Hírlevél
Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7 Adhat feadd3e8cd42aed06522912697db8ed274c0e367b59bb1c10462c282f4089858

Bálint Ház         Holokauszt Túlélők programja        Judafest        jaffe.png         narancsliget.png

 

Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7
Hírlevél

Megerősíteni azt, hogy nincsenek egyedül

2019. július 30.

A zsidó közösségben is sokan vannak, akik erejükön felül dolgoznak azért, hogy a mindennapok növekedő költségeit finanszírozni tudják. A MAZS Alapítvány a nehéz körülmények közt élő, gyermeket nevelő zsidó családok támogatására 2004-ben hozta létre a Családsegítő Szolgálatot. 2007-ben nagy lendületet adott a munkának a Jaffe család nagylelkű adománya, amely az adományozó szándékát szigorúan követve a gyermekeket nevelő zsidó családok szociális gondozását szolgálta.

A programot Körmendi Gábor szociális szakember vezeti – aki ebben az interjúban nemcsak a programról mesél, hanem saját szakmai tapasztalatairól is:

Kérdés: Kiknek szól a program, milyen szükségletet próbáltok kielégíteni?

Körmendi Gábor: A JAFFE Családsegítő Szolgálat a Holokauszt Túlélőket Támogató Programhoz hasonlóan azt vette alapul, hogy milyen szolgáltatásokat tudunk mi kialakítani, amelyekkel segíthetjük a klienseinket. Ők olyan gyermekes zsidó családok, akik átmenetileg vagy hosszabb időre nehéz körülmények közé kerültek.

Kérdés: Hányan vagytok a Családsegítőnél, és mekkora támogatotti kört tudtok ellátni?

K.G.: A csapatban most hárman vagyunk, akik aktívan a családokkal foglalkozunk. Összességében jelenleg közel száz családdal vagyunk támogatási kapcsolatban.

Kérdés: Kik kereshetik fel a JAFFE Családsegítőt?

K.G.: Azok a családok tudnak hozzánk fordulni, akiknek 18 évnél fiatalabb gyermekük él velük egy háztartásban vagy 25 évnél fiatalabb nappali tagozaton tanuló gyermeket támogatnak. A támogatás igényléséhez szükséges igazolni a zsidóságot. A szociális helyzet az elsődleges meghatározó a támogathatóság szempontjából, hiszen a program azoknak szól, akiknek az anyagi bevétele nem haladja meg a program által meghatározott szintet. Ezek az információk egyébként a MAZS Alapítvány honlapján tételesen megtalálhatók. Az életminőséget persze számos más tényező is befolyásolja, mint pl. a lakhatás megoldása, hiszen nem mindegy, hogy valaki saját lakásban vagy albérletben él, esetleg hosszasan hiteltartozást kell törleszteni. Fontos tényező az egészség megléte is – ha egy családban állandó betegség van jelen, akár a szülő révén, akár ha a gyermek szorul állandó fejlesztésre, az mind folyamatos terheket jelent. De ez a kérdés kiterjed az egyének szociális hálójára is, hiszen sokat számít, hogy milyen családi háttérrel rendelkezünk – támogat-e valaki minket, vagy mi támogatunk beteg vagy idős családtagot.

Kérdés: Ezek a kritériumok elegendők annak a meghatározásában, hogy ki szorul valóban segítségre?

K.G.: Magyarországon nagyon nehéz feltérképezni az emberek valós jövedelmi helyzetét. Ennek vannak objektív okai, gondoljunk csak arra, ki hogy van bejelentve a munkáltatója által, esetleg részmunkaidőben dolgozik-e, vagy vállal-e másodállást. Ugyanakkor ez is meghatározó, hogy hány forrásból áll össze a jövedelem, hogy a gyerekeit egyedül nevelő szülő megkapja-e azt a minimális anyagi segítséget, amit a tartásdíj jelent, és így vagy máshogy ki tudja-e egészíteni a család bevételét.

Kérdés: Melyek a leggyakoribb kérések a támogatott családok részéről?

K.G.: A legtöbb kliensünk az anyagi jellegű támogatást igényli elsőként. Ezen kívül egyre növekvő igény van közösségi programokra, és annak a megerősítésére, hogy nincsenek egyedül, egy közösségi háló áll mögöttük. Ezt a szociális munkáson kívül segíti pszichológusunk is, akihez konzultálni, terápiára járni, hogy együtt próbáljanak megoldásokat találni a problémákra.

Sok olyan közösségi programunk van, amelyek nemcsak az aktív pihenésben tudnak segíteni, de megerősítik a családokat zsidó identitásukban is, alternatív módokon tanítják őket a zsidó értékekre és hagyományokra. Ezek legnagyobb részét a Bálint Ház szervezi, de támogatásunkkal el lehet jutni kirándulásra, koncertre, nyaralásra. Persze, ha valaki segít kifizetni a gázszámlát, akkor sokkal nyugodtabban lehet élvezni a többi programot is.

Kérdés: Évekig szerveztétek a budapesti MAZSola tábort, ahol jelentős kedvezménnyel lehetett az iskoláskorú gyerekeknek nyaralni. Az idén van ilyen tábor?

K.G.: Az idén máshogy alakult a nyári táborozás. Ezen a nyáron nem mi magunk szervezünk aktívan MAZSola tábort, hanem az általunk támogatott családok gyerekeinek tudjuk rész-finanszírozni más táborok részvételi díjait. A MAZSIHISZnek köszönhetően van táborunk Balatonfüreden, valamint Kiskunhalason is lesz egy turnusunk, és a Szarvasi Zsidó Nemzetközi Ifjúsági Táborban is nyaraltatunk gyerekeket és családokat. A nyaralás nagyon fontos élmény a családok életében, erre mindenképpen sort kell keríteni.

Kérdés: A JAFFE Családsegítő által támogatott családok nem csak innen kaphatnak segítséget, hanem alanyi jogon az önkormányzatoktól is?

K.G.: Így van, az általunk támogatott családok nemcsak tőlünk kapnak segítséget. Mi mindenkit arra ösztönzünk, hogy használjon ki minden olyan lehetőséget, ami ebben a szűkülő magyar ellátórendszerben a rendelkezésre áll.

Kérdés: Neked mi a szakmai háttered és miért pont dolgozol itt?

K.G.: A Szociális Szakmai Szövetség honlapján láttam a MAZS Alapítvány hirdetését. Megtetszett a MAZS küldetése, és a JAFFE Családsegítőé is. Én már a 90-es években hallottam a nagymamámtól a MAZS-ról, aki támogatottja volt az Alapítványnak, és sok segítséget kapott abban, hogy könnyebben élje meg az élete utolsó éveit.

Korábban gyermekvédelemben, azelőtt pedig hajléktalan ellátásban és szenvedélybeteg ellátásban dolgoztam. Dolgoztam már önkormányzatnál és civil szervezetnél is, voltam „egyszerű szocmunkás” és intézményvezető is. Több oldalról megismertem a szociális ellátó rendszert, de mindegyik szerepemben erősen forrásigényes helyzetben találtam magam. A szociális szakmában elképesztő, elkeserítő, felháborító helyzetek vannak, amik gyakran ellehetetlenítik a szakmai munkát.

Ez itt a MAZS-nál ebből a szempontból is jobb – hiszen az adományozóknak köszönhetően, ha nem is minden szükségletet kielégítően, de bizonyos időre és belátható módon rendelkezésünkre állnak olyan források, amelyekkel képesek vagyunk nélkülöző zsidó családok életét valamivel könnyebbé tenni.


Szeretne többet megtudni a Jaffe Zsidó Családsegítőről?
Megosztás