu/hu/node/744643
ISMÉT JELENTKEZNI LEHET ÖNISMERETI CSOPORTFOGLALKOZÁSRA!
Budapest, 2015.04.29.
Az önismereti csoport 4 alkalomból áll, az alkalmak egymásra épülnek. A foglalkozások fókuszában az egyéni boldogulás, az élethelyzet változtatása, jobbítása és az előremutató, belső szemlélet fejlesztése áll. Elindulunk és minden egyes alkalommal előrébb jutunk azokban a kérdésekben, amely kérdések a résztvevőket személyesen foglalkoztatják.
Ha úgy érzed, hogy változtatni szeretnél jelenlegi élethelyzeteden, és ehhez vársz személyre szabott, de közösségben kimunkált segítséget, gyere velünk.
Elsősorban a családdal és a munkavégzéssel, munkahelykereséssel kapcsolatos problémákat, helyzeteket járjuk körbe, dramatikus, közös, csoportos módszerekkel.
Hisszük, hogy a saját bölcsességét és így az aktuális élethelyzetére való megoldást mindenki önmagában hordozza, csak időnként nehezen találja.
Ahhoz, hogy ki-ki rátaláljon a benne lévő bölcsre, kellenek a csoportos, önismereti alkalmak.
Várunk minden önismereti utazót!

További részletek ITT.
Irány Gyöngyös!
Budapest, 2015.04.14.
A JDC-Joint Magyarország / MAZS Alapítvány önkénteseket keres a március végén súlyosan megrongált gyöngyösi zsidó temető rendbetételéhez!

Időpont:
2015. április 24., péntek délelőtt 10 órától délután 3 óráig és
2015. április 26., vasárnap délelőtt 10 órától délután 3 óráig.

Helyszín (map - http://goo.gl/hOC03G )
Gyöngyös. Patai út, a városon kívül

A részvételhez regisztráció szükséges a következő linken:
www.mazs.hu/iranygyongyos

A Te segítségedre is szüksége van a helyi zsidó közösségnek, hogy a kerítés melletti és a temetőben szétszórt szemetet eltávolítsuk a sírok közötti bozótot kiirtsuk a sírokhoz való hozzáférhetés érdekében a letört síremlékdarabokat megtaláljuk, és az eredeti helyre visszahordjuk a sírfeliratok láthatóvá tegyük (a borostyánt és mohát lefejtsük azokról)

Megfelelő ruházat és kertészeti védőkesztyű szükséges!

Mindkét nap Budapestről, a Dohány utcai zsinagóga elől reggel 8:30-kor szervezett busz indul, mely ingyen igénybe vehető.

Köszönet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége-nek és Az Élet Menete Alapítvány-nak, hogy gyors és nagyvonalú támogatásuk lehetővé tette az ingyenes elérhető buszokat önkénteseink számára!

Amennyiben busszal kívánsz jönni, jelezd a regisztrációnál, mert a férőhelyek száma korlátozott!

További információ:
Drelyó Ágnes - agnesdr@jdc.org
Mazs Alapítvány Önkéntes Programok Vezetője

MEGHÍVÓ AZ ÁPRILIS 21-I IZRAELI HŐSÖKRŐL SZÓLÓ MEGEMLÉKEZÉSRE
Budapest, 2015.04.14.


KONCERT AZ IGÉNYES ZENE KEDVELŐINEK!
Budapest, 2015.04.13.
Ulla and Pete finn énekes házaspár a Bálint Házban május 2-án!

Tisztelt Ügyfeleink!
Budapest, 2015.03.31.
A tavaszi ünnepekre való tekintettel alapítványunk az alábbi napokon zárva tart, így az ügyfélfogadás is szünetel:

2015. április 3.péntek
2015. április 6. hétfő
2015. április 10. péntek
2015. május 1. péntek

A többi munkanapokon a megszokott rendben várjuk Önöket!
Pészah: 2015. április 3-12.
Budapest, 2015.03.30.


Az Egyiptomból való kivonulás tiszteletére nemzedékről nemzedékre megünnepeljük a kovásztalan kenyér ünnepét.
Miért Pészah? Mert pészah azt jelenti: elkerülés. Arra utal, hogy az Örökkévaló az elsőszülöttek halálát okozó csapás idején elkerülte a bárányvérrel megjelölt, azaz Izrael fiainak hajlékait.
Miért a kovásztalan kenyér ünnepe? Mert őseinknek olyan gyorsan kellett útra kelni, hogy a kovász már nem tudott megkelni. Vállukra vették, és a nap szárította meg. Mindez a csodálatos kivonulás történetének csupán egy momentuma. Az ünnepi szertartás részletei itt:

On-line széder kezdőknek / pészahi gyorstalpaló

On-line széder kezdőknek / pészahi gyorstalpaló Kedvet kaptál egy jó kis széderre? Csatlakozz hozzánk 2015. április 4-én 20 órától a Bálint Házban tartandó ifjúsági széderre. A szédert dr. VERŐ TAMÁS, a Frankel Zsinagóga rabbija, vezeti. Részletek: http://bitly.com/1EcoFHGA videó a Bálint Házban készült, a Frankel zsini rabbija Verő Tamás segítségével.

Posted by Bálint Ház on 2015. március 26.
HAMAROSAN – ÁPRILIS 8-ÁN - NYIT A NARANCSLIGET RUHABÖRZE!
Budapest, 2015.03.16.
Minden kedves ügyfelünknek köszönjük a türelmet.
Várjuk az érdeklődőket a szokásos helyen, a Síp utca 17-ben minden szerdán 9 és 16 óra között!


FIDA-JAFFE CSALÁDI EST FEBRUÁR 24-ÉN A BÁLINT HÁZBAN… A KÉPEK ÖNMAGUKÉRT BESZÉLNEK!
Budapest, 2015.03.11.
Sok vendég, oldott hangulat és temérdek élmény, ez jellemezte a februári Fida-Jaffe családi estet.
reméljük, lesz folytatás!ISMÉT BEINDULT A SZÍVESSÉGBANK!
Budapest, 2015.03.04.
Hogy mi fán terem a Szívességbank? A Szívességbank egy olyan nyitott online felület, ahol ismeretlen emberek találhatnak egymásra az önzetlen segíteni akarás égisze alatt. Van, aki felajánlja munkaerejét vagy tudását, vagy egy általa nem használt tárgyat, és van, aki leírja, hogy miben vár segítséget. A felajánlók és a kéréssel élők a lehető legegyszerűbb módon egyeztetni tudnak egymással. Itt minden létrejött kapcsolatnak pozitív hozadéka van!

Gondolja végig Ön is, van valami, amit fel tud ajánlani? Vagy van olyan kívánsága, aminek megvalósulása örömmel töltené el?
További részletek: KATT
Töltsön el egy estét finn barátainkkal!
Budapest, 2015.02.13.


2015. február 4. szerda, 18 óra, Üvegplafon beszélgetés a Bálint Házban
Budapest, 2015.02.03.
Társadalmi beszélgetéssorozat - feminizmusról, egyenjogúságról szórakoztatóan.
Téma: Ne zavarj, szülök! - Meddig terjed a szülő nő szabadsága?
Résztvevők:
Fazekas Pálma szociálpolitikus, Születésház Egyesület
Csermely Gyula szülész-nőgyógyász
Péterfy-Novák Éva író
Házigazda: Réz Anna filozófus
Magyarországon állandó vita tárgya, kinek a szava számít a legtöbbet egy gyerek világrahozatalánál. Az egészségügyi szempontok, az anyasággal kapcsolatos elvárások, az orvoslásról és a tudományról alkotott képünk mind-mind befolyással vannak arra, mekkora szabadságot engedünk a nőknek abban, hogy meghatározhassák szülésük helyét és lefolyását.
Mit értünk háborítatlan szülés alatt, és miért olyan nehéz megvalósítani?
Szükségmegoldás vagy megváltás? – a császármetszés társadalmi megítélése
Bababarát vagy anyabarát – milyen helyzetekben áll fenn érdekkonfliktus a szülő és születő között?
Rendszerhiba vagy egyéni hitványságok következménye a szülési erőszak?
FLY - START UP ÉVES NEMZETKÖZI KONFERENCIA BUDAPESTEN 2015. FEBRUÁR 4-5-ÉN!
Budapest, 2015.01.21.
Neves európai és izraeli előadók, izgalmas témák az innováció és befektetés területéről!
Fő támogató: Joint Magyarország/MAZS Alapítvány!


További részletek:
http://leadel.com/
https://www.facebook.com/events/1501161930123178/?ref=22en
Aki munkatársunknál jelentkezik az eseményre, a részvételi árból jelentős kedvezményben részesül.
Mircea.Cernov@jdc.hu

Találkozunk a kétnapos eseményen!


NARANCSLIGET ÁTSZERVEZÉS ALATT!
Budapest, 2015.01.20.
Kedves Ügyfeleink, Partnereink!

A Narancsliget Adományközpont 2015. január 1-től, várhatóan 2015. március 15-ig átszervezés alatt áll. Az átszervezés célja, hogy a rendelkezésünkre álló erőforrásainkkal, minél több rászoruló családnak tudjunk segíteni, az eredeti céljainkkal megegyezően.
Ezen időszak alatt ruhabazárjaink szünetelnek, adományokat pedig kizárólag előre egyeztetve áll módunkban átvenni, ám Ruhaklinikánk zavartalanul működik tovább.

A Narancsligettel kapcsolatos hírekről az elkövetkezendő időszakban továbbra is tájékoztatjuk Önöket.

Köszönjük megértésüket!

Narancsliget Adományközpont
MINDENKI HANUKÁJA AZ ÉVFORDULÓK JEGYÉBEN
Budapest, 2014.12.19.
Bevezettük a 2 in 1 rendezvény fogalmát, együtt ünnepeltük a Mindenki Hanukáját és nevezetes évfordulóinkat - Joint 100, Szarvas 25, Bálint Ház 20 - 18-án este 6-tól a Bálint Házban!

Mindez olyan jól sikerült, hogy a jelenlévők egybehangzóan úgy vélekedtek, különleges élményben volt részük. A Bálint Ház hozta a tőle megszokott profi szervezést, talán csak a külsőségek voltak még elegánsabbak, az ételkínálat volt még sokszínűbb. Az esemény fényét többek között André Goodfriend, az USA ideiglenes ügyvivőjének és feleségének jelenléte emelte, a házigazda Fritzi által teremtett oldott hangulatot Taly személyes hangvételű bevezetője, majd Borgulya András önszarkasztikus monológja fokozta.
A két dramaturgiai csúcspontot vitathatatlanul a Hanukatalizátor-díjak átadása és Révész Béla történész új információkkal tűzdelt 1945-53-as korrajza, illetve kiállításmegnyitója adta. A hivatalos program Schweitzer Professzor úr és Rachel Weisz édesapjának életigenlő videó-üzeneteivel zárult, mindehhez Váczi Eszter és zenekarának az alkalomhoz illő, kifinomult zenéje adta a hangulat aláfestést.
Kár, hogy nem minden évben tudunk kerek évfordulókkal dicsekedni, hogy ismét együtt, minden program részvételével álmodhassuk meg, szervezhessük meg, és valósíthassuk meg az ünnepélyes programot. De a lényeg, hogy jó volt együtt, egy cél érdekében, közösen dolgozni, és mindig fogunk alkalmat találni a közös ünneplésre!

Képek
15. Micve Day az Intercontinentalban
Budapest, 2014.12.11.
A régi szép hagyományt folytatva, idén is megünnepeltük önkéntes kollégáinkat, elegáns környezetben, nívós program keretében.Ez a nap csak róluk szólt! Mi, a Joint Magyarország/MAZS Alapítvány munkatársai személyesen fogadtuk, majd szolgáltuk ki a többnyire idős önkénteseket, ezzel is kifejezve az általuk végzett munka iránti tiszteletüket.

Az évértékelés után a három Gyöngy-díjast ̶ Dr. Frankl Judit, Gráner Mariann és Toldi Miklósné Erzsi ̶ ünnepeltük. A meglepetésvendég Is...Real! Project zenekar nagyon jó hangulatot teremtett, a százhúsz meghívottat finom ételekkel, italokkal kényeztettük. Jövőre is találkozunk!
MÉG LEHET JELÖLNI A HANUKATALIZÁTOR DÍJRA!
Budapest, 2014.12.02.
Ebben az évben is azokat díjazzuk, akik az elmúlt zsidó naptári évben a legtöbbet tették a zsidó közösségért.

Nevezni lehet egyént vagy szervezetet, hogy aztán minél többen szavazhassanak rájuk, és megnyerjék a Hanukatalizátor díjat egyéni és innovatív kategóriában.

Várjuk a jelöléseket, majd a szavazatokat is!
További részletek:
http://web.balinthaz.hu/Pages/92_hanukatalizator_5774_jeloles

IDÉN ISMÉT ADOMÁNYOKAT GYŰJTÜNK A BAGLASPUSZTAIAKNAK DECEMBER 7-IG.
Budapest, 2014.11.18.
A meleg ruhát kicsinek, nagynak és a tartós élelmiszert várják leginkább.További részletek:
http://web.balinthaz.hu/Pages/91_hanukaracsonyi_gyujtes_baglaspusztai_gyerekek_reszere
Mély fájdalommal tudatjuk…
Budapest, 2014.11.10.


Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kollégánk, szeretett barátunk: Faludi Márta 2014. november 7-én elhunyt.
Márti 1998-tól dolgozott alapítványunknál mint szociális munkás. A szíve közepén hordozta minden holokauszt túlélő sorsát. Tudását, hatalmas tapasztalatát és szeretetét állította szolgálatba minden egyes elesett, támogatásra szoruló társunkért. Hegyeket hordott el ha kellett, nem kímélte magát, és boldogságot jelentett számára, ha segíteni tudott.
Nagyszerű kolléga volt, legendásan jószívű. Szeretett nevetni, és lelkesen vett részt minden csapatprogramban. Számtalan apró mozaik, történetek mint üvegcserepek maradnak utána. Mostantól múlt idő.
A szíve megszűnt dobogni, és bennünket, akik azzal dicsekedhetünk, hogy a barátai voltunk, nem múló fájdalommal tölt el a hiánya.

Taly Shaul és a Joint Magyarország/MAZS Alapítvány munkatársai

Mártikánk, nyugodj békében!


FRISS HÍREK: VÁLTOZIK A JAFFE CSALÁDSEGÍTŐ HESZED KÖLCSÖNZÉSI SZOLGÁLTATÁSÁNAK NYITVA TARTÁSA ÉS FOLYTATÓDIK A NARANCSLIGET RUHABAZÁR!
Budapest, 2014.11.06.


Kölcsönzés: Valamennyi tárgyat, eszközt (gyógyászati segédeszköz, babafelszerelés és sportszer) 2014. november 7-től keddenként 09:00 és 14:00 óra között lehet kikölcsönözni.

Ruhabazár: A Narancsliget Ruhabazár novemberben is folytatja bővített nyitva tartását, hétfőn, kedden, szerdán 09:00 és 13:00 között várjuk az érdeklődőket!
MITZVAH DAY - ADOMÁNYOZZ TÁRSASJÁTÉKOT A HEIM PÁL GYERMEKKÓRHÁZ BETEGEINEK
Budapest, 2014.11.03.
MITZVAH DAY - TÁRSASJÁTÉKGYŰJTÉS!A Szarvasi Tábor társasjáték gyűjtést szervez a Heim Pál Gyermekkórháznak!

Ha vannak megunt, nem használt, de még ép és használható társasjátékaitok, szívesen eljuttatjuk a Heim Pál Gyermekkórház beteg gyerekeihez, hogy gyorsabban gyógyuljanak.

A Szarvas Team a játékokat november 13-ig (csütörtök) várja a Bálint Házban (1065 Budapest, Révay utca 16.) vagy a Jaffe irodában (1075 Budapest, Síp utca 17.).

KÖSZÖNJÜK!
Sikeresen lezárult a Női Egészségről, az Emlő Egészségéről Konferencia
Budapest, 2014.10.28.
ÁTMENT A RÓZSASZÍN ÜZENET!A női egészségmegőrzés téma elkötelezett hívein, a szakmán és az érintetteken túl is nagy érdeklődés övezte a Susan G. Komen alapítvány és az American Jewish JOINT Distribution Committee támogatásával létrejött „Konferencia a Női Egészségről, az Emlő Egészségéről” című, egész napos konferenciát az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ez nem véletlen, hiszen hazánkban minden 8-9. nőt érint élete során az emlőrák, évente 7500 új megbetegedést regisztrálnak, és több mint 2000 magyar nő veszti életét ebben, az amúgy rendszeres önvizsgálattal és szűrésekkel megelőzhető, betegségben. Az évek óta tartó kommunikációnak köszönhetően egyre többekben tudatosul, hogy az október hagyományosan a mellrák elleni küzdelem hónapja nemzetközi szinten, így hazánkban is, és hogy a Susan G. Komen alapítvány és az American Jewish JOINT Distribution Committee által támogatott Női Egészségmegőrző Program rendezvényein mindig a szakma legfrissebb információiról értesül a látogató.

Az október 27-i konferenciát az Amerikai Nagykövetség vezetője, a szociális problémákra érzékeny és a non- profit szféra iránt elkötelezett M. André Goodfriend ideiglenes ügyvivő nyitotta meg, majd ünnepélyes keretek közt adta át a hagyományos Nancy G. Brinker Nagyköveti ösztöndíjat Dr. Sávolt Ákosnak, az Országos Onkológiai Intézet Emlő Centrum osztályvezető helyettesének. Az ösztöndíjjal Dr. Sávolt 2014. decemberében részt vesz a San Antoniói Emlőrák Szimpóziumon. Ez után Dr. Tőkés Tímea, a 2013-as szimpóziumról tartott előadást. A rendezvényen részt vett a Susan G. Komen Globális Programjainak Igazgatója is, Ana Teasdale.
A délelőtt beszélgetések során választ kaphattunk arra, hogy milyen életmód-változtatással lehet csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát, milyen genetikai szűrési módok állnak a magas kockázattal élő hölgyek és családjaik rendelkezésére, valamint arra is, hogy milyen pszichés segítségre van szükségük az emlőrákkal küzdő hölgyeknek a kezelések közben és a gyógyulás útján.

A délutáni programon megtudhattuk, hogyan vélekedik a szakma a kemoterápia szükségességéről, végül, mivel egyre többször diagnosztizálnak emlőrákot fiataloknál és terhes nőknél, hogy a betegség hogyan befolyásolhatja a gyermekvállalást, illetve mi is a terhességi emlőrák.
A rendezvény záróakkordja az emlőrák felvilágosításról szóló regionális középiskolai verseny eredményhirdetése volt
A rendezvényen a jelenlévők folyamatosan kérdéseket tehettek fel a neves előadóknak.

A rendezvényről a több mint 160 résztvevő azzal a megnyugtató tudattal távozhatott, hogy a mellrákkal küzdő vagy a betegséget már leküzdött betegek, valamint a potenciálisan veszélyeztetett nők nem maradnak egyedül gondjaikkal. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az egészségesek komolyan vegyék a szűréseken való részvételt, hiszen a korai diagnózis a gyógyulás kulcsa. Fontos továbbá az is, hogy a betegségben érintettek felvegyék a kapcsolatot az őket segítő szervezetekkel, a lakóhelyükhöz közeli önsegítő csoportokkal, aki sokat tudnak segíteni a gyógyulásban. Magyarországon az emlőrák diagnózis és gyógyítás ugyan nagyon magas szintű, az információ és a szolgáltatások elérése azonban nem egyenletes, így fontos, hogy a betegek megtalálják azokat a csoportokat, akik segítenek az érdekeik képviseletében és a szükséges életmód-változtatás elkezdésében.


ŐSZI SZÜNET A ZSIDÓ NEGYEDBEN!
FIDA-JAFFE KÖZÖS CSALÁDI EST
Budapest, 2014.10.14.


VIDÁM ÓRÁKAT
töltöttek együtt azok a gyermekes családok, akik eljöttek tegnap a Bálint Házba a Fida International és a Jaffe közös családi estjére!
KÖSZÖNJÜK FIDA!


FINNORSZÁGBAN JÁRT A KOHNCERTO DALKÖR!
Budapest, 2014.10.13.

A FIDA finn karitatív társszervezetünk meghívására szeptember 17. és 21. között Finnországban járt a Kohncerto dalkör. A három különböző helyszínen, három este tartott koncert hatalmas sikert aratott, a közönség minden alkalommal állva tapsolta meg az előadókat. A turné nem csak munkából állt, a csapat megcsodálhatta Finnország néhány nevezetességét és még hagyományos finn ételeket is kóstolhatott. Ezúton is köszönjük finn barátainknak a nagyszerű vendéglátást!


MEGHÍVÁS FINN CSALÁDI ESTRE
Budapest, 2014.10.07.


VARRÓGÉPEKET VÁRUNK ADOMÁNYBA VAGY KÖLCSÖNBE!
Budapest, 2014.10.07.
A Jaffe Családsegítő Szolgálat varrótanfolyama varrógépeket vár adományba vagy kölcsönbe.

A varrógépeket a tanfolyam tanulói, illetve a Narancsliget Adománybolt önkéntesi használják.
A kölcsön gépeket a tanfolyam végeztével (január végén) visszaadjuk.
Köszönjük a segítséget!

Őszi ünnepek nyitva tartási rend
Budapest, 2014.10.01.
Tisztelt Ügyfeleink!

Az őszi ünnepekre való tekintettel októberben az alábbi munkanapokon alapítványunk zárva tart, így az ügyfélfogadás is szünetel:


2014. október 3., péntek 13:00-tól

2014. október 8., szerda 13:00-tól
2014. október 9., csütörtök – egész nap
2014. október 10., péntek – egész nap

2014. október 15., szerda 13:00-tól
2014. október 16., csütörtök – egész nap
2014. október 17., péntek – egész nap

Állami Ünnep

2014. október 23., csütörtök: ünnepnap
2014. október 24., péntek: szabadnap (helyette 2014. október 18-án, szombaton dolgozunk, csökkentett létszámban)
A többi munkanapon a szokott munkarendben várjuk Önöket.
Halleluja Bálint Ház rajongók!
Budapest, 2014.09.24.
Akár ezt a mottót is kaphatta volna a 20 éves Bálint Ház Nyitott Ajtók évadnyitó utcabálja, amelyre szeptember 21-én a Révay utcában került sor több mint 800 látogató részévelével. Az egyik dramaturgiai csúcspontot ugyanis a Váczi Eszter, Bíró Eszter és Gerendás Péter által előadott, éppen ezen a napon, 80 éve született Leonard Cohen, Halleluja balladája jelentette.

A Magyar Zsidó Szociális Segély Alapítvány egyik projektjeként működő Bálint Ház mára a magyar zsidó közösség otthonává vált, találkozási pont szervezetek, kultúrák, ismerősök és ismeretlenek, zsidók és nem zsidók között. Egy érzékeny, nyitott, állandóan változó tér, ahol meghatározóak a hazai zsidóság hagyományai, közösségformáló eszményei.
Az 1994-ben indult közösségi ház évente 40 000 látogatót vonz, legyen szó kultúráról, vallásról, filmről, játszóházról, testmozgásról vagy egy jó beszélgetésről. A hasonló nagysárendű kulturális intézmények közt ez tekintélyes eredménynek számít, ami mögött minőségi összetevők húzódnak. A programok ugyan elsősorban a zsidó közösséget szólítják meg, tehát mondhatjuk, hogy egy jól definiálható réteg állandó érdeklődésére tarthatnak számot, ám a valóságban, a szervezők nagy örömére, a törzsközönség tagjai közt a legkülönfélébb típusú emberek megtalálhatóak. Ez a sokszínűség a fejlődés egyik motorja.
Az ajtó nyitva áll a legkülönfélébb találkozások előtt: generációk, zsidó közösségek, perspektívák találnak itt otthonra, követőkre. A ház fórumot biztosít időtlen és időszerű társadalmi, kulturális, vallási és politikai nézetek nyílt megvitatásának, különböző nézőpontok ütköztetésének.

Köszönet!
Budapest, 2014.09.17.
Idén 46 fővel többen támogattak bennünket adójuk 1%-ával, mint tavaly!
Ez közel 350 000 Ft-tal többet jelent számunkra.


KÖSZÖNJÜK HŰSÉGES ÉS ÚJ TÁMOGATÓINKNAK EGYARÁNT!
2013-ban az 5. legtöbb támogatót magáénak tudható zsidó szervezet voltunk, idén a 3. helyre léptünk elő. Mindez Nélkületek/Önök nélkül nem alakult volna így, köszönet érte!


Közeleg a Rós Hásónó, az adományozás ideje…
Budapest, 2014.09.15.


Egy kis pihenés a játékoknak is kell! :)
Budapest, 2014.08.18.


Ma bezárja kapuit a MAZSola Nyári Napközis Tábor. A 8 hét alatt összesen 62 gyermek fordult meg a táborban, rájuk 6 táborvezető, és 2 önkéntes vigyázott felváltva. Az idei év különlegessége az volt, hogy három héten át a VII. kerületi Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központtal együttműködve valósítottuk meg a gyermekek álmait. A kis résztvevőket mesedráma foglalkozások, kézműves szakkörök, zenés programok várták a nyáron, és persze nem maradhattak el a népszerű állatkerti séták sem. A helyszínt ezúttal is a BZSH Kollégiuma és a Bálint Ház biztosította számunkra. Köszönjük mindenkinek, aki segített nekünk, hogy egész nyáron működhessen ez a tábor. 2015-ben újra kinyitunk!

Jaffe kérdőív
Budapest, 2014.08.18.
TERVEINK KÖZT SZEREPEL OKJ-S TANFOLYAMOK INDÍTÁSA 2015 FEBRUÁRJÁBAN. HA ÖN KITÖLTI A MELLÉKELT KÉRDŐÍVET, PONTOSABB KÉPET KAPUNK ARRÓL, HOGY MELYIK SZAKMÁK A KERESETTEBBEK,ÍGY ÖN IS NAGYOBB ESÉLLYEL JUTHAT OLYAN KÉPZÉSHEZ, AMIRE VALÓBAN SZÜKSÉGE VAN.

A kérdőív kitöltése tehát csupán egy előzetes igényfelmérés, nem minősül jelentkezésnek, ám fontos információval szolgál a szervezőknek.
Kérjük, kitöltéskor a „Honnan értesült a programról?” kérdésnél beírni, hogy a „MAZS vagy Jaffe vagy Narancsliget programok révén”!

A kérdőív kitöltéséhez kattintson IDE.
SOHA VISSZA NEM TÉRŐ ALKALOM! HA KREATÍV VAGY ÉS ALKOTNI AKARSZ, MI TÁMOGATUNK! HAJRÁ! HOZD KI MAGADBÓL A MAXIMUMOT!
Budapest, 2014.07.30.


- Art4Business

Kreatív embereket keresünk az alapítványba, akik szívesen alkotnának. Mi biztosítjuk az alapanyagokat és a gépeket, Te alkotsz. Az elkészített termékekből Te is értékesíthetsz, így támogatod az alapítvány munkáját és saját jövedelemhez is juthatsz.

- Otthoni munkalehetőség

Adunk alapanyagokat, hogy otthon alkothass. Az elkészült termékeken megbeszélés szerint osztozik veled az alapítvány.

Mindkét programból befolyó összegeket karitatív célokra fordítjuk!

MINDEN ÖTLETET SZÍVESEN FOGADUNK ÉS MEGBESZÉLJÜK, HOGYAN TUDJUK SEGÍTENI EGYMÁST!

Bővebb infóért írj üzenetet ide: jaffejfs@jdc.hu, vagy hívd Keleti Csabát a 0670 405 0765 számon.


HÍREK A MAZSOLA NYÁRI TÁBORRÓL!
Budapest, 2014.07.30.


A MAZSola Nyári Napközis Tábor ettől a héttől kezdve 3 héten keresztül az erzsébetvárosi Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ (www.bjhuman.hu) együttműködésével valósul meg. Az összefogás keretein belül szakképzett táborvezetőt biztosítanak a program számára, illetve a VII. kerület kis lakói közül is többen csatlakoztak a MAZSola táborhoz. Ezúton is köszönjük a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ segítségét!

JAVÍTJÁK A GENETIKAI RÁKKOCKÁZATTAL ÉLŐK KLINIKAI ELLÁTÁSÁT
Budapest, 2014.07.28.


Az Amerikai Rákintézet (NCI) Daganat-epidemiológiai és Genetikai részlegének igazgatója, Stephen J. Chanock világméretű összefogást szervezett azzal a céllal, hogy javítsák a nagy genetikai rákkockázattal élők klinikai ellátását. Ebbe a minimum öt évre szerveződött nemzetközi rákellenes kutatócsoportba nyert meghívást dr. Oláh Edit, az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Genetikai Osztályának vezetője. A világméretű összefogás nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy minél pontosabban meg lehessen határozni az öröklött génváltozások szerepét az emlő- és petefészekrák és más tumorok kialakulásában. További infók: http://www.radiologia.hu/aktualis/belfoldi_hirek/12551.html

A NARANCSLIGET PROGRAMVEZETŐJE, FALUHELYI PÉTER LETT AZ ADOMÁNYBOLTOK SZÖVETSÉGÉNEK ELNÖKE
Budapest, 2014.07.25.


Adományboltok Országos Szövetsége (ADSZ)
sajtóközlemény2014. július 17-én megalakult az Adományboltok Országos Szövetsége (ADSZ), 10 alapító szervezet által működtetett 19 adománybolt részvételével, ahol a hálózati szerveződést, és az ADSZ megalakításának folyamatát az OFA - Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. – KoopeRáció+ projekt szakmai segítségnyújtással támogatta.

Az alakuló közgyűlés a következő meghatározását adta az adományboltoknak: Az adománybolt egy olyan társadalmi vállalkozás, melyet bejegyzett alapítvány, egyesület, nonprofit társaság, szociális szövetkezet működtet saját alapító okiratában megfogalmazott társadalmi cél érdekében, nonprofit jelleggel. Működése nyilvános. Árukészlete nagy részét felajánlott adományok képezik.

Az Adományboltok Országos Szövetsége (ADSZ) a szövetséget alkotó, ahhoz csatlakozó adományboltok és közösségi vállalkozások önkéntesen létrehozott társadalmi szervezete. Célja az adománybolt kultúrájának terjesztése, adományboltok létrejöttének támogatása. A Szövetség más érdekképviseletekkel együttműködésre törekedve vállalja az adományboltok érdekeinek képviseletét és érvényesítését a jogalkotásban és más állami döntések meghozatalában. Kinyilvánítja azt a szándékát, hogy részese kíván lenni az országos érdekegyeztető tevékenységnek és szervezetnek. A Szövetség működésének alapelvei: önkéntesség és nyitott tagság elve; demokratikus tagi ellenőrzés, autonómia és függetlenség, oktatás, képzés, adományboltok közötti együttműködés, közösség iránti elkötelezettség.

Az Adományboltok Országos Szövetsége várja a már működő adományboltok csatlakozását, illetve az érdeklődő médiák megkeresését. Kapcsolatfelvétel: adomanyboltok.szovetsege@gmail.com címen lehetséges.

2014.július 18.

Faluhelyi Péter
ADSZ elnöke


ADOMÁNYOZÓINK NÉLKÜL NEM NENNE!
Budapest, 2014.07.09.
Alapítványunk adományozói rendszerint a háttérben maradnak. Úgy segítik munkánkat, hogy cserébe nem várnak el semmit. Az önzetlen segítőkészség így működik. Ám mi, akik kedvezményezettei vagyunk altruista cselekedeteiknek, időről, időre szükségét érezzük, hogy szóljunk róluk. Hogy közösségünk megismerhesse őket.Álljanak ők példaként minden jó érzésű ember előtt! Mi pedig ezen a módon is kifejezzük hálánkat, hogy rendszeresen gondolnak ránk, és tárgyi adományaikkal segítik a rászoruló gyerekeket, családokat.
2014-ben a legfontosabb tárgyi adományozóink voltak:
 • HILFE und HOFFNUNG/BÉCS
  
 • ORSZÁGOS RABBIKÉPZŐ – ZSIDÓ EGYETEM, www.or-zse.hu
  
 • AMERIKAI ALAPÍTVÁNYI ISKOLA, www.aai.co.hu
  
 • LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA, www.lauder.hu
  
 • SCHEIBER SÁNDOR GIMNÁZIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA, www.schieber.hu
  
 • IZRAELI KULTURÁLIS INTÉZET
  
 • BENJAMIN ÓVODA, www.benjaminovi.hu
  
 • SVÉD NAGYKÖVETSÉG, http://www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/Budapest/
  
 • CHARITY HUNGARY KÖZHASZNÚ KFT.
  
 • MB PRODUCTIONS KFT.
  
 • WESSELÉNYI UTCAI BÖLCSÖDE
  
 • 64 egyéni adományozó

A közösség nevében: Köszönjüüüük!
JELENTKEZZ HOZZÁNK ÖNKÉNTESNEK!
Budapest, 2014.07.04.
Önkéntesek álma!

Jó csapat, változatos feladatok, nyaralás, szállás, teljes ellátás, színes programok! Ráadásul az itt töltött idő beszámít a gyakorlati idődbe!
Azonnal jelentkezz, ha szót értesz az idősebbekkel, ha szeretsz nyaralva dolgozni és dolgozva nyaralni, ha örömmel veszel részt tréningen, és ha „gyárilag” megoldó típusú ember vagy.
Várunk szociálismunkás-csapatunkba a nyár végi Szarvas Szenior Táborok lebonyolítására!

Feladatok
- A szociális gondozók munkájának segítése (150 idős ember nyaraltatása)
- Idős táborozók elkísérése a programok, illetve étkezések helyszíneire.
- A tábori napirendi programok gördülékennyé tétele, az időpontok betartatása.
- Az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában való részvétel.
- Utaztatás, közlekedésben való segítség.
- Logisztikai feladatok ellátása (játékok pakolása, áthelyezése)

Mit adunk
- 4 fős szobákban szállás
- Teljes ellátás
- Utazás oda-vissza
- Minden jelentkezőt adatbázisba veszünk, az elvégzett munkáról igazolást adunk
- A munkát 2 megbeszélés előzi meg, majd egy felkészítő tréning, aminek elvégzéséről oklevelet állítunk ki.
- Munkaidő 08:00-14:00-16:00-22:00

A tábor helye és ideje
5540 Szarvas, Erzsébet liget
- 1. turnus: 2014. 08. 25-28.
- 2. turnus: 2014. 08. 31.-09.04.

Elvárások
- 20-50 év közötti kor
- Szociális indíttatás/szociális érzékenység
- Megbízhatóság, érett személyiség
- Idősek iránti tisztelet
- Egyetemek, főiskolák Szociális munka szakos hallgatók előnyben
- Teherbírás
- Empátia, Tolerancia

Jelentkezni lehet:
- Fényképes önéletrajzzal és motivációs levéllel az alábbi e-mail címen: ildiko.toth@mazs.hu
Nagy sikerrel zárult a Szarvasi Szenior tábor I. turnusa
Budapest, 2014.06.26.


Az immár hagyományosnak mondható Szarvas Szenior tábor első turnusát júniusban 126 idős holokauszt túlélő nyaraló élvezhette. A megszokott programokon kívül – termálfürdő-látogatás, vízitorna, arborétumi séta, kézműves szakkör, hajókázás és „kérdezd a rabbit” - idén még petang-, snur-, póker- és darts-bajnokságot is szerveztünk. A szociális munkások csapata kiegészült lelkes önkéntesekkel is, akik pótolhatatlan segítséget nyújtottak a programok szervezésében és lebonyolításában.

Az emlékkönyv bejegyzései jól szemléltetik vendégeink elégedettségét:

„Nem is tudom, hogyan mondjam el, hogy mennyire jól érzem magam, és milyen nagy szeretettel vagyunk körülvéve. Nagyon kedvesek a kísérők, még az a fiatalember is, aki nélkül nem is tudnék a buszra fölszállni. Nem dicsekvésképpen, de 87 éves vagyok” (Irénke néni)

„Mélyen meg vagyunk hatva, hogy mennyi szeretetet, gondoskodást és szívességet tapasztalhatunk meg. Szinte lélegzetelállító, hogy ez a hatalmas tisztesség minket, a jelenlévőket illet.” (Mária)

A második turnus augusztus 31-én indul, amelyre a Holokauszt Túlélők programjának munkatársai továbbra is nagy lelkesedéssel készülnek.

KÖZELEG A NYÁRI SZÜNET… ÖRÖM A GYEREKNEK, GOND A CSALÁDNAK?
Budapest, 2014.06.10.
A MAZSOLA NYÁRI TÁBOR tartalmas elfoglaltságot nyújt a nebulóknak, és megnyugtató megoldást a szülőknek.
Részletek alább:


A plüss állatok mentek!
Budapest, 2014.06.02.
Nagy sikerrel zárta a Narancsliget Adományközpont és a Jaffe Családsegítő program a május 25-i Izrael Napot a Szent István parkban.
Köszönet a szervező Izraeli Kulturális Központnak, munkatársainknak, önkénteseinknek, valamint a sátrunknál elidőző érdeklődőknek, vásárlóknak.
Legnagyobb sikere a plüss állatokból álló kollekciónknak volt!


Izrael Nap Izrael Nap

Izrael Nap Izrael Nap
NYÁRI MUNKASZÜNETI NAPOK
Budapest, 2014.06.02.
Tisztelt Ügyfeleink!
A nyári ünnepekre való tekintettel az alábbi munkanapokon alapítványunk zárva tart, így az ügyfélfogadás is szünetel:
2014. június 3. 12 órától
2014. június 4 ̶ 5. (szerda, csütörtök)
A többi munkanapon a szokott munkarendben várjuk Önöket.


Meghívó a VAN KÉPEM HOZZÁ című fotókiállításra
Budapest, 2014.05.21.


MAZS fotókiállítás meghívó
A Narancsliget is kint lesz az Izrael Napon 2014. 05. 25-én, vasárnap a Szent István parkban. Várjuk az adományozókat, vásárlókat és önkénteseket!
Budapest, 2014.05.21.


IKI MAZS
TAMOP
A LAG BAOMER MÁJUS 18., VASÁRNAPI RENDEZVÉNYE A ROSSZ IDŐRE VALÓ TEKINTETTEL SAJNOS ELMARAD.
Budapest, 2014.05.15.


Meghívó kuratóriumi ülésre
Budapest, 2014.05.14.


meghivó
Lag BaOmer
Budapest, 2014.05.13.
Gyújtsunk örömtüzet az Akiba rabbi tanítványait pusztító járvány
egynapos szünetének alkalmából!


Idén ismét MAZSOLA Napközis Tábor!
Budapest, 2014.05.13.


Minőségbiztosítás a Holokauszt Túlélők programjában
Budapest, 2014.05.07.


Tekintettel arra, hogy adományozóink az elmúlt évek során nagy hangsúlyt fektettek a házi gondozás és otthoni szakápolás szolgáltatásokra, gondozottjaink száma ugrásszerűen megnőtt. A mennyiségi növekedéssel párhuzamosan, a Holokauszt Túlélők programjának nagyon fontos, hogy a szolgáltatások minőségét is megőrizze, illetve javítsa. Ezen törekvésünket segítette, hogy 2013-ban a Német Kormány auditot végzett a programnál, melynek pozitív eredménye igazolta minőségbiztosítási törekvésünket.
Számos már működő és a megváltozott támogatási struktúrára válaszként elindított, a minőségbiztosítást célzó döntést hozott a program vezetése; Vidéki támogatottainkat továbbra is minden évben rendszeresen látogatjuk, és szoros együttműködésben dolgozunk vidéki alvállalkozóinkkal is. A támogatottak számának növekedésével adminisztratív munkánk is több lett, ezért a csapaton belül is átszervezések történtek annak érdekében, hogy az elszámolás továbbra is pontos és átlátható maradjon. 2014 májusában az említett két szolgáltatásra koncentrálva elégedettségi felmérést készítünk, amelyben szeretnénk közvetlen visszajelzést kapni arról, hogy támogatottjaink életét mennyire segíti gondozás és ápolás szolgáltatásunk, és hogy klienseink véleménye szerint melyek azok a folyamatok, amelyeken tudunk még javítani.
Az idő múlásával támogatottaink egészségi állapota romlik és a múlt szenvedései egyre gyakrabban kísértik őket. Célunk, hogy segítő kezet nyújtsunk és idős, rászoruló holokauszt túlélő klienseink érezzék, hogy nincsenek egyedül, hanem egy erős, támogató közösség tagjai.

TAVASZI MUNKASZÜNETI NAPOK
Budapest, 2014.04.10.
Tisztelt Ügyfeleink!
A tavaszi ünnepekre való tekintettel az alábbi munkanapokon alapítványunk zárva tart, így az ügyfélfogadás is szünetel:
2014. április 14 ̶ 15 ̶ 16. (hétfő, kedd, szerda)
2014. április 21 ̶ 22. (hétfő, kedd)
2014. május 1 ̶ 2. ( csütörtök, péntek)
A többi munkanapon a szokott munkarendben várjuk Önöket.


A BÁLINT HÁZ, A NARANCSLIGET ÉS A SEMES KÓSER PÉKSÉG KÖZÖS ADOMÁNYÚTJA
A JAFFE SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ TRÉNINGJEI ÉS CSOPORTJAI
Budapest, 2014.04.07.


E HETI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSON: NEMEZELÉS!
Budapest, 2014.03.31.
A Jaffe/Narancsliget kézműves foglalkozásán ezen a héten színpompás ékszereket, kiegészítőket készíthetnek a résztvevők gyapjú alapanyagokból.Iparművész vezetésével, térítésmentesen sajátíthatják el a nemezelés praktikáit.
Várjuk az érdeklődőket április 3-án, 10 és 14 óra között a Síp utca 17-ben!

kézműves foglalkozás
FELHÍVÁS
Budapest, 2014.03.26.
Önkéntesek általános tréningje a Joint Magyarország / MAZS Alapítványnál

A MAZS Alapítvány szeretettel meghív mindenkit a szervezésében megvalósuló háromnapos, önkéntesek általános alaptréningjére.

A felhívásról részletesen itt tájékozódhat.

A jelentkezési lapot pedig itt éri el.

Önkéntes plakát
TAVASZI ADOMÁNYGYŰJTÉS A NARANCSLIGETBEN!
Budapest, 2014.03.25.
Lecseréled a tavalyi kabátodat? Új cipőt, táskát veszel? A régit ajánld fel adománynak!

Többszörösen jó teszel! Hozd be hozzánk a Narancsligetbe (Síp utca 14.), vagy az iskolába, egyetemre. Gyűjtés 2014. március 24. és 28. között az Amerikai Alapítványi Iskolában (Wesselényi u. 44.), a Scheiber Iskolában (Laky Adolf u. 38-40.), valamint a Zsidó Egyetemen (Scheiber Sándor u. 2.)

adománygyűjtés
SZEMÉLYES EMLÉKEKET GYŰJTÜNK AZ IDÉN 100 ÉVES JOINTRÓL!
Budapest, 2014.03.20.


Az American Jewish Distribution Commettee/JDC/Joint idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Kérünk mindenkit, akinek van valamilyen emléke a szervezetről a régmúlt időkből (fotók, történetek, tárgyi emlékek), a megemlékezés minél hitelesebbé és színesebbé tétele érdekében, legyen kedves, adja le Gündert Anikónak a Síp utca 12-ben. (A leadott anyagok a rendezvény után természetesen visszakerülnek tulajdonosaihoz.)

jdc jdc
Friss, tavaszi árukészlet vár a szokásos hó végi ruhabörzén!
Budapest, 2014.03.20.


ruhabazár
Közös Purimi siker!
Budapest, 2014.03.17.
Idén első alkalommal ünnepelte együtt a Purimot a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat és a Wesselényi utcai Amerikai Alapítvány Iskola.

Közel 200 vendég, gyerekek, szülők, tanárok és érdeklődők élvezték az iskolások szórakoztató előadásait, a kézműves foglalkozásokat, az arcfestést és a slachmonesz készítést.
Ungár Anikó szokásához híven tömegeket varázsolt el, és nagy sikere volt a színes, szellemes jelmezeknek is.
A program az idős, egyedül élő emberek meglátogatásával és slachmonesszel való megajándékozásával zárult. Így sikerült a vidám Purimi hangulatot az idősek otthonába is elvinni.
Az ünnepségen készült képeken látható önfeledt szórakozása bizonyítja, hogy a két intézmény közti együttműködés gyümölcsöző volt! Jövőre veled ugyanitt!

Purimi Purimi

Purimi Purimi

Purimi
KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN A JAFFE CSALÁDSEGÍTŐ KÖZPONTBAN!
Budapest, 2014.03.06.


Profi iparművész avat be a kézműves technikák titkaiba: gyöngykészítés, papír- és bőrmunkák, nemezelés, hímzés stb.
A résztvevők minden foglalkozáson más ismeretet sajátítanak el.
Hogy a megszerzett tudást mire fordítják, az rajtuk áll!
Akiben van kellő tehetség, kitartás és ambíció, akár a jövőjét is megalapozhatja az új ismeretekkel.

Kézműves foglalkozások minden csütörtökön 10 és 14 óra között.
Jaffe Családsegítő Központ
1075 Budapest, Síp utca 17.

Kézműves foglalkozás
BÚTOR ADOMÁNYOKAT VÁRUNK!
Budapest, 2014.03.06.


A Narancsliget Adományközpont új, tágas raktárhelyiségének köszönhetően márciustól már bútorokat, tartós fogyasztási cikkeket is fogadni tudunk.
Az adományok igen kedvező áron rászoruló családokhoz kerülnek.
Jöhetnek a kanapék, heverők, díványok, pamlagok, szófák, ágyak, kerevetek, sublótok, komódok, kredencek…
Keressen bennünket!

Cím: 1075 Budapest, Síp utca 14. (Síp utca, Wesselényi utca sarok)
Telefonszám: (1) 888-9444
Fax szám: (1) 888-9494
E-mail: info@narancs-liget.hu

bútor
PURIM PARÁDÉ A BÁLINT HÁZBAN 2014. MÁRCIUS 16-ÁN DÉLUTÁN
Budapest, 2014.02.25.
Eszter, Mordecháj, Hámán és Ahasvérus időszámításunk előtt 450 körüli történetét eleveníti fel a vidám mulatság. Várunk Eszter királynő elvarázsolt kastélyában!

MIÉRT VENNE MEG VALAMIT, AMIT KÖLCSÖNÖZNI IS LEHET TÖREDÉK PÉNZÉRT?
Budapest, 2014.02.06.
Folytatjuk sikeres kölcsönzési programunkat, ám februártól új, változatlanul igen kedvezményes árakkal.

Megnevezés db időtartam Kliens Támogatói
Gyógyászati segédeszköz
Járókeret (Al) db 6 hó 1 000 Ft 3 000 Ft
Rollátor (kerekes járókeret) db 6 hó 3 000 Ft 8 000 Ft
Mankó pár 6 hó 1 000 Ft 4 000 Ft
Bot db 6 hó 500 Ft 2 000 Ft
Bot (3-lábú) db 6 hó 500 Ft 3 000 Ft
Kézi súlyzó db 6 hó 500 Ft 500 Ft
Kapaszkodó (fürdőszobai) db 6 hó 1 000 Ft 1 500 Ft
Fürdetőszék db 6 hó 1 000 Ft 4 000 Ft
Szoba WC (kerekes) db 6 hó 2 000 Ft 5 000 Ft
Szoba WC (fix) db 6 hó 1 500 Ft 4 000 Ft
Szoba WC (magasító) db 6 hó 1 000 Ft 2 000 Ft
Emelőszék (max.120 kg.) db 6 hó 3 000 Ft 7 000 Ft
Kerekesszék (hosszú távra) db 6 hó 3 000 Ft 8 000 Ft
Kerekesszék (max 1 hónap) db 1 hó 2 000 Ft 3 500 Ft
Ágy (kórházi) db 6 hó 3 000 Ft 10 000 Ft
Felfekvés ellen/dekubitusz matrac db 6 hó 2 000 Ft 3 000 Ft
Párnaemelő db 6 hó 800 Ft 2 000 Ft
Szobakerékpár (sima) db 6 hó 3 000 Ft 4 000 Ft
Szobakerékpár (digitális) db 6 hó !!!5 000 Ft 8 000 Ft
Babafelszerelés
Babamérleg (analóg/digitális) db 6 hó 1 500 Ft 3 000 Ft
Baba etetőszék db 6 hó 1 500 Ft 5 000 Ft
Babaágy (rácsos fa) db 6 hó 2 000 Ft 5 000 Ft
Babaágy (utazóágy) db 6 hó 2 000 Ft 5 000 Ft
Babaőr db 6 hó 2 000 Ft 5 000 Ft
Légzésfigyelő db 6 hó 2 000 Ft 5 000 Ft
Babaszívhang hallgató db 6 hó 1 000 Ft 4 000 Ft
Babaszoba párásító db 6 hó 1 500 Ft 4 000 Ft
Tejszívó db 6 hó 1 000 Ft 1 500 Ft
Bébikomp db 6 hó 1 000 Ft 3 000 Ft
Autós űlés magasító db 6 hó 1 500 Ft 2 000 Ft
Autós űlés (bekötős) db 6 hó 1 500 Ft 2 000 Ft
Babakocsi (használt) db 6 hó 2 500 Ft 5 000 Ft
Babakocsi (új) db 6 hó 5 000 Ft 10 000 Ft
Babahordozó db 6 hó 2 000 Ft 4 000 Ft
Sportfelszerelés
Gyerekbicikli db 6 hó 2 000 Ft 3 500 Ft
Bukósisak db 6 hó 500 Ft 1 000 Ft
Szánkó (fa) db 1 hó 1 500 Ft 5 000 Ft
Korcsolya (bőr/régi) db 1 hó 1 000 Ft 3 000 Ft
Korcsolya (műanyag) db 1 hó 1 500 Ft 3 500 Ft
Sícipő db 1 hó 1 500 Ft 4 000 Ft
Síléc db 1 hó 2 000 Ft 5 000 Ft
Síbot db 1 hó 500 Ft 1 000 Ft

2014-BEN IS FOLYTATÓDIK JÁTÉKDRÁMA CSOPORTUNK! MÉG VANNAK SZABAD HELYEK, LEHET JELENTKEZNI!
Budapest, 2014.01.30.
7-12 éves gyerekeknek szerveztünk tavaly játékdráma csoportot a Jaffe Családsegítő Szolgálat keretein belül. A foglalkozások idén is folytatódnak.

Közösen találunk ki történeteket, amiben mindenki azzá válhat, akivé csak szeretne. Az csak rajtatok múlik, hogy a történet eljátszása során mi történik a szereplőkkel, milyen kalandokat élnek át, és elérik-e a céljaikat!

Szeretettel várunk, ha egy jó hangulatú, elfogadó csoportban szeretnéd erősíteni az önbizalmad, felfedeznéd a benned rejlő kreativitást és szívesen próbálnád ki magad új szerepekben.
Csoportvezetők: Boros Csilla és Horváth Lili Olga
Részvételi díj: a Jaffe Program ügyfelei részére térítésmentes.

Időpont: minden héten, csütörtökön, 16:45 és 17:45 között a Bálint Házban (1065, Bp., Révay utca 16.), Mázli terem

Érdeklődni lehet: Soós Ágnes, közösségi program koordinátornál a jaffejfs@jdc.hu e-mail címen, vagy a csoportvezetőknél a jatekdrama@gmail.com címen.

(A melléklet fotó a decemberi hanukai ünnepségen készült, ahol a játékdráma csoport több száz vendég előtt adott elő egy ünnepi kiselőadást.)
Jaffe Családsegítő

NARANCSLIGET ADOMÁNYBOLT ÚJ NYITVA TARTÁSA
Budapest, 2014.01.29.
H-CS: 11-17
P: 10-14
SZ-V: zárva

A holnaputáni napon, mint minden hónap utolsó péntekén RUHABAZÁR a Síp u. 17. Narancsliget Műhelyben.

Továbbra is várjuk kedves vásárlóinkat és az adományokat.
Narancs LigetNarancs LigetNarancs Liget


Felhívás - a Fülöp szigeteki tájfun-katasztrófa túlélőin próbálunk segíteni
Budapest, 2013.11.25.
A JDC Magyarország/MAZS alapítvány arra kéri munkatársait, partnereit, barátait, támogatóit, hogy csatlakozzanak ahhoz a globális erőfeszítéshez, amellyel a Fülöp szigeteki tájfun-katasztrófa túlélőin próbálnak segíteni.
A new yorki JDC iroda mobilizálta a nemzetközi fejlesztési programok (IDP, International Development Programs) katasztrófa-enyhítő csapatát a fülöp-szigeteki mentőmunkálatokra, és egyidejűleg óriási adomány-gyűjtési kampányba kezdett annak érdekében, hogy segíteni tudjanak a károsultaknak. A JDC Magyarország/ MAZS Alapítvány is csatlakozik a kampányhoz. Kérjük, segítsenek/segítsetek – bármilyen összegű adomány segít. Adományokat a következő számlaszámra kérünk küldeni: Kedvezményezett neve: MAZS Alapítvány
Bankszámlaszám (GIRO): 10800021-20000001-09199036
Megjegyzés: Fülöp szigetek


Az adományokat be lehet dobni a Bálint ház info-pultjában elhelyezett, Fülöp szigeteki adományozás felirattal ellátott adomány gyűjtő dobozban is.

Az adományok teljes összegét a JDC new yorki irodájának utaljuk át, akik közvetlenül a nemzetközi fejlesztési programok (IDP) mentőcsapata segítségével a Fülöp szigetekre juttatja el az adományt. A JDC azonnali segítségei között szerepel az életmentő élelmiszerek, víz, gyógyszeres ellátás és kezelés megteremtése a tájfun-csapás által legsérülékenyebbé vált emberek számára, akiknek kétségbeesetten szükségük van a segítségünkre. A JDC az IDP Terep Kórházakkal, az Afya Alapítvánnyal, a Katolikus Segély Szervezettel és az UNICEF-el együttműködésben dolgozik. Izrael is nagy erőket mozgósított a segítségnyújtásra: az IDP Terep Kórházban – ahová a JDC számos műszert, többek között mobil ultrahangot szerzett - az első megszületett kisbabát „Izrael” névre keresztelték. Nemzetközi fejlesztési (IDP) csapatunk – akik között van orvos és katasztrófa szakértő - a múlt héten érkezett a helyszínre hogy segítsen a kárfelmérésben és a sürgősségi munkákban. Munkájukról néhány kép itt.
A JDC által összegyűjtött adományokat kollégáink Taclobanban és Bogo Cityben célzottan, közvetlenül juttatják el az IDP Terep Kórházakba, illetve vásárolnak rajta alapvető élelmiszereket.
A JDC Magyarország/ MAZS Alapítvány Adomány gyűjtő akciója 2013. december 5-ig tart.

Az adomány-gyűjtés hátteréről és a JDC Fülöp-szigeteki munkájáról többet lehet olvasni itt:
TERMÉSZETI KATASZTRÓFA A FÜLÖP SZIGETEKEN
A történelem egyik legerősebb trópusi ciklonja óriási pusztítást végzett a Fülöp szigeteken. A 2013. november 8.-án kora reggel lesújtó Haiyan tájfun nagy erejű esővel és hatalmas széllel érkezett, ezáltal áradásokat és földcsuszamlásokat okozva több ezer emberi életet oltott ki. A sebesültek, eltűntek száma napról napra nő; rengeteg lakóház, otthon, iskola és kórház is a tájfun áldozatává vált. Százezrek váltak hajléktalanná, menekülnek a tájfun pusztította területekről, és próbálnak megküzdeni a pusztítás eredményezte káosszal.
A JDC nemzetközi fejlesztési (IDP) csapata nagy erőket mobilizál annak érdekében, hogy segítséget tudjon nyújtani ebben a rettentő helyzetben.

A JDC SEGÍTSÉGE A TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK IDEJÉN ÉS KONKRÉTAN MOST
A JDC működése során már számos természeti vagy ember okozta katasztrófában nyújtott segítséget – legutóbb Japánban (2011), Haitin (2010) a Szamoa szigeteken, Indonéziában, Fülöp szigeteken (2009), Bangladesben, Peruban, and Urugvayban (2007), Kasmírban (2005), Mianmarban (2008), és a 2004-es Indiai óceán cunami régióiban.
A JDC ilyen esetekben szokásos adomány-felhasználási eljárása szerint a rendelkezésre álló összegyűjtött adományt egyharmadát azonnali segítségnyújtásra (élelmiszer, víz, orvosi segítségnyújtás) használja fel, majd a hosszabb távú célokra koncentrálva olyan fenntartható projekteket támogat, amelyek az érintett lakosság minőségi életmódjának helyreállítását segítik. Ilyen programok pl. az infrastrukturális helyreállítás (iskolák, kórházak, játszóterek) illetve a kapacitásfejlesztésre irányuló gyakorlati tapasztalat átadással járó gyors képzések, valamint a pszicho-szociális segítségnyújtás, a poszt-trauma foglalkozások és az oktatási programok. Ezekben a programokban a JDC számára kiemelten fontosak a legsérülékenyebb csoportok - a gyermekek, az idősek és a fogyatékossággal élők. Minden esetben megpróbáljuk a helyi szakértőkre, helyi szokásokra alapozni a segítő projekteket, illetve az izraeli szaktudást és partnerséget felhasználni.
A FÜLÖP SZIGETEKI BEFOGADÓK
A zsidó közösségek és a Fülöp szigetek között erős a történelmi kapocs – a zsidó üldöztetések idején a Fülöp szigetek Manuel L. Quezon elnök kezdeményezésére 1.300 Németországból és Ausztriából menekülő zsidó előtt nyitotta meg ajtaját. Ezek a családok minden bizonnyal a Holokauszt áldozatává váltak volna.
Most a Fülöp szigetek rászorulóinak van szüksége segítségre.
A JDC AZONNALI VÁLASZA
A JDC csapata izraeli, amerikai és fülöp-szigeteki munkatársaival együttműködésben azon dolgozik, hogy felmérje a károkat és a rövid és hosszú távú szükségleteket és mihamarabbi, stratégiai segítséget nyújtson a katasztrófa túlélőinek. Ebből a célból hálózatán keresztül adományszervezési kampányt is indított.
A JDC azonnali segítségei között szerepel az életmentő élelmiszerek, víz, gyógyszeres ellátás és kezelés megteremtése a tájfun-csapás által legsérülékenyebbé vált emberek számára, akiknek kétségbeesetten szükségük van a segítségünkre. A JDC az IDP Terep Kórházakkal, az Afya Alapítvánnyal, a Katolikus Segély Szervezettel és az UNICEF-el együttműködésben dolgozik. Izrael is nagy erőket mozgósított a segítségnyújtásra: az IDP Terep Kórházban – ahová a JDC számos műszert, többek között mobil ultrahangot szerzett - az első megszületett kisbabát „Izrael” névre keresztelték. Nemzetközi fejlesztési (IDP) csapatunk – akik között van orvos és katasztrófa szakértő - a múlt héten érkezett a helyszínre hogy segítsen a kárfelmérésben és a sürgősségi munkákban. Munkájukról néhány kép itt: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151837485791588.1073741833.37892661587&type=1
A JDC által összegyűjtött adományokat kollégáink Taclobanban és Bogo Cityben célzottan, közvetlenül juttatják el az IDP Terep Kórházakba, illetve vásárolnak rajta alapvető élelmiszereket.
A JDC kárenyhítő munkáját számos újság említi: The New York Times, CNN, FoxNews, AP, ABC, NBC, CBS, Washington Post, Boston Globe, Miami Herald, Huffington Post, NPR, Haaretz, JTA, JNS, Asian Jewish Life, The New York Jewish Week, Israel HaYom, Times of Israel, Jerusalem Post, The L.A. Jewish Journal, Forward, eJewishPhilanthropy és Arutz Sheva.
Magyarországon is várjuk a segítő adományokat: szeretnénk kérni a JDC család tagjait, partnereit, támogatói, segítsék munkánkat – hiszen bármekkora adomány számít és segít. Annál is inkább, mert a Haiyan tájfun a Fülöp szigetek után most Vietnamban és Kínában tombol.
Nagylelkű segítségüket/segítségeteket hálásan köszönjük!
Taly Shaul
MAZS Alapítvány Általános Igazgató
Jó Marianna
JDC Magyarország/IDP Program vezető
Az Élet Menete Alapítvány Családi napja
Budapest, 2013.11.04.
Időpont: 2013. december 8. 10:00 - 19:00
Helyszín: Syma csarnok
Koncertek, táncház, kézműves foglalkozások, moziterem...
A belépés ingyenes.

További információk


Szülők szemináriuma
Budapest, 2013.09.21.
Októberben Szülők szemináriumát szervezünk. További információk a csatolt plakátban találhatóak a Tovább gombra kattintva.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


plakát
Program alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezőknek
Budapest, 2013.05.24.
A Joint Magyarország/MAZS Alapítvány és a Motiváció Alapítvány közös szervezésében az Európai Unió által támogatott programot indítunk alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkező személyek számára, amely segítségével könnyebben visszatérhetnek a munka világába.
Tájékoztató előadás/regisztráció időpontja és helyszíne:
2013. június 03. (hétfő) 10 óra
1065 Budapest, Révay utca 16., Bálint Ház (Macesz Gombóc terem az emeleten)


Várjuk, ha:
- 18. életévét betöltötte, és
- az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven belül még nem érte el.
Jelentkezzen, ha:
- munkanélküli ellátásban nem részesülő regisztrált álláskereső,
- az inaktív emberek csoportjába tartozó nem regisztrált álláskereső.
Keressen minket, ha:
§ alacsony iskolai végzettségű,
§ tartós munkanélküli,
§ elavult, nem piacképes szakképzettséggel, végzettséggel rendelkezik,
§ nem rendelkezik munkatapasztalattal , pályakezdő,
§ megváltozott munkaképességű.

A program mind egyéni, mind csoportos fejlesztési lehetőségeket kínál a résztvevőknek.
A képzés időtartama: 6 + 6 hónap (heti 2-3 alkalom)
A tanfolyam helyszíne a Motiváció Alapítvány 1055 Bp., Honvéd utca 22. szám alatti (Jászai Mari tér) irodája lesz.

Ne aggódjon, ha a fenti időpontban mégsem tudna megjelenni, mert a programhoz menetközben is lehet csatlakozni.
A tréningen való részvétel ingyenes, illetve képzési hozzájárulás is lehetséges!

Ha a tréninggel kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, akkor kérjük, hogy feltétlenül jöjjön el a tájékoztató előadásra, mert ott választ kaphat.

További információk:
MAZS Alapítvány
Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat
1075 Budapest, Síp u. 12.
Telefonszám: (1) 888-9400
E-mail: jaffejfs@jdc.hu
Honlap: www.jaffe.hu
Önismereti és személyiségfejlesztő csoport indul
Budapest, 2013.05.13.
Minden ember életében fontos, hogy kiegyensúlyozottan élje a mindennapjait.
Ahhoz, hogy ez a mindennapi kiegyensúlyozottság meglegyen, fontos, hogy önismeretünk és lelki erőnk, tartásunk legyen.

A csoport ebben nyújt segítséget, megtalálni az egyénre szabott önismeretet, az ehhez tartozó belső erőforrást, és a csoporttagoknak segítséget nyújtani a bennük lévő értékek megerősítésében.
Mindenki magában hordja a saját kérdéseit és az ezekre a kérdésekre adható helyes válaszokat is. A közös csoportos munka, ez a lelki utazás segít megtalálni a helyes válaszokat, és feltárni a járható utat.
Ingyenes program.
A csoport előzetes jelentkezés alapján, minimum 15 fővel indul.
Első foglalkozás: 2013. május 27. (hétfő) 16:30 – 20:00 (Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay u. 16.)
A foglalkozásokat kéthetente tartjuk hétfői napokon 16:30 és 20:00 óra között 7 alkalommal.
A jelentkezéseket az info@balinthaz.hu címen várjuk május 22-ig.


Prindzsárdo haverim - Ismerős barátok tábor
Budapest, 2013.03.13.
Tábor: Salgótarján, 2013. április 19-21.

Tapasztalataink szerint a zsidó közösségekben felmerülő probléma az intolerancia, ami alól a fiatalabb generáció sem kivétel. Úgy gondoljuk, egy közös tábor roma és zsidó fiatalokkal lehetőséget teremt arra, hogy azok a zsidó középiskolások, akik részt vesznek programunkon tapasztalataikat, élményeiket személyes szinten túl saját iskoláikba, baráti társaságaikba, a zsidó közösség egészébe továbbadják a jövőben.
A tábor címében szereplő két szó közül az első cigány, a másik héber eredetű. Ezt a logikát követve szeretnénk összehozni roma és zsidó fiatalokat – táborunkban a két kisebbség tagjai a baráti kapcsolatok, közös élmények és egymástól – egymásról való tanulás során közelebb kerülhetnek a zsidó illetve a cigány kultúrához. A közös élményeket követően pedig olyan tapasztalat birtokában lesznek a táborozók, mellyel saját, lokális, budapesti környezetükre is hatással lehetnek.
Ennek a célnak a megvalósítása érdekében a Dr. Ámbédkar Iskola és a Szarvasi
Zsidó Nemzetközi Ifjúsági Tábor egy közös hétvégét szervez, mely Salgótarjánon kerül megrendezésre 2013. április 19-21-én.
A tábor roma résztvevői sajókazai, alsózsolcai valamint ózdi középiskolások. A tábor hatása természetesen kétoldalú – az egymásról való tanulásnak fontos része, hogy azok a fiatalok, akik korábban nem találkoztak a zsidósággal, megismerkedjenek zsidó fiatalokkal. A zsidó gimnazisták pedig a TETT – Te Tudsz Tenni programsorozat résztvevői, akik a 2012-2013-as tanévben több kisebbségi illetve hátrányos helyzetű csoporttal is megismerkedtek. A csoport tagjai alapvetően nyitottak és toleránsak a különböző kisebbségekkel, ám személyes tapasztalataik, kapcsolataik budapesti környezetükben eddig nem voltak. Számukra a tábor egy lehetőség, hogy azokat az érzéseket és gondolatokat, melyek a cigánysággal kapcsolatban korábban felmerült bennük, meg is tapasztalják.
Táborunk megszervezéséhez keresünk adományozókat. Egy táborozónak az összköltsége 25.000 forint, ha szívesen segítene akár egy gyerek táborköltségeivel, írjon a hanna.mikes@gmail.com e-mail címre, vagy hívjon a 06303757349-es telefonszámon.
MAZS Alapítvány
Számlaszám: 10800021-20000001-091999036
Megjegyzés: TETT
Tavaszköszöntő akciós ruhavásár a Bálint Házban
Budapest, 2013.03.12.
Időpont: 2013. március 24. 10 órától 18 óráig
Helyszín: Bálint Ház (1065 Budapest, Révay utca 16., Salom Klub terem)

Ruhák, játékok, könyvek, ajándék-, és dísztárgyak közül válogathattok. Új és second hand termékek vására a legjobb árakon. Nézz be hozzánk!

Mindenkit szeretettel várunk!
A Narancsliget csapata


Meghívó: "Mindent elhisz nagyi?!" Bűnmegelőzési tanácsok
Budapest, 2013.03.06.
Tisztelettel meghívjuk Önt az idős emberek védelmében rendezett programunkra melynek témája a bűnmegelőzés.
Időpont: 2013. március 13. (szerda) 14:00 óra
Helyszín: Bálint ház
Előadók: Gönczi Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség és a
JOINT biztonsági főnöke.
A VII. és XIV. kerület polgárőrség vezető helyettese.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Most adjunk! meleg étel osztó akció
Budapest, 2013.03.04.
Most adjunk! – elnevezéssel indított számos hazai zsidó civil szervezet és magánszemély meleg étel osztó akciót márc. 3-án (vasárnap) a VII. kerületi Klauzál téren. Az összefogás mottóját az ismert talmudi idézet adja: „Három dolgon áll a világ: a Tórán, az Isten szolgálatán és a jótékonyságon.” (Misna, Ávót 1:2) Az összefogás célja, hogy felhívja a figyelmet az elesettek és rászorulók gondjaira, a személyes segítség és a közösségi felelõsségvállalás fontosságára.
A Joint Magyarország/MAZS Alapítvány 2 x 125 adag meleg étel finanszírozásával, valamint szociális szakemberek és önkéntesek biztosításával járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.


Tu bisvat, a Fák újéve
Budapest, 2013.01.25.
Ma este a Szombattal együtt beköszönt Tu bisvat, a Fák újéve, minden fa születésnapja is.
Együnk sok gyümölcsöt, élvezzük az illatukat! És tegyünk azokért is, akiknek nem jut gyümölcsre!
Boldog ünnepet, szép Szombatot kívánunk!


A fák ügyét mindig a szívünkön viseltük, az ősi Izraelben gyümölcsöt termő fát például még háború idején sem volt szabad kivágni. A fák termését nem volt szabad megenni az első három évben, a negyedik évi termést pedig fel kellett vinni Jeruzsálembe, hogy elárasszák vele az utcákat.

Ma Izraelben svát hónap tizenötödikén ültetik a fiatal csemetéket, mi meg, itt a galutban Tu bisvat szédert tartunk, vagyis gyümölcsöket eszünk, meghatározott sorrendben. Miért is?

Mert a hagyomány szerint a különböző gyümölcsöknek különböző spirituális jelentésük van.

Ha a külső héj ehetetlen, de a gyümölcs belseje nagyon finom, persze az a legértékesebb, azt esszük meg először. Aztán a fordítottját, a kívül puha és ehető, de belül kemény és ehetetlen magú gyümölcsöket. Végül azokat, amelyek kívül-belül egyformák, mint a málna vagy a ribizli.

A kabalista tradíció azt tanítja, hogy ha a gyümölcsöket ebben a sorrendben esszük, akkor kapcsolatba kerülünk az Élet fájával, amit Isten ültetett az Édenkertbe. A sorrend azért fontos, hogy eljussunk a külső valóságtól a különböző szinteken át a végső, legbelső negyedik dimenzióig, amit ebben az esetben a gyümölcsök illata képvisel.
Dec. 28. nem lesz Jaffe Ruhabazár. Legközelebb jan. 25-én tartunk...
Budapest, 2012.12.27.
Kedves Ügyfeleink!
2012. december 28-án (pénteken) nem lesz Jaffe Ruhabörze!
A ruhabazár következő időpontja és helye:
2013. január 25-én (pénteken) 9-tõl 13 óráig a Síp utca 17. szám alatti helyiség.
Jó minőségű ruhák (gyermek, női, férfi áruk) közül lehet válogatni.
Az elvitt ruhákért cserébe szívesen fogadunk hozzájárulást, adományt (100 Ft / kg összegben), amelyet a helyszínen elhelyezett perselybe lehet bedobni.
Szeretettel várunk Mindenkit!
A Jaffe Program dolgozói és az önkéntesek


Narancsliget Ünnepi Vásár a Bazaar Klubban dec. 16-án
Budapest, 2012.12.06.
Ruhák, játékok, könyvek, ajándék-, és dísztárgyak vására Budapest belvárosában, a Síp utca és Dohány utca sarkán. Új és second hand termékek vására a legjobb árakon. Nézz be hozzánk!

Helyszín: Bazaar Klub, 1074 Budapest, Dohány utca 22-24.
Időpont: 2012. december 16. 10:00-18:00


Ablakszigetelés fillérekből - egy egyszerű módszer a növekvő energiaárak ellen c. előadás
Budapest, 2012.11.13.
Időpont: 2012. november 19. (hétfő) 17:30
Helyszín: Bálint Ház (VI., Bp., Révay utca 16. ), Mázli terem

A program témája:
Nyakunkon a fűtési szezon. Aki még nem tette meg most még érdemes belevágnia elavult nyílászárói felújításába. A régi épületekben lakók nagy része sajnos nem engedheti meg magának új nyílászárók vásárlását. Nekik szól az Ökoszolgálat „Szigetelés fillérekből” programja, melynek segítségével bárki saját kezűleg leszigetelheti elavult fa nyílászáróit, s ezzel akár 15%-kal is csökkentheti fűtésszámláját.

Energia költségeink mintegy 70%-át fűtésre fordítjuk, így itt tudjuk a legegyszerűbben a legtöbbet megtakarítani. Sokan még mindig alábecsülik a szigetelés fontosságát, pedig ez az energiatakarékosság legegyszerűbb módja. Régi építésű városi lakásainkban a nyílászárók sokszor elavultak, rosszul szigetelnek. A drágán előállított meleg egy része így könnyedén távozik az ajtókon, ablakokon. Az Ökoszolgálat segítségével bárki saját kezűleg leszigetelheti régi fa ablakait, ajtóit.


Az előadás plakátja letölthető, megtekinthető itt .pdf formátumban.„Sokan azt sem tudják, hogy egészen egyszerű módszerekkel is lehet csökkenteni a fűtési költségeket. Az ablakszigetelésen túl például a helyes szellőztetéssel, a helyiségek megfelelő hőmérsékletének beállításával, párologtatással, a függönyök fűtőtest mögé helyezésével. Ehhez hasonló gyakorlati praktikákkal segítünk a hozzánk fordulóknak az egyre növekvő energiaköltségek csökkentésében. Ezek az összegek sajnos egyre több embernek okoznak gondot, hiszen a háztartások jövedelmének növekvő részét az energiaköltségek teszik ki.” – mondta el Szabó Gyula az Ökoszolgálat igazgatója.

A program ingyenes, melyre mindenkit szeretettel vár a MAZS Alapítvány Jaffe Családsegítő Szolgálata, a Bálint Ház és az Ökoszolgálat csapata!
Kapcsolatfelvétel, további információk:


MAZS Alapítvány – Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat

1075 Budapest, Síp u. 12.

Telefonszám: (1) 888-9400
E-mail: jaffejfs@jdc.hu
Honlap: www.jaffe.hu
www.balinthaz.hu
www.okoszolgalat.hu
Bútor felajánlás érkezett - hálószoba és nappali bútorok
Budapest, 2012.10.03.
Hálószobai bútorok: egy francia ágy és két éjjeliszekrény.
Nappali berendezés: egy dívány, két fotel, egy nagyobb méretű asztal, három részből álló koloniál bútor: két része akasztós, a harmadik a középső fiókos, koloniál éjjeliszekrény felső italos része, a középső fiókos.
Akit érdekelnek a bútorok, vagy a bútorok egyike, kérjük, jelentkezzen az alábbi telefonszámon, köszönjük!
Telefonszám: (1) 888-9467


Megkezdődött a Síp utca 12. szám alatti irodánk felújítása
Budapest, 2012.08.08.
A héten megkezdődött a 2. emeleti irodák felújítása. Ügyfélfogadásunk a felújítás ideje alatt is zavartalanul üzemel, könyvelésünk, adminisztrációs feladatokat ellátó munkatársaink készséggel állnak klienseink, partnereink rendelkezésére továbbra is megszokott elérhetőségeiken.
Várhatóan a felújítás augusztus végén fejeződik be, s egy szebb, modernebb irodában fogadhatjuk partnereinket ősztől.


Bartha Rezsőné holokauszt-oktató munkájáért Német Köztársasági érdemrendet kapott
Budapest, 2012.07.19.
Örömmel adunk arról hírt, hogy Bartha Rezsőné, Ági néni, holokauszt-oktató munkájáért Német Köztársasági érdemrendet kapott. Ági néni hat éve áll kapcsolatban a Holokauszt Túlélők Programjával. A kilencvenes évektől jár rendszeresen középiskolákba, ahol a történelemóra keretében mesél a diákoknak a holokausztról, arról, hogy a családja hogyan vészelte át a vészkorszakot és az elszenvedett tragédiáról. Ági néni hűen követi Arany János szavait, melyet az édesapja is oly gyakran idézett: „Legnagyobb cél pedig itt, e földi létben, Ember lenni mindig, minden körülményben." (Arany János: Domokos napra)
Nagy szeretettel gratulálunk Ági néninek és kívánjuk, hogy még nagyon sokáig egészségben taníthassa az ifjúságot!


Érdemrend
Felhívás - Önkénteseket keresünk!
Budapest, 2012.07.09.
Kedves Klienseink!

A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat 2 férfi önkéntes jelentkezését várja adomány ruhás zsákok mozgatásához. Ebédet biztosítunk!
Helyszín: 1075 Bp., Síp u. 17.
Időpont:
2012. júl. 12. (csütörtök): 10:00–14:00-ig
2012. júl. 13. (péntek): 09:00–15:00-ig
A jelentkezéseket kérjük e-mailben az agnes.soos@mazs.hu, vagy a (20) 519-5309 telefonszámon jelezni szíveskedjenek július 11. (szerdán) délig. Köszönjük!


Meghívó Az Életért klub július 17-ei rendezvényére
Budapest, 2012.07.04.
Az Életért klub 2012. július 17-én 15 órától a Bálint Ház Gombóc termében várja az érdeklődőket!
Program: „Segítséggel jó a tanács” Az igazi tanács nem szavakban, hanem tettekben ér valamit. Interaktív játék és beszélgetés a résztvevőkkel.
Különleges találkozás, kóstolás, ismerkedés ehető és iható virágokkal!
Szeretettel Várunk minden érdeklődőt!
Gündert Anikó és Szabadfalvi Éva klub vezetők


Jaffe Mentor program önkénteseket keres
Budapest, 2012.06.25.
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat mentor programja lelkes önkénteseket keres, akik szívesen segítenének diákoknak a tanulásban. Jelenleg héber oktatásra van a legnagyobb igény, sok tanulni vágyó gyerek marad tudás nélkül, segítség híján. A korrepetálás csupán heti egy-két óra szabadidőt igényel, és cserébe a hálás kisdiák rengeteg örömöt nyújt. Érdeklődni a Mentorprogram koordinátoránál, Mokos Juditnál lehet a judit.mokos@jdc.hu e-mail címen, vagy a (1) 888-9403 telefonszámon.

Idén nyáron is mindenkit vár a Jaffe Nyári Napközis Tábor
Budapest, 2012.06.12.
Ebben az évben is nyári napközis tábort szervez a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat június 25-től augusztus 18-ig (egy hetes turnusokban) a 7-14 éves iskoláskorú gyermekeknek.
A gyermekeket izgalmas programok várják, pl.: kirándulások, sport, kézműves programok, állatkert, mozi, színjátszás, múzeum, társasjáték, stb.
A tábor költsége: Jaffe által nem támogatott gyermekeknek: 9.700 Ft / turnus.
A Jaffe programban regisztráltak kedvezményes részvételi díjáról további információk a családgondozóknál kérhetőek.
Az összeg tartalmazza az ebéd költségét is.
Minden gyermeket szeretettel várunk!
Érdeklődés, jelentkezés, további információk a jaffetabor@jdc.hu e-mail címen, vagy az (1) 888-9411 telefonszámon kérhetőek.


Kérjük, hogy gyermeke részvételi szándékát legalább 3 nappal a tábor megkezdése előtt jelezze.
Ismét Fun Run jótékonysági futás június 10-én
Budapest, 2012.05.30.
Nevezzen, fusson velünk, vagy sétáljon a Narancsliget Adományközpont színeiben, s nevezési díjával támogassa a nehéz helyzetű gyermekes családokat.
Immár második alkalommal kerül megrendezésre 2012. június 10-én (vasárnap) a VII. kerületi Zsidó negyedben a Fun Run jótékonysági futóverseny.
A verseny a Judafest utcafesztivállal (www.judafest.org) egy helyszínen és időben lesz, 1, 5 és 10 km-es távok közül lehet választani, futva, sétálva, vagy akár babakocsit tolva is teljesíthetőek a távok.
Regisztráció, nevezés: funrun.hu/regisztracio - a regisztrációnál a Narancsliget Adományközpontot kell választani.


A regisztráció a 10 és 5 kilométeres távokra reggel 9:00 és 9:45 között, a futás pontban 10:00-kor kezdődik (rajt a Kazinczy-Király utca sarkán). Az 1 kilométeres távra 10:15 és 11:45 között lehet regisztrálni, a futás délben kezdődik.

A Fun Run célja a közösségépítés, amelyen mindenki részt tud venni, fiatalok és idősek, komoly futók és kellemes sétára vágyók egyaránt.

A részvételi díj fejenként 1500 Ft, de ha többet is tudsz a rászoruló gyermekes családok javára adományozni, annak nagyon örülünk. A családi jegy 4500 Ft két felnőttnek és két 16 éven aluli gyermeknek, tehát így egy fő ingyen vehet részt.
Regisztráció, nevezés: funrun.hu/regisztracio - a regisztrációnál a Narancsliget Adományközpontot kell választani.
Személyesen nevezni a Cafe Kishonban az Izraeli Kulturális Intézetben (Paulay Ede u. 1.) és a Fonte Pizzeriában (XI. Budaörsi út 153.) lehet.
A Holokauszt Túlélők Program Egészségnapot tart június 5-én
Budapest, 2012.05.30.
A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány Holokauszt Túlélők Programja Egészségnapot szervez a Bálint Házban.
Az Egészségnapon szakemberek előadásában számos érdekes és hasznos információ és tanács hangzik el, majd a program második felében a részt vevők kérdezhetnek és egyéni, személyes problémájukkal fordulhatnak a jelen lévő szakemberekhez.
Az Egészségnap helyszíne: Bálint ház, 1065 Budapest, Révay utca 16. , földszinti nagyterem
Az Egészségnap dátuma: 2012. június 5. kedd, 10:00 órától 12:00 óráig


Kreatív Kézműves foglalkozások indulnak a Jaffe Programban
Budapest, 2012.05.26.
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat minden csütörtökön 09:00 és 11:30 között Kreatív Kézműves Foglalkozásokat tart a frissen felújított 1075, Budapest, Síp utca 17. szám alatti helyiségünkben, amelyre várja a családok jelentkezését (nem csak a Jaffe programban regisztrált ügyfeleket).

A foglalkozások vezetője: Nagyháziné Szabó Bernadette (Humusz Szövetség)

A Kézműves Műhelyben egyedi kézműves technikákat sajátíthatnak el (pl.: patcwork, varrás, papírmaché technika, gyertyakészítés, hímzés, gyöngyfűzés, stb.). A foglalkozásokon túlmenően a „zöld tudatosságot” erősítő, valamint az újrahasznosítási technikákat bemutató előadásokra is sor fog kerülni.

A Kézműves Műhely célja, hogy az itt előállított ajándék-, és egyéb tárgyakat a Narancsliget Adományboltban értékesíthessük, ezzel is hozzájáruljunk - az egyre nehezebb gazdasági helyzet miatt bajba került - rászoruló gyermekes családok támogatásához. Az Adományboltban eladott áruk értékesítéséből befolyt összeggel ugyanis száz százalékban a Jaffe Családsegítő által támogatott családokat segítjük.

Kézműves foglalkozás tematikája

Június
1. Pedagógus nap
bevezető beszélgetés egy idős pedagógussal (visszatekintés a pályájára, kötetlen beszélgetés)
gipszből készült hamsa festése
termék: festett hamsa

2. Patchwork foglalkozás II.
a blokk tervek kiszabása, összevarrása, bélelése, hátlapozása
kézi tűzése (ezalatt a friss varrási tapasztalatok, a tanultak megbeszélése)
termék: kézi tűzésű edényfogók

3. Patchwork foglalkozás III.
bevezetés az applikáció világába, saját textilmunkák bemutatásával, a technika magyarázatával
applikáció készítése: kagylómotívumokkal díszített mosdókesztyű készítése
termék: applikációval díszített mosdókesztyűk

4. „Komposztálunk”
előadás: a komposztálás története, módszere, eszközei
közben: ökofrankó büfé és bemutatása
a jó gyakorlatokat egy újrapapír oklevélen „komposztmester vagyok” címmel mindenki felírja magának, és otthonában ennek megfelelően komposztál (bérházban is gyűjthető komposzt)
natúr vászon szatyor díszítése zöldség-és gyümölcsmotívumokkal (hagyma, répa, paprika, eper, alma, körte, dinnye stb.)
termék: vászon bevásárlótáskák

Szeptember

1. Rajs Hásónó – Zsidó Újév (szokásokról, hagyományokról, ételekről)
újévi jókívánság kártyák készítése
cipősdobozok bevonása papírdarabkákkal – a környezettudatos ajándékcsomagoláshoz
termék: színes papírral bevont fedeles dobozok

2. Papírmaché technika
bevezetés: a papírmaché technika eredete, technikái, anyagai
massza készítése, gyöngyök formálása, hurkapálcára fűzése
előadás: csomagolásfajtákról
csomagoláspárosító interaktív játék

3. Téma: újrahasznosítás:
- „Kiutak” interaktív játék az újrahasznosítás témájáról, a hulladékátvevőkről, ezt követően beszélgetés a saját tapasztalatokról
- kézműveskedés: papírmaché gyöngyök (az előző foglalkozásról) festése, felfűzése
*termék: egyedi, színes nyakláncok, karkötők

4. Őszi hangulatban
előadás: a meghűléses betegségek házi gyógymódjai
ismerkedés gyógynövényekkel (menta, citromfű, zsálya, kakukkfű, kamilla, körömvirág stb.)
gyógyteázás mézzel
madárijesztő készítése (virágcseréphez dísz)

Október

1. Jajm Kippur – Engesztelés napja – a hagyományok felidézése
sófár készítés papírból, díszítés
bűnvallási (viduj lista) készítése viasz titkosírással, egyéni viaszpecséttel lezárva
2. Szukkajsz – Sátrak ünnepe
az ünnep bemutatása, leírása
textilfonat technikájának bemutatása
masnis textilkoszorú készítése
termék: masnis textilkoszorúk

3. Szimcájsz Tajró - Tóra örömünnep
az ünnep bemutatása
kalligráfiák készítése,
konzervdoboz bevonása színes spárgával
termék: konzervdoboz tolltartó

4. Patchwork foglalkozás IV.
applikáció készítés: Zsuzsi, Zsiga
szünetben: gyógyteák fogyasztása mézzel, szárított gyümölcsökkel, közben a varrással kapcsolatos kérdések megbeszélése
termék: Zsuzsi, Zsiga textilképek

November

1. Filmvetítés a környezettudatosság jegyében, beszélgetéssel
kézműveskedés hulladékokból: befestett WC-papír gurigákból falikép készítése
termék: színes 3D papírképek

2. Patchwork foglalkozás V.
vadkacsás kép készítése applikáció technikával
termék: vadkacsás applikációs textilképek

3. Téma: papírmaché használati tárgyak készítése
- az új technika ismertetése, bemutatása (kész mintadarabokkal is)
- kézműveskedés: olyan tálak készítése, melyek alkalmasak tárolásra

4. Papírmaché foglalkozás II.
- egy neves iparművész beszél pályájáról, művészetéről, kötetlen beszélgetéssel egybekötve
- az előzőleg elkészített tálak, tárgyak díszítése, festése
termék: színes papírmaché tálak

December

1. Téma: Channuka – A fény ünnepe
Decemberi zsidó vallási hagyományok
gyertyatartó festése
termék: kézzel festett gyertyatartók

2. Téma: Készülődés
előadás: lakásdíszítés saját kezűleg, az újrahasználat és az újrahasznosítás jegyében
kézműveskedés: koszorú papírból

3. Téma: Ajándékozás másképpen
előadás: Adni és kapni – örömmel
kézműveskedés: gyertyakészítés mártogatással

Január

1. Újévi első találkozás
évkezdő közös beszélgetés, teázás
egyedi jegyzetfüzetek tervezése, készítése fűzéssel
termék: újrapapír jegyzetfüzetek

2. Patchwork foglalkozás VI.
- bemutató előadás: gyermekjátékok, lakástextilek, alváshoz puha tárgyak textilből
- napocska, hold és csillag párna varrása
- termék: színes párnák textilből gyerekeknek
3. Téma: Ne csomagoljuk be a világot!
- előadás a környezettudatos vásárlásról,
- csomagoláspárosító játékok, szemléletformáló beszélgetéssel
- interaktív játékok
4. Patchwork foglalkozás VII.
- bevezető beszélgetés: a lakástextilekről (sokrétű használatuk, tisztításuk)
- huzatfogó henger készítése textilhulladékból
- termék: színes huzatfogók

Február

1. Tu Bi Svát – A fák újéve
Az ünnep története, hagyományai
bonsai fa készítése
termék: bonsai fák gyöngyökből

2. Téma: gyümölcsmotívumok készítése
bevezetés: gyümölcsök ábrázolása a képzőművészetben
gyümölcsmotívumok készítése
termék: hűtőmágnes gyümölcsmotívumokkal

3. Patchwork foglalkozás VIII.
textilkép: gyümölcsmotívumok textilből, applikációval
termék: applikációs textilképek a konyhába

4. Patchwork foglalkozás IX.
új blokkok bemutatása, megtanulása
kedvenc blokk kiválasztása és elkészítése, keretezése
hátlapozás, bélelés
termék: ülőpárnák

Március

1. Purim – Zsidó farsang
álarcok tervezése, kifestése, feldíszítése
alkotás közben beszélgetés a farsangi hagyományokról
termék: álarcok

2. Az újrahasználatról és az újrahasznosításról
a fogalmak magyarázata előadással és beszélgetéssel
kisfilm megtekintése
befőttes üvegből mécsestartó készítése

3. Tavaszra hangolva
téma: minden, ami tavasz: az évszakkal kapcsolatos színek, motívumok tervezése
kézműveskedés: virágcserepek dekorálása tavaszi motívumokkal
termék: színes virágcserepek

4. Egészségünkre!
téma: a tavaszi vitaminhiány pótlása természetesen étrend-kiegészítő tabletták helyett
a csíráztatásról: ismeretterjesztő előadás kóstolóval egybekötve
receptes könyv készítése
termék: recepteknek könyvecske

Április

1. Pészach – Az Egyiptomból való szabadulás ünnepe
a kovásztalanítás lépései otthon
filmvetítés és irányított beszélgetés a helyi termékekről, helyi piacokról, ezek előnyeiről (kiemelve a hulladékcsökkentés lehetőségeit)

2. Séta a zsidó múzeumban, motívumgyűjtéssel
szédertál festése

3. Téma: tavaszi öko nagytakarítás
előadás: Zöld háztartás, fél egészség (vegyszermentes takarítás, flakonerdő likvidálása a fürdőszobából; interaktív játék az előadó vezetésével)
kézműveskedés az újrahasznosítás jegyében: 3D papírkép
termék: 3D papírképek

4. Téma: a Holokauszt áldozatainak emléknapja
Történelmi visszatekintés
tallit és tefillin táska szövése pamutból, szövőkereten

Május

1.Téma: Anyák napja
- bevezetés: az Anyák napja eredete
levendulás zsákocska varrása
előadás: Amiről sokat tudunk, mégis keveset: az E-számok ételeinkben
termék: levendulás textil zsákocskák

2. Téma: Tavaszi és nyári virágok
előadás: Virágmotívumok ábrázolása a képzőművészetben
textiltulipánok készítése
termék: színes textiltulipánok

3. Patchwork foglalkozás I.
Bevezetés a foltvarrás világába (a technika eredete, története, válfajai, eszközei)
néhány saját, kész patchwork munka bemutatása, a konkrét technika magyarázata
egyszerű blokkok leírásának szétosztása, megbeszélése
első lépések (edényfogóhoz): geometrikus minták összeillesztése (még varrás nélkül), variálása, blokkok kialakítása, színek kombinálása; az összeállított blokkot papírlapra rögzítjük

4. Gyereknap
bevezetés: FÁF (Fölösleges Áruk Fóruma) mobil kiállítás tárlatvezetése - téma: nem biztos, hogy a boltban kapható játékok, kütyük hasznosak, nevelő hatásúak, érdekesek (
betűk varrása textilből - felhasználható picik szobájának díszítésére, játékos ABC tanulásra
termék: textil betűk

További információk, jelentkezés:
Soós Ágnes, e-mail: agnes.soos@jdc.hu, telefonszám: (1) 888-9411
Jeruzsálem nap a Maszoret Avot Amerikai Alapítványi Iskola és Óvodában
Budapest, 2012.05.14.
Időpont: 2012. május 20.
A program védnöke: Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete
Gyermekprogramok, bemutatók, vásár


Gyermekprogramok:
Kézműves programok- Játszóház, ugrálóvár - Robotika, - csempekémia
Az óvodások és iskolások műsora:
Tánc és zenés torna- Angol színjátszó csoportok
Bemutatók:
Izraeli termékek bemutatója- Interaktív kalligráfia bemutató
Gyermeknapi játékvásár

Előadások felnőtteknek:
Ilan Mor nagykövet Jeruzsálem mai helyzetéről
Avatott előadók Jeruzsálemről, hagyományról, művészetről

Jeruzsálem Puzzle Portya az egész családnak
A játék során az iskola termeibe idézzük Jeruzsálemet—az Óvárost, a Ben Yehudát, Monefiori szélmalmát, az állatkertet, a történelmet és a természetet...
Vendéglátás
A Sion Kávézóban a kávé mellé izraeli kekszeket kínálnak
A Grillteraszon az iskola vendéglátó szakképzősei főznek

A rendezvényen a Joint Magyarország / MAZS Alapítvány is részt vesz.
Kommunikáció és önismereti színjátszás indul a Jaffe programban
Budapest, 2012.03.22.
Hogy mindig tudd a szereped! avagy A személyiség fejlesztése a színház eszköztára segítségével.
Korosztály: 12-18 éveseknek
A csoport létszáma: a csoport 8 fővel indul
Foglalkozások: csütörtök; 16.30-18:00
Helyszín: Bálint Ház (Budapest VI. ker., Révay utca 16.)
Vezeti: Ungár Mariann, gyermekszínjátszó-rendező, drámatanár


A foglalkozások során játszva tanulunk.
Tanulunk magunkról, a másikról. a világról.
A térben való mozgásos feladatok, a kontakt gyakorlatok alkalmazása során fejlődik testtudatuk, mozgáskultúrájuk, gátlásaik fokozatosan oldódnak, magabiztosabbá válnak.

Az improvizációs technikák alkalmazása fokozatosan fejleszti helyzetfelismerő, problémamegoldó képességüket.

Beszédkészségük fejlődésével kommunikációjuk meggyőzőbbé válik.

A szerepjátékok során rácsodálkoznak magukra, a másikra.
Tanulják egymást.
Fejlődik önismeretük, nő önbizalmuk, toleránsabbá válnak a másik ember, a világ iránt.
Folyamatosan tanulják, miként segít az improvizáció napi helyzeteik megoldásában, és jobban eligazodni a hétköznapi szerepjátékokban.

A megteremtett bizalmi légkörben könnyebben, szinte észrevétlen nyílnak meg a fiatalok.

Magukra, társakra, barátokra találnak.
És rájönnek, van egy hely, ahol egy jó csapat várja őket, van hovatartozni, hiszen "Egyedül nem megy".

Eszközök
bizalmi gyakorlatok:
- mozgásos feladatok a térben
- kontakt gyakorlatok
- vakjátékok

szorongások oldása, feszültségek levezetése:
- bevezető relaxáció
- némajátékok
- beszédgyakorlatok: hangerő gyakorlat
- stílusgyakorlatok
- helyzetgyakorlatok
- monológ technikák
- improvizációs technikák

kommunikációs készségek fejlesztése:
- testbeszéd
- némajátékok (némafilm, lassítás)
- beszédgyakorlatok
- játék a hanggal (hanszín, hangerő, hangsúly)
- a saját hang megtalálása
- helyzetgyakorlatok
- improvizációs technikák
- stílusgyakorlatok

Bővebben a foglalkozásokról: www.kerengo.atw.hu vagy www.szerep-jatekos.atw.hu
Ha Téged vagy az Ön gyermekét érdekli ez a program, akkor kérjük, hogy jelentkezzenek a Jaffe Program családgondozóinál
Telefonszám: (1) 888-9467
E-mail: jaffejfs@jdc.hu
Ügyfélfogadás
ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK!
Budapest, 2012.03.19.
Kedves Ügyfeleink!
Mint korábbi híreinkben beszámoltunk róla, a Síp utca 17. szám alatt egy új helyiséget újítunk fel a MAZS Alapítvány Jaffe Családsegítő Szolgálata és a Narancsliget Adományközpont közös projektjében. Olyan egyéni és csoportos foglalkozásaink fognak itt helyett kapni, amelyekben az általunk támogatott családok (gyermekek és felnőttek egyaránt) megtapasztalhatják a közösségi élményt.
A munkálatok lassan befejeződnek, de az utolsó simítások elvégzéséhez szükségünk lenne önkéntesek segítségére is.


Milyen munkákban várjuk a segítséget? Festés, takarítás, rendrakás, kisebb bútorok összeszerelése.

Ha csatlakozni szeretne ehhez a több száz családot, és közel 1000 gyermeket érintő célhoz, akkor kérjük, hogy jelentkezzen munkatársainknál!

Kapcsolatfelvétel:
Rőfös-Horvát László
E-mail: laszlo.rofos-horvat@jdc.hu
Telefonszám: (1) 888-9413
Munkáját és segítségét előre is köszönjük!
Generációk Egymásért klub - 2012. febr. 28.
Budapest, 2012.02.21.
Bálint Ház - Gombóc terem: 2012. február 28. (kedd)14.30
Téma: Purim és a gyermek örökbefogadása
Purim
Eszter örökbefogadásának továbbélése
"Aki másnak a gyermekét neveli, azt olyannak kell tekinteni, mintha ő maga hozta volna a gyermeket a világra..." (Megilá 13a.,Szánhedrin 19)
Előadó:
Pálinkás Éva (örökbefogadó szülő)
Várva Várt Alapítvány


Új tanulásfejlesztő foglalkozások indulnak a Jaffe programban
Budapest, 2012.02.15.
Bevezető előadás FEBRUÁR 24-ÉN (PÉNTEKEN) 11 ÓRAKOR A BÁLINT HÁZBAN (Gombóc terem). A programot a MEDIÁLT TANULÁSÉRT ALAPÍTVÁNY szakemberei tartják.
Életkor szerint a 8 ÉS 14 ÉV KÖZÖTTI GYEREKEKRE fókuszál a program. A csoport folyamatosan 8 fővel működne. Összesen 60 órás program lesz, ami hetente 2x60 perces kötelezettséget jelent.


A másfél órás előadás után van lehetőség (fél órában) kérdéseket feltenni, illetve a felmérések pontos időpontját megbeszélni. Az előadásra elsősorban a Jaffe programon keresztül jelentkező szülőket várjuk (tehát a gyerekek részvétele itt nem szükséges), de az előadás nyitott, így minden más érdeklődőt is szeretettel fogadunk.

A program az izraeli Reuven Feuerstein 'Eszközgazdagító Programjaiból' és egyéb külföldi tanulás-terápiákból úgy lett összeépítve, hogy az alábbi szükségleteket javítsuk és korrigáljuk:

1. KOGNITÍV TERÜLET: általános értelmi képességek, logikai készségek javítása, erős transzferrel az iskolai teljesítmény fokozása irányában - strukturális kognitív módosítás. Továbbá erős transzfer a családi élet és a baráti kapcsolatok megerősítése felé.

2. ÉRZELMI TERÜLET: stabil érzelmi kontroll, optimizmus, erős önreflexió nehéz feladatok illetve helyzetek esetén is.

3. NYELVI KÉPESSÉGEK: beszédkészség, szókincs, nyelvi területek fejlesztése, jó kifejezőkészség megvalósítása.

4. EGYÉNI FELMÉRÉSEK ALAPJÁN az egyéni szükségletek megsegítése (pl. téri orientáció vagy időorientáció, vagy pénzhasználat és pénzbeosztás megsegítése, stb. )

A foglalkozások megkezdése előtt egy 60 perces felmérés szükséges.
A bemutatkozó szülői kurzus ingyenes.

Mediált
Az Életért klub rendezvénye - 2012. febr. 21.
Budapest, 2012.02.15.
Éltetőforrás…………. Az Életért
Különleges utazásra hívjuk az érdeklődőket
2012. február 21-én 14:30 -16 között a Gombóc teremben
Témáink:
Ismerkedés belső szerveinkkel, hogyan aktivizálhatjuk belső ősi öngyógyító erőinket?
Memória játék 3:1 szórakoztatás-játék-tanítás
Közösségi program: a közelgő Purim ünnepére emlékezünk
Hámán táska kóstolás


Érdekesség:
„1920-ban cukrászda nyílt a pesti Király utcában, a zsidó negyed kellős közepén. A tulajdonos egy munkácsi zsidó volt, aki Purimra mákkal töltött, háromszögletű süteményt készített, s ezt a "barátfüle" mintájára monfülének - vagyis "mákosfülének" - nevezte el. A "gefüllte" ekkorra véglegesen "füle" lett, mert a munkácsi hitsorsos jobban tudott jiddisül, mint magyarul, de nem volt nyelvész, tehát eszébe sem jutott, hogy a "fülnek" valami köze lenne a töltelékhez...
Az csak természetes, hogy amikor a derék zsidó később alijázott, és Jeruzsálembe helyezte át cukrászdáját, héberre fordította specialitásának nevét. Mivel még mindig jiddisül tudott a legjobban, nem a magyar "mákost" vette alapul, hanem a német "Mohnt", s ebből csinált "Homont" - így lett a "Hámán füle"...”
Forrás: zsido.com
Támogattuk a „Szemüveget a bírónak!” - hajléktalan embereknek szóló szemüveggyűjtő kampányt
Budapest, 2012.02.09.
A Város Mindenkié civilszervezet tette közzé a “Szemüveget a bírónak! - szemüveggyűjtő kampány hajléktalan embereknek” című felhívását.
Ennek keretén belül a Joint Magyarország / MAZS Alapítvány a saját készletéből közel 170 db különböző dioptriájú olvasószemüveget nyújtott át A Város Mindenkié csoport részére.


A szervezet részéről elmondták, hogy ebből a mennyiségből nemcsak saját tagságuknak, de a velük kapcsolatban lévő más hajléktalan-ellátó intézményeknek is juttatnak.

A figyelemfelkeltés célja az volt, hogy az utcán élő emberek nemcsak a fiziológiai szükségletekben szenvednek hátrányt, de az olvasószemüveg hiánya akadályozza az aktivizmusban és érdekvédelemben is őket. Olvasószemüveg nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen tudják hatékonyan használni a számítógépet, elolvasni a friss híreket és tanulmányokat, vagy éppen megírni és elolvasni egy jegyzetet.

szemüveg
Kreatív Kézműves foglalkozások indulnak a Jaffe Programban
Budapest, 2012.01.16.
A Jaffe Családsegítő Szolgálat hétfőnként 10-12 óra között Kreatív Kézműves Foglalkozásokat tart ideiglenesen a Bálint Házban (1065 Bp., Révay u. 16.), amelyre várja a családok jelentkezését (nem csak a Jaffe programban regisztrált ügyfeleket).
A foglalkozások március végétől a Bálint Ház helyett a most felújítás alatt álló épületünkben kapnak helyet (VII. ker. Síp utca 17.).
A Kézműves Műhelyben egyedi kézműves technikákat sajátíthatnak el (szövés, nemezelés, patchwork, gyöngyszövés, selyemfestés, agyagozás, üvegfestés, vesszőfonás, varrás, kötés, horgolás, hímzés, kalligráfia, gyertyakészítés, stb).


A Kézműves Műhely célja, hogy az itt előállított ajándék-, és egyéb tárgyakat a Narancsliget Adományboltban értékesíthessük, ezzel is hozzájáruljunk - az egyre nehezebb gazdasági helyzet miatt bajba került - rászoruló gyermekes családok támogatásához. Az Adományboltban eladott áruk értékesítéséből befolyt összeggel ugyanis száz százalékban a Jaffe Családsegítő által támogatott családokat segítjük.

A Kézműves foglalkozásokon első körben felmérjük, közösen kitaláljuk, hogy ki mihez ért, ki hogyan tud hozzájárulni célunk eléréséhez. Ez a Kézműves Műhely a nemsokára elinduló „Mikró vállalkozásokat segítő programunk” része, ahol az álláskereső „ügyfeleinknek” próbálunk majd segíteni akár önálló vállalkozásuk elindításában is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Varrógép felajánlást, amit weboldalainkon és facebook oldalunkon kértünk, s amely segítségével megkezdődhetnek a varrási feladatok is a Kézműves Műhelyben. Köszönjük!

Hamarosan elindul ún. „Szívességcsere Központunk” is, ahol nem csak tárgyi adományok, hanem szolgáltatások kérése és felajánlása találkozhat (pl. valakinek angol korrepetálásra van szüksége, cserébe fel tud ajánlani ház körüli javítási munkákat másnak…).
Ezekről a programjainkról a későbbiekben részletesebben is beszámolunk.

Kézműves Műhellyel kapcsolatos további információk:
Telefonszám: +36 1-888-9403, Email: muhely@jdc.hu

Kézmûves Foglalkozások 2012-es tervezett programjai
Az Életért klub rendezvénye - 2012. jan. 24.
Budapest, 2012.01.11.
Éltetőforrással …….. Az Életért
klubnap 2012. január 24-én 14 órától a Gombóc teremben
Témáink:
Hol tart az Alzheimer kutatás Magyarországon?
Segíthetünk a megelőzésben étrendünk és életmódunk megváltoztatásával feledékenység esetén?
Mely ételek befolyásolják a gyógyszerek hatásait?


Memória tesztünk közreadásával szeretnénk segítséget adni a lelki egészségünk jobbá tételéhez. A szórakoztató tesztlapok kitöltése az ismeretek átadására is törekszik, tájékoztatni, tanítani is szeretne.

Közösségi program: Gyümölcs kosár megemlékezve a Tu biSvát ünnepről
Hozz magaddal egy almát! A többit bízd ránk!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
További jó egészséget kívánunk! Gündert Z. Anikó és Szabadfalvi Éva klubvezetők
Felhívás - varrógép felajánlást várunk!
Budapest, 2012.01.05.
Szükségünk lenne kézműves foglalkozásokhoz egy hordozható, működő háztartási varrógépre. Ha valaki őrizget egy ilyet otthon, de nem kell neki, mi örömmel vennénk a felajánlását. Kérjük, hogy küldjön egy e-mailt a jaffejfs@mazs.hu e-mail címünkre, s mi elhozzuk tőle a varrógépet.
Felajánlását előre is nagyon köszönjük!
Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat


Jótékonysági Ruhabörze dec. 30-án
Budapest, 2011.12.20.
Jótékonysági Ruhabazárt szervez a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat december 30-án 9 és 12 óra között.
Helyszín: 1075, Budapest, Síp utca 17. (a Zsidó Hitközség bejáratával szembeni raktárhelyiség).


Kérjük az érdeklődőket, hogy mindenki hozzon magával olyan táskát, szatyrot, amiben majd el tudja vinni a kiválasztott ruhákat.

Egyben önkéntesek jelentkezését is várjuk a ruhabörze szervezésében! Ha van ideje, kedve, akkor kérjük, hogy segítsen nekünk a ruhák válogatásában és pakolásában, valamint a rendezvény lebonyolításában. Természetesen nem csak a ruhabörze idejére keresünk segítőket, amennyiben más feladatokra is szívesen jelentkezne önkéntesnek, kérjük, jelentkezzen weboldalunkon. Köszönjük!

További információkat a ruhabörzéről a családgondozóktól kérhetnek, vagy Bősze Valériától az (1) 888-9403 telefonszámon.
Jaffe Ruhabazár nov. 25. helyett december 2-án
Budapest, 2011.11.22.
Kedves Klienseink!
Értesítünk mindenkit, hogy a nov. 25.-i JAFFE ruhabazár elmarad technikai okok miatt.
Új időpont: jövő hét - december 2. péntek 9-13h
A Ruhabazárban adományból származó használt gyermek, kamasz és felnőtt ruhákat biztosítunk klienseink részére ingyenesen.


Várjuk egyben felajánlásaikat is, még jó állapotban lévő kinőtt, vagy már nem használt gyermek-, kamasz-, felnőtt ruhákat, sporteszközöket, játékokat, plüss állatokat, melyet esetleg más család szívesen használna.

Szívesen várjuk azok jelentkezését akik önkéntes munkájukkal segítenének a ruhabazárban a zsákok ki-, és bepakolásánál, a ruhák elrendezésénél, válogatásánál.

További információ: Soós Ágnes +36 20-519/5309
„Csináld másképp, mint mások! Legyél önkéntes!” fotókiállítás
Budapest, 2011.11.09.
A MAZS Alapítvány jóléti programjai és a Bálint Ház által közösen létrehozott fotókiállítással szeretnénk zárni az Önkéntesség Évét.
A fotókiállítás címe: „Csináld másképp, mint mások! Legyél önkéntes!”


Számunkra az önkéntesek nem csupán ingyen dolgozó emberek, hanem olyan különleges munkatársaink, akik idejüket, energiájukat, tudásukat és lelkesedésüket áldozzák az Alapítványért, akik megbízhatóak és rugalmasok, sosem kérdezik “Miért” és sosem mondják “Nem”.

A közös célért végzett munka az egyik legfontosabb közösségteremtő erő, hiszen a feladat elvégzésére szánt idő, energia és tudás, a közösséghez való tartozást, a felelősségvállalást erősíti, építi. Éppen ezért is tartjuk fontosnak ezt a fotókiállítást.

Szeretnénk az Önök segítségét is kérni!
A fotókiállítás sikere érdekében szeretnénk, ha Önök is küldenének nekünk néhány fotót:
- olyan képeket, amelyeket az önkéntesek készítettek egy-egy eseményen, vagy olyan képeket különféle eseményekről, amelyeken az önkéntesek szerepelnek, miközben dolgoznak, részt vesznek valamilyen eseményen, segítenek a munkák elvégzésében.

A fotókat digitális formában kérjük elküldeni, a nyomtatásukról mi gondoskodunk.
Technikai paraméterek: legalább 150 DPI (ajánlott felbontás 300 DPI), fájlformátum: JPG
Minimum 2000x1500 pixel felbontás.
A korábban előhívott fényképeket is szívesen fogadjuk az alábbi postacímen:
Kriston Linda, Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16.
A személyesen kézbesítendő képeket minden nap 8-20 óráig várjuk a fenti címen.

A képek mellé (vagy hátlapjára) írjanak egy rövid történetet, gondolatot, melyet szívesen fogadunk.
A postán küldött képeket természetesen megőrizzük.

Kérem, hogy a fotókiállításon való részvételi szándékukat, esetleges kérdéseiket az alábbi címen jelezzék: Gündert Anikó (MAZS Alapítvány, aniko.gundert@jdc.hu)
Somogyi Zsófia (Bálint Ház, somogyi.zsofia@balinthaz.hu)
Kriston Linda (Bálint Ház, kriston.linda@balinthaz.hu)
A képek beérkezési határideje: 2011. november 13.

A kiállítás december 1-től lesz látható a Bálint Házban. A hivatalos megnyitóra december 11-én 15 órakor kerül sor, a kiállításhoz kapcsolódó konferencia nyitóeseményeként. (A konferencia részleteit hamarosan közzétesszük.)
Jótékonysági Ruhabörze
Budapest, 2011.10.25.
Jótékonysági Ruhabazárt szervez a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat
2011. október 28. (péntek) 9 órától 13 óráig, valamint 2011. október 30. (vasárnap) 9 órától 13 óráig.
Helyszín: 1075, Budapest, Síp utca 17. (a Zsidó Hitközség bejáratával szembeni raktárhelyiség).
Megfelelő állapotú, nagyobb részben kisgyermek (lány-fiú), illetve kisebb részben felnőtt (női-férfi) adományokból származó használt ruhákból válogathatnak a családok.


Kérjük az érdeklődőket, hogy mindenki hozzon magával olyan táskát, szatyrot, amiben majd el tudja vinni a kiválasztott ruhákat.

Egyben önkéntesek jelentkezését is várjuk a ruhabörze szervezésében! Ha van ideje, kedve, akkor kérjük, hogy segítsen nekünk a ruhák válogatásában és pakolásában, valamint a rendezvény lebonyolításában. Természetesen nem csak a ruhabörze idejére keresünk segítőket, amennyiben más feladatokra is szívesen jelentkezne önkéntesnek, kérjük, jelentkezzen weboldalunkon. Köszönjük!

További információkat a ruhabörzéről a családgondozóktól kérhetnek, vagy Soós Ágnes közösségi programok koordinátortól az (1) 888-9411 telefonszámon.
"Generációk Egymásért" klub rendezvénye
Budapest, 2011.10.18.
2011. október 25-én 15 órakor a Bálint házban
Klubfoglalkozás témája:
A nagy kihívásokra Istennek mindig csoda a válasza
Meghívott előadók: Dr. Német Zoltán orvos
Dr. Ruff Tibor lelkész-Hit Gyülekezete


I.rész. Dr. Német Zoltán orvos
1. A betegség eredete
2. Bibliai gyógyulások

II.rész. Dr. Ruff Tibor
Izrael és az evangéliumi kereszténység szövetsége napjainkban:
1. Az evangéliumi kereszténység viszonyulása Izraelhez
2. Miért áll Izrael a világ médiái figyelmének középpontjában?
3. Isten által kijelölt határok”
Éltetőforrás - Az Életért Klub rendezvénye 2011. október 18-án 15 órától a Bálint Házban
Budapest, 2011.10.12.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Gombóc teremben.
Program: Klubélet rózsavizes limonádéval, beszélgetés a „minőségi feledékenységről”, agytorna teszt kitöltése és meghívott előadóink fogadása.


Az emberi test elhangolódott frekvenciájának visszaállítása Tibeti hangtálak segítségével!
Eisenmann Tünde hangmasszőr előadása: A Tibeti hangtálak eredete. Hogyan tudnak a tálak segíteni fizikai, lelki, szellemi harmóniánk elérésében.
Rövid ismertetőjében lehetőség nyílik megismerni, hogyan történik egy kezelés, előadás után pedig lehetőség van személyes konzultációra is és kipróbálásra is.

Komondy Eszter KIT tréner előadását: Karban tartás, megelőzés Kriston intimtornával

Rövid ismertetőjében lehetőség nyílik megismerni az intimtorna gyógyító lehetőségeit. Nemcsak Nőknek, Férfiaknak is ajánlott mozgásforma. Előadás után lehetőség van személyes konzultációra.
Ügyfélfogadás szünetel
Budapest, 2011.09.26.
Az ünnepek miatt 2011. szeptember 28-án délután 13 órától, szeptember 29-én és 30-án szünetel a telefonos és a személyes ügyfélfogadás a Jaffe Családsegítő Szolgálat irodájában és a MAZS Alapítvány Síp utca 12. szám alatti irodájában is.


Boldog Új Évet kívánunk! SHANA TOVA!

Ünnepélyes Tóraavatás a Szarvasi Táborban
Budapest, 2011.08.11.
Augusztus 10-én délután ünnepélyes keretek között tartottak Tóraavató ünnepséget a MAZS Alapítvány által fenntartott Szarvasi Lauder-Joint Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban.

A Tóra-tekercset Jickó, azaz Jichák Chájim Roth emlékének ajánlják, aki 14 éven keresztül volt a tábor legendás vezetője, és 2010. április 11-én hunyt el.
A mintegy 100 éves Széfer Tórát a romániai Ceausescu Elnöki Palota sötét pincéjéből Menachem Hacohen rabbi és az izraeli Menorah Egyesület mentette meg az enyészettől, és öt évvel ezelőtt Izraelbe vitte. Mózes öt könyvét tartalmazó Tóratekercseket Izraelben a vallási előírásoknak megfelelően újították fel, amely így a Szarvasi Lauder-Joint Ifjúsági Tábor Beit David zsinagógájában kapja meg állandó helyét.

adomány

A Tóraavató ünnepségen beszédet mondott professzor Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Dr. Bán György a Lauder Alapítvány képviseletében, Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke, és Diego Ornique a Joint nevében. Az eseményt követően a meghívottak, és a világ számos országából érkezett közel hatszáz fiatal közös vacsorán vett részt.
Az 1990 óta működő szarvasi tábor a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS, JDC/Joint alapította) egyik kiemelt programja. A tábor ideje alatt játékos programokon keresztül ismertetik meg a körülbelül 25 országból érkező gyerekeket a zsidó élet és hagyomány elemeivel. Sokuk számára ez a kéthetes tábor az első igazi találkozás a zsidó hagyományokkal, és többüknek ez az egyetlen alkalom, hogy ilyen sok és sokféle helyről származó zsidó fiatallal találkozhatnak. A szarvasi táborban 13 évvel ezelőtt felépített Beit David Magyarország legfiatalabb zsinagógája, és azon kevesek egyike, amely a holocaust után épült fel.

adomány

adomány
„Csináld másképp, mint mások! Legyél önkéntes!” fotókiállítás a Bálint Házban
Budapest, 2011.07.27.
A MAZS Alapítvány jóléti programjai és a Bálint Ház által közösen létrehozott fotókiállítással szeretnénk zárni az Önkéntesség Évét. A fotókiállítás címe: „Csináld másképp, mint mások! Legyél önkéntes!”

Számunkra az önkéntesek nem csupán ingyen dolgozó emberek, hanem olyan különleges munkatársaink, akik idejüket, energiájukat, tudásukat és lelkesedésüket áldozzák az Alapítványért, akik megbízhatóak és rugalmasok, sosem kérdezik “Miért” és sosem mondják “Nem”.

A közös célért végzett munka az egyik legfontosabb közösségteremtő erő, hiszen a feladat elvégzésére szánt idő, energia és tudás, a közösséghez való tartozást, a felelősségvállalást erősíti, építi.

Éppen ezért is tartjuk fontosnak ezt a fotókiállítást. Szeretnénk az Ön segítségét is kérni!

A fotókiállítás sikere érdekében szeretnénk, ha Ön is küldene nekünk néhány fotót:

- olyan képeket, amelyeket az önkéntesek készítettek egy-egy eseményen, vagy olyan képeket különféle eseményekről, amelyeken az önkéntesek szerepelnek, miközben dolgoznak, részt vesznek valamilyen eseményen, segítenek a munkák elvégzésében.

A fotókat digitális formában kérjük elküldeni, a nyomtatásukról mi gondoskodunk.

Technikai paraméterek: legalább 150 DPI (ajánlott felbontás 300 DPI), fájlformátum: JPG
Minimum 2000x1500 pixel felbontás.

A korábban előhívott fényképeket is szívesen fogadjuk az alábbi postacímen:
Kriston Linda, Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16.

A személyesen kézbesítendő képeket minden nap 8-20 óráig várjuk a fenti címen.
A képek mellé (vagy hátlapjára) írjanak egy rövid történetet, gondolatot, melyet szívesen fogadunk.

A postán küldött képeket természetesen megőrizzük.
Kérem, hogy a fotókiállításon való részvételi szándékukat, esetleges kérdéseiket az alábbi címen jelezzék:
Gündert Anikó (MAZS Alapítvány, aniko.gundert@jdc.hu)
és Somogyi Zsófia (Bálint Ház, somogyi.zsofia@balinthaz.hu)

A képek beérkezési határideje: 2011. október 20.
Generációk Egymásért klub témája: Rekreáció, Június 28. kedd 15 óra
Budapest, 2011.06.20.
Előadó. Lehel Adrienn sport-rekreáció oktató és programszervező
A rekreáció jelentése: a szabaddá tett idő eltöltésének a kultúrája. A prevencióban (megelőzés) és a és a rehabilitációban (helyreállítás) is igen fontos szerepet tölt be. A rekreáció figyelemfelkeltés az elkényelmesedő életmód ellen!


A rekreációs és ezen belül a sport rekreációs időtöltés egy jó társ. Segít kikapcsolódni, felfrissülni, megújulni, egyénileg választott tevékenységeken keresztül, szórakoztató módon.

Aktuális téma a szülőknek, nagyszülőknek a nyári szünidő beköszöntével.

Mindenkit szeretettel várunk.

Lehel Adrienn klubvezető
Önkénteseket keresünk hamarosan nyíló jótékonysági boltunkban történő pakolásra
Budapest, 2011.05.23.
Időpont: 2011. május 31. (kedd) és 2011. június 1. (szerda)

Helyszín: 1075 Budapest, Síp utca 17.
Jelentkezni, érdeklődni lehet:
Gündert Z. Anikó, önkéntes program koordinátora
Telefonszám: (1) 888-9467
E-mail: Aniko.Gundert@mazs.hu
Fussunk együtt az idén 20 éves MAZS Alapítványért, a Jaffe Családsegítő Szolgálat által támogatott rászoruló gyermekekért, családokért!
Budapest, 2011.05.16.
2011. június 5.: Fun Run adománygyűjtő futás Budapest régi Zsidónegyedében! Nevezési díjával a MAZS Alapítvány Jaffe Családsegítő Szolgálata által támogatott gyermekeket segíti.

klub

1, 5 és 10 km-es távokra lehet nevezni, az etapok sétálva is megtehetők, mindenkit szeretettel várunk!

Aki valamilyen oknál fogva nem tud, nem szeretne futni, részt vehet a „2011 lépés az Egészségért!” 1 km-es távján, ami kényelmes sétával alig több mint 20 perc alatt teljesíthető, és ezzel is a szegény sorsú gyermekeket, családokat támogatja.

klub
Nevezni háromféle módon is lehet, azt választja, ami Önnek kényelmesebb: 1. online a Fun Run hivatalos honlapján (http://funrun.hu/regisztracio), 2. a regisztrációs asztalnál személyesen (Izraeli Kulturális Intézetben (VI. ker., Paulay Ede utca 1., földszinten, a Kishon Café-ban), 3. vagy a verseny előtt, a helyszínen. A regisztráció során a „Választott Alapítvány” mezőben a „Jaffe/MAZS” opciót kell kiválasztani.
A regisztráció a 10 és 5 kilométeres távokra reggel 9:00 és 9:45 között, a futás pontban 10:00-kor kezdődik. Az 1 kilométeres távra 10:15 és 11:45 között lehet regisztrálni, a futás délben kezdődik.
A nevezési díj 1500 Ft/fő, illetve családi jegyet is lehet váltani 4500 forintért két felnőttnek és két gyereknek (16 év alatt), ami azt jelenti, hogy ebben az esetben egy fő ingyen vehet részt!
Jöjjön és fusson, vagy sétáljon velünk! Előre is köszönjük részvételét, s ne feledje, hogy nevezésével a rászoruló gyermekeket, családokat támogatja!
Várjuk 2011. június 5-én (vasárnap) Budapest régi Zsidónegyedében a FunRun futóversenyen.

Hajrá MAZS, Hajrá Jaffe!
További információk: Gündert Z. Anikó, Tel.: 06-1-8889431
A Fun Run honlapja: http://funrun.hu/regisztracio
Ruhagyűjtéssel egybekötött bazár
Budapest, 2011.05.07.
Ruhagyűjtéssel egybekötött bazárt szervezünk a Jaffe Zsidó Családsegítő Kliensei részére 2010. május 15-én vasárnap 09:00-12:00 között a Bálint Házban (1062 Bp., Révay u. 16.).

Kérjük, hogy amennyiben van otthon jó állapotban lévő kinőtt, használaton kívüli, megunt gyermek, ill. felnőtt ruhájuk, sport eszközük, gyermek, baba-felszerelési eszközeik, azt hozzák el.

Az adományokat fogadjuk a helyszínen, illetve a jövő hét során a Síp u. 17.-ben, illetve a Bálint Házban.
Minden felajánlást szívesen fogadunk !
Köszönettel,
A Jaffe Családsegítő csapata

További információ:
Soós Ágnes
Közösségi Program Koordinátor
Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat, MAZS Alapítvány
Telefonszám: (1) 888-9411
Generációk Egymásért Klub: téma a Konfliktus kezelés
Budapest, 2011.04.29.
május 24. kedd 15:00 - 17:00
Vendég: Lőwy-Korponay Bereniké szociológus és tanácsadó tanár.
Az előadás témája: Konfliktuskezelés
Klubvezető: Lehel Adrienn


Gondolatok Lőwy-Korponay Berenikétől az előadás sorozat második részéhez:
"A konfliktuskezelés az egyik legösszetettebb "humán" képességünk, az érett személyiség sajátja, hogy a krízissel, stresszel, frusztrációval járó helyzetekben tudatosan, az emberi méltóságot, produktivitást alapul véve lépjen fel, mindig valódi megoldásokat keresve. A válsághelyzetekben tanúsított viselkedés egyfajta "röntgenképet" ad rólunk, nemcsak szociális és pszichés, de morális szinten is. A jó konfliktuskezelő ember hitelesen képviseli a másik felé való tiszteletet, elfogadást, az etikai elkötelezettséget, az egészséges önértékelést. Az ilyen ember nehéz, nyomasztó, sőt fenyegető helyzetekben is képes mozgósítani a kreativitását, empátiáját, sőt humorérzékét. Az ilyen ember nagy kincs, mert katarzist, áttörést generálhat mind a saját, mind embertársai életében."

A klub jellege: nyitott, önsegítő csoport (létszám: 15-20 fő)
Találkozók időpontja: minden hónap utolsó keddje du. kb. 1,5-2 óra

Várjuk minden érintett érdeklődő jelentkezését az alábbi telefonszámon:
(1) 888-9431
Életért klub - 2011. május 17.
Budapest, 2011.04.29.
Kedves Klubtagok!
Szeretettel várunk benneteket 2011. május 17-én 15 órai kezdettel tartandó klubnapunkra.


Itt a tavasz a megújulás kezdete! Úgy gondoltam a sok újdonság és érdekes hír mellett lesz időnk egy kis kóstolóra és néhány íz teszt elvégzésére és elemzésére is.
Napraforgó halva bemutatót tartunk, folytatjuk a kézelemzést és várom ötleteiteket és véleményeteket honlapunkon.
Ajánlom megtekintésre a www.eltetoforras.hu , a www.azeletertklub.eoldal.hu/ www.2generacio.hu weblapokat.
Aktuális és időtálló cikkeink segítségével tájékozódhattok minden nap. Írhattok véleményt, a fórum-csirip udvarban, vagy üzenhettek Anikónak és Évának a kérdezz-felelek oldalakon. Aki úgy érzi, szeretne önálló oldalon közreadni receptet, ötletet vagy bármilyen közérdekű információt, képeket, várom „Az Életért” klubnapon és honlapon is egyaránt.
A Generációk egymásért és Támogató csoport tagjai számára is elérhető az ajánlatunk.

Mindenkinek kívánunk további jó egészséget!
Anikó és Éva klubvezetők
Gyere velünk a Margitszigetre! Sétálunk, beszélgetünk.
Budapest, 2011.04.28.
Találkozunk:
2011. május 08- án, vasárnap, 10 órakor, a Jászai Mari térnél, a McDonald’s előtt.
Hozz magaddal szendvicset, vizet, kényelmes cipőben és sportos öltözetben gyere! Szeretettel várunk!


klub

További információt a MAZS Alapítvány Jaffe Családgondozóitól és az Önkéntes Program koordinátorától kaphatsz.
Telefonszám: 888-9467, 888-9469
Anyaközpont létrehozására felkészítő tréning
Budapest, 2011.04.06.
Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványon (MAZS) keresztül a Nyílt Társadalom Alapítványok Roma Kezdeményezések Programmal és további partnereivel együttműködésben tréningprogramot indított abból a célból, hogy a résztvevőket felkészítse anyaközpontok létrehozására.

A tréning programon 22 asszony 11 hátrányos helyzetű településről vesz részt. A program célja, hogy az év végére 3 vidéki helyszínen olyan Anyaközpontok kezdjék meg működésüket, melyek halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma asszonyokra fókuszálnak, és az önsegítés módszereit használják.
Az Életért Klub rendezvénye elmarad
Budapest, 2011.03.21.
2011. március 22-én 15 órakor betegség miatt elmarad az Életért Klub rendezvénye a Bálint házban.


A klubtagok minden hónap harmadik keddjén 15:00-16:30-ig találkoznak a Bálint házban az I. emeleten a „Gombóc” teremben.
Cím: 1065 Budapest, Révay utca 16.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Szabadfalvi Éva és Gündert Anikó klubvezetők
Generációk Egymásért Klub: Generációs játszmák és ennek megoldásai
Budapest, 2011.03.19.
március 29. kedd 15:00
Vendég: Lőwy-Korponay Bereniké szociológus és tanácsadó tanár.
Téma: Konfliktuskezelés (generációs játszmák és ennek megoldásai)


• Személyes, egyéni háttere a konfliktus kezelésnek
• Személyes konfliktus jelzések. Destruktív mechanizmusok (generációs játszmák)
• Határhelyzeti konfliktusok és traumák személyiségre gyakorolt hatása. Feltárás, megoldási javaslatok
• A "gyógyító kommunikáció"

Klubvezetők: Lehel Adrienn

A klub jellege: nyitott, önsegítő csoport (létszám: 15-20 fő)
Találkozók időpontja: minden hónap utolsó keddje du. kb. 1,5-2 óra

Várjuk minden érintett érdeklődő jelentkezését az alábbi telefonszámokon:
301-0285 vagy 354-0868
Felhívás - Pótnagyit keresünk
Budapest, 2011.03.13.
Keresünk, olyan fiatal nyugdíjasokat, akik hetente 1-2 órában tehermentesíteni tudnának kisgyermekes anyukákat.

Minden gyermeknek szüksége van egy nagyira, aki szereti, aki játszik vele, aki mesét mond, vagy közösen nagyokat sétálnak, míg a szülők saját feladataikat látják el.

Várjuk mindazok jelentkezését, akik szeretnének egy aktív, szép és felelősségteljes családi-programban részt venni.

Jelentkezni lehet:
Gündert Z. Anikó, önkéntes program koordinátornál az (1) 888-9431 telefonszámon, vagy az ujonkentes@jdc.hu e-mail címen.
Felhívás - Adományokat gyűjtünk!
Budapest, 2011.02.23.
A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány Jaffe Családsegítő Szolgálata gyűjtést szervez kliens-családjai részére. Ha van olyan ruhád, melyet nem használsz vagy feleslegessé vált, add tovább más családoknak!


Gyűjtünk továbbá:
- baba, gyermek, kamasz ruhát, cipőt,
- sport-eszközöket, játékokat, társasjátékokat,
- gyermek és ifjúsági könyveket,
- baba-felszereléseket.
Az adományokat (kérjük, hogy tisztán, kimosva, becsomagolva) március 7-18 között juttasd el a JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálathoz. Nagyobb mennyiség esetében kérjük, hogy telefonon egyeztessen velünk időben!

Adományok gyűjtése: Hérfő - szerda és péntek 9:00-16:00-ig
JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálat (1075 Bp., Síp u. 17.)

További információ: Soós Ágnes közösségi program koordinátor
Tel: 888-9467; ill. 888-9411, Mobil: +36-20-519-5309
Anyaközpont létrehozására felkészítő tréning - Pályázati felhívás
Budapest, 2011.02.16.
Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványon (MAZS) keresztül a Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések Programmal és további partnereivel együttműködésben pályázatot hirdet anyaközpont létrehozására felkészítő tréningen való részvételre.

Az anyaközpont fogalma

Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) a MAZS Alapítványon keresztül, a Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések Program és partnereik anyaközpontok létrehozását kezdeményezik Magyarországon hátrányos helyzetű, roma közösségek által nagy számban lakott településeken.

Az anyaközpont olyan közösségi fórum, amely lehetőséget teremt arra, hogy a nők olyan dolgokkal foglalkozzanak, amelyek nőként lényegesek számukra. Az anyaközpontok önsegítő csoportokként működnek, ahol a nők közösen megoldást találhatnak olyan problémákra, melyekkel egyedül nem, vagy nehezebben tudnának megbirkózni. A központok tevékenységét tagjaik szervezik meg és bonyolítják le. Egyik legfontosabb tulajdonságuk az, hogy az anyák elhozhatják gyermekeiket a találkozókra, ahol egy külön szobában vigyáznak rájuk, felváltva.

Az anyaközpontok további célja többek között, hogy megkönnyítsék a szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a közös tevékenységek során jelentős közösségépítő szerepet lássanak el, valamint hosszú távon hozzájáruljanak a közösségek önszerveződéséhez, az állami intézményrendszer felé való érdekérvényesítési képesség növekedéséhez.

Az anyaközpontok a helyi igényektől függően az alábbi témákat ölelhetik fel:
- Nők érdekérvényesítési képességeinek fejlesztése, képzések szervezése
- Egészség, egészségfejlesztés
- Kommunikáció javítása a helyi intézményekkel
- Gyermekek korai fejlesztését, iskolai teljesítményük javítását célzó programok
- Közösségfejlesztő programok szervezése
- A helyi igényekhez igazodó szolgáltatások

A pályázat célja

A pályázat célja, hogy a képzés résztvevői elsajátítsák az anyaközpont elindításához szükséges ismereteket, és a tréning végeztével pályázatot nyújtsanak be ilyen központok létrehozására. Ezek közül a 3 legfelkészültebbet a Roma Kezdeményezések Program és partnerei 2011 júliusától modell projektként elindítják, és támogatásukat biztosítják. A program kiterjesztése további helyszínekre 2012 elején várható.

A képzés időtartama 4-szer 2 nap. Az egyes alkalmak Budapesten kerülnek megrendezésre a 2011 márciusától 2011 júniusáig tartó időszakban. A tréningen 10 településről összesen 20 nő vehet részt.

A képzés témái: igényfelmérés lebonyolításának elsajátítása, klubtagok mobilizálása, konfliktuskezelés, érdekérvényesítés kommunikációs eszközei, csoportépítés, közösségfejlesztési módok, vezetési kompetenciák fejlesztése, partnerség kialakításának módja, stb.

Kik pályázhatnak?

A tréningre nők - magánszemélyek vagy civil szervezetek delegáltjainak - jelentkezését várjuk. Az érdeklődőket szeretnénk bátorítani, hogy minden helyszínről 2 fő jelentkezzen a képzésre.
A pályázatok elbírálásánál előnyt jelent az, ha a képzésre jelentkező 2 személy legalább egyike valamelyik magyarországi roma közösséghez tartozónak vallja magát.

A képzés költségeinek fedezése

A kiválasztott résztvevők képzési díját, szállás és utazási költségét, valamint étkeztetési költségét a MAZS Alapítvány az American Jewish Joint Disrtibution Committee–től kapott forrásból fedezi.

Hogyan lehet pályázni?

A felhíváshoz mellékelt pályázati adatlapot kitöltve e-mailben kérjük elküldeni az anyakozpont@gmail.com e-mail címre.

E-mail hozzáférés hiányában a pályázatokat postai úton erre a címre lehet elküldeni:
MAZS Alapítvány
1075 Budapest
Síp utca 12.

A jelentkezések beérkezésének határideje: 2011. március 7. 24:00 óra (az ezen az időponton túl beérkező pályázatokat nem tudjuk fogadni).

A jelentkezők kiértesítésének várható időpontja: 2011. március 14.

A pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet:
Czinkóczi Anita, e-mail: aczinkoczi@osi.hu, tel.: +36 30 660 8240
vagy
Jó Marianna, e-mail: Marianna.Jo@jdc.hu, tel.: +36 20 962 7382

Az első tréning időpontja: 2011. március 4. hete

A képzést a Cromo Alapítvány bonyolítja le.

A projekt partnerei: Nyílt Társadalom Alapítványok, American Jewish Joint Distribution Committee a MAZS Alapítványon keresztül, Cromo Alapítvány, Magyar Vöröskereszt, Dzsumbuj Tanoda Egyesület, Roma Diplomások Országos Szövetsége, Országos Egészségfejlesztési Intézet, Haver Alapítvány, Uccu Alapítvány, Egység a Különféleségben Alapítvány.

Pályázati adatlap letöltése
Felhívás házi gondozás, otthoni szakápolás szolgáltatások igénybevételére
Budapest, 2011.02.03.
2010 nyarán Alapítványunk a Német Kormánytól - a Claims Conference sikeres tárgyalásainak eredményeként - extra adományt kapott. Az adománynak köszönhetően a Holokauszt Túlélők Programjának keretén belül nyújtott Házi Gondozás és Otthoni Szakápolás szolgáltatásainkat többszörösére bővíthetjük. Támogatottainknak egészségük védelmében, illetve annak megtartására ápolás, gyógytorna, valamint gondozás lehetőségét szeretnénk biztosítani.

A következő szolgáltatásokra azok jogosultak, akik a Claims Conference kritériumrendszerének megfelelnek:
• Ápolás: szakápolók segítenek a beteg otthonában. (segítés fürdetésben, kötözés, vérnyomás-, cukormérés, mozgatás, tanácsadás, stb.)
• Gyógytorna: szakember segítségével műtétek utáni torna, ízületek aktív kimozgatása, izomerősítés, mozgásterápia, stb.)
• Gondozás: személyi segítés, háztartási segítségnyújtás, környezeti higiénia biztosítása, ügyintézés.

Amennyiben igénybe kívánja venni ingyenes szolgáltatásunkat, kérem, jelentkezzen lehetőleg levélben, illetve telefonon a szociális munkásánál az alábbi címen vagy telefonszámon:
Cím: 1075 Budapest, Síp utca 12.
Telefonszám: 06-1-888-9400

Az igényfelmérés és adatfeldolgozás után értesítést küldünk az Ön kérésének lehetőségeiről.
Jaffe Ruhabazár 2010
Budapest, 2010.12.14.
Sikeres volt az idei decemberi Jaffe Ruhabazár, sok egyéni adományt kaptunk, gazdag volt a választék, sok adományt maguk a kliensek hozták, akik nemcsak válogattak, hanem a szortírozásban, és a bazár utáni csomagolásban, rendrakásban is sokat segítettek.
Külön köszönet illeti a MAZS Önkéntes program két önkéntesét, önzetlen segítségükért, valamint Szalai Nórának és Gerhardt Lacinak a segítséget.


Micve Nap, az Önkéntesek Ünnepe
Budapest, 2010.12.10.
Hagyomány immár, hogy a Micve napon minden évben egyszer megünnepeljük az Önkénteseket és felhívjuk a figyelmet az önkéntesek által végzett munka társadalmi
jelentőségére és növeljük annak elismertségét. Ebben az évben, a jubileumi 10. Micve napot november 28-án tartottuk a Bálint Ház nagytermében jó hangulatban, tortával, műsorral, s természetesen önkénteseink megajándékozásával.


klub

klub
Adomány a vörösiszap katasztrófa károsultjainak
Budapest, 2010.12.10.
A JDC / Joint a nem-zsidó közösségeknek szóló támogatási programja keretében a MAZS Alapítványon keresztül 2 millió Ft-ot adományozott a vörös iszap katasztrófa károsultjainak, mely összegből hasznos háztartási eszközöket, lakás felszerelési cikkeket tudnak majd vásárolni. A JOINT ezzel az adománnyal a Tikkun Olam erkölcsi elvét, a világ egészének megjavítására való igyekvést szeretné megmutatni.

Hétfőn zárva lesz a Síp utca 12. épület
Budapest, 2010.11.19.
November 22-én (hétfőn) a Síp utca 12. épület műszaki okok miatt zárva lesz. A Síp utca 17. szám alatt, a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálaton ügyelet lesz.

Megértésüket köszönjük!


Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat költözése
Budapest, 2010.11.02.
Tájékoztatni szeretnénk Önöket arról, hogy a Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat előreláthatóan 2010. november 15-től a 1075 Budapest, Síp utca 17. szám alatt folytatja tovább működését. Az Önkéntes program marad a Síp utca 12. szám alatti irodaépületben.

A tényleges költözés 2010. november 2. és 15. között zajlik. Ezen időszak alatt csak minimális személyes és telefonos ügyfélszolgálatot tudunk ellátni, ezért kérjük Önöket, hogy ebben a 2 hétben csak halaszthatatlan ügyben legyenek szívesek bennünket keresni!

A telefonszámok, postacímek és e-mail címek változatlanok maradnak, de a költözés befejezése után a személyes ügyfélforgalom már az új irodában történik.
Igyekszünk úgy megoldani a költözést, hogy az Önökre nézve a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon, de az elkerülhetetlen fennakadásokért elnézésüket kérjük!

Megértésüket köszönjük!

Rőfös-Horvát László
Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat és Önkéntes program-vezető
Családi kirándulás
Budapest, 2010.10.21.
A Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat és a Generációk Egymásért Klub közös szervezésében először került sor családi kirándulásra a Budakeszi Vadasparkba 2010. október 17-én.

Az állatok megfigyelése, simogatása mindig nagy élmény a gyermekek és a szülők számára is.

Vasárnap az időjárás is kedvezett nekünk, így több mint 20-an vettünk részt a jó hangulatú kiránduláson, melyen bőven volt alkalom arra, hogy a családok és a program munkatársai is jobban megismerjék egymást. Több mint 3 órás séta, túra után mind a felnőttek, mind a gyermekek jóleső érzéssel pihentek meg, és búcsúztak el egymástól.

A kirándulás kedvező visszhangja alapján eldöntöttük, hogy rendszeressé tesszük ezeket a kirándulásokat. A következőre is mindenkit szeretettel várunk, melyről természetesen időben küldünk tájékoztatót.

kirandulas
„CSODA” rajzpályázat
Budapest, 2010.10.11.
A Kis Lord Alapítvány, a Bálint Ház és a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány rajzpályázatot hirdet „CSODA” címmel.
Beérkezési határidő: 2010. november 8.
Elbírálás: A beküldött alkotásokat szakavatott zsűri bírálja 2010. november 11-13. között.


A pályázat elkészítésének technikája:
Papírra készített rajz, festés, vegyes technika,
A4-es-től A2-es méretig várjuk a munkákat!
A pályamunkán kívül kérjük elküldeni a pályázó adatait is: név, születési idő, cím, telefonszám, e-mail cím

A pályázatokat a következő korosztályok szerint értékeljük:
Ifjú I : 10-15 év
Ifjú II: 16-20 év

14 év alatti pályázó esetén a szülők elérhetőségeit is kérjük mellékelni!
A pályázó a pályamunka beküldésével hozzájárul annak korlátlan felhasználásához!
A pályamunkákat nem áll módunkban visszaküldeni.

Díjkiosztó:
(Nem) Csoda „Nagymesterek a kismesterekért” c. jótékonysági kiállítás keretén belül,
2010. november 27-én, szombaton, 17 órakor a Bálint Házban: 1065 Budapest, Révay u. 16.

A pályaműveket a következő címre kérjük:
Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány
Önkéntes Program
1075 Budapest, Síp u. 12.
További információ:
Gündert Z. Anikó
Tel.: 888-9431, 888-9469,
E-mail: gundert@jdc.hu
www.mazs.hu, www.balinthaz.hu, www.kislord.hu
Jane Haining Év konferencia
Budapest, 2010.09.17.
Időpont: 2010. 10. 12.14-17h
Helyszín: MAZSIHISZ Díszterem, Bp. VII. Síp u.12. II. emelet
Tervezett program fővédnöke: Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató, MAZSIHISZ
Meghívott díszvendégek: Nagy Britannia Nagykövete, Izrael Nagykövete


14:00-14:15 Köszöntő
Skót duda
Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató, MAZSIHISZ
Lévai Katalin elnök, a Baráti Kör a Holokauszt
Emlékőrzéséért Egyesület
Rogán Antal polgármester, Belváros-Lipótváros
14:15-14:35 Felolvasószínház Jane Haining életéről
Szerző és előadó Vörösmarty Mihály Általános Iskola
tanulói
14:35-14:50 Skót Misszió működése régen és ma
Aaron Stevens lelkész, Budapesti Református Skót
Misszió vezetője
14:50-15:05 Hogyan őrzik névadójuk emlékét - beszámoló
Jane Haining Alapítvány skóciai vendége:
Pam Mitchell és nagytiszteletű Christine Sime lelkésznő
Dürr Miklós Szabó Lőrinc Gimnázium diákja: Skóciai élmények
15:05-15:30 Hogyan érzékenyítik a gyerekeket Izraelben a Holokauszt történetével kapcsolatosan
Miriam Ben David pszichológus, Izrael
15:30-15:50 Embermentés Magyarországon a holokauszt idején
Csősz László történész, Holokauszt Emlékközpont
15:50-16:20 Rövid séta a Zsidó Múzeum kiállításán és a „Getto kertben” az érdeklődők részvételével
Kántorének
16:20-17:00 Közös séta Jane Haining rakpartra

Szervezők:
Baráti Kör a Holokauszt Emlékőrzéséért Egyesület, Budapesti Református Skót Misszió,
Holokauszt Emlékközpont, MAZSIHISZ, Vörösmarty Mihály Általános Iskola, MAZS Alapítvány

A Meghívó nagyobb méretű .pdf formátumú megnyitásához kattintson ide!

konferencia
Jaffe Nyári Napközis Tábor
Budapest, 2010.09.16.
A Bálint Ház közreműködésével idén nyáron a Jaffe Családsegítő elindította saját nyári táborát, amelyet 2010. június 21. és augusztus 13-a között tartottak. A gyerekek sok helyben és külső helyszínen megrendezett programon vehettek részt, pl. állatkert, múzeumok, kiállítások megtekintése, kézműves foglalkozások, sportesemények, stb.

A gyerekek táboroztatásában önkénteseink és szociális munkásaink is részt vettek.

Ez a tábor minőségi programokat kínált a gyermekek számára, biztonságos környezetben, hasznosan tölthették a nyári szünidőt. A tábor alatt meleg ételt is biztosítottunk számukra. Az általunk támogatott családok örömmel vették a tábor lehetőségét, közülük vannak egyedülálló szülők is, akik nehezen tudják megoldani gyermekük nyári szünidei biztonságos elhelyezését.
Kiskunhalason jártunk
Budapest, 2010.05.02.
A MAZS Alapítvány Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálata részt vett a MAZSIHISZ Alföld régiója által szervezett Lag Ba’omer-i ünnepségen Kiskunhalason. Örömmel jelentünk meg az eseményen, hiszen kecskeméti központtal immár közel két éve sikeresen működik vidéki kirendeltségünk. Az ünnepségen alkalmunk nyílt arra, hogy szélesebb körben is bemutassuk alapítványunk munkáját.

A MAZS Alapítvány Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálata részt vett a MAZSIHISZ Alföld régiója által szervezett Lag Ba’omer-i ünnepségen Kiskunhalason.
Örömmel jelentünk meg az eseményen, hiszen kecskeméti központtal immár közel két éve sikeresen működik vidéki kirendeltségünk. Az ünnepségen alkalmunk nyílt arra, hogy szélesebb körben is bemutassuk alapítványunk munkáját.

A kötetlen beszélgetések mellett munkatársaink szakmai tanácsokat és információkat adtak az érdeklődőknek. Több szempontból is jelentős volt ez a nap, hiszen alapítványunk „road show-ja” mellett a szarvasi madrich képzés vizsgájára is itt került sor. A fiatalok közül többen mentor programunk közreműködői is egyben.

Szakmai részvételünk kiegészítéseként kézműves foglalkozásokat és ruhabazárt is szerveztünk a helyszínen. A szervezők színes műsorról gondoskodtak; koncertek, táncház, tűzgyújtás és közös éneklés is szórakoztatta az érdeklődőket.
Költözés
Budapest, 2010.02.05.
Tisztelt Ügyfeleink!
Tájékoztatni szeretnénk Önöket arról, hogy a JAFFE Zsidó Családsegítő Szolgálat, valamint az Önkéntes Program 2010. márciusától a MAZS Alapítvány irodahelyiségeiben (1075, Bp., Síp utca 12. I. emelet) folytatja tovább működését.


A tényleges költözés 2010. február 22. és március 5. között történik. Ezen időszak alatt mind a személyes, mind a telefonos ügyfélszolgálat szünetel, csak ügyeletet tudunk ellátni, ezért kérjük Önöket, hogy ebben a 2 hétben csak halaszthatatlan ügyben legyenek szívesek bennünket keresni! (Március 1-től már csak a Síp utcában leszünk elérhetőek!)
Igyekszünk úgy megoldani a költözést, hogy az Önökre nézve a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon, de az elkerülhetetlen fennakadásokért elnézésüket kérjük!

Megértésüket köszönjük!

Rőfös-Horvát László
Jaffe Zsidó Családsegítő Szolgálat és Önkéntes program-vezető
MICVA Nap
Budapest, 2009.11.29.
A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány munkáját évről évre számos önkéntes segíti.

Felbecsülhetetlen értékű számunkra az ő tevékenységük, hiszen tudásukat, idejüket és energiájukat felhasználva támogatják napi munkánkat. Ők igazán tudják, mert megtapasztalják minden egyes nap, hogy mit jelent a Micva, a jótétemény.

Hagyomány immár, hogy a Micva napon minden évben egyszer megünnepeljük az Önkénteseket és igyekszünk köszönetet mondani egész éves áldozatos munkájukért.
Idén a „FÉNY” rajzpályázat díjazottjainak eredményhirdetése is a Micva nap keretében történik. Az ünnepség után a rajzok december 6-ig megtekinthetőek a Bálint Ház Olami termében.


Tudta Ön, hogy...

Több mint 100 önkéntesünk látogatja rendszeresen a Holokauszt túlélőket.