Joint Magyarország / MAZS Alapítvány
A családokért, a közösségért 24 éve
American Jewish Joint Distribution Committee logo

Ünnepélyes Tóraavatás a Szarvasi Táborban
MTI, Zsido.com, Hirolvaso.com, Breuerpress.com, 2011. augusztus 11.
Augusztus 10-én délután ünnepélyes keretek között tartottak Tóraavató ünnepséget a MAZS Alapítvány által fenntartott Szarvasi Lauder-Joint Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban.
Copyright MAZSA Tóra-tekercset Jickó, azaz Jichák Chájim Roth emlékének ajánlják, aki 14 éven keresztül volt a tábor legendás vezetője, és 2010. április 11-én hunyt el.
A mintegy 100 éves Széfer Tórát a romániai Ceausescu Elnöki Palota sötét pincéjéből Menachem Hacohen rabbi és az izraeli Menorah Egyesület mentette meg az enyészettől, és öt évvel ezelőtt Izraelbe vitte. Mózes öt könyvét tartalmazó Tóratekercseket Izraelben a vallási előírásoknak megfelelően újították fel, amely így a Szarvasi Lauder-Joint Ifjúsági Tábor Beit David zsinagógájában kapja meg állandó helyét.
A Tóraavató ünnepségen beszédet mondott professzor Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Dr. Bán György a Lauder Alapítvány képviseletében, Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke, és Diego Ornique a Joint nevében. Az eseményt követően a meghívottak, és a világ számos országából érkezett közel hatszáz fiatal közös vacsorán vett részt.
Az 1990 óta működő szarvasi tábor a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS, JDC/Joint alapította) egyik kiemelt programja. A tábor ideje alatt játékos programokon keresztül ismertetik meg a körülbelül 25 országból érkező gyerekeket a zsidó élet és hagyomány elemeivel. Sokuk számára ez a kéthetes tábor az első igazi találkozás a zsidó hagyományokkal, és többüknek ez az egyetlen alkalom, hogy ilyen sok és sokféle helyről származó zsidó fiatallal találkozhatnak. A szarvasi táborban 13 évvel ezelőtt felépített Beit David Magyarország legfiatalabb zsinagógája, és azon kevesek egyike, amely a holocaust után épült fel.

adomány

Tudta Ön, hogy...

A JDC 70 országban van jelen.