Hírlevél
Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7 Adhat feadd3e8cd42aed06522912697db8ed274c0e367b59bb1c10462c282f4089858

Bálint Ház         Holokauszt Túlélők programja        Judafest        jaffe.png         narancsliget.png

 

Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7
Hírlevél

„Ilyen segítők a világon nincsenek máshol.”

2019. június 17.

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány Holokauszt Túlélőket Támogató Programja nyolcadik éve rendezi meg a nyári Szarvasi Szenior Táborát, ahol a MAZS által gondozott túlélők tölthetnek el egy szervezett programokkal és kikapcsolódással teljes nyaralást. A tábornak 3 turnusa lesz: az első kettő turnus június elején, a harmadik szeptember elején. A helyszín mindig ugyanaz: a Szarvasi Zsidó Nemzetközi Ifjúsági Tábor, amelyet az idősebb korosztály kedvéért az ő szükségleteikhez is igazítottak.

Az első turnust ragyogó napsütésben látogatjuk meg. A levegő frissítően tiszta. Még nincs kánikula, de már sokan használják a medence által kínált úszás, napozás lehetőségét. Ebéd után érkezünk, a legtöbben pihennek, sétálnak vagy beszélgetnek a házak előtt. Palya-Kaposy Dóra, a MAZS szociális  munkás csapatának vezetője ragyogó mosollyal fogad minket, hogy meséljen a programról illetve az eddig történtekről.

Közel 100 kliensünk van vendégként itt a táborban, akiknek a kényelmét és biztonságát a tábor személyzetén kívül 18 felkészült segítő biztosítja.  A vendégek közül vannak, akiket kétszemélyes szobában szállásoltak el, de sokan 4 ágyasban alszanak. Van, aki a párjával érkezett, van, aki senkit nem ismert, és van olyan is, aki az egészségi állapota miatt kísérővel, gondozóval jött. Bemutatlak majd titeket annak a házaspárnak is, akik itt ismerkedtek meg a Szenior Táborban, és tavaly óta házasok.” meséli Dóra.

Az imaterem külső falán egy papírból készült stilizált Siratófal van felragasztva, kicsi zsebekkel, amibe üzeneteket tesznek a táborozók. Verő Tamás rabbi elviszi majd az üzeneteket Izraelbe, hogy betegye őket az igazi Siratófal kövei közé. Az egyik idős hölgy elmondja nekünk, hogy még sosem volt Izraelben, pedig az egyik álma az volt, hogy a kívánsága egy papíron bekerüljön a Fal kövei közé. Most majd a rabbi elviszi.

Ahogy Dóri körbe vezet minket és bemutat a vendégeknek, sok élménybeszámolót hallhatunk. Vasárnap érkeztek és pénteken indulnak vissza. Ezen a rövid kis héten voltak a gyomaendrődi élményfürdőben, a szegedi zsinagógában, és persze Szarvason. De a legtöbb program házhoz jött: a hárfa-fuvola előadástól a musicalig élvezhették a művészeti programokat, moziztak, alkottak, sétahajóztak, sétáltak. „A ma esti záró programot meglepetésnek tartogatjuk: Koltai Róbert és Nógrádi Gergő tartanak zenés estet.” teszi hozzá Dóra. „Valkóczi Zsolt a Szarvas Szenior program főszervezője a kezdetektől, most is programon van.  A MAZS Alapítványnál három kolléga tervezi a programot és látja el a teljes szervezést. Ők az év többi részében más területtel foglalkoznak.  Mind a hárman szociális szakemberek vagyunk és tapasztalatunk van idősekkel kapcsolatos szociális munkában. Zsoltin és rajtam kívül Kati kolléganőnk hozza a  program kulturális részeit, illetve hármunkat még kiegészíti az önkéntes program vezetője, Nóri.” Zsolt ehhez röviden hozzáteszi: „Ez az egész rendezvény nem lenne megvalósítható a SEGÍTŐK nélkül. Ők a szíve-lelke az egésznek, csapatként minden létező feladatot ellátnak a turnusok ideje alatt.”

A legtöbb itt nyaraló kliens már jól ismeri a tábort. „Sokszor voltam már itt, az első ilyen lehetőség óta minden évben jövök. Azért is jó, mert egyedül élünk” - meséli az egyik hölgy, és majdnem el is sírja magát. „Mi négyen vagyunk a lakrészünkben, előtte is barátnők voltunk már, legalább 10 éve ismerjük egymást. Egyébként érdekes, hogy nem egymástól értesültünk arról, hogy van egy ilyen nyaralási lehetőség, hanem a szocmunkásunk szólt. Egyetlen rossz dolog van ebben a nyaralásban: hogy túl rövid, szívesen itt lennénk még tovább. Amikor kezdődött, csak három napig tartott, de a kéréseink miatt meghosszabbították. Szerencsére tavasszal is lesz találkozó, ahol levetítjük az itt készült képeket egymásnak, felelevenítjük, ami ezen a héten történt.”

Amit mindenki említ, az az állandóan jelenlévő segítség. „Ilyen segítők a világon nincsenek máshol.” mondja egy másik hölgy, hozzátéve, hogy „sokszor akkor is segíteni akarnak, amikor nem is kérjük. Hozzák utánunk a vizet, és figyelmeztetnek minket, ha elfelejtünk inni”.

Az itt nyaralók életkoruk és egészségi állapotuk miatt különleges figyelmet igényelnek. Itt nagyon fontos az étrend, és mivel sokan folyamatosan gyógyszereket szednek, ezért arra is figyelni kell, hogy nehogy elfelejtkezzenek az étkezésekről. „Sok év alatt gyűlt össze az a rengeteg tapasztalat, ami lehetővé teszi, hogy az idős emberek teljes biztonságban töltsék el itt a nyaralásukat. Különféle mentális és fizikai állapotra kell figyelemmel lennünk, ami komoly odafigyelést igényel. Már nagyon jó módszertanunk van mindenhez, az előzetes felméréstől kezdve az utazáskor alkalmazott színkódolásig sok mindent meg kellett tervezni. Ez itt például a busz-beszéd – amit az ideúton többször felolvasunk, hogy mindenki jól tájékozottan érkezhessen meg. A jelentkezési lapon nem csak azt választják ki, hogy melyik turnusban szeretnének jönni, hanem mindent fel kell tüntetniük – például hogy kivel szeretnének egy szobában lenni, tudnak-e önállóan közlekedni, igényelnek-e gyógyászati segédeszközt, milyen gyógyszert szednek, milyen diétát folytatnak” mondja Dóra, majd hozzáteszi, hogy „Láthatóan egyesek sokkal fittebbek, mint mások. Ezek a hölgyek például más alkalmakkor önkéntesként szoktak segíteni Budapesten a MAZSnak.”

„Én negyedik éve járok ide önkéntesként” – meséli az egyik segítő. "Szeretek itt lenni, mert jó a társaság és szeretem az időseket. Én a testvéremtől hallottam arról, hogy itt lehet önkénteskedni. Vannak régi ismerőseim a vendégek és az önkéntesek között is. Én még tanulok, negyedikes egyetemista vagyok, nem vagyok időben annyira kötött, és el tudok jönni, de van olyan önkéntes, aki szabit vesz ki, hogy itt lehessen.”

A mellette ülő barátnő azért jelentkezett segítőnek, mert hiányzik neki idős dédnagymamája. „Itt egy picit tudom pótolni ezt a hiányt. Ráadásul táboroztam itt gyerekként, és nekem nagyon menő az, hogy visszajöhetek ide egy teljesen más, felnőtt szerepben. Érdekes megélni, hogy most az idősebbek vannak a táborozók szerepében, és mi vigyázunk őrájuk.” – meséli nekünk.

Önkéntes társának mindez más okból teljesen új: „Én először vagyok itt, nem volt még ilyen tapasztalatom. Azért is nagy kihívás, mert nincsenek idős rokonaim. De nagyon élvezem ezt a közeget, hogy most idős emberek társaságában lehetek.” És mintegy végszóra kapjuk a tanácsot az egyik résztvevőtől: „Használjátok ki az időt, amíg fiatalok vagytok, mert nagyon gyorsan telnek az évek, egy idő után már kettesével ugrálnak el előlünk.”

A segítők közül sokan civilben a MAZS Alapítványnál dolgoznak különböző programokban. Itt a szokásostól eltérő szerepre jelentkeztek, különböző feladataik vannak. „Az itteni munkám legfontosabb része, hogy arra vigyázzak, hogy senki ne essen el, épségben visszajusson a programról a szállására. Önálló programmal nem készültem, de van egy terület, amit mindig felügyelnem kell, ellenőrizni, hogy nincs semmi gond, és hogy mindenki megfelelő mennyiségű vizet iszik, részt vesz az étkezéseken. Kísérem, akit szükséges – a hajókázáshoz, vagy kiránduláshoz tolom a kerekesszéket. Egyébként van, aki nehezen fogadja el a segítséget. Folyamatosan figyelni kell arra, hogy mindenki jól van-e, de közben a privát szférájukat is tiszteletben kell tartani.” – meséli a JAFFE családsegítő program egyik munkatársa.

Verő Tamás rabbi, a délutáni beszélgetővendég a lányával érkezik. Lehet tőlük bármit kérdezni, mesélnek, válaszolnak mindenkinek. Tamás a pódiumon is elmondja, hogy az itteni stilizált Siratófalból ő elviszi az üzeneteket a kívánságokkal az igazi falba. „Ez nagyon szép ötlet” – teszi hozzá – „főleg így időzítve, Sávout bejövetele előtt.”

A vacsora előtt megtörténik, amire egész nap vártunk: bemutatnak minket annak a házaspárnak, akik itt a táborban ismerkedtek össze néhány éve. Most először házaspárként vannak itt. Nekik a Szarvasi Szenior nyaralás teljességében megváltoztatta az életüket. Hogy miért jönnek Szarvasra táborozni? Egyszerűen szeretnek itt lenni. „Sokat sétálunk, és nagyon jól főznek. Van itt Szarvason olyan cukrászda is, ahol vannak diabetikus édességek, oda is szoktunk menni – a mi egészségünkkel ez már fontos.”- meséli egyikük.

Este mi indulunk vissza a nagyvárosba, és másnap a tábornak is vége lesz, legalábbis ennek az első turnusnak. A maradók izgatottan várják a meglepetés-vendégeket, mi pedig rácsukjuk a kocsiajtót a szarvasi tábor nyugalmára, kihajtunk a benzinkútnál és arra gondolunk, hogy jó lett volna még kicsit maradni.


Szeretne többet megtudni a Holokauszt Túlélők Programjáról?
Megosztás