Joint Magyarország / MAZS Alapítvány
A családokért, a közösségért 24 éve
American Jewish Joint Distribution Committee logo


20 éve a hagyományok élén – Nemzetközi Zsidó Ifjúsági tábor Szarvason
HVG, 2010. május 12.
Ez a mottója az idén húszadszorra megrendezésre kerülő szarvasi zsidó ifjúsági tábornak, ahol évente 2000 fiatal nyaral a világ legkülönbözőbb tájairól. A Körös parti városban már nem élnek zsidók, a tábor két turnusa alatt viszont a legszínesebb kulturális és vallási gyökerű fiatalok vesznek részt. Sokan itt találkoznak először a zsidósággal, a táborozók nagy része pedig a következő nyáron visszatér.
Egy átlagos „szarvasi” fiatal facebook baráti köre Indiától Kanadáig gazdagodik egy-egy turnus után. Van, akinek már több afrikai zsidó barátja van, miközben otthon – közösség híján- nincs lehetősége megismerni nagyszülei hitét. A szarvasi tábor résztvevői játékos programokon keresztül fedezhetik fel gyökereiket, kenuzhatnak a Körösön, kézműveskedhetnek, napozhatnak a medence szélén, vagy akár azt is megtudhatják, melyek a legmenőbb idei táncok egy izraeli kibucban. A nyári turnusok 12 napjában ugyanis ilyen széleskörű programok várják a jelentkezőket 7-17 éves korig négy korcsoportban, képzett fiatalok vezetésével. Az utóbbi 20 évben 24 ország 40 közösségéből sokan itt találtak rá zsidóságukra, közülük többen már csoportvezetőként járnak a táborba. Olyan is van, aki itt megismert szerelmével, jegygyűrűvel a kezén tér vissza. Szarvast ugyanis nem lehet elfelejteni.

A táborozók sokféle témáról tanulnak játékosan. A programok nyitottságot építenek ki a zsidó hagyományok és értékek iránt, mindezt interaktívan, vitákkal, beszélgetésekkel, játékokkal, a szabad választás elve alapján. A résztvevők átérezhetik milyen csoporthoz tartozni, megismerhetik önmagukat és másokat. Mindezt izgalmas és érdekes élményeken keresztül.

A szarvasi tábor minden évben egy új témát jár körül. Idén ez a „változás” fogalma. Olyan kérdésekre keresik a választ, melyek a zsidóság történelmi változásait, környezetükre, vagy a környezet által a zsidóságra gyakorolt hatásokat vizsgálja. Változott-e a zsidóság az elmúlt 3000 évben, mit őrzött meg, mi alakult át? Kik vitték vállukon az újításokat és kik tartották meg legerősebben őseik hitét?

A tábor is folyamatosan változik, mindig újat, felejthetetlen élményeket ad az ide járóknak, akik pont ezért évről- évre várják, tervezgetik a következő nyarat.

A tábor sokszínűségén és változatos programjain túl több más különlegeséggel is büszkélkedhet. Ilyen az egyedi kóser konyha, ahol a hagyományos magyar gulyástól a közel- keleti humuszig minden a menü része. A tábornak új hajtásai is vannak más országokban: több kontinensen nyíltak már zsidó nyári táborok, melyek a szarvasi oktatást, szórakoztatást tekintik modellnek. Valószínűleg ezek a hozzávalók, és a sok egyéni élmény az, amely fogalommá tette „Szarvast” a magyar és a világ zsidó fiataljainak körében.

A tábor 12 napos turnusokból áll. Az első turnus július 18-tól július 30-ig, a második augusztus 1-től 13-ig tart. Egy turnus ára 44000 forint, több testvér esetén az ár gyermekenként csökken. A résztvevők napi négy étkezést és teljes ellátást kapnak. Választhatóak „támogatói” befizetések, melyek rászoruló gyermekek nyaralását finanszírozzák, vagy hozzájárulnak a tábor magas színvonalú működéséhez. A táborozókat választhatóan Budapestről légkondicionált buszok viszik a helyszínre, melynek díja 3000 ft.

További információkat, jelentkezési lehetőséget a www.szarvastabor.hu oldalon vagy az (1) 311-6669/203 vagy 204-es (Bálint Ház, Szarvas iroda) telefonszámon lehet kapni.


Tudta Ön, hogy...

A JDC 70 országban van jelen.